Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.320
Поени од реакции
15.573
дали си ти сериозен??? за кое плакање за кој наплати и кој извори цитираш??? ова е смешно, сега загрижени зошто не се наплатувало од проект што не требало да се прави заклучено од чаршискимуабети а не релевантни извори???

дали има некаде официјален документ за нарушени должничко доверителски односи?

и каква врска има обичниот граганин???:vozbud:абе вие бетер од баби
Од кај да почнам.
Јас сум сосема сериозен.
За плаќањето на обврските на Владата/Државата/Граѓаните кон фирмите.
Извор? Чим прашуваш, чим се чудиш, појма си немаш што се случува во државава, али тоа е океј, целта е постигната.
Ај, еве ти извори:
http://daily.mk/Telma/vladata-saka-da-go-odlozhi-plakjanjeto-na-dolgovite/309268
(имаш поврзани вести, да не ти ги пастирам сите линкови, имаш и од Сител, уживај)

Не, нема официјален документ за нарушени должничко-доверитилски односи, затоа што со тие измени на закони, дозволени се одолговлекување на плаќањата на обврските кон фирмите.

Гледам ептен си по основниве економски принципи, факти, учебникарски примери или како и да ги викаш. Што имаш завршено...

Како успеваат фирмите да преживеат кога не им се плаќа навреме? Со земање кредити. Дали каматата е вметната во цената за извршувањето на работата, или пак е намалување на профитот на фирмата, во секој случај има негативни последици, дали по парите од буџетот, или по финансиската состојба на фирмите.

Со измените на Законот за јавни набавки се овозможува пролонгирање на роковите за работа и исплата од буџетот. Заради ребалансот со кој се намалуваат одобрените пари, фирмите можат да ја променат динамиката на реализација и наплатата на едногодишните долгови, за една или повеќе години во согласност со Владата, што според Ставрески ќе ја подобри ликвидноста на компаниите.
Не можам да разберам, како ќе се подобри ликвидноста... Виша економија за мене, или Хампри стајл на говорење...

Можеш слободно да го браниш проектов од патриотско-партиски причини, не навлегувај во други сфери...

T

Tetro

Гостин
За плаќањето на обврските на Владата/Државата/Граѓаните кон фирмите.
Извор? Чим прашуваш, чим се чудиш, појма си немаш што се случува во државава, али тоа е океј, целта е постигната.
Ај, еве ти извори:
http://daily.mk/Telma/vladata-saka-da-go-odlozhi-plakjanjeto-na-dolgovite/309268

Како успеваат фирмите да преживеат кога не им се плаќа навреме? Со земање кредити. Дали каматата е вметната во цената за извршувањето на работата, или пак е намалување на профитот на фирмата, во секој случај има негативни последици, дали по парите од буџетот, или по финансиската состојба на фирмите.
Ќе одложат, само ќе порасне каматата, истовремено ќе удрат по народот таму кајшто највеќе боли, а ние ќе сркаме чорба.

.

Во меѓувреме, двајца млади успеале да се искачат на највисокиот споменик во Москва и направиле неколку извонредни слики ;)

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Наброј три причини поради кој Скопје е метропола.Искршените тротоари, коњи кој уринираат на сред булевар и луѓе кој спијат во картонски куќи на сред центар?

п.с Кој рече дека гореспоменатите градови се метрополи!?
далеку од идеален но уште подалеку од гореспоменатите градови, Скопје е на пат да прерасне во одличен главен град. на потегот од Автокоманда па до Влае(каден се и реалните граници на градот) Скопје е одлично место за живеење. срека во несрека е земјотресот кој овозможи планско проектирање на градот.

за тротоари улици и чистота како што реков треба малце да се прошета, со оглед на тоа што излеговме од бурни времиња во -90те и дека дури сега почнуваат некој посериозни крпења, СКопје е на добар пат.
--- надополнето: Jul 11, 2011 7:12 AM ---
Од кај да почнам.
Јас сум сосема сериозен.

Гледам ептен си по основниве економски принципи, факти, учебникарски примери или како и да ги викаш. Што имаш завршено...

Не можам да разберам, како ќе се подобри ликвидноста... Виша економија за мене, или Хампри стајл на говорење...

Можеш слободно да го браниш проектов од патриотско-партиски причини, не навлегувај во други сфери...
значи основи ПО ЕКОНОМИЈА ВО РЕАЛНОСТА!

ако доверителот не се буни, не плаче,не повел судски спор, не ги прекинал активностите, нема спогодба итн итн, ЛИЦЕМЕРНО е ДУШМАНИТЕ кој плукаат по проектот да глумат душегрижници за наплатата на истиот.

