Сестра Макрина за Тоше

Тањушка

pretty mama
Член од
17 јануари 2006
Мислења
365
Поени од реакции
29
Омалаксавме од тага. Веќе и солзите ни` пресушија, зборовите ни` секнаа. Почнавме да се мешаме и во Божјата волја, да се сомневаме...не е убаво ова Богохулење...Таму горе си постои некаков ред, се` се случува со некаква причина. Господ ни` го прати Месијата на Земјата и си го врати крај себе. Сакаше да разбереме зошто, а не да го обвинуваме Него. Повторно не научивме ништо.

Подолу следува текстот напишан од Сестра Макрина. Со двете раце се потпишувам под него.

Тошенце Бог да го прости (17.10.2007)

...Шокот е вистински, како да ти умрел најблизок. Чудно, но чувството е, дека е дури и некој поблизок од самото семејство. И сега, гледајќи го тоа чувство, коешто еве ден и половина се распламтува во градите, си велам, Господи, од каде ваков силен наплив на тага и љубов за некој со кого се немам ниту ракувано во животот, ниту збор разменето, а дури и неговата музика не ми беше којзнае колку по вкус??? Не престанувам да се исчудувам, додека се гушам во солзи, а неговото лице не ми се тргнува од свеста. По тој редослед: неговата појава, начинот на кој зрачеше околу себе, и од ова некоја милина се распостила по душата, и веднаш потоа, како ладен туш, како остро сечиво: Тоше погинува во сообраќајна несреќа! Не е можно, не, мора да е некоја грешка...

О, Господи, колку сме немоќни, колку сме слаби, колку сме беспомошни пред непоколебливоста на Твојот суд! Ни стави нас, сите, на проверка, да го мериме Твојот суд, ние, помалите од зрнца песок во пустината!
Не можев да одолеам, и како најпоследен разбојник, ја примив помислата, дека знам за милион криминалци, разбојници, злосторници, измамници, коишто Те мразат, хулат за Тебе, не Те сакаат, и што уште не; нив ги оставаш да чекорат во нивната омраза и во нивната тегобност, ги оставаш и ги трпиш, широкоградо и со бескрајно милосрдие! Господи, прости му на моево лицемерие, на мојава суета и мешање во Твојот суд, доволна ми е само една помисла на ЈОВ за да се смирам, но ме измачува едно кротко, едно насмеано, едно ведро и благо лице на дете, коешто ми засветли како мала свеќичка некаде на дното на срцето и со својата харизма ме пече како да имам жар во градите; огин, жив огин на љубовта којашто како да бара некој одговор од мене.
Кога ги набројав милионите злосторници, се додавам и себеси на списокот, се вбројувам меѓу најнепотребните на оваа планета, прости ми Господи, што судам за другите, зашто за Тебе никој не е непотребен и секој може да се покае, Ти знаеш и од најголемиот грешник да направиш светител, во мигови кога никој не верува и од срцата на луѓето исчезнува милоста и љубовта! Но, Господи, еве, да ме трампаш мене, место Тоше, може ли? Знам дека е доцна, но никогаш не се знае. Барем да беше си привид, да беше невистина.
И се испреплетуваат сега повеќе нивоа: ја чувствувам за миг, колку што и е тоа можно на мојата теснограда душа, болката на Богородица, во мигот кога Христос висел на крстот, осуден од луѓето, оставен од човештвото, Синот Божји распнат и отфрлен од сите. И самото доближување до помислата на она што сега ги чека неговите родители, ме води кон страдањата на Богородица.
Застанувам пред Нејзината икона, и се молам. Да застане зад Никола и Доменика и да им помогне да пребродат.
Се распнувам помеѓу една страшна, лукративна, прагматична, или каква ти не мотивација што ме подбуцнува на бунт, на мисла дека оваа смрт е неправедна, дека по којзнае кој пат се потврдува тезата дека НА МАКЕДОНИЈА КАКО ДА НЕ Ѝ Е СУДЕНО, дека сонувам за оној миг кога гласот Божји ја спречи раката на Авраам да му го одземе животот на најмилото, на Исак.
Авраам Го послуша Бог и беше спремен на најстрашната замислива жртва. Не да се жртвува себеси, туку нешто многу повеќе од тоа, нешто во што човек се вложува целиот себеси, си свое, својот живот, својата љубов, надеж, си... Се обидувам да ја замислам покорноста на Авраам, всушност неговата доверба и љубов кон Неговиот Отец, но единствено што можам да најдам во себеси е дека Авраам како да насетувал или со својата интуиција антиципирал дека можеби Бог само го искушува. Со силата на својата вера и неотстапноста пред Оној во чии раце го ставил своето СЕ, Авраам всушност Го принудил да се смилостиви и да го спречи жртвопринесувањето. Го сменил текот на историјата со тоа што во неговата душа победило смирението. А да се воспротивеше, да Му речеше НЕ на Бог, да се обидеше да го зачува својот син, што ќе се случеше? Можеме да замислуваме многу ситуации, но од тој момент па наваму Авраам е оној кој е Пријател на Бога, синоним за вера, прв од трите патријарси...
Мојата вера е ставена на проба. Господ даде, Господ зеде, ми одѕвонува во главата. Само некој што преживеал многу бродоломи може да се носи со вакви настани. Сите сме гости на овој свет и знаењето за смртта треба да е составен дел од нашето основно образование. НО.
Тоше направи нешто многу чудно.
Можеби направи некоја мала револуција – пресврт во етичкиот систем во она што се нарекува јавен живот во РМ. И вистински и буквално се принесе себеси како жртва за другите. За нас, за сите нас.
Како да сакаше да рече дека голем дел од насоките во кои сме тргнале се бесмислени. Нашата поделеност, нашите кавги, себичност. И секогаш сите мислат дека се виновни тие од другата страна. Македонскиот синдром којшто Тоше се обиде да го надмине со својата вера дека дека во Бог, си е можно. И по цена на живот.

