Сите на економски?

Член од
24 март 2010
Мислења
15.286
Поени од реакции
26.168
Што направи бе ти.
Можам да го патентирам производот и да наплаќам за користење на авторски права.:)
Шегата на страна бизнисот чија реализација не бара повеќе од 2000 илјади евра ќе ми носи приходи од максимум милион до два на годишно ниво(за евра збориме) не ми е цел тоа.
А за "гранде идеја" тоа не зависи само од мене.
Но ќе направам се што е во моја моќ да ја реализирам, ако се реализира во полн капацитет може Македонија да ја направи Ел Дорадо на Балканот со оглед на потенцијалот кој го имаме.
Производ можеш да патентираш, идеја не за жал. Голема е веројатноста ако е единствена во светот да ти ја украдат. За успешен бизнис од 2000 евра сум скептичен, ама дека со правилна работа и со примена на модерни методи може да се заработат пари од земјоделие, може. Се надевам дека ќе успееш. Ти реков и предходно, ако успееш земај мерки уште од сега за круна.:)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.318
Поени од реакции
15.571
Ја следам темава од почеток,па решив да се вклучам и јас.Мое мислење зашто сите т.е повеќето одат на економски е
прво:на него е најлесно да се заврши(се разбира не сметајќи ги приватниве:icon_lol:)Ќе направам паралела со земјоделски факулетет кога веќе се фативме на таа струка.На земјоделски на пример иако е најлесно да се запише,факултетот воопшто не е за потценување.Имам школски од средно кој се запиша на земјоделски, отсек полједелство и едвај успеја да положи неколку испити.Има премногу латински имиња кои се изучуваат,за разлика од економскиот каде економистите и кога ќе завршат немаат поима од Латински.
П.с Да се пофалам дека и јас сум на економски,моментално и ми фалат уште 2 испита до дипломирање:pos:
Одговорот на темата.

Слободно може да се затвори темава...

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Прво ова требаше да биде отворено во Образование.

Ретко кој ја разбра поентата, читам и неможам да дочитам глупости.

Овој муабет дечко, ти избраниот , секогаш ко спомнувам овој муабет за економистите, човече како може до толку да примаат, а заедно со нив и правнициве.

Главното прашање е каде сите тие ќе работат?
Па дали е можно да има толку фирми и толку студенти кои веруваат дека и “утре“ ќе биде се со “врски“?

Најдобро решение е за овој факултет само да одат деца кои се со СРЕДНО ЕКОНОМСКО а не било кој и да зазема место бадијала.

Почетната плата секогаш ќе ви биде 8.000 илјади и трчања по банките, девојките што се убави само ќаруваат иако не ја разбираат економската математика.

Сигурен сум 80% од студентите од последните неколку генерации немаат појма што е матрица и како се решава.

Ќе ве вработи КОмерцијална со јаки врски и после 1 година ќе ви саврши договорот и ќе дојде некоја поубава и со појаки врски на вашето место.

Овој факултет треба да стагнира најмалку 10 години за да дојдат работите на свое место.

Сериозно.

А не само овој, туку секој буквално секој факултет треба да стагнира. Неможе бе секој да има факултет, мора некој да работи како лимар, бравар, копач, ѕидар, хигиеничар.

Dietrich

Just a fan...
Член од
12 мај 2010
Мислења
161
Поени од реакции
80
Најголема грешка е што не учат латински!

Член од
24 јуни 2011
Мислења
224
Поени од реакции
159
Прво ова требаше да биде отворено во Образование.

Ретко кој ја разбра поентата, читам и неможам да дочитам глупости.

Овој муабет дечко, ти избраниот , секогаш ко спомнувам овој муабет за економистите, човече како може до толку да примаат, а заедно со нив и правнициве.

Главното прашање е каде сите тие ќе работат?
Па дали е можно да има толку фирми и толку студенти кои веруваат дека и “утре“ ќе биде се со “врски“?

Најдобро решение е за овој факултет само да одат деца кои се со СРЕДНО ЕКОНОМСКО а не било кој и да зазема место бадијала.

Почетната плата секогаш ќе ви биде 8.000 илјади и трчања по банките, девојките што се убави само ќаруваат иако не ја разбираат економската математика.

Сигурен сум 80% од студентите од последните неколку генерации немаат појма што е матрица и како се решава.

Ќе ве вработи КОмерцијална со јаки врски и после 1 година ќе ви саврши договорот и ќе дојде некоја поубава и со појаки врски на вашето место.

Овој факултет треба да стагнира најмалку 10 години за да дојдат работите на свое место.

Сериозно.

А не само овој, туку секој буквално секој факултет треба да стагнира. Неможе бе секој да има факултет, мора некој да работи како лимар, бравар, копач, ѕидар, хигиеничар.
Ами што е поентата, вие ли ќе им кажувате каде да се запишуваат!??
Добро, се согласувам дека можеби не сите кои завршуваат факултети утре ќе се вработуваат или такво нешто, но сметам дека барем треба да ги пуштите децата секој да го стори тоа што СМЕТА дека е најдобар пат за он утре да си создава поубав живот за себе (надежта е лага у која сакаме да веруваме). А дали потоа ќе се реализираат или не нивните соништа, тоа е друга работа.
Сиромаштијата во земјава е голема, во јавноста доминира една таква клима мислење, од која лично мене ми се гади. Дипломата се гледа само како парче хартија, обичен формалитет, бидејќи дали ќе се вработиш или не зависело од тоа колку ти се јаки врските. Тоа е жалосно. Тоа е очајно. Но затоа се најмалку виновни младите, оние само се прилагодуваат на правилата кои очигледно ги поставил некој друг мнооогу години пред нив.
Денес веќе е реееееткост да сретнеш млад човек, кој верува дека вредностите се тие на кои што треба да се става акцентот, а ми се плаче кога слушам муабети од типот, абе ако немаш партиска книшка, џабе ти е све.