кога тендерашите чии фирми се спасуваат и дебело офајдуваат од проектот удобно молчат, односно доцнењето и пробивањето рокови кој се прекутно договорена со одредени степени на толериранција секаде во пазарот, не ја гледам потребата за глумење сега одеднаш загриженост.

*законот сам по себе е нефер и лицемерен. додека целото стопанство е обврзано со рокови и затезни камати, владата се амнестира себе си од истите закони(друга тема за во друг форум)
--- надополнето: Jul 11, 2011 7:27 AM ---
го бранам од лични патриотско-логички причини, дозволивте едно множество политичко медиумски кловнови финансирани преку грчки служби, канализирани преки косовски врски да НЕ делат и поделат, слепо да натераат дел од неупатените да плукаат врз едната работа што требаше едногласно да ја подржиме.

за 20 години репортажите на А1, колумните на фрчковски и постовите од Кајгана ке ни ги шлапаат во лице како денес сесловенската изјава на Киро...за 100 години ке ги има во нивните учебници и сајтови, како што денес го има Ванчо Михајлов и на нему сличните...

T

Tetro

Гостин
До кога ќе мислите дека ако сте поданици на гpуeвcки сте најголеми патриоти? Оние кои ја знаат тајната дека големците ни ги задолжија и гаќите за да направат споменици, знаат дека на крајот и учкурот од гаќите ќе ни го земат.

И јас можам со црвени да пишам. :D

Член од
28 март 2006
Мислења
17.779
Поени од реакции
12.244
на потегот од Автокоманда па до Влае(каден се и реалните граници на градот)
утопијата на Трифун Костовски, фармацевтот и случаен градоначелник. Секој има свои фикс идеи со Скопје кои ниту Фројд не би ги објаснил.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
ако доверителот не се буни, не плаче,не повел судски спор, не ги прекинал активностите, нема спогодба итн итн, ЛИЦЕМЕРНО е ДУШМАНИТЕ кој плукаат по проектот да глумат душегрижници за наплатата на истиот.
Ич не ми се навлегува во темава, ама ова ептен ми го привлече вниманието. Еве јас од работно искуство ќе ти кажам зошто доверителите не се бунат ЈАВНО, не плачат ЈАВНО, и секако зошто не повеле судски спор. Имам работа со многу фирми што добиле тендери од државата, се‘ си завршиле на време, исплата од државата нема. На прашањето зошто не тужат, (секако би добиле на суд), одговорот е дека ако тужат, после можат комотно да си ја затворат фирмата. И сега не негирај џабе, пошто не пиеме нафта сите, знаеме како идат кај нас работите. Камо среќа се‘ да беше уставно и законски, па не знаеш колку лесно ќе ни беше, особено на нас, обичните граѓани!

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
споменикот се вика Воин на коњ...не се вика Александар Македонски

Демир Капија бре...па на триумфалната капија.....
И како не се гледа,од каде не се гледа,зошто не се гледа..мали не гуши,него дај аргументи,не си ваљда толку затуцан, а ние не сме од Тунгузија па да не дриблаш
--- надополнето: Jul 11, 2011 9:22 AM ---
Наброј три причини поради кој Скопје е метропола.Искршените тротоари, коњи кој уринираат на сред булевар и луѓе кој спијат во картонски куќи на сред центар?

п.с Кој рече дека гореспоменатите градови се метрополи!?
За првите две си во право..тротоарите почнаа да се обновуваат,коњите факт се проблем,т.е. не коњите него циганите,на нив и бмв да им дадеш они пак со нив ќе возат,јбг крв вода не бива.. а за бездомници ,тоа имаш секаде,од Париз па до Токио

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
До кога ќе мислите дека ако сте поданици на гpуeвcки сте најголеми патриоти? Оние кои ја знаат тајната дека големците ни ги задолжија и гаќите за да направат споменици, знаат дека на крајот и учкурот од гаќите ќе ни го земат.

И јас можам со црвени да пишам. :D
може ова со бројки да го поткрепиш или да отворам пиво пред трафика??? дали воопшто занеш колку и како е рангирана Македонија по задолженост...ви викам ја, наредни избори све шуто да се кандидира и со берберски муабети оправајте не
--- надополнето: Jul 11, 2011 9:27 AM ---
Ич не ми се навлегува во темава, ама ова ептен ми го привлече вниманието. Еве јас од работно искуство ќе ти кажам зошто доверителите не се бунат ЈАВНО, не плачат ЈАВНО, и секако зошто не повеле судски спор. Имам работа со многу фирми што добиле тендери од државата, се‘ си завршиле на време, исплата од државата нема. На прашањето зошто не тужат, (секако би добиле на суд), одговорот е дека ако тужат, после можат комотно да си ја затворат фирмата. И сега не негирај џабе, пошто не пиеме нафта сите, знаеме како идат кај нас работите. Камо среќа се‘ да беше уставно и законски, па не знаеш колку лесно ќе ни беше, особено на нас, обичните граѓани!
дојдовме до точката да треба да ги жалиме тендерашите блиски до власта..еве ја веке ронам солзи за новиот возен парк на гранит...мислам дајте посериозно

се знае кој влегува на тендери, кој се маржите, кој се порцентите, кој се роковите на влечкање на исплата, и зошто никој не се буни...колачето е многу слатко и вреди да се чека

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
дојдовме до точката да треба да ги жалиме тендерашите блиски до власта..еве ја веке ронам солзи за новиот возен парк на гранит...мислам дајте посериозно

се знае кој влегува на тендери, кој се маржите, кој се порцентите, кој се роковите на влечкање на исплата, и зошто никој не се буни...колачето е многу слатко и вреди да се чека
Не знам што прочита ти, твоја работа. Ај уживај си, само прати некое видео од кај што живееш барем виртуелно да се порадуваме на богатството и убавините што наводно и ние ги живееме...

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Не знам што прочита ти, твоја работа. Ај уживај си, само прати некое видео од кај што живееш барем виртуелно да се порадуваме на богатството и убавините што наводно и ние ги живееме...
нема потреба од видео, повози се од битпазар до капиштец, џипиштата паркирани се на тендерашите кој леле мори мајко им закаснила државата малце со плакање...тоа е проблем на проектот, кој навремено ке се офајди...

T

Tetro

Гостин
може ова со бројки да го поткрепиш или да отворам пиво пред трафика??? дали воопшто занеш колку и како е рангирана Македонија по задолженост...ви викам ја, наредни избори све шуто да се кандидира и со берберски муабети оправајте не
Касата е празна (имам пишувано повеќе пати на форумов, посебно во катче Економија), а рајата е полуслепа и уште се надева на нешто после избори. После секои избори излегуваа со тврдења дека касата е полна, оваа година воопшто никој не спомна каса... Пред изборите се зеде заем од некоја од големите банки, после избори пак се зеде уште еден... Абе, ни даваат поволни кредити, знаеш? Со минимална камата и рок на отплата во наредните 20-30 години, ееееј. Јас и ти ќе ги враќаме, и нашите деца, и нашите внуци...
Бројќи сакаш? Еве ти бројќи, неброени пари се вртат, пази и тебе да не ти се сврти. ;)

Само за тебе, оти си побара. Не сакам после да ме етиќетираат тука

СДСМ побара замрзнување на одлуката за ново задолжување

Курир - 25.03.2011

Владата веднаш да ја повлече одлуката за искористување 220 милиони евра од кредитната линија од Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), изјави денес пратеникот од СДСМ Игор Ивановски.

ЛДП бара надзорно тело за контрола на трошењето на парите од ММФ

Форум - 24.03.2011

Либерално-демократската партија(ЛДП) побара формирање на ад хок тело за надзор на трошењето на парите доделени од Меѓународниот монетарен фонд(ММФ) „Огромните средства од овој кредит владата планира ...

Пари - Трка по пари за „Скопје 2014“

Време - 09.12.2010

Наталија Скалова Владата официјално побара 480 милиони евра кредит од Меѓународниот монетарен фонд, кој ќе и биде на располагање во следните две години.

Македонија - Македонија побара 480 милиони евра претпазлив кредит

Вест - 09.12.2010

Владата во следните две години ќе има на располагање 480 милиони евра од кредитната линија за претпазливост на Меѓународниот монетарен фонд.

Седница на собраниската комисија за финансирање и буџет

А1 - 23.08.2010

Владата да ги врати долговите кон стопанството со 76-те милиони евра што ќе ги повлече од ММФ - побара опозицијата. „Зошто се должни компаниите да ве кредитираат, зошто тие мораат да земаат кредити ...

Македонија планира да подигне уште 100 милиони евра кредит од ЕИБ

МК-Фондови - 19.08.2010

Нови 100 милиони евра планира да побара Владата од Европската инвестициона банка. До крајот на месецот ќе се повлече и третата транша од претходно одобрените 100 милиони евра, пари кои беа наменети ...

Владата планира уште 100 милиони евра кредит од ЕИБ

Сител - 18.08.2010

Нови 100 милиони евра планира да побара Владата од Европската инвестициона банка. До крајот на месецот ќе се повлече и третата транша од претходно одобрените 100 милиони евра, пари кои беа наменети ...

Бизнисмените ја трезнат Владата

Дневник - 21.07.2010

Стопанските комори побараа измените на Законот за јавните набавки да важат само за идните договори. Тие укажуваат на проблемите на фирмите што се задолжуваат со кредити за да ги намират обврските кон ...

