Сите убави мисли ТУКА!

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
„Да пишуваш не значи ништо друго туку да мислиш. Нередот во речениците е последица на нередот во мислите, а нередот во мислите е последица на нередот во главата, а нередот во главата е последица на нередот во средината и во околностите на таа средина.
Ако некој одлучи да направи критика, а тоа значи да сака од нередот во речениците, мислите, глевата да направи ред, тогаш тој субјект не смее да биде неуреден ниту во речениците, ниту во мислите, ниту во главата“- Мирослав Крлежа

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Tempora mutantur et nos mutamur in illis. Времињата се менуваат и ние се менуваме со нив.

Qualis dominus, tales servi. Каков е господарот, таков е и слугата

O sancta simplicitas!- oooo света простото!

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Додека убавината го спасува светот - изродите започнуваат нови војни.

Умните продаваат тоа што знаат , Глупавите - тоа што имаат.

Јас не ја сакам водката, но ми се допаѓа тоа што таа прави со мене...

--- надополнето ---

Ти можеш да живееш за кого сакаш, со кого сакаш , но не заборавај да го полиеш цветот -кој живее за тебе.

F

Frankie Yale

Гостин
From now until the end of the world, we and it shall be remembered.

We few, we Band of Brothers. For he who sheds his blood with me shall be my brother

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Не можат сите да бидат херои — сепак треба некои да стојат по тротоарите и да аплаудираат.

Не ти треба да си гение, за да забележиш коза во стадо овци.

Ако се најдеш во дупка првото нешто, коешто треба да го направиш е да престанеш да копаш.

insence

VendettaQ
Член од
30 јануари 2011
Мислења
193
Поени од реакции
12
A bad man can do a million times more harm than a beast.

Man perfected by society is the best of all animals; he is the most terrible of all when he lives without law and without justice. If he finds himself an individual who cannot live in society, or who pretends he has need of only his own resources do not consider him as a member of humanity; he is a savage beast or a god.

He who is to be a good ruler must have first been ruled.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Има луѓе во кои живее Бог. Има луѓе во кои живее ѓаволот. Но, има луѓе во кои живеат само глисти.

Македонскиот човек на гладен желудник не може да размислува, а на сит – не сака.

Ако човек знае, што сака(бара) , значи, тој или многу знае , или малку сака.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ако некој те гризнал, само те потсетил дека и ти имаш заби.

Вистината која не е кажана во вистинско време, бетер е и од лага.

Бидете благодарни на советите, а не на пофалбите.

Ние ги признаваме сите наши ситни недостатоци, за да ги увериме другите дека немаме крупни маани.

Биди господар на својата воља, а слуга на својата совест.

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Da li bi izele 500gr brašno? Ne?

Da li bi izele 60gr shekjer? Verojatno da.

Da li bi izele lazhica sol? Verojatno ne.

Da li bi izele dva svezhi kvaseca? Ne.

Da li bi ispile 300 ml mleko? Verojatno.

Da li bi izele onaka samo 250gr margarin ? Verojatno ne.

A živo jajce?

A da li bi izele ubav i topol kroasan? DA!!!:vozbud:

Seti se deka životot vo celost e topol kroasan, a povekjeto sostojki se verojatno nevkusni, neslatki i grozni koga se gledaaat sami za sebe… Spoj gi site zaedno i sfati deka treba da uživaš vo kroasanot…

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ако жените не суштествуваа, сите пари на светот ќе го изгубеа своето значење.

Најдобрите квалитети на парите се нивното количество.

Загубеното злато може да се најде, но,загубеното време - никогаш.

Ако премногу ја затегнеш струната, таа ќе се скине. Ако ја оставиш прелабава, таа нема да свири.

На најважните животни крстосници нема никакви патни знаци.

За величината на големите луѓе се суди по нивниот однос кон помалите.

Единствениот начин да разбереш една жена е да се вљубиш во неА, но тогаш веќе не е потребно да ја разбираш.

Во политиката, ако сакаш нешто да биде кажано, побарај маж. Ако сакаш да биде направено, побарај жена.