И успеа во тоа. Замина премногу рано, но од аспект на тоа дека смртта е неизбежна и дека е премин во друг, поинаков начин на постоење (каков, сега не знаеме – Св. Јован Богослов), траењето на овоземниот живот и не е толку битно колку што е битен квалитетот на живеењето,личноста на човекот. На ваков заклучок ни наведува потресот што го предизвика неговата смрт не само во Македонија туку и пошироко, начинот на кој реагираа луѓето. Македонија е во плач два дена, и не би рекла дека тоа е обична емотивна реакција со примеси на самосожалување, што е вообичаеното психолошко толкување во ваквите моменти. Она што православното Предание ни го пренесува за светите луѓе е дека тие никогаш за себеси не велеле дека се свети, и дека дури и не знаеле за тоа, во смисла на самосвест или суета, и дека гореле од љубов за Бог и за луѓето, та затоа речиси и немале его, во смисла на себељубие. којшто се изразува во
Смирението на Тоше со коешто тој зрачеше од далеку и со тоа и без да сака самиот, ја будеше љубовта кај луѓето, без сомнение е одлика на светоста.
Господ нека го помилува, во прегратката на Авраам...

среда, 17 октомври 2007
ден на жалост во Р. Македонија
Сестра Макрина

 

anathestar

...Зима*Снег...
Член од
25 јули 2007
Мислења
269
Поени од реакции
3
Прекрасно... се согласувам со постов! Боже прости им на сите оние коишто хулат за тебе! Тоше, ангелу небесен, почивај во мир! Вечна ти слава... така било пишано! :'( Само бог е безгрешен... а Тоше беше блиску до него!
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
Се согласувам со Сестра Макрина во секој испишан збор, овој човек е вистински Светец ...

Замина премногу рано, но од аспект на тоа дека смртта е неизбежна и дека е премин во друг, поинаков начин на постоење (каков, сега не знаеме – Св. Јован Богослов), траењето на овоземниот живот и не е толку битно колку што е битен квалитетот на живеењето, којшто се изразува во личноста на човекот. На ваков заклучок нè наведува потресот што го предизвика неговата смрт не само во Македонија туку и пошироко, начинот на кој реагираа луѓето.
 

Ајверсон

Confessions*
Член од
4 август 2007
Мислења
3.116
Поени од реакции
5
некој ми ја кажа таа мисла преку мсн и некако ме погоди ..правевме муабет за колку е неправдено тоа шо се сличи и колку господ е неправден. Па ме праша знаеш зошто господ го зеде Тоше? и ја викам зошто...
одговорот беше: зашто Тоше правеше толку добри дела и имаше толку чисто срце што господ едноставно го зеде за да не згрешил и да останал чисти ангел... а не мегу нас грешниците..кој гледаа само да профитират од него а не го гледаа како вистински уметник туку како машина за пари.. едноставно го црпеа се повеќе и повеќе, а тој со неговото чисто срце секогаш гледаше да помогне на тие што најмногу им требаше, секогаш донираше.. секогаш помагаше .. едноставно хуман човек со чисто срце.
но господ работи на чудни начини и не треба да сомневаме во него..
 
