Сите убави мисли ТУКА!

Annabel

Неутрална*
Член од
18 декември 2008
Мислења
1.298
Поени од реакции
183
Отуѓеноста во љубовта е исто што и ветерот за огнот:ако е слаб ќе го изгасне,ако е силен ќе го разгори.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
There are only four questions of value in life...

What is sacred?
Of what is the spirit made?
What is worth living for, and what is worth dying for?

The answer to each is the same: only love.

~oд филмот "Don Juan DeMarco"~

AdRi*

Obscenely Delicious
Член од
10 декември 2007
Мислења
651
Поени од реакции
41
Always!-That is a dredful word.It makes me shudder when I hear it.Women are so fond of using it. They spoil every romance by trying to make it last for ever. It is a meaningless word ,too. The only difference between a caprice and a life-long passion is that the caprice lasts a little longer.

lane62

izguben vo svemirot
Член од
25 август 2009
Мислења
145
Поени од реакции
1
Problemot ne e vo toa kakov e odgovorot...tuku vo toa kakvo e prasanjeto...

С

Сатори

Гостин
Мој мал избор од делата на Хесе:

1.Човечкиот живот се исполнува со вистински страдања и станува вистински пекол, дури тогаш кога ќе се вкрстат две времиња, две култури и религии.
2.Љубопитен сум да видам, колку човек, всушност може да издржи.Кога ќе ја достигнам границата на издржливоста, доволно е да ја отворам вратата и веќе сум избегал.
3.Чинам, никогаш досега фактот дека морам да живеам не ме болел толку многу.
4.Оние таленти кои повеќе мечтаеја за сјај и удобен живот, мораа да и го свртат грбот на духовноста која повеќе не беше достојна за љубов и да побараат пари и благосостојба.
5.Излез, еден од малкуте можни и дозволени откажувања од универзалноста, откажување од денес и утре во полза на една совршеност, ама минатост, сублимиран вид на бегство.

ZoraNaSlobodata

Чоечко суштество
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.736
Поени од реакции
111
Само мртвите го виделе крајо на војната.

lane62

izguben vo svemirot
Член од
25 август 2009
Мислења
145
Поени од реакции
1
Dobar čovek sekogas ostanuva pocetnik

Lucy in The Sky

A girl with kaleidoscope eyes
Член од
8 март 2009
Мислења
304
Поени од реакции
34
[FONT=&quot]Не затоа што е убав, туку затоа што е повеќе јас одошто сум самата.[/FONT][FONT=&quot] Од што и да се составени нашите души, неговата и мојата се исти. Кога се друго би исчезнало, а тој би останал, јас сеуште би постоела, а кога се друго би останало, а тој би бил уништен, светот би ми станал сосема туѓ. Не би ми се чинело дека сум дел од него. Мојата љубов спрема него прилега на вечните карпи под површината, извор за малку видлива радост, но неопходна. Јас сум тој, тој ми е секогасш, секогаш во умот, не како задоволство, токму како што и јас не сум секогаш задоволство самата на себеси..

Оркански Височини - Емили Бронте
[/FONT]

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Nasmevnete se eden na drug: nasmevnete i se na soprugata, na soprugot, na decata, na prijatelite ,eden na drug _ ne e vazno na kogo -toa ke vi pomogne da sozreete opkruzeni so golema ljubov.-majka Tereza
A sega mojata mnogu ednostavna tajna, Covek samo so srceto gleda vistinski, sustinata e nevidliva za ocite. -Antoan de Sent Egziperi
Lugeto sto tvrdat deka e nevozmozno, ne treba da im solat pamet na lugeto na koi sonot im e jave
Preckite se site onie strasni raboti sto vi prkosat koga umot ke vi odleta od celta-Henr Ford

Член од
25 мај 2008
Мислења
547
Поени од реакции
14
[FONT=&quot]Шетавме [/FONT][FONT=&quot]и гледав како и месечината патува заедно со нас. Тивко нечујно како некој таинствен брод без кормилар и без морнари. [/FONT][FONT=&quot]Шетавме [/FONT][FONT=&quot] и јас ја погледнував одвреме навреме очите кафеави со позлатена боја ... во нив тлееше едн милозлив, благ поглед.... Се чуствував мн убаво како целата светска среќа да беше насочена кон мене[/FONT][FONT=&quot]. :pipi:[/FONT]

