Симитис: Грција да не се задолжува за вооружување, во војна со Турција нема шанси

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
3.088
Поени од реакции
1.255
Пријавено му е мислењето, кај и да е ќе налета мод. да замете :)
Супер
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 03:09 ---
Што е ? Ти снемаа аргументи за моќната турска армија? Патетично.
Јас нема што да ти кажам, и не мешај ме мене, расправај се со Поларис за тие работи..

А твоја Гејција кат тат ќе јаде и од внатре и од надвор..

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Супер
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 03:09 ---

Јас нема што да ти кажам, и не мешај ме мене, расправај се со Поларис за тие работи..

А твоја Гејција кат тат ќе јаде и од внатре и од надвор..

Ондак што се мешаш каде што не ти е местото сине? Плачеш за внимание? Осамен си? Имаш сајтови и други подфоруми за такви ствари.

Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.605
Поени од реакции
748
Mnogu mie milo sto veke i samite Grci JAVNO si priznavaat deka nemaat nikakvi sansi dokolku vojuvaat protiv Turcija..(y)
Точно, и јас признавам,Турција воено е по силна земја од Грција,ама во таков случај позади Грција ќе стои Франција, и после тоа настаните автоматски ќе се променат..
И уште ова не заборавај, двете земји се членки на НАТО,така да нема ни теоретски шанси да започне војна. А ако турците пак се чепкат,тогаш можно е и да ги истерат од НАТО, и да попоушат сите до еден,бидејќи мораш да ги почитуваш правилата на НАТО ако си членка.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 15:07 ---
Абе Tzeench, а што се чаталиш ти толку за Грците?? Да не си и ти како тој копилето Реален? Изгледа и ти имаш нешто грчко во себе, дај не глупирај се без везе.. Оди иселувај се во Грција ако сакаш да гинеш за нив, барем турците во пакет да те однесат и тебе..
Антички лепотану, не јади толку гомна со устата,ќе почне да ти смрди..
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 15:10 ---
Абе трол еден, од каде јас брат со Турците? Само ти изнесов реално согледување на работите. Какви економии споменуваш кога турците веќе со години имаат раст на економијата, 80 милиони народ е тоа. Со чатали ќе ги поразат јужниве педери!
Христијаните во регионот никогаш нема да бидат обединети,чим постои вакви продадени души како ти и како оон..
Кога ќе сфатите дека ние мораме да се помириме со Грците.

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Точно, и јас признавам,Турција воено е по силна земја од Грција,ама во таков случај позади Грција ќе стои Франција, и после тоа настаните автоматски ќе се променат..
И уште ова не заборавај, двете земји се членки на НАТО,така да нема ни теоретски шанси да започне војна. А ако турците пак се чепкат,тогаш можно е и да ги истерат од НАТО, и да попоушат сите до еден,бидејќи мораш да ги почитуваш правилата на НАТО ако си членка.
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 15:07 ---

--- надополнето: 29 јануари 2012 во 15:10 ---

.
Nema problem, vo vremeto gi potopivme i francuzite za vreme na Galiopiska vojna, nego sto mi bese muabetot, dokolku Francija stoi pozadi Grcija,togas pozadi nas ke stoi SAD i uste nekolku zemji kade sto nema ti tekni koj se tie, e tek togas cela Evropa ke popusat..
A okolu NATO, navistina imate sreka vie grcite sto ste vo NATO,zatoa sto dosega Atina ke bese crna dupa od bombite na Turcija....
--- надополнето: 29 јануари 2012 во 17:57 ---
Ова го изјавил поранешниот грчки премиер Костас Симитис според кого евентуална војна на Грција против Турција ќе заврши за два до три часа со катастрофа за јужниот сосед.
- Доколку избие војна со Турција грчкото оружје нема да биде од корист. Таква војна би се водела два или 3 часа. Грција не треба да ги троши своите ресурси на вооружување, наместо тоа треба да се сврти кон Европската Унија да го спречи можниот конфликт. Европската Унија треба да биде гарант на грчката надворешна безбедност – рекол Симитис.

http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=103&egId=20&eventId=86244
E pa taka e zaradi toa vie Grcite vrazumetese dur ne vi e kasno.(y)

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Христијаните во регионот никогаш нема да бидат обединети,чим постои вакви продадени души како ти и како оон..
O да ти е*ам племето грчко, се додека се педерските јужнаци никогаш нема да има обединување на христијаните! Кој кого блокира и мрази во случајов бе шупелкар еден. Слушај ја ти мајка ти, она само вистина зборува :facepalm:

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
togas pozadi nas ke stoi SAD i uste nekolku zemji kade sto nema ti tekni koj se tie,
Богами и не знам кои земји би биле со Турците, си го гледал филмот Лоренс од Арабија? Или мислиш на Туркменистан?

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.179
Поени од реакции
18.253
Ја користам темава за од се срце да им го честитам националниот празник на јужните комшии, како и нивните верни следбеници на форумот :)

Антички лепотану, не јади толку гомна со устата,ќе почне да ти смрди..

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Точно, и јас признавам,Турција воено е по силна земја од Грција,ама во таков случај позади Грција ќе стои Франција, и после тоа настаните автоматски ќе се променат...
Аууууу ..јаката им помош.....:D:pos::pos:

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
Грција пред банкрот купува тенкови и ракети!

09.03.2012 - 10:07 |
Членките на ЕУ и продадоа на Грција оружје во вредност од 1 милијарда евра во текот на 2010 година, објавено е во Брисел. Таа година почнаа преговори за финансиска помош на Атина. ЕУ го вооружа и целиот Блиски Исток.
Грција денес поседува 1.600 тенкови, што е речиси четирипати повеќе од Германија. Истовремено, секој познавач на воена стратегија ќе рече дека поради геолошката конституција, на Грција тенковите за одбрана на земјата не се од никаква корист. Но, Грција и натаму купува оружје.
Најмногу корист има Франција која на Грција и продаде борбени авиони и хеликоптери во вредност од 800 милиони евра, ракети во вредност од 58 милиони и електроника која се користи во противвоздушна одбрана, а чинеле 19 милиони евра.
Холандија и Германија, земји кои од Грција бараат уште построги мерки за штедење, и продадоа на Атина воена опрема и возила во вредност од 90 милиони евра, а Италија делови за авиони и оружје во вредност од 52 милиона. И Шпанија оствари профит од продажба на хемикалии кои се потребни за експлозиви во вредност од 33 милиони евра.
Грција моментно се обидува да го заштеди секој можен цент од државниот буџет, но оружјето се уште е најголема ставка во потрошувачката. Како причина се наведува потенцијалната опасност која наводно ја претставува соседна Турција.
Купувањето на оружје како услов за финансиска помош?
Поранешниот грчки заменик на министерот за одбрана Панос Беглитис во 2010 година изјави дека земјите на ЕУ не вршиле притисок на Атина да купува оружје за да и ги отпишат долговите. Беглитис тогаш додаде дека големата набавка на оружје постоела од секогаш, како и тоа дека купувањето од страна на Грција не се случува поради кризата. Тука нема никаква поврзаност, тврдеше тогаш грчкиот заменик министер за одбрана.
Меѓутоа, еден советник на тогашниот премиер Јоргос Папандреу, кој сакаше да остане анонимен, за некои медиуми изјави дека никој не рекол дека Грција треба да купува воени бродови за да добие финансиска помош, но дека на сите во Атина им било јасно дека Грција ќе ужива поголема поддршка ако купува оружје.
Вооружувањето на арапските земји
Членките на ЕУ во 2010 година извезле оружје и опрема во вредност од 2,5 милијарди евра во Саудиска Арабија, потоа во Обединетите Арапски Емирати (1,5 милијарди), во Оман (1,2 милијарди), во Бахреин, Јордан, Кувајт, Катар и Јемен (вкупно 1,1 милијарда евра).
Некои дипломати во Брисел предупредуваат на состојбата во Алжир, каде по изборите може да дојде до немири и каде исламистичките групи ќе се обидат да го симнат автократскиот претседател Абделазиз Бутефик. Претходните судири во таа земја во 1992 година кулминираа во граѓанска војна и се завршија со 200.000 загинати.
Ако Алжир стане нова Либија или Сирија, тогаш на терен нема да има недостиг на оружје кое е увезено од членките на ЕУ. Вкупниот извоз само за 2010 година изнесува околу една милијарда евра. Европските земји пред револуцијата на диктаторите во Египет, Либија и Тунис продадоа оружје во вредност од половина милијарда евра, а тоа оружје и денес се наоѓа во Либија.
Земјите на Европската унија треба да го следат правилото според кое не смеат да продаваат оружје на земји во кои постои „отворена опасност“ оружјето да се користи за внатрешна репресија, или „кое може да предизвика или да продолжи вооружен судир“. Ваквата конструкција е многу нејасна и растеглива па не е чудно што правилата секогаш се заобиколуваат.
http://sitel.com.mk/dnevnik/balkan/grcija-pred-bankrot-kupuva-tenkovi-i-raketi

:tapp:

Член од
16 април 2010
Мислења
2.558
Поени од реакции
1.503
Ама изгледа плачеш за БАН..?
Он плаче за бан ама и ти ми изгледа дека плачеш, со овие навреди
--- надополнето: 12 март 2012 во 01:05 ---
Абе што се занесувате, Турција ќе ја прегазела Грција за два часа, така е тоа, овие пораки ме поотсеќаат на 90тите кога Србите викаа дека ќе ја прегазат Хрватска за неколку часа, ама излезе на друго ситуацијата. Плус Хрватите немаа многу оружје и плус војуваа со оружје од WWII и со импровизирани (home-made) гранати.