Зошто сите на економски!!!??? - епа и гомна сите ќе јадат, ако веруваат дека тоа ќе им донесе пари.
Тоа е менталитетот, такви ни се условите па Такви сме ние.

Z

zmej gorjanin

Гостин
Не знам што се замарате со економистите, нивен проблем, тоа е уште подобро за оние кои завршиле технички факултет, ќе има уште поголема побарувачка за нив на пазарот на труд. Не можете да очекувате од некој што бил дрво математика и физика, ниту пак имал абер од програмски јазици 4 години во средно и не покажал никаков интерес кон овие науки да го убедите да се запише на ФЕИТ да речеме, а и не треба. Иако знам и такви од средно кои беа на полагање математика секоја година па завршија машински, нормално кога професорот ти диктира 40 задачи кои треба да ги извежбаш за колоквиум и од кои 10 ќе ти се паднат на колоквиум. Нели во Македонија некој треба да мете улици, оваа работа не им бега на некои од студентите, така да ич не му ја мислете за економистите. Проблемот е што оваа влада вештачки креираше проблем со тоа што спроведуваше најразлични кампањи за високо образование, па имавме по 99 % запишани на факултет од завршените средношколци.

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Почни од тебе. Мотика на рамо и ајт на работа.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Мислам дека ако продолжиме вака со темата на крајот ќе заклучиме дека не ни треба факултет односно може да бидеме полицајци и чистачи за 8000 ден.

Што е битно ако некој завршил економски има сега специјализација на РАБОТНО МЕСТО самата фирма те остручува и ако сакаш да речеме да бидеш СИСТЕМ АДМИНИСТРАТОР а имаш економски си добиваш сертификат за тоа ако те бива .

Знаењето може да се стекне но ПЛАТАТА и МОЖНОСТИТЕ не можеш да ги бираш ВО Македонија.

Во Америка ако не друго можеш да си најдеш фирма во која ТИ гледаш перспектива а кај нас нема ИЗБОР.

И на крајот сите оние што завршиле како Хемичари ќе немаат работа зошто немаме фабрики што им требаат волку кадарни луѓе.

Некој со средно школо ќе прави повеќе пари со УВОЗ на Крема за сончање од некој што има ФАКУЛТЕТ за тоа и може да произведува Крема. РЕАЛНОСТ.

P

Peaceful Anger

Гостин
неможе да се споредува техничките факултети со општествениве (економски, правен..итн), на пример со дипломата од економски можеш само во државава да се вработиш.. не верувам дека во друга земја ќе те примат.. тешко, освен да те стават на рецепција во некој хотел.
На пример со диплома од електро тука има недостиг на кадар, енергетските смерови, телекомуникации, компјуерско инженерство.. (единствено може на ИКИ што сега се формира ФИНКИ да се појави конкуренција). А со таа диплома имаш многу повеќе и поголеми можности во странство дури и поголеми од тие што ќе ги добиеш КАЈ нас.

А зошто "сите" на економски а не техничкиве, зошто економски е многу полесен факултет и повеќето не сакаат да ја "жртвуваат" младоста со математики на електро.
Оф мори мајко, у странство немале кадар па од кај нас ке увезувале :tapp:

И поентава на темата беше дека економски не е за да бараш работа туку да си створиш сам, да бидеш газда тука и сегде.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
Оф мори мајко, у странство немале кадар па од кај нас ке увезувале :tapp:

И поентава на темата беше дека економски не е за да бараш работа туку да си створиш сам, да бидеш газда тука и сегде.
зошто се правиш глуп со сила ?
Ај цитирај кај го пишав тоа дека немале доволно кадар во странство?
Пишав дека таму ИМАШ шанси со таква диплома многу повеќе отколку со дипломата од економски (скоро никакви)
Така е тоа сите од економски газди стануваат тука и сегде..

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Па не може секој директор да биде треба некој и со економски :icon_lol:.

Јас знам човек кој што роднина негов има висока позиција во Народна банка и му има кажано само ти заврши го факултетот, а за другото јас. Го заврши факултетот првин во ИК банка, не го бендиса нешто ене го во Тутунска сега :icon_lol:.

Член од
25 мај 2007
Мислења
6.662
Поени од реакции
949
Почни од тебе. Мотика на рамо и ајт на работа.
Не се секирај оспособен сум со 1 факултет и втор на запишување имам занат за геохидролошки ископувања нешто од што се зема илјадници евра за еден ден, пица мајстор бев кога има16 години така да и во тоа сум одличен, ако имам среќа ќе се пикнам во ПФВ така да не ми беше тешко да работам утовар на вишњи летово одлична пара зедов, додека средно имам со државен испит фармацевтски техничар.

Работам дете јас, не седам постојано дома.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Производ можеш да патентираш, идеја не за жал. Голема е веројатноста ако е единствена во светот да ти ја украдат. За успешен бизнис од 2000 евра сум скептичен, ама дека со правилна работа и со примена на модерни методи може да се заработат пари од земјоделие, може. Се надевам дека ќе успееш. Ти реков и предходно, ако успееш земај мерки уште од сега за круна.:)
Почнав со реализација на идејава...

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Почнав со реализација на идејава...
ТHE CHOSEN а нашиот Пррррррррррремиер шо факултет имает завршено а и МАГИСТЕРСКИ ИМЕТ,ни ломотет нешчо скопјаништава.

Kajgana Shop

На врв Bottom