Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
^^^^^^^^^^^
Не се секирај ти ич кој ќе ги враќа парите..проектот сам од себе ќе си ги врати, а за колку време ..зависи колку ќе сме паметни..
Само пример ќе го земам музејот
Со влезница 100 ден,со доволна посетеност која се очекува,со продажва на сувенири,копии мапи или копии носии,или слично,парите би се вратиле за неколку години,нека бидат и 10, не е многу,а после музејот ќе може сам себе да си се одржува..

исто ќе важи и за театарот,и за филхармонијата, а и за уставен и МНР,се штедат огромни пари за кирии..
плус сакал ти да признаеш или не твој проблем,ама во Скопје сега и во иднина сигурно ќе има многу повеќе туристи него од пред 5 или 10 години..
а за колку ќе се вратат сите пари е ирелевантно,на градот ќе му останат капитални дела,кои беа неопходни

Член од
12 декември 2010
Мислења
4.346
Поени од реакции
3.754
^^^^^^^^^^^
Не се секирај ти ич кој ќе ги враќа парите..проектот сам од себе ќе си ги врати, а за колку време ..зависи колку ќе сме паметни..
Само пример ќе го земам музејот
Со влезница 100 ден,со доволна посетеност која се очекува,со продажва на сувенири,копии мапи или копии носии,или слично,парите би се вратиле за неколку години,нека бидат и 10, не е многу,а после музејот ќе може сам себе да си се одржува..

исто ќе важи и за театарот,и за филхармонијата, а и за уставен и МНР,се штедат огромни пари за кирии..
плус сакал ти да признаеш или не твој проблем,ама во Скопје сега и во иднина сигурно ќе има многу повеќе туристи него од пред 5 или 10 години..
а за колку ќе се вратат сите пари е ирелевантно,на градот ќе му останат капитални дела,кои беа неопходни
Прв болд. Во право си.(y)
Втор болд. Не си. (n)

T

Tetro

Гостин
^^^^^^^^^^^
Не се секирај ти ич кој ќе ги враќа парите
Не бре. Кажи му на рајата дека парите вие сами ќе ги враќате и ќе си ја свиткаат опашката сите одејќи накај дома и шутирајќи ги тоа камењата за манџа праење.
..проектот сам од себе ќе си ги врати
Немој, не ме смеј.

, а за колку време ..зависи колку ќе сме паметни..
Зависи колкукратно ќе се качуваат цените...
http://forum.kajgana.com/threads/46176/

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
635
Се пожали пак кај другарчињата дека те цитирам. Ако де.

На цела тема, сите што имаа мислење спротивно од твоето ги убеди дека само ти си во право, а другите појма немаат.
Додека темава е во подфорум Форуми > Забава и култура > Архитектура, дизајн и уредување можеби требаше да дискутираме за делот како се вклопуваат градбите во просторот.

Ете, да покренам уште едно прашање по таа тема: Дали мислиш дека другите споменици кои се поставени на плоштад значат нешто? Дали се видливи, дали се забележителни? Дали Димитрија Чуповски некој го забележува?

За парите, не грижи се. Ќе враќаме наредни 30-тина години. Нека расте цената на лебот, ние сме нација која ужива во мазохизам.
ФАТМИР БЕСИМИ, поранешен министер за економија
http://www.kapital.mk/MK/dneven_vesnik.aspx/73533/ako_prodolzhime_vaka,_eu_kje_ja_stigneme_za_80_godini.aspx?iId=2348
1.на што личи ти и два тројца членови очигледно со лични проблеми, да се *викате* и да договарате реплики, навреди и партиска пропаганда на форум кој не е политички. на што личат во недостаток на аргументи, лични навреди и дебилни офтопик коментари, ке замолам неколку пати но нема да дозволам уништување на темата ниту ке се симнам некогаш на толку ниско долно ниво.

2.од цел пост само болдираното е на темата, мило ми е што после страни страни офтопик пропаганда, свати за што се дискутира - дискутирај, зошто ми поставуваш мене прашања?

3.и таман човек ке помисли си сватил повторнопартиска пропаганда, значи речникот со ЛЕБОТ, дали станува за немање, мачкање или поскапување на истиот хорски го верглате пак на погрешна тема и форум воопшто.
--- надополнето: Sep 25, 2011 6:10 AM ---
Не бре. Кажи му на рајата дека парите вие сами ќе ги враќате и ќе си ја свиткаат опашката сите одејќи накај дома и шутирајќи ги тоа камењата за манџа праење.