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
A fool is one who goes on trusting; a fool is one who goes on trusting against all his experience. You deceive him, and he trusts you; and you deceive him again, and he trusts you; and you deceive him again, and he trusts you. Then you will say that he is a fool, he does not learn. His trust is tremendous; his trust is so pure that nobody can corrupt it. Be a fool in the Taoist sense, in the Zen sense. Don't try to create a wall of knowledge around you. Whatsoever experience comes to you, let it happen, and then go on dropping it. Go on cleaning your mind continuously; go on dying to the past so you remain in the present, here now, as if just born, just a babe. In the beginning it is going to be very difficult. The world will start taking advantage of you...let them. They are poor fellows. Even if you are cheated and deceived and robbed, let it happen, because that which is really yours cannot be robbed from you, that which is really yours nobody can steal from you. And each time you don't allow situations to corrupt you, that opportunity will become an integration inside. Your soul will become more crystallized . . .

H

HITCH

Гостин
A man has only one way of being immortal on earth: he has to forget he is a mortal!

Член од
2 август 2008
Мислења
743
Поени од реакции
460
Се сеќавате кога се убив самиот ?
Знам дека сега сум како ништо, повеќе не сум тоа што бев.
Се убив, се демоделирав самиот себеси откако станав мек како пластелин..
Тие ми зедоа се, ја зедоа мојата љубов, ги зедоа моите текстови, ги зедоа моите слики, ги зедоа моите песни, ја украдоа целата уметност на мојата душа и грубо ја сместија во нивните животи без да видат дека таа воопшто не се вклопува таму како да е парче од некоја друга сложувалка.
Сега се осеќам како стар пијаница кој изгубил секаква замисла за тоа што би правел понатаму. Многу малку се трудам да остварам некоја од моите идеи затоа што знам дека тие навидум би изгледале украдени. Всушност, денес, секое едно нешто е благијат на друго.
Излегувам надвор да шетам по улиците секогаш после полноќ,како да очекувам тие улици во овој мртов град да ми ги дадат посакуваните одговори на неформулираните прашања. Порано, барем знаев да се запрашам самиот себеси , безразлика дали стануваше збор за некое прашање чиј одговор беше невозможен да се најде, денес не знаам ни да се запрашам самиот себеси, не знам што сакам јас од овој живот, што барам јас од него. Додека шетам така сите кучиња лаат по мене, како да го гледаат тие демонот кој влегол во мене.

Што е оваа фикција во која што живеам ? Дали е фикција воопшто ? Дали е реалност ? – НЕ! Ова не може да биде реално, реалноста е посурова, ова е премногу СИВО! (би рекол) .
Тие и ми ја одзедоа желбата да пишувам, порано кога и да ја имав таа желба седнував и пишував по нешто и потоа се гордеев со тоа, а сега демонот што е во мене повеќе не ме поттикнува да пишувам туку само ме “измачува” и остава сите тие желби да распрснат како балони од сапуница или да се натрупаат во мене .. и никогаш повеќе ништо од мене не може да излезе, ниту збор, ниту реченица... ниту прашање, ниту одговор...

Нешто мое,поубаво ми изгледаше тој што кажува да биде машко...

Член од
27 септември 2007
Мислења
1.028
Поени од реакции
440
“A poem needs understanding through the senses. The point of diving into a lake is not immediately to swim to the shore but to be in the lake, to luxuriate in the sensation of water. You do not work the lake out, it is a experience beyond thought. Poetry soothes and emboldens the soul to accept the mystery. . .”

@cool@

Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Lovcite na eleni ne gi trošat svoite streli na zajaci.

So čovek koj sebi si si veli : Što da pravam? – so takviot čovek jas ne znam što da pravam.

Koj gi poznava drugite, bistar e.
Koj se poznava sebesi, mudar e.
Koj gi pobeduva drugite, nasilen e.
Koj se pobeduva sebe si, silen e.
Koj se povreduva sebe si, mokjen e.
Koj e dovolen samiot na sebi si, bogat e.
Koj ja zachuval polozhbata , trpeliv e.
Koj ne ja izgubil svesta vo smrtta, i ponatamu živee.

Kajgana Shop

На врв Bottom