Се создава словенска ЕУ

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.116
Поени од реакции
37.588
Yeah, исто како што пред неколку години се „заговараше“ обновување на СФРЈ (што и не е така тешко остварливо, знаете, дури и после Сребреница, но само можеби без Словенија). Имаше еден интересен пример за тоа, на официјални фудбалски натпревари пред некој месец. Тогаш Босанци во Грција на мечот помеѓу Грција и БиХ скандираа - „Македонија, Македонија“ и сите гордо ги поздравија „браќата Босанци“, извикувајќи едно големо „Браво за Југословенската поддршка“, а истите тие „браќа Босанци“ од истите нас само некое време пред тоа, а верувам и многупати по тоа беа нарекувани „Турчишта“ и со некои други изрази кои немам намера да ги пренесувам во оригинал, за сега да биде дури и поставено прашањето „што бара муслиманска земја во сесловенски сојуз?“. Јас тука имам две прашања - како прво - како може да сме толку дволични спрема Босна, и второ - не ми е јасно што сме ние - Словени или Антички Македонци? Или како кога ни одговара? На друг натпревар, кај нас, меѓу Србија и Македонија, Црногорец го „бранеше интегритетот“ на Србите покажувајќи Грчко знаме на Бит Пазар. Нели Црногорците ги мразеа Србите? А исто така мислев дека ние ги сакаме - зошто инаку ги нарекуваме браќа Срби од време на време и се палиме ко борово дрво на секоја песна на Цеца, Дара Бубамара и Тропико или САРС, нарекувајќи ги и нив браќа? Или и тука важи истото - како кога ни одговара? Истиот случај е и со Хрватска ;) Да не забегам премногу од темата - имав неколку поенти со ова:
1. Теориите за заговори најчесто остануваат само теории
2. Не знам за источнословенските земји, но кај нас, на југ секој си прави онака како што му одговара во одреден период, понекогаш подолг, понекогаш пократок, па не би ме зачудило ако еден ден истите оние кои псујат, плукаат и газат по се живо и мртво Грчко и Бугарско, на крај почнат да го гушкаат живото, а да плачат по мртвото. Зошто да не - кога можеа Босанците дури и по Сребреница да ја бакнуваат Србија во анусот, а Лепа Брена да облече српска воена униформа во еден свој спот. И после не сме биле лицемери!!! Ех, мојот чудесен Балкан!!!
3. Мислам дека сето ова е направено за нечија слава и публицитет, и како што реков, ќе остане само теорија. Но ако по некое чудо истото се оствари - дефинитивно не би ме зачудило!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
Yeah, исто како што пред неколку години се „заговараше“ обновување на СФРЈ (што и не е така тешко остварливо, знаете, дури и после Сребреница, но само можеби без Словенија). Имаше еден интересен пример за тоа, на официјални фудбалски натпревари пред некој месец. Тогаш Босанци во Грција на мечот помеѓу Грција и БиХ скандираа - „Македонија, Македонија“ и сите гордо ги поздравија „браќата Босанци“, извикувајќи едно големо „Браво за Југословенската поддршка“, а истите тие „браќа Босанци“ од истите нас само некое време пред тоа, а верувам и многупати по тоа беа нарекувани „Турчишта“ и со некои други изрази кои немам намера да ги пренесувам во оригинал, за сега да биде дури и поставено прашањето „што бара муслиманска земја во сесловенски сојуз?“. Јас тука имам две прашања - како прво - како може да сме толку дволични спрема Босна, и второ - не ми е јасно што сме ние - Словени или Антички Македонци? Или како кога ни одговара? На друг натпревар, кај нас, меѓу Србија и Македонија, Црногорец го „бранеше интегритетот“ на Србите покажувајќи Грчко знаме на Бит Пазар. Нели Црногорците ги мразеа Србите? А исто така мислев дека ние ги сакаме - зошто инаку ги нарекуваме браќа Срби од време на време и се палиме ко борово дрво на секоја песна на Цеца, Дара Бубамара и Тропико или САРС, нарекувајќи ги и нив браќа? Или и тука важи истото - како кога ни одговара? Истиот случај е и со Хрватска ;) Да не забегам премногу од темата - имав неколку поенти со ова:
1. Теориите за заговори најчесто остануваат само теории
2. Не знам за источнословенските земји, но кај нас, на југ секој си прави онака како што му одговара во одреден период, понекогаш подолг, понекогаш пократок, па не би ме зачудило ако еден ден истите оние кои псујат, плукаат и газат по се живо и мртво Грчко и Бугарско, на крај почнат да го гушкаат живото, а да плачат по мртвото. Зошто да не - кога можеа Босанците дури и по Сребреница да ја бакнуваат Србија во анусот, а Лепа Брена да облече српска воена униформа во еден свој спот. И после не сме биле лицемери!!! Ех, мојот чудесен Балкан!!!
3. Мислам дека сето ова е направено за нечија слава и публицитет, и како што реков, ќе остане само теорија. Но ако по некое чудо истото се оствари - дефинитивно не би ме зачудило!
promocijata deka nie sme anticki makedonci, t.e nivni direktni naslednici ,e samo uste eden nacin da se raboti na toa da ne dojde do zblizuvanje na slovenskite narodi , zatoa i vo bugarija ima takvi koi tvrdat deka tie se trakijci, vo hrvatska- deka se iracani, najdobri se vo srbija , e tie tvrdat deka se nebesen narod- padnat od mars, sekoj e se samo nema nikakva vrska so slovenite, ne bi me cudelo najubedenite vo tie teorii da primaat i ponekoja para od nekade ,samo poglasno da vikaat i da ubeduvaat deka e taka

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Не се создава словенска Унија туку е можно создавање на словенска унија смени си го насловот.

Оваа унија е sci fiction зошто Нато и Сад нема да дозволат.:icon_lol:

Член од
29 октомври 2012
Мислења
224
Поени од реакции
70
Не се создава словенска Унија туку е можно создавање на словенска унија смени си го насловот.

Оваа унија е sci fiction зошто Нато и Сад нема да дозволат.:icon_lol:
Тркалото се врти, едни пропаѓаат други се издигаат

Член од
25 октомври 2011
Мислења
135
Поени од реакции
99
[quote="

covek , nie sme sloveni, zaebi gi antickite makedonci, tie izumrele mnogu odamna[/quote]
дечко, не знам за тебе ама јас сум Македонец.
Не знам за тебе, ама јас сум сигурен.
--- надополнето: 11 декември 2012 во 21:43 ---
[quote="

covek , nie sme sloveni, zaebi gi antickite makedonci, tie izumrele mnogu odamna[/quote]
дечко, не знам за тебе ама јас сум Македонец.
Не знам за тебе, ама јас сум сигурен.

Член од
18 ноември 2010
Мислења
885
Поени од реакции
408
Нема по sci fi од чипот што ви го уградиле нато и еу.
Toчно на компјутер сите сме најпаметни али Америка си е Америка штом успеа да ја растури Југославија ова за неа гола вода ќе биде.

Браво за чипов убаво ме насмеа :cool:

Член од
25 октомври 2011
Мислења
135
Поени од реакции
99
[quote=" и второ - не ми е јасно што сме ние - Словени или Антички Македонци? [/quote]
Французите што се гали или френки? :D
--- надополнето: 11 декември 2012 во 21:56 ---
[quote=" и второ - не ми е јасно што сме ние - Словени или Антички Македонци? [/quote]
Французите што се гали или френки? :D

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Доколку постои взаемна желба и делиме заедничка визија за излез од очајната економска ситуација, во која се наоѓаат сите горенаведени земји, тогаш ќе бидат потребни крупни отстапки за да се оствари една ваква унија, да речеме од типот на Вишеградската група во која исто така има силни билатерални проблеми на пр. меѓу Словачка и Унгарија, но сепак заедно со Полска и Чешка направија извонреден економски напредок ставајќи ги политичките несогласувања во втор план.

Позитивната страна е што никој не би можел да не блокира злоупотребувајќи го своето членство, бидејќи сите ќе бидеме стартери и прифаќањето на евентуалната покана би означувало компромис - замрзнување на политичките билатерални спорови.

Ако навистина се сака, секогаш ќе се најде соодветно решение.

Јас сум потполно ЗА една ваква економска унија.

Уште одамна заговарав нешто слично, врз основа на оската север -- > југ: Норвешка - Полска - Чешка - Словачка - Украина - Унгарија - Австрија - Романија - Хрватска - Србија - Македонија - Бугарија - Турција
Создавање на нафтовод/гасовод кој би почнувал од Норвешка и одел се до Македонија, разгранувајќи се паралелно за да ги опфати граничните членки.

Со ова би се создала нова силна зона на Централно-Југоисточна Европа која енергетски на тој начин би била во најголем дел независна од Западот и Истокот.

Ова е практично пазар од 100 милиони луѓе, обезбедувајќи ги потребите на сите вклучени економии.

M

Muranyi

Гостин
vo hrvatska- deka se iracani
Веројатно мислиш-Иранци?И јас имам наслушнато,ама не ми беше за верување.
Инаку,јас би бил среќен доколку евентуално би имало можност и услови за создавање на ваква унија и доколку Македонија би била нејзин член.Не сакам да сум во сојуз со фашисти и држави кои ни ја растурија татковината и воопшто целиот свет.

А

Антоние

Гостин
Славјаните се инхерентно мрзлив народ, а за да успее вакво нешто е потребна сила(која ќе го насочува редот) како на пример Германија и нејзиниот орднунг.

Сите овие држави од првиот пост се во фаза на скапување, бивши советски и југословенски републики сега дувло на корупција, сиромаштија, декаденција, криминал и малограѓанштина.
И не само тоа, воопшто во карактерните особини на луѓето ќе видите огромни разлики. Прошетка низ Австрија, Швајцарија, Германија, чак и Скандинавија и прошетка низ Балкан или џенем источна европа. Кај едните улиците и парковите се чисти и се иде под конец, а кај другите ѓубре насекаде. Кај едните инфраструктура, фабрики, а кај другите урнатини (ајде воинственоста ќе ја изоставам како карактерна особина)

Словенците и Чесите (кои ги сметам за најуспешни од славјанските народи) се далеку поуспешни од останатите во поглед на економијата, културата и науката и причината за нивниот успех е во здравата работна етика и навики кои ги стекнаа и наследија додека под долгогодишен Австроунгарски/Германски анекс. Ако се создаде оваа унија, Словенија и Чешка ќе бидат за неа исто како што Германија е за ЕУ (се разбира, ако не бидат маргинализирани од Русија, чиишто интереси за оваа унија се мошне сомничави).

Кај славјаните е потребна промена, ама не однадвор, во форма на унија, туку одвнатре, во форма на правила кои носат ред, функционалност и здрава работна етика.

$korpion

MusicProducer
Член од
14 април 2009
Мислења
252
Поени од реакции
90
И што значи да се член на сојуз 400 милиони словенски народ ?
Па можеш да ги рокнеш у срце, да го полиеш местото со нафта, да го запалиш и на крај киселина да истуриш и никад више Вахабиј да не ти се појави а без притоа да не добиваш совети од Обсе, НАТО и ЕУ и остала срања западна како била употребена прекумерно сила врз нивните стратешки партнери.
Мислам дека нема потреба од други зборови ...........

Шкорпион

Corvus oculum corvi non eruit?
Член од
16 октомври 2009
Мислења
7.349
Поени од реакции
7.606
И што значи да се член на сојуз 400 милиони словенски народ ?
Па можеш да ги рокнеш у срце, да го полиеш местото со нафта, да го запалиш и на крај киселина да истуриш и никад више Вахабиј да не ти се појави а без притоа да не добиваш совети од Обсе, НАТО и ЕУ и остала срања западна како била употребена прекумерно сила врз нивните стратешки партнери.
Го заборави ЕУ факторот во твојава равенка.

Kajgana Shop

На врв Bottom