Член од
23 март 2007
Мислења
2.370
Поени од реакции
61
некој ми ја кажа таа мисла преку мсн и некако ме погоди ..правевме муабет за колку е неправдено тоа шо се сличи и колку господ е неправден. Па ме праша знаеш зошто господ го зеде Тоше? и ја викам зошто...
одговорот беше: зашто Тоше правеше толку добри дела и имаше толку чисто срце што господ едноставно го зеде за да не згрешил и да останал чисти ангел... а не мегу нас грешниците..кој гледаа само да профитират од него а не го гледаа како вистински уметник туку како машина за пари.. едноставно го црпеа се повеќе и повеќе, а тој со неговото чисто срце секогаш гледаше да помогне на тие што најмногу им требаше, секогаш донираше.. секогаш помагаше .. едноставно хуман човек со чисто срце.
но господ работи на чудни начини и не треба да сомневаме во него..

"Замина премногу рано, но од аспект на тоа дека смртта е неизбежна и дека е премин во друг, поинаков начин на постоење (каков, сега не знаеме – Св. Јован Богослов), траењето на овоземниот живот и не е толку битно колку што е битен квалитетот на живеењето,личноста на човекот. На ваков заклучок ни наведува потресот што го предизвика неговата смрт не само во Македонија туку и пошироко, начинот на кој реагираа луѓето. Македонија е во плач два дена, и не би рекла дека тоа е обична емотивна реакција со примеси на самосожалување, што е вообичаеното психолошко толкување во ваквите моменти. Она што православното Предание ни го пренесува за светите луѓе е дека тие никогаш за себеси не велеле дека се свети, и дека дури и не знаеле за тоа, во смисла на самосвест или суета, и дека гореле од љубов за Бог и за луѓето, та затоа речиси и немале его, во смисла на себељубие. којшто се изразува во
Смирението на Тоше со коешто тој зрачеше од далеку и со тоа и без да сака самиот, ја будеше љубовта кај луѓето, без сомнение е одлика на светоста. "
 

Bush(av)

Aut inveniam viam aut faciam.
Член од
30 април 2007
Мислења
758
Поени од реакции
7
Добро напишано. Во принцип не сум верник, но не знам зошто, по се што се случи деновиве, нешто одвнатре ме тера да почнам верувам во Бог. Се надевам дека знае зошто вака ги нареди работите.
 
Член од
17 август 2006
Мислења
1.531
Поени од реакции
123
Бог ни го подари за да сфатиме како треба да се сака и фамилијата и господ едноставно да бидеме безгершни.Незнаевме дека волку ни значи но сега сваќаме,како и да е тоше беше едноставно рамен на светец,верував во господ и пред тоа но после ова верувам дека господ некогаш ни праќа вакви ангели за да ни покажат како треба да се однесуваш за да бидеш безгрешен.Славати голем човеку за тоа што го направи
 

Marinka

~petit etoile dans mon coeur~
Член од
7 март 2007
Мислења
590
Поени од реакции
2
Прекрасен текст.

Едноставно Бог го одреди местото за Тошка. Веројатно тој сметаше дека нема потреба од негово понатамошно делување. Едноставно, Тоше си ја заврши својата мисија. Верувам дека Бог не става на тест, па кога ќе го добие резултатот, кога ние со сето наше однесување ќе се издигнеме или ќе се уништиме тогаш тој става крај, тогаш тој знае каде ни е местото. Почивај во мир, Тоше!
 
Член од
13 август 2007
Мислења
672
Поени од реакции
19
Posle seta ovaa bolka i taga, plac i lelek, posle ova nenadejno obedinuvanje na makedonskiot narod.... edinstveno sto posakuvam , ama najiskreno posakuvam od dnoto na dusata i srcevo.....ljubov i pocit megju site nas!.... mi treba toa... a veruvam i na site drugi...... bidete pozdraveni.. i sfatete ja smrtta na sonceto nashe kako poraka za toa kako treba da se saka!... zaboravete na se od minatoto i sakajte gi lugjeto... tie se del od zivotot nash!

pozz
 
Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
прекрасен текст...

Точно е тоа дека секој човек кога слушна за Тоше не веруваше и го обвинуваше Бога, помеѓу тие луѓе бев и јас... Му се лутев на Господ зашто мораше да го земе него, баш него, кој беше човек што најмногу веруваше во тебе Господе, кој градеше манастир, кој на секој втор те спомнуваше тебе и кој бескрајно многу ги почитуваше родителите и го сакаше народот... Но, јас сум верник, верувам во Господ, па така и сега малку по малку почнувам да сфаќам дека Бог ни го зеде затоа што го сакал покрај себе, затоа што беше предобар, затоа што тој навистина беше ангел... а ангелите се покрај Бога...
Бог ни го даде, Бог ни го зеде...

Почивај во мир, ангелу наш!
 

Vinnetou

Continium Transfunctioner
Член од
15 мај 2005
Мислења
3.513
Поени од реакции
482
Комплетно се согласувам со текстов.
Слава му!
*се наежив...
 
M

**MEMORY**

Гостин
прекрасен текст...

Точно е тоа дека секој човек кога слушна за Тоше не веруваше и го обвинуваше Бога, помеѓу тие луѓе бев и јас... Му се лутев на Господ зашто мораше да го земе него, баш него, кој беше човек што најмногу веруваше во тебе Господе, кој градеше манастир, кој на секој втор те спомнуваше тебе и кој бескрајно многу ги почитуваше родителите и го сакаше народот... Но, јас сум верник, верувам во Господ, па така и сега малку по малку почнувам да сфаќам дека Бог ни го зеде затоа што го сакал покрај себе, затоа што беше предобар, затоа што тој навистина беше ангел... а ангелите се покрај Бога...
Бог ни го даде, Бог ни го зеде...

Почивај во мир, ангелу наш!
Се заблагодарувам на Бог што ми го даде во мое време ама мислам дека не требаше да си го земе толку рано...26 години.....
Почивај во мир Великану
 
Член од
18 декември 2005
Мислења
1.356
Поени од реакции
165
баш така, треба да бидеме благодарни што имавме можност да го видиме, да го слушнеме, да го почувствуваме овој прекрасен човек, овој ангел, што жевеевме во неговото време... само што Господ пребрзо ни го зеде :( :( :(
 
Член од
6 август 2007
Мислења
65
Поени од реакции
0
Makedonioooo svestetese OVA BESE DETE NA GOSPOD ni go isprati da ne nauci na nekoi raboti: niednas ne naprevi greska , sve pravese dobro ne samo so koncertite tuku kolku pari davase za operacii za dece eeeee toa e VERUVAJTE OVA CUDO !!!!!!! TOSE UMRE FIZICKI AMA PSIKICKI NIKOJPATTTTTTTTT POCIVAJ VO MIRRRR
 
Член од
21 октомври 2007
Мислења
1
Поени од реакции
0
...Navistina ne mozeme da gi najdeme soodvetnite zborovi za da ja opiseme nasata taga,nasata bolka,nasite prazni srca...Ednas Tose izjavi: NE TAGUVAJTE SIGURNO TAKA SAKAL GOSPOD...negovite zborovi ke ostanat zasekogas vrezani vo nasite srca kako molitva..negovite pesni i negoviot glas ke odeknuva vo nasite misli sekogas kade i da sme...Eden den ke im raskazuvame na nasite deca KOJ NAVISTINA BESE TOSE! Kako nas sto ni raskazuvale za Tito...ja imavme taa cest da ziveeme vo isto vreme koga ziveese Tose...i toa e Bozji dar od BOGA za nas..Ne mozeme da bideme gnevni i luti na nikogo,a posebno ne ne Bog bidejki toj bese onaj koj bese vo sekoj zbor na Tose i toj bese onoj koj go sozdade pa toj ima i pravo da go zeme...Bog go zede nego od ednostavna pricina SAKASE TOSE DA BIDE ZAPAMETEN ONAKOV KAKOV STO E..A I SAMIOT BOG SAKA ANGEL KO NEGO POKRAJ NEGO...
Stalno vo site negovi intervjua toj kazuvase deka e na nekoja misija i deka nikogas nema da ja prekini...no ete ja prekina so pouka da bidime i nie ko nego...Bese originalen edinstven i kako sto bi rekla VESNA-REMEK DELO...
Zvezdite i neboto se ona sto ni ja kazuvaat sudbinata i na nekoj nacin nie ja znaeme...Tose imal TRI opomeni: NOGATA JA POVREDI NA NATPREVAR,A I VESNA MU RECE DA NE ODI,A I SAMIOT TOJ RECE DEKA NE SAKA DA ODI ...ne znaeme dali mozeme da izbegame od sudbinata i dali mozeme da ja poromenime...no i pokraj tie opomeni Tose sepak zaminal..Vo posledno vreme bese mnogu otsuten,ogranicen vo odgovorite...dali toa nas ni navestuvase nesto????
POCIVAJ VO MIR ANGELU MAKEDONSKi
VOLIM OSMIJEH TVOJ BAS DOBRO TI STOJI...smej se tose i gore na neboto,siri ja tvojata nasmevka preku zvezdite i sekavaj se na nas kako nie sto sekogas ke se sekavame na tebe...Tvoite stranici neispisani,prazni...ke gi pisuvas gore na neboto...ne zaboravaj i za nas da napisis nesto..za tvoite obozavateli..tvoite braka i sestri koi sekogas ke te nosat vo srceto..neprezalen...
TE SAKAME
 

Kajgana Shop

На врв Bottom