Немој, не ме смеј.

Зависи колкукратно ќе се качуваат цените...
http://forum.kajgana.com/threads/46176/
повторно ке замолам да не се оди оф топик и ако се нема основни познавања по економија да не се зборат глупости,

ПОСТИРАЈ КОНКРЕТНИ БРОЈКИ ЗА ТОА ШТО СИ ГО КАЖАЛ КОНКРЕТНО ЗА ПРОЕКТОТ И ТЕМАТА! дали можеби имаш проблеми со киирилицата?

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
видов http://static.blogo.it/motoblog/macedonia.jpg и ми упадна у очи -
некако старовремски ми изгледаат овие табли - :coffee:
треба да се променат под хитно , а и синава боја не им одговара:P
на границите да се постават огромни табли со името на државава- ОЧИ ДА ИМ ПАРААТ на сите кои ќе влезат овде;)

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
1.на што личи ти и два тројца членови очигледно со лични проблеми, да се *викате* и да договарате реплики, навреди и партиска пропаганда на форум кој не е политички. на што личат во недостаток на аргументи, лични навреди и дебилни офтопик коментари, ке замолам неколку пати но нема да дозволам уништување на темата ниту ке се симнам некогаш на толку ниско долно ниво.

2.од цел пост само болдираното е на темата, мило ми е што после страни страни офтопик пропаганда, свати за што се дискутира - дискутирај, зошто ми поставуваш мене прашања?

3.и таман човек ке помисли си сватил повторнопартиска пропаганда, значи речникот со ЛЕБОТ, дали станува за немање, мачкање или поскапување на истиот хорски го верглате пак на погрешна тема и форум воопшто.
--- надополнето: Sep 25, 2011 6:10 AM ---

повторно ке замолам да не се оди оф топик и ако се нема основни познавања по економија да не се зборат глупости,

ПОСТИРАЈ КОНКРЕТНИ БРОЈКИ ЗА ТОА ШТО СИ ГО КАЖАЛ КОНКРЕТНО ЗА ПРОЕКТОТ И ТЕМАТА! дали можеби имаш проблеми со киирилицата?
Не бре неможам да сватам жими се,се обидуваш да протнеш некој налудничави тези!?
Поскапувањето на ЛЕБОТ немало врска, поскапувањето на горивото и тоа немало врска!
Е сега од една страна ми викаш нема врска ништо што ние овде го збориме нај паметно е твоето ( ДАЛЕКУУУУУУУУУУУУУУУУУУ и од реалноста и од вистината)
Сакаш да не убедиш дека некој музеј на ВМРО ( не е тој музеј на македноската борба) е од мој бенефит ?
Не е бе пријател,велиш ке се исплател за 30 години! Што кој кур јас имам ќар од него? друг трет четврт ?
Парите што се дадени за него се од мој џеб јас плаќам даноци за него,а од нив немам никаков ама никаков бенефит. После 30 години ке се исплател а потоа ке заработувал за што ке заработува ? за тековно одржување ? Кај ке идат тие заработени пари ? Јас сигурно нема ни да стапнам во него тоа ! Што од немање време што од што ми се креваат цревата кога ке погледнам кај отишле моите пари , е сега наместо музеј на ВМРО да направеа една асална болница да купеа два апарати за магнетно снимање три доплер апарати, и 10 сетина апарати за ре анимација ајде тогаш имам корист ама вака само фрлени пари ( читај украдени 70 % )
Ете тоа е болката што со мој пари се гради што благе везе нема, што јас немам никаква корист од тоа , општо корисно за партиски полтрончиња да се гордеат и да дркаат на истото.
ПС ЧИВА Е АВСТРИСКАТА ФИРМА ПРЕКУ КОЈА ШТО ОДАТ СИТЕ ПРОЕКТИ ?
ПОГОДИ ОД ПРВА

T

Tetro

Гостин
1. Не се лични проблеми во прашање. Темата е за одобрување на проектот ск2014... Реплики не договараме, немам јас тука на темата повеќе од 20 постови, за разлика од тебе што секој трети пост е твој и е по линија на навреди кон членовите од типот на
диктатура и дебилни коментари.
Ама, ти си имаш другарчиња на форумов, па си имун на банови. Затоа, пиши си тука на темата и свиркај си, платата ќе ти стигне наскоро.
Нејсе, бев на 8-ми септември на плоштад, бев и после некој ден... Кога иде рајата таму, сите сме горди, со високо кренати испрчени гради напред (ко Македонецот на твојот аватар)... врие Алфа и Омега мажјаци спремни за напад ако некој се осмели да направи глупост... Ама, не е тоа темата.... Кога пробуваш мене да ме коментираш, јас ќе те коментирам тебе. Не те навредив, а ме навреди повеќекратно со овој цитат.

Нема да дозволам уништување на темата ниту ке се симнам некогаш на толку ниско долно ниво.
Пак мислиш дека со диктатура ќе стигнеш далеку. Имај си ти колку сакаш другарчиња во Администрација на форумов, за мене тоа не значи многу. Нема да дозволам никогаш да бидеш тој кој вади ноторни лаги и да ја лаже рајата. Зошто да се симнуваш? Седи си таму у канцеларија, зима иде.
Повторно и повторно, не ги коментираш фактите и ја дефокусираш темава.
Да ти извадам еден цитат од мејл кој го добив од пријател пред некој ден. Замина на привремена работа во Америка и не е единствен што останува таму...
...Nema da se vrakam nazad, ostanuvam. Tuka platata mi e sedum pati pogolema. Lebot e poeftin i mesoto e poeftino. I burekdjilnica ima. :)
Polagav vozacki ispit, si kupiv i kola....
Таму е само четири месеци. Мислиш дека сака да биде толку далеку од фамилијата?

На темата, колку ти имаш право да пишуваш, толку имаме и ние другите. Немој да диктираш кој како да се однесува на јавен форум, немој да дискриминираш и наметнуваш мислења.

ПОСТИРАЈ КОНКРЕТНИ БРОЈКИ ЗА ТОА ШТО СИ ГО КАЖАЛ КОНКРЕТНО ЗА ПРОЕКТОТ И ТЕМАТА! дали можеби ТИ имаш проблеми со киирилицата?

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Не бре неможам да сватам жими се,се обидуваш да протнеш некој налудничави тези!?
Поскапувањето на ЛЕБОТ немало врска, поскапувањето на горивото и тоа немало врска!
Е сега од една страна ми викаш нема врска ништо што ние овде го збориме нај паметно е твоето ( ДАЛЕКУУУУУУУУУУУУУУУУУУ и од реалноста и од вистината)
Сакаш да не убедиш дека некој музеј на ВМРО ( не е тој музеј на македноската борба) е од мој бенефит ?
Не е бе пријател,велиш ке се исплател за 30 години! Што кој кур јас имам ќар од него? друг трет четврт ?
Парите што се дадени за него се од мој џеб јас плаќам даноци за него,а од нив немам никаков ама никаков бенефит. После 30 години ке се исплател а потоа ке заработувал за што ке заработува ? за тековно одржување ? Кај ке идат тие заработени пари ? Јас сигурно нема ни да стапнам во него тоа ! Што од немање време што од што ми се креваат цревата кога ке погледнам кај отишле моите пари , е сега наместо музеј на ВМРО да направеа една асална болница да купеа два апарати за магнетно снимање три доплер апарати, и 10 сетина апарати за ре анимација ајде тогаш имам корист ама вака само фрлени пари ( читај украдени 70 % )
Ете тоа е болката што со мој пари се гради што благе везе нема, што јас немам никаква корист од тоа , општо корисно за партиски полтрончиња да се гордеат и да дркаат на истото.
ПС ЧИВА Е АВСТРИСКАТА ФИРМА ПРЕКУ КОЈА ШТО ОДАТ СИТЕ ПРОЕКТИ ?
ПОГОДИ ОД ПРВА
Oд увек имало луѓе кои само серат,ама да серат и да пљукаат уште по гомното ретки се..
само ти си плаќал данок во оваа држава,други на вересија живееле..и ја плаќам а утре и ќе ти плаќам и за твоја пензија,ако се разболиш ќе ти плаќам и за лечење,ако децата ги пратиш на факултет и нив ќе им плаќам да се школуваат,ако садиш краставици ќе ти плаќам субвенции..а НЕЈЌАМ на такви да плаќам .. едит: ако имаш муда кажи колку опрема по болници се набави последниве години,не е битно дали и од која власт е ,само кажи дали последниве 20-30 години имало толкава набавка? и што сега ја треба да правам исто ко и ти сега да повраќам у секој пост,ама тоа е прашање на култура и свест,не на друго,тебе ти фали очигледно нешто од овие две

