Семинарски, состави, есеи, задачи

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.645
Поени од реакции
34.067
Ја праам добри презентации на Power point, и лаптопот ќе прашам дома дали може да му го позајмам..
Немало штек не го барај, им исклучиле струјата дека си ги полнеле ајфоните на час. Те бива тебе за цитати еве како во потпис, внимаваш на точки и запирки а и учителката стално те викаше да ги пишуваш дневниците оти имаш убав ракопис, ти ке пишуваш раскаженото, некој ќе најдеме да диктира само. Јас лани ликовно имав 4ка, ќе донесам и фоломастери за хамерот.

Ако не одговара 7, утре после школо? Прашај другите колку часа имаат.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
Епа вака ми треба за состав за писмена за во петок темата е од лектирата Сама од Горјан Петревски
-размислувам за ликот на Теодора од романот Сама на Горјан Петревски
-сам со своите размислувања за моите постапки(треба тука опсто несто )
-да се направи компарација помеѓу мене и Теодора од романот

се ова треба за биде во целиот состав се од овие теми да биде поврзано... ми треба за во петок хитно ве моламмм
а имаш ли вујна,хитно ми треба...за во сабота
а за ова ќе се распрашам сега,ако можам да помогнам

sankerce

прогресиФ
Член од
6 март 2009
Мислења
3.072
Поени од реакции
4.942
Вааааааа :place: Никој неќе да ми напави питменаааа :place: :place: :place: Дете... дете ... дете !!! Македонски јазик си учел во прво одделение , како се пишува македонски ? Со кирилица или латиница ? Имаш среќа што си стигнал до средно :) Јас да сум професор би те вратил на правописот. Друго , овде тешко да најдеш , еве јас ќе ти дадам идеа , затоа што ти имаш и компјутер имаш и интернет, и знаеш да ракуваш со нив. Напиши на гугл што ти треба едно по едно , и што најдеш тоа напиши , само погледни прво дали е барем малку поврзано со она што го пишува во книгата. И да , ќе те советувам , заврши си го средното , и најди си работичка , со факултет леб нема видиш :) Aде тега таоооо и то тлеќа на питмената. И извади го прстeто од уста попат :D

King B

Bears. Beets. Battlestar Galactica.
Член од
24 јануари 2011
Мислења
1.801
Поени од реакции
4.076
Немало штек не го барај, им исклучиле струјата дека си ги полнеле ајфоните на час. Те бива тебе за цитати еве како во потпис, внимаваш на точки и запирки а и учителката стално те викаше да ги пишуваш дневниците оти имаш убав ракопис, ти ке пишуваш раскаженото, некој ќе најдеме да диктира само. Јас лани ликовно имав 4ка, ќе донесам и фоломастери за хамерот.

Ако не одговара 7, утре после школо? Прашај другите колку часа имаат.
После школо треба им ги спремам проектните матурски на две другарки, може во седум да остане?:/ да имам време да дремнам..
Уствари не, само што ќе завршам ќе одам до дома да земам книги, селотејп, ножички и колаж и одма да се фатиме за работа да не не стигнеме..

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Член од
21 мај 2008
Мислења
10.997
Поени од реакции
11.636
Сфаќам дека на сите не им оди пишувањето, сепак, во одрдеден дел, пишувањето е дарба (иако на твојот стил на пишување влијаат ппрочитаните/непрочитаните книги). Знам луѓе кои стварно не им оди пишувањето, но се трудат. Ќе го прочита делото, поговор ќе прочита, ќе прочепка нешто на нет и ете ти.
Сега кукаш за „Сама“ од Горјан (искрено, не сум ја читал, мислам дека воопшто не сме ја работеле) а што ќе биде кога ќе треба да пишуваш есеи за Злосторство и казна/Клетници/Странецот/ Пустина/Пиреј итн итн. Мада, и зависи во кое средно ќе одиш. (освен ако веќе не си таму, претпоставувам дека си осмо така?)

Член од
6 март 2013
Мислења
11
Поени од реакции
1
Да осмо сум, цел ден откако дојдов од школо тразам по нет нешто да најдам напишав нешто ама не ми оди незнма да пишувам се трудам не да не па си реков чекај може некои идеи да ми дадат тука ама како што гледам тешко... сега друго не ми преостанува освен сам да си напишам тоа е тоа ..

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Сфаќам дека на сите не им оди пишувањето, сепак, во одрдеден дел, пишувањето е дарба (иако на твојот стил на пишување влијаат ппрочитаните/непрочитаните книги). Знам луѓе кои стварно не им оди пишувањето, но се трудат. Ќе го прочита делото, поговор ќе прочита, ќе прочепка нешто на нет и ете ти.
Сега кукаш за „Сама“ од Горјан (искрено, не сум ја читал, мислам дека воопшто не сме ја работеле) а што ќе биде кога ќе треба да пишуваш есеи за Злосторство и казна/Клетници/Странецот/ Пустина/Пиреј итн итн. Мада, и зависи во кое средно ќе одиш. (освен ако веќе не си таму, претпоставувам дека си осмо така?)
Нема везе тоа не ми оди бе тоа е чист изговор од мрза пошто научени се се на готово да добијат.

За она што го бараат професорите/ките во средно и идиот со малку труд може 3-4 да извади на писмена.

За 5-ка во повеќето средни школи доволно е да си идиот, малку труд и чат пат внимание на час.

