- Член од
- 14 ноември 2009
- Мислења
- 17.320
- Поени од реакции
- 15.573
Од кај да почнам.дали си ти сериозен??? за кое плакање за кој наплати и кој извори цитираш??? ова е смешно, сега загрижени зошто не се наплатувало од проект што не требало да се прави заклучено од чаршискимуабети а не релевантни извори???
дали има некаде официјален документ за нарушени должничко доверителски односи?
и каква врска има обичниот граганин???абе вие бетер од баби
Јас сум сосема сериозен.
За плаќањето на обврските на Владата/Државата/Граѓаните кон фирмите.
Извор? Чим прашуваш, чим се чудиш, појма си немаш што се случува во државава, али тоа е океј, целта е постигната.
Ај, еве ти извори:
http://daily.mk/Telma/vladata-saka-da-go-odlozhi-plakjanjeto-na-dolgovite/309268
(имаш поврзани вести, да не ти ги пастирам сите линкови, имаш и од Сител, уживај)
Не, нема официјален документ за нарушени должничко-доверитилски односи, затоа што со тие измени на закони, дозволени се одолговлекување на плаќањата на обврските кон фирмите.
Гледам ептен си по основниве економски принципи, факти, учебникарски примери или како и да ги викаш. Што имаш завршено...
Како успеваат фирмите да преживеат кога не им се плаќа навреме? Со земање кредити. Дали каматата е вметната во цената за извршувањето на работата, или пак е намалување на профитот на фирмата, во секој случај има негативни последици, дали по парите од буџетот, или по финансиската состојба на фирмите.
Не можам да разберам, како ќе се подобри ликвидноста... Виша економија за мене, или Хампри стајл на говорење...Со измените на Законот за јавни набавки се овозможува пролонгирање на роковите за работа и исплата од буџетот. Заради ребалансот со кој се намалуваат одобрените пари, фирмите можат да ја променат динамиката на реализација и наплатата на едногодишните долгови, за една или повеќе години во согласност со Владата, што според Ставрески ќе ја подобри ликвидноста на компаниите.
Можеш слободно да го браниш проектов од патриотско-партиски причини, не навлегувај во други сфери...