Дај не тропајте глупости, најголема грешка е кога ќе го потцениш непријателот.

Член од
31 мај 2011
Мислења
1.424
Поени од реакции
789
Он плаче за бан ама и ти ми изгледа дека плачеш, со овие навреди
--- надополнето: 12 март 2012 во 01:05 ---
Абе што се занесувате, Турција ќе ја прегазела Грција за два часа, така е тоа, овие пораки ме поотсеќаат на 90тите кога Србите викаа дека ќе ја прегазат Хрватска за неколку часа, ама излезе на друго ситуацијата. Плус Хрватите немаа многу оружје и плус војуваа со оружје од WWII и со импровизирани (home-made) гранати.

Дај не тропајте глупости, најголема грешка е кога ќе го потцениш непријателот.
Може не за два али за прегазување би ја прегазила :)

M

.:makedonec:.

Гостин
СССР немаше толку тенкови....:pos:

Од вакви гомнојадачи, ко овој Гркот погоре што "прогнозира" воен исход за 3 сати и онај попот претходно кој со 10 тенка ќе освоел 25 000 км квадратни ми е преку глава. Само не ми е јасно кој е понеписмен - тие или новинарите што ги објавуваат "вестиве".

Иначе. страшно ме интересира како "огромната" пешадија и тенкови ќе освојат земја која има илјадници острови...
Абе дечки не забегувајте од темата како прво ... второ викаш дека СССР немал 5 000 тенкови:vozbud: ... ај бе не заебавај :pos:... а како тоа денеска Русија само има 23 000 тенкови а СССР би можеле да препоставиме колку имал ... <(повеќе од) 23 000... а тенковите и војниците во случајот на војна помеѓу грција и турција баш ич нема да бидат битни бидејќки грчките војници(и онака помалку) ќе умрат од глад бе државата им е 7-8 години во криза, ... реално да збориме самиот морал у грчката војска е паднат, сеа незнам дали зимат плата редовно или не ама знам дека се многу по незадоволни од турските !!! - тоа Е ФАКТ (y)

P.S - Оно тоа гркофилите кога ќе им згусти ќе се тепаат до последната капка крф (ако половината не избегаат на запад) ... ама финтата е дека ако им испадне одбраната од контрола ќе исгубат се живо, ќе се распадне многу вековната грчка аристократија ...а зашо па ја уствари го тупам ...цело време... додека постојат Русија и САД војна помеѓу овие наши душмани(се мисли на турчагите и гркофилите) нема да има ! :tapp:

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
турција е велесила не си летајте со паметот дека неможе да ја срамнат грција. е баго седумдесет и нешто милиони луѓе се - па пешадиски да им се нафрлат на грциве ке ги средат а камо ли со артилерија бродови чуда врагови и незнам што таму.

и богами секоја чест на турците што не им ќутат ни на НАТО ни на грците ко некои пичиња туку јасно и гласно си ги кажуваат своите ставови и си фураат по нивно. може не 2 3 часа ама за недела дека ако би избило евентуално таква војна ке граничиме со турција место со грција.

друго - зарем мислите дека франција ке оди на ризик или германија за да ги спасуваат грциве? поготово во наредниве 10тина години како што им се должни МИЛИЈАРДИ евра? напротив - ке ги дупат како сакаат ако воопшто сакаат помош и самите „помошници“ ке ги пљачкаат и ке ги крадат.

B

Black Guard

Гостин
Турците имаат 5 000 000 пешадија (со се резервниот состав) додека Грчиштата имаат 300 000....турците можат слободно да ја згазат Гејлада со нивните тенкови кои се на број околу 5 000.
Гејците го гледаат крајот и свесни дека може да бидат смачкани од Турција.

Јас на Грција и прогнозирам граѓанска војна за не повеќе од 5 години.
И???

Земи предвид Турција со колку држави се граничи,понатаму земи предвид дека Италина нема толку моќно воздухопловзтво како Грција,леопари,Апачи,Мираж.. и најголем проблем на турците-Босфорот-едноставно тешко е за три часа да се пренесе многу војска и на крај краеви тешко е да се прогнозира па и Америте мислеа ќе победат во виетна ама....

Kajgana Shop

На врв Bottom