И пази он не бара помош туку бара се напишано на готово, скоцкано само да го предаде.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.997
Поени од реакции
11.636
Да осмо сум, цел ден откако дојдов од школо тразам по нет нешто да најдам напишав нешто ама не ми оди незнма да пишувам се трудам не да не па си реков чекај може некои идеи да ми дадат тука ама како што гледам тешко... сега друго не ми преостанува освен сам да си напишам тоа е тоа ..
Така и ќе научиш да пишуваш. Ќе напишеш, ќе погрешиш, наставничката ќе те поправи (макар добил и 3ка/4ка) ама за друг пат ќе знаеш да не ја правиш таа грешка.
Еве само еден совет: кога пишуваш есеј за книга некоја (дадена тема), спомни го насловот во воведот (мислам, не буквално, туку онака да дадеш до знаење дека си разбрал што се бара) и последната реченица од воведот да ти се поврзува со средишниот дел (ова особено се бара во средно, барем кај професорките што сум бил јас, а и на матура).

Нема везе тоа не ми оди бе тоа е чист изговор од мрза пошто научени се се на готово да добијат.

За она што го бараат професорите/ките во средно и идиот со малку труд може 3-4 да извади на писмена.

За 5-ка во повеќето средни школи доволно е да си идиот, малку труд и чат пат внимание на час.

И пази он не бара помош туку бара се напишано на готово, скоцкано само да го предаде.
Абе види, точно е дека фаќа мрза, знам по себе. :D Но, работата е што некои можат со непрочитано дело и само кратка содржина да направат подобар состав/есеј од некој што го прочитал целото па и се консултирал со дополнителна литература. Тоа ми беше поентата. Всушност, се' си влече корени од примарното образование, т.е. основно. Таму ако на детето не се научи на нештата, потешко ќе му биде во средно. Барем според мене.
Внимание на час е најбитно, посебно кога професорот ти објаснува како се пишува есеј, на што треба да се обрне внимание и слично.

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Не е проблем друже овде некој да ти напише, проблемот е што ќе останеш глуп и прост(без навреда).

Земи книгата прочитај ја, прашај некој од клас да ти помогне(ова барем според мене е најдобра опција учење+дружење) и пробај сам да направиш нешто.
Лесно е да кажеш не знам, не ме бива за пишување кога воопшто не си пробал.

Па ти сериозно мислиш сите учени се родивме.

И како што пишав во другиот пост за средно школо и идиот со малку труд може 3-4 да извади на писмена за основно и менатално ретартиран со малку труд ќе ја заврши работата.

Член од
6 март 2013
Мислења
11
Поени од реакции
1
Кој рече дека барам цел состав пишав ако моше некој да ми помогне да напише барем малку да можам потоа да го продолжам :mad:

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Абе види, точно е дека фаќа мрза, знам по себе. :D Но, работата е што некои можат со непрочитано дело и само кратка содржина да направат подобар состав/есеј од некој што го прочитал целото па и се консултирал со дополнителна литература. Тоа ми беше поентата. Всушност, се' си влече корени од примарното образование, т.е. основно. Таму ако на детето не се научи на нештата, потешко ќе му биде во средно. Барем според мене.
Внимание на час е најбитно, посебно кога професорот ти објаснува како се пишува есеј, на што треба да се обрне внимание и слично.
Муабетот ми беше за основно и средно не е потребен некој којзнае каков талент за да добиеш 5-ка.

Дечково 8 одделение дошол, а едвај на форумов пишува како што треба.
Нека земе нека прочита што може, нека се консултира со деца од клас, нека побара по интернетов малце до петок за 10 ќе напише писмена.

Член од
21 мај 2008
Мислења
10.997
Поени од реакции
11.636
Муабетот ми беше за основно и средно не е потребен некој којзнае каков талент за да добиеш 5-ка.

Дечково 8 одделение дошол, а едвај на форумов пишува како што треба.
Нека земе нека прочита што може, нека се консултира со деца од клас, нека побара по интернетов малце до петок за 10 ќе напише писмена.
Кога сме кај ова, зависи и од професорот. Сите си имаат различен критериум. На некои можеби повеќе им се допаѓаат онаквите есеи каде така малку на повисок стил, на други можеби онака школски да биде.
Во прва имав професорка што сакаше перфектни писмени, никој не можеше 5ка да извади. (јес да бевме 12 души, али рачунај: 48 писмени се тоа во една учебна, 2 5ки на првата само и тоа пошто ни даде да бираме меѓу слободна тема и за „Вујко Вања“).

smihajlo

Член од
11 август 2010
Мислења
3.743
Поени од реакции
4.506
Кој рече дека барам цел состав пишав ако моше некој да ми помогне да напише барем малку да можам потоа да го продолжам :mad:
се ова треба за биде во целиот состав се од овие теми да биде поврзано... ми треба за во петок хитно ве моламмм
Еве да те цитирам.

Прашање: Зошто не се консултираш со деца од клас, брат, сестра, тетка, братучетка некој што стварно може да ти помогне туку бараш помош од непознати на интернет?
--- надополнето: 6 март 2013 во 16:48 ---
Кога сме кај ова, зависи и од професорот. Сите си имаат различен критериум. На некои можеби повеќе им се допаѓаат онаквите есеи каде така малку на повисок стил, на други можеби онака школски да биде.
Во прва имав професорка што сакаше перфектни писмени, никој не можеше 5ка да извади. (јес да бевме 12 души, али рачунај: 48 писмени се тоа во една учебна, 2 5ки на првата само и тоа пошто ни даде да бираме меѓу слободна тема и за „Вујко Вања“).
Па добро ама со оглед на начинот на кој сака да ја добие оценката 5-ка и не е за сите.
Ваљда е премногу мал за да му проповедам дека знаењето е поважно од оценките.
Му пишав и во другиот пост зошто не се консултира со деца од клас, мајка, татко, сестра, братучед/ка, тетка некој друг познаник туку бара помош на интернет?

Kajgana Shop

На врв Bottom