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Ајде
Oд увек имало луѓе кои само серат,ама да серат и да пљукаат уште по гомното ретки се..
само ти си плаќал данок во оваа држава,други на вересија живееле..и ја плаќам а утре и ќе ти плаќам и за твоја пензија,ако се разболиш ќе ти плаќам и за лечење,ако децата ги пратиш на факултет и нив ќе им плаќам да се школуваат,ако садиш краставици ќе ти плаќам субвенции..а НЕЈЌАМ на такви да плаќам .. едит: ако имаш муда кажи колку опрема по болници се набави последниве години,не е битно дали и од која власт е ,само кажи дали последниве 20-30 години имало толкава набавка? и што сега ја треба да правам исто ко и ти сега да повраќам у секој пост,ама тоа е прашање на култура и свест,не на друго,тебе ти фали очигледно нешто од овие две
Добро ајде сега дасе лажеме:tapp: абе ти таков си или таков се праиш ? Дали си бил во некој од државниве клиники да се лечиш ? Дали си видел каква е ситуацијата во нив ?
Прашањето е дали го одобрувам НЕ ГО ОДОБРУВАМ И КАЖАВ ЗАШТО.
Верувај не си поголем Македонец од мене само зашто си од ВМРО, не си ни достоен да дискутираш со мене околу тоа кој колку има придонесено за оваа држава ( да правиш споредба помеѓу нас двајца ) Пошто далеку далекууууууууууууу повеќе имам допринесено и со пари и со се друго за оваа грутка одколку што ти воопшто ке допринесеш некогаш. ПС админстрација никогаш не плаќала и не допринесувала за никого само паразитира( поготово оваа ) А за мојата пензија јас си плаќам и тоа дебело плаќам,како и за здравствените услуги кој по двапати ми се наплаќаат,иако секој месец дебело плаќам за нив а освен на матичен тие картони не ми вредат за ништо друго.
И престанете да форисрате дека ако некој е против ВМРО и глупите проекти на ВМРО е против македонија,не сте бре вие ни патриоти ни домољубци, тоа беа оние од изворното ВМРО а вие не сте ништо,обични опуртонисти кој знам дека ке какаат по политиката на ВМБРООООО само што ке ги снема од власт.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Ајде

Добро ајде сега дасе лажеме:tapp: абе ти таков си или таков се праиш ? Дали си бил во некој од државниве клиники да се лечиш ? Дали си видел каква е ситуацијата во нив ?
Кои црни набавки, немаат средства за хигиена, па за лекови и апарати :pos:

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Кои црни набавки, немаат средства за хигиена, па за лекови и апарати :pos:
не не не ете дечкото тврди дека нема потреба од тоа дека се направени многу набавки и дека нема потреба од ништо во здравството и дека е во ред наместо во здравство да се вложуваат парите во суицидни проекти.
А од друга страна секојдневно сме сведоци дека луге буквално плачат молат просат пари за да си ги спасат децата бидејки фондот не сака да им даде пари за некоја операција надвор од државава знаеш премногу кошта тоа ,и сега имаш херој како овие двајца од погоре што ке ти кажат дека само уште 2014 проектот ни фалеше и сега сме комплетни :pos:
Абе мизерија е веќе ова ,немам стомак веќе за вакви работи и да читам до каде оди заштитничкото однесување кон некоја партиска опција и одлука колку и да е погрешна.
Патритизмот е ок супер работа али само кај оние со полн стомак,кај оние со празни џебови и празен стомак не се ни појавува,тоа е само далечен празен збор кој што изгубил секакво значење.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.313
Поени од реакции
26.231
Незнам зошто се расправате за економската издржливост на проектот кога немаме ни најосновен податок за тоа. Во право се и можам да ги разберам тие што го критикуваат проектот од економски гледен аспект. Веројатно е економски неисплатлив. Да беше исплатлив владата гордо ќе ги презентираше податоците.

Но, неисе колку пари се потрошени, сепак владата има политички легитимитет да избере на што ќе го троши буџетот и за тоа одговара на избори. Мене ме интересира дали проектот е економски исплатлив. Никој не презентираше податоци колку ќе чини оддржувањето на објектите, спомениците и сметките за струја на музеите. Јас би бил благодарен доколку некој има анализа со бројки што би ја презентирал, но да не е статија од весник која ја напишал новинар што е скаран со економија. Доколку проектов е самооддржлив за мене е комплетно легитимен од економска гледна точка, бидејќи не создава дополнителни трошоци во буџетите што би ги правела некоја идна власт.

Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.882
Незнам зошто се расправате за економската издржливост на проектот кога немаме ни најосновен податок за тоа. Во право се и можам да ги разберам тие што го критикуваат проектот од економски гледен аспект. Веројатно е економски неисплатлив. Да беше исплатлив владата гордо ќе ги презентираше податоците.

Но, неисе колку пари се потрошени, сепак владата има политички легитимитет да избере на што ќе го троши буџетот и за тоа одговара на избори. Мене ме интересира дали проектот е економски исплатлив. Никој не презентираше податоци колку ќе чини оддржувањето на објектите, спомениците и сметките за струја на музеите. Јас би бил благодарен доколку некој има анализа со бројки што би ја презентирал, но да не е статија од весник која ја напишал новинар што е скаран со економија. Доколку проектов е самооддржлив за мене е комплетно легитимен од економска гледна точка, бидејќи не создава дополнителни трошоци во буџетите што би ги правела некоја идна власт.
Чекај бе друже кој легитимитет ? 300 000 администрација ( ете ти 300 000 само тие да гласаат за партијата без нивните брачни другари мајки татковци) башка субвенции пред избори и триста штетни економски мерки, нема ништо од легитимитетот на одлуката.
Кога тоа не е решено на референдум немаш тука легитимитет, неможеш да кажеш дека некоја одлука е легитимна кога те избрале оние кој што си ги запослил во администрација или барем 80% од гласовите си ги добил од нив. А останатите кој ги врти тие нека плаќаат за спомениците и за платите на твојата избирачка администрација.
Да економски е исплатливо ама само за неколку џебови на потесниот круг од фамилијата,остатокот е ветер и магла ,обиди да се покаже нешто што не е тука и при очи слеп и глуп да те направат,тој го ебе а вика трн му вади ете тоа е работата

Член од
24 март 2010
Мислења
15.313
Поени од реакции
26.231
Чекај бе друже кој легитимитет ? 300 000 администрација ( ете ти 300 000 само тие да гласаат за партијата без нивните брачни другари мајки татковци) башка субвенции пред избори и триста штетни економски мерки, нема ништо од легитимитетот на одлуката.
Кога тоа не е решено на референдум немаш тука легитимитет, неможеш да кажеш дека некоја одлука е легитимна кога те избрале оние кој што си ги запослил во администрација или барем 80% од гласовите си ги добил од нив. А останатите кој ги врти тие нека плаќаат за спомениците и за платите на твојата избирачка администрација.
Да економски е исплатливо ама само за неколку џебови на потесниот круг од фамилијата,остатокот е ветер и магла ,обиди да се покаже нешто што не е тука и при очи слеп и глуп да те направат,тој го ебе а вика трн му вади ете тоа е работата
Те сфаќам наполно, но таква е политичката ситуација во земјава. Изборите секогаш ги решаваат административците и земјоделците. Првиве бираат страна од чисто лукративни причини, земјоделците лесно се подведуваат. Тоа е сосема друга тема (веројатно тоа е коренот на сите проблеми што ни се случуваат од 91 наваму) и не верувам дека тоа некогаш ќе се смени.

Референдум може да распише и опозицијата и критичарите на проектов од невладините организации, но очигледно не сакаат. Веројатно на опозиционите критичари им е криво што не им текна нив на ваква работа. Убеден сум дека кога ќе дојдат на власт ќе имаме некој нов проект Скопје 202Х или РандомГрад 202Х.

Kajgana Shop

На врв Bottom