Marionka_z

Omnia mea mecum porto
Член од
16 јануари 2009
Мислења
208
Поени од реакции
29
"Се обидувам да се убедам дека човек и не прави толку лошо кога напушта некого. Може да биде траорно, но не мора да биде трагедија. Кога никого и ништо не би оставале, не би имало место за нешто ново. Секако да се оди напред е неверност- кон другите, кон минатото, кон старите претстави за себе. Можеби секој ден треба да содржи по едно битно неверство или неопходно предавство. Тоа би бил чин на оптимизам и надеж кој гарантира верба во иднината, доказ дека работите можат да бидат не само различни, туку и подобри."

Ханиф Курејши

dedanoe

As sum A ss um
Член од
3 ноември 2008
Мислења
312
Поени од реакции
7
Добри Боже, да не ме направи тег каков што сум немаше да ти тежам... Сполајти Добри!!! :toe:

Член од
18 ноември 2007
Мислења
609
Поени од реакции
41
Речиси сите несреќи во животот произлегуваат од лажната претстава за она што нам ни се случува. Стендал.
Главна обврска на човекот е да го победи стравот се додека колената му се тресат, неговото однесување ќе биде ропско . Томас Карлајл
Им помагаме на луѓето за да ни помогнат нам кога ќе ни биде потребно.Нашите услуги на тој начин стануваатдобри дела кои однапред ги правиме за себе. Франсоа де Ларошфуко.

magii

*
Член од
6 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
10
...Сè е во рацете на човекот,и сето тоа му бега од пред носот,само поради страшливоста...

Од што се плашат најмногу луѓето?Од новиот чекор,од својот нов збор тие се плашат најмногу...

Залудно се уништуваш и се жртвуваш себеси.Како да не е страшно тоа? Како да не е страшно што живееш во тој кал,кој толку го мразиш,а воедно знаеш и самата (треба само да ги отвориш очите) дека со тоа никому не му помагаш и дека никого од ништо не го спасуваш!

Сè има граница,што е опасно да се пречекорува,зашто ако ја пречекориш веќе не можеш да се вратиш назад.

Ништо на светов не е потешко од искреноста и нема ништо полесно од ласкањето.Ако во искреноста е фалшив макар и стоти дел од нотата,веднаш настапува дисонанса,а по неа и скандал.Но,во ласкањето дури и последната нота да е погрешна,и тогаш таа е пријатна и не се слуша без задоволство,макар и со грубо задоволство,но сепак со задоволство.Колку и да е грубо ласкањето,во него,секако,барем половината се чини дека е вистина.

Бидете сонце и сите ќе ве видат.Сонцето,пред сè,треба да биде сонце.

Од сто зајаци никогаш не може да се создаде коњ,од сто сомневања никогаш не ќе се создаде доказ.

Кога ќе се најде пред разбојник човекот може да издржи половина час смртен страв,но кога конечно ќе му го стават ножот под грлото,тогаш му минува стравот.

Мене ми беше потребно да дознам друго,нешто друго ме туркаше напред,тогаш морав да дознам и тоа,да дознам што побргу,дали сум вошка или сум човек? Дали ќе бидам сособен да извршам злосторство или нема да бидам способен?

Дали човекот е вошка?-тоа значи дека човекот за мене веќе не е вошка,ами дека е вошка за оној на кој не му доаѓа во умот таква мисла и кој чекори право,без да си го постави тоа прашање...

Зарем само малодушноста и стравот од смртта можат да го присилат да живее?

Ги воскресна љубовта,срцето на едниот содржеше неисцрпни извори на живот за срцето на другиот

Тој и не знаеше дека новиот живот не му се подарува,ами дека мора скапо да го плати,дека мора да го плати со големиот иден подвиг

Јас не ја убив бабата.Бабата ја уби ѓаволот,јас се убив себеси!

"Злосторство и казна" - Ф.М Достоевски

Kajgana Shop

На врв Bottom