Симетрија

Член од
3 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
6
Имам прашање до вас форумџии(билдери :P) дали ви се случило едната страна повеќе да ви се пумпа при вежбањето од другата? Дали тоа е нормално или не треба да се случува? Дали има можност едната страна повеќе да ми се развие од другата? Иначе во мојов случај комплетно левата страна(послабата) повеќе ми се пумпа. Мислење???

Брзии

Бело сунце, Бело небо, иди даље бог те јебо!
Член од
15 јануари 2012
Мислења
1.026
Поени од реакции
481
Не дека сум нешто искусен али мислам дека има посебни вежби за да се добие симетрија на пример на градите.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Се разбира дека е возможно и нормално кога не се вежба правилно/рамномерно.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.058
Поени од реакции
1.250
Ако многу :drk: може едниот бицепс да ти биде појак од другиот..затоа кога ке :drk: мењаај :)
Се шалам.
он топик-Па кога вежбаш вежбај еднакви вежби за да добиеш симетрија и еднакво врши напнување на деловите каде што вежбаш :)

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Никој не е идеално симетричен, дури и професиналните бодибилдери кои ги оценуваат за маса, дефиниција и симетрија не се перфектно симетрични. Според мене Dexter Jackson е одличен пример за симетрија особено на стомачните мускули али сепак е тој професионалец

F

FuckYouAll

Гостин
Ако си десничар тоа значи дека десната страна од телото доминира и ќе е мааалце поголема од левата, нешто што само ти ќе можиш да го забележиш.

O

Orion.

Гостин
Најнормална работа, никој не е совршено симетричен. Исто и јас забележувам асиметрија која другите не ја приметуваат и ме прават луд:)
Многу е битно да ги правиш вежбите правилно, не е битна тежината. Тежината ќе си дојде со тек на време зашто ако вежбаш со поголеми тежини а не си ја совладал техниката(формата) на изведување на вежбите, ќе станеш асиметричен

Член од
3 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
6
Вежбите ги правам правилно и не сум од тие што се "силат" и дигаат многу, максимално се концентрирам за време на тренинг затоа и паничам малце :) Иначе баш левата страна ми изгледа како поразвиена и дефинирана од посилната десна страна

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Вежбите ги правам правилно и не сум од тие што се "силат" и дигаат многу, максимално се концентрирам за време на тренинг затоа и паничам малце :) Иначе баш левата страна ми изгледа како поразвиена и дефинирана од посилната десна страна
Може десната страна да ти е генетски послаба, треба многу да ја вежбаш за да ти се изедначат, на пример мене стомачните на десната страна ми се помали а на левата се дупло поголеми и затоа десните ги вежбам повеќе

Mj

Маестро
Член од
25 јануари 2008
Мислења
754
Поени од реакции
212
Тоа што ги гледате билдерите од највисок ранг не значи дека нивната симетрија се должи само на добри тренинзи, генетика, постои и синтол кој ако се употребува внимателно може да ве направи посиметрични.

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
левата ти е поголема сега затоа што двете страни ги тренираш со ист тежина, а досега си ја користел само десната. па сега овие тежини претставуваат поголем товар за послабата страна отколку за посилната, па затоа побрзо се развива. не се секирај, со текот на времето ќе се израмнат, само ако продолжиш да вежбаш доволно долго

O

Orion.

Гостин
левата ти е поголема сега затоа што двете страни ги тренираш со ист тежина, а досега си ја користел само десната. па сега овие тежини претставуваат поголем товар за послабата страна отколку за посилната, па затоа побрзо се развива. не се секирај, со текот на времето ќе се израмнат, само ако продолжиш да вежбаш доволно долго
Имаш право, и ова може да биде причината, ако не е неправилното изведување на вежбата.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Малце доцна е ама да споменам дека развиеноста на една во однос на друга страна обично е поради начинот на кој нервниот систем е научен да ги регрутира мускулните влакна при работа.

Обично кај деснаците десната страна е по развиена (десен бицепс,деска града, десен дел од грб) затоа што мускул-мозок врската е подобро воспоставена помеѓу овие мускули заради секојдневните обврски кои најчесто ги правиме со десна рака (пишување,јадење,пиење кафе,отворање врата се правиме со десна) Еден од начините да ги изедначиш по сила, а со тоа постепено и по големина е да практикуваш вежби со еднорачни тегови што еднакво ќе ги оптеретат дава мускули. Пример наместо бицепс да вежбаш со дворачен од 35кг, вежбај го со посебни серии за лева и десна рака со еднакви тежини од по пр.15кг и гледај да не мамиш со послабата рака. Со тек на неколку месеци мускулите ќе се изедначат :)

X3m

Титула по желба
Член од
20 јуни 2007
Мислења
445
Поени од реакции
177
Нормално е, кај мене трапезот од десната страна е доста поголем од левата страна... затоа кога везбам shrugs со левата страна правам 6-7 повторувања повеќе. Фокусирај се на вежби со еднорачни тегови одколку со шипка, бидејќи кај шипката со појаката страна си помагаш повеќе во последните повторувања бидејќи таа страна е доминантна. Има повеќе начини да го поправиш тој проблем, некој од нив ги пиша сајСиГа, а други можеш да побараш на нет.

|И.И|

говно интерашко
Член од
24 јуни 2008
Мислења
5.582
Поени од реакции
6.726
За мене идеална симетрија треба да се има меѓу горниот и долниот дел од телото, значи upper body and lower body.Не ми представува некој проблем ако десниот бицепс ми е поголем од левиот, тоа е сосем нормално.Но треба се фокусираме на нозете многу повеке одколку што мислиме, пред се за симетрија а истотака дека се најголем мускул во човечкото тело и доколку се вежбаат редовно и соодветно телото повеке ти лачи природен тестостерон кој е многу витален за останатите мускулни групи.Почетните 2 години не се фокусирав многу на нозе, но одкога почна стагнација ги приоритизирав во трениингот и очекуваните резултати си дојдоа. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom