Семинарски, состави, есеи, задачи

Член од
27 март 2009
Мислења
180
Поени од реакции
4
Ќе ве молам ако може некој на кратко да ми ја раскаже Недоразбирање од Албер Ками утре ми е за лектира. Многу ќе ви бидам благодарен.
 
Член од
29 август 2008
Мислења
43
Поени од реакции
25
Корени на полином(Нули на полином)

Ве молам ако има некој семинарска работа од областа математика под наслов Корени на полиномот(Нули на Полиномот) нека ми пише пп или нека каже страна од каде можам да ја симнам.

Ви благодарам однапред!
 

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.011
Поени од реакции
7.610
Случајно некој да не има есеи на темите Црно Семе/Пиреј/Големата вода?
 
Член од
28 февруари 2010
Мислења
2
Поени од реакции
0
Помош за проектна по филозофија, за матура.... егзистенцијата е пред есенцијата - сорен киркегор
 

џимеј

Модератор
Член од
4 март 2007
Мислења
10.165
Поени од реакции
24.238
Ако се најде некој за овие да има, нека ми прати и мене :smir:
Кажи ми само за кога ти е ако можам да најдам? Ако е за денес тешко... Ама ако е за утре ќе можам.
 
Член од
27 јануари 2007
Мислења
2.504
Поени од реакции
72
Уствари само за Црно Семе ми треба мене, до среда исто најкасно, тогаш треба да ја предадам напишана.
 
Член од
16 октомври 2009
Мислења
30
Поени од реакции
0
ќе ве молам ако некој ја има раскажано малечката фадета фала однапред
 
Член од
28 февруари 2010
Мислења
4
Поени од реакции
0
please kade mozam da najdam seminari po metodika na vospitna rabota
 
Член од
4 декември 2009
Мислења
14
Поени од реакции
0
KE MOZE LI NEKOJ DA MI NAJDE MATERIJAL ZA PROEKTNA PO MATURA ZA TEMATA BEZBEDNOST NA INTERNET???MI TREBA MNOGU ITNO UTRE KE TREBA DA JA PRILOZAM NA KOREKCII...MNOGU KE VI BIDAM BLAGODAREN NA BILO KAKVA POMOS...

FALA ODNAPRED:)
 
Член од
2 март 2010
Мислења
5
Поени од реакции
0
и мене ЦРНО СЕМЕ ми треба раскажано кој има нека прати
 
Член од
21 декември 2009
Мислења
131
Поени од реакции
26
Најдов на кратко нешто за Црно семе ...
Во тесна врска со егејско-македонската одисеја, романот Црно семе е потресно сведоштво за несфатливото насилие и тортура, тој стравотен пекол што го создале лугето за обезчовечување и обезличување на човекот.
За време на четириесеттите години, монархистичниот режим издалува една сомнителна маса на грчки војници, комунисти и македонци кои одбиваат да потпишат дека се откажуваат од КП и од својот национален идентитет, и ги водат на еден пуст остров – мачилишпте, за да изнудат од нив лојалнос спрема кралот и Грција. Низ целиот роман варираат најразлични видови на брутално насилие за да се извлече признанието.
Најубавите страници на овој роман се токму оние места каде во вителот на надчовечките маки се крева сомнителниот човеков отпор кон злото , големото човеково достоинство да се остане простум, да не се отстапи од начелата на моралот, од начелата на човечноста и доблеста.Токму во тоа е големата и величенствена порака во овој роман, мал по обем голем по длабочината во откривањето на драмата на човекот.
Иако Црно семе е роман во кој главен јунак е масата која живее како единствена целост, сепак се изделуваат некои впечатливи ликови.Доне и Христос се луѓе од прометејски ков. Тие го носат факелот на вистината до крај, до последен здив на своето живо тело и не потклекнуваат никогаш. И Доне и Христос го носат во себе комунистичкото чувство кој во часовите на сите морални искушениа и физички страдања им помага да издржат и да останат човечки простум.
Последните збоови на Христос се„мојата земја.. каде е мојата земја“ Токму во тоа се состои симболиката во црно семе. Човек кој е искорнат од својата земја, од националниот идентитет, од својот сопствен живот тој е преобразен во безлично суштество на кое му се затворени сите најафтентични човечки средби, тој е битие на кој му е одземена секоја егзистенцијална спора.
Делото претставува сугестивен уметнички показ за потврдување на човекот во човекот, на неговиот прометејски дух низ возвишениот отпор кон силите на злото, кон силите што се стремат да го обесчовечат.
Во тесна врска со егејско-македонската одисеја, романоит Црно семе е потресно сведоштво за несфатливото насилие и тортура, тој стравотен пекол што го создале лугето за обезчовечување и обезличување на човекот.
За време на четириесеттите години, монархистичниот режим издалува една сомнителна маса на грчки војници, комунисти и македонци кои одбиваат да потпишат дека се откажуваат од КП и од својот национален идентитет, и ги водат на еден пуст остров – мачилишпте, за да изнудат од нив лојалнос спрема кралот и Грција. Низ целиот роман варираат најразлични видови на брутално насилие за да се извлече признанието.
Најубавите страници на овој роман се токму оние места каде во вителот на надчовечките маки се крева сомнителниот човеков отпор кон злото , големото човеково достоинство да се остане простум, да не се отстапи од начелата на моралот, од начелата на човечноста и доблеста.Токму во тоа е големата и величенствена порака во овој роман, мал по обем голем по длабочината во откривањето на драмата на човекот.
Иако Црно семе е роман во кој главен јунак е масата која живее како единствена целост, сепак се изделуваат некои впечатливи ликови.Доне и Христос се луѓе од прометејски ков. Тие го носат факелот на вистината до крај, до последен здив на своето живо тело и не потклекнуваат никогаш. И Доне и Христос го носат во себе комунистичкото чувство кој во часовите на сите морални искушениа и физички страдања им помага да издржат и да останат човечки простум.
Последните збоови на Христос се„мојата земја.. каде е мојата земја“ Токму во тоа се состои симболиката во црно семе. Човек кој е искорнат од својата земја, од националниот идентитет, од својот сопствен живот тој е преобразен во безлично суштество на кое му се затворени сите најафтентични човечки средби, тој е битие на кој му е одземена секоја егзистенцијална спора.
Делото претставува сугестивен уметнички показ за потврдување на човекот во човекот, на неговиот прометејски дух низ возвишениот отпор кон силите на злото, кон силите што се стремат да го обесчовечат.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom