- Член од
- 17 октомври 2011
- Мислења
- 15.116
- Поени од реакции
- 37.588
Yeah, исто како што пред неколку години се „заговараше“ обновување на СФРЈ (што и не е така тешко остварливо, знаете, дури и после Сребреница, но само можеби без Словенија). Имаше еден интересен пример за тоа, на официјални фудбалски натпревари пред некој месец. Тогаш Босанци во Грција на мечот помеѓу Грција и БиХ скандираа - „Македонија, Македонија“ и сите гордо ги поздравија „браќата Босанци“, извикувајќи едно големо „Браво за Југословенската поддршка“, а истите тие „браќа Босанци“ од истите нас само некое време пред тоа, а верувам и многупати по тоа беа нарекувани „Турчишта“ и со некои други изрази кои немам намера да ги пренесувам во оригинал, за сега да биде дури и поставено прашањето „што бара муслиманска земја во сесловенски сојуз?“. Јас тука имам две прашања - како прво - како може да сме толку дволични спрема Босна, и второ - не ми е јасно што сме ние - Словени или Антички Македонци? Или како кога ни одговара? На друг натпревар, кај нас, меѓу Србија и Македонија, Црногорец го „бранеше интегритетот“ на Србите покажувајќи Грчко знаме на Бит Пазар. Нели Црногорците ги мразеа Србите? А исто така мислев дека ние ги сакаме - зошто инаку ги нарекуваме браќа Срби од време на време и се палиме ко борово дрво на секоја песна на Цеца, Дара Бубамара и Тропико или САРС, нарекувајќи ги и нив браќа? Или и тука важи истото - како кога ни одговара? Истиот случај е и со Хрватска Да не забегам премногу од темата - имав неколку поенти со ова:
1. Теориите за заговори најчесто остануваат само теории
2. Не знам за источнословенските земји, но кај нас, на југ секој си прави онака како што му одговара во одреден период, понекогаш подолг, понекогаш пократок, па не би ме зачудило ако еден ден истите оние кои псујат, плукаат и газат по се живо и мртво Грчко и Бугарско, на крај почнат да го гушкаат живото, а да плачат по мртвото. Зошто да не - кога можеа Босанците дури и по Сребреница да ја бакнуваат Србија во анусот, а Лепа Брена да облече српска воена униформа во еден свој спот. И после не сме биле лицемери!!! Ех, мојот чудесен Балкан!!!
3. Мислам дека сето ова е направено за нечија слава и публицитет, и како што реков, ќе остане само теорија. Но ако по некое чудо истото се оствари - дефинитивно не би ме зачудило!
1. Теориите за заговори најчесто остануваат само теории
2. Не знам за источнословенските земји, но кај нас, на југ секој си прави онака како што му одговара во одреден период, понекогаш подолг, понекогаш пократок, па не би ме зачудило ако еден ден истите оние кои псујат, плукаат и газат по се живо и мртво Грчко и Бугарско, на крај почнат да го гушкаат живото, а да плачат по мртвото. Зошто да не - кога можеа Босанците дури и по Сребреница да ја бакнуваат Србија во анусот, а Лепа Брена да облече српска воена униформа во еден свој спот. И после не сме биле лицемери!!! Ех, мојот чудесен Балкан!!!
3. Мислам дека сето ова е направено за нечија слава и публицитет, и како што реков, ќе остане само теорија. Но ако по некое чудо истото се оствари - дефинитивно не би ме зачудило!