Светски пари за македонската инфраструктура

Дневник - 16.05.2010

Владата во минатата недела побара од Европската банка за обнова и развој кредит за изградбата на една од хидроцентралите што ЕЛЕМ планира да ги гради во следниот период.

Бизнисмените на појадок со владиниот економски тим

Алфа - 25.01.2010

Бизнисот побара Владата привремено да запре со задолжувањето. На заедничкиот појадок со економскиот тим, ја повикаа власта привремено да запре со државните записи, да се задржат постојните услови за кредитирање и да се зголеми ...

Стопанствениците бараат замрзнување на платите на администрацијата

Вест - 15.04.2009

Стопанствениците побарале половина од каматите за кредитите да ги субвенционираа Владата, како и да покрива 1/3 од гаранциите за одобрување на кредити за успешните фирми Замрзнување на платите на ...

Тешко со ММФ, потешко без него

Дневник - 09.04.2009

Сега, кога кредитите на Фондот се најбарани, во предност ќе бидат земјите што побргу ќе побараат заем од него, затоа треба да побрзаме, ја советуваат експертите Владата Владата не смее скапо да се задолжува, ...

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
нема потреба од видео, повози се од битпазар до капиштец, џипиштата паркирани се на тендерашите кој леле мори мајко им закаснила државата малце со плакање...тоа е проблем на проектот, кој навремено ке се офајди...
Знам дека е полесно да читаш што ти оговара. Убаво си кажав, предизвикана од твоето прашање за доверителите (што наводно им одговарало :tapp: да им се плаќа задоцнето), само ради тоа се убацувам во темава. А што е проблемот на проектот, доволно мислења има и претходно, па немам намера да се повторувам. Така да, ако не ти одговара одговорот на твоето прашање, земи смрчи малце, сврти во друга насока, и така верувам полесно се живее.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Знам дека е полесно да читаш што ти оговара. Убаво си кажав, предизвикана од твоето прашање за доверителите (што наводно им одговарало :tapp: да им се плаќа задоцнето), само ради тоа се убацувам во темава. А што е проблемот на проектот, доволно мислења има и претходно, па немам намера да се повторувам. Така да, ако не ти одговара одговорот на твоето прашање, земи смрчи малце, сврти во друга насока, и така верувам полесно се живее.
Нема тајна дека се плаќа задоцнето..и тие и тие тоа јавн ого кажуваат..зашто ондак Гранит,Бетон,Пелагонија и слични фирми се јавуваат на сите тендери..па добро,мене еден ако не ми плати за завршена услуга,дали ја би бил доволно луд да му завршам уште една работа и пак да ме закрпи..па макар тоа било и од државата.. ? Што мислиш,ако воопшто нешто мислиш,со свој мозок и вијуги ?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Нема тајна дека се плаќа задоцнето..и тие и тие тоа јавн ого кажуваат..зашто ондак Гранит,Бетон,Пелагонија и слични фирми се јавуваат на сите тендери..па добро,мене еден ако не ми плати за завршена услуга,дали ја би бил доволно луд да му завршам уште една работа и пак да ме закрпи..па макар тоа било и од државата.. ? Што мислиш,ако воопшто нешто мислиш,со свој мозок и вијуги ?
Аееееееее, кој ми кажа дали сум мислела :pos: Ах бе боже господе, убаво ме изнасмеа. Терај си брат, не трошам време, а ни вијуги тебе да ти објаснам. Остани си поздравен.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Касата е празна (имам пишувано повеќе пати на форумов, посебно во катче Економија), а рајата е полуслепа и уште се надева на нешто после избори. После секои избори излегуваа со тврдења дека касата е полна, оваа година воопшто никој не спомна каса... Пред изборите се зеде заем од некоја од големите банки, после избори пак се зеде уште еден... Абе, ни даваат поволни кредити, знаеш? Со минимална камата и рок на отплата во наредните 20-30 години, ееееј. Јас и ти ќе ги враќаме, и нашите деца, и нашите внуци...
Бројќи сакаш? Еве ти бројќи, неброени пари се вртат, пази и тебе да не ти се сврти. ;)

Само за тебе, оти си побара. Не сакам после да ме етиќетираат тука
да продолжиме во економија со баналноста на муабетов...копи пасте на аматерски новинарски текстови без никаква анализа...можам и милијарда да се задолжам, со добра фискална политика и стабилен раст да бидам средно задолжена земја...поединечни транши ништо не значат!

Стандард енд пурс го потврди кредитниот рејтинг на Македонија. И покрај повлекувањето на 220 милиони евра од кредитот од ММФ, земјава останува со стабилен рејтинг, во групата ниско до умерено задолжени земји. Ниската задолженост на земјата е резултат на предвремената отплата на долговите пред неколку години.

не мислам да продолжам овде - не е темата

Kajgana Shop

На врв Bottom