Семинарски, состави, есеи, задачи

Дискусија во форумот 'Образование' започната од ATG, 13 декември 2008.

 1. alek_95

  alek_95

  Член од:
  18 септември 2011
  Мислења:
  218
  Допаѓања:
  22
  Осврт кон делото
  За средновековните верувања, пеколот е место на криза, хаос, тага, болка, очај. Овие верувања сликовито се опишани во „Пеколот„ од Данте Алигиери, едно од најпознатите дела во кое нерелигиозно е опишан пеколот. Дел е од сетот од 3 дела, познати како „Боженствена комедија“. Пеколот е јадрото на злото во внатрешноста на земјата.
  --- надополнето: Oct 23, 2011 7:38 PM ---
  Данте Алигиери​
  Данте Алигиери (италијански: Dante Alighieri) (1265 — 13/14 септември 1321) е италијански поет, и еден од најголемите фигури во светската литература, кој беше обожаван за неговите длабоки верски видувања и достиг на неговата интелектуалност. Неговото најголемо дело „Божествена комедија“ е најзначајната литературна изјава на средновековниот период и основа на современиот италијански јазик.
  Неговата младост


  Данте Алигиери е роден во Фиренца во јуни1265 година,од старо аристократско семејство.Неговата мајка умре во неговото детство,а татко му умре кога Данте имаше 18 години. Најбитниот настан од неговата младост беше среќавањето на неговата сакана Беатриче во 1274 година,кој восхитен од неа ја опејува во својата книга La vita nuova (Новиот живот) а подоцна и во неговото најголемо дело La divina commedia (Божествена комедија).
  Малку се знае за образованието на Данте,неговите дела објавуваа нечитаност.Тој бил многу потпивнат од делата на Фиренцискиот философ и реторичар Брунето Латини (Brunetto Latini),кој претставува важна фигура во делото Божествена комедија.
  Познато е дека Данте во Болоња отприлика во 1285 година,и тој таму можеби студирал на унверзитет. За време на политичките битки во Италија во тоа време тој отпрвин ги подржувал Гвелфовите и се борел против Гибелините.
  Го интересирало сликарството, музиката, но најголемо значење ѝ придавал на поезијата. Ја читал латинската поезија со посебен интерес, најмногу Вергилиј кого го сметал за свој учител.
  Се знае дека учествувал на забави, ловови, свечености, и во таквиот монденски живот на тогашната Фиренца се родила и се развила неговата љубов кон една фирентинска девојка која ќе биде одредница на неговите дела и животниот пат. Беатриче, како што ја нарекувал Данте, се омажила млада, но според сфаќањата од средниот век, бракот не бил препрека за чистата љубов кон друг човек.
  La vita nuova (Новживот)


  ВажноделонаДантеАлигиерие La vita nuova (Новживот), којајанапишалнепосреднопосмрттанаБеатриче. Компониранаеодсонетииканцони (љубовнипоеми) проткаензаедносопрозниобјаснувања. ДелотојараскажуваљубовтанаДантеконБеатриче, неговотопретчувствозасмрттанаБеатриче, нејзинатавистинскасмрт. La vita nuova јаснојаискажувамоќтанаљубовнатапоезија.
  Делото La vita nuova (Новживот) ееднооднајголемитеинајубавитепоезиивоевропскаталитература
  Политичкиот живот на Данте  Данте Алигери
  Со политички живот Данте почнал да се занимава многу рано. Тој бил „Гвелф“ (тоа се приврзници на римскиот папа) и се борел против Гибелините. Извесно време бил во градскиот совет, а на дваесет и пет годишна возраст бил избран за член на колекиумот од шест члена, кој управувал со Фиренца. Кога партијата на Гвелфовите се поделила на „бели“ и „црни“ тој им пристапил на белите кои се бореле против папската курија. Во судирот меѓу овие две фракции победиле белите и ја презеле власта во Фиренца. Римскиот папа Бонифациј VIII се замешал во тој судир и со помош на францускиот принц Шарл Валоа влегол во Фиренца и тогаш власта над Фиренца ја презеле ``црните`` а ``белите`` биле протерувани од Фиренца.Тоа го доживеал и Данте.Тој бил принуден да ја напушти Фиренца и да живее во прогонство се до крајот на животот.Потоа тој бил молен да се врати во Фиренца,но не се вратил.
  Во раните години од прогонството тој напишал две важни дела на латински јазик. De Vulgari Eloquentia (За народниот говор1304- 1305).Во ова дело тој го дефинира домашниот јазик како литературен медиум и се обидува да воведе критериум за користење на пишуван италијански јазик и италијанска поезија. Незаврашеното дело Convivio (Гозба1304-1307) било наменето да биде приказ, во 15 книги, на целото знаење во тоа време. Од ова дело биле завршени само првите 4 книги. Политичките надежи на Данте биле силно разбудени од доаѓањето во Италија на Хенри VII,кралот наГерманија и римски император. Намерата на Хенри VII била да ја одведе Италија во независна држава и да ги обедини италијанските градови. По пет годишно залагање Хенри VII не успеал да ги отргне од власт ``црните``Гвелфи и данте никогаш не се вратил во родниот град-Фиренца.Смртта на Хенри VII во Сиена во 1313 година надежите на Данте завршија многу брзо.Латинскиот трактат De Monarchia (За монархијата) е напишана за време на присуството на Хенри VII во Италија. Таму Данте ги изложил своите политички погледи дури и потребата на религиозена римска империја и одвојување од црквата и државата.
   
 2. Black Guard

  Black Guard Гостин

  Бои на есента

  есента е на некој начин убав период на време ,барем што се однесува за мене
  може по мирисот на воздухот дека веќе завршило жежкото лето ,па сега оваа промена е некако
  со свој шарм заводливо без да сака те освојува.
  шетајки по улицата ги забележав сите дрвореди на некои од нив лисјата беа веќе свенале некои жолтеникави
  а на едни само голи гранки сонцето ја немаше онаа летна жештина па мораше да се облече палто луѓето од градската
  чистота со забрзан ритам си ги исполнуваа своите обврски ......
  се видов со Сара таа е моја другарка од школо која секогаш беше тука за мене во добро и зло

  по ритуелното бацкање и клише муабети си ослабела виде ли што се случи на госип гирл итн итн
  ми предложи да се прошетаме низ градскиот парк не двоумејки се прифатив и покрај тоа си реков
  одлично е времето и добро е за промена да се биде покрај многу зеленило ,,,,,,
  пристигнавме на огромен простор насекаде имаше дрва борови дабови тополи липи имаше во коцкест облик
  од трева напревано патека на страните имаше луѓе имаше секакви мајки со своите деца малди дечки дури и
  пензионери сите некако сталожено си седеа си разговараа и уживаа во есенската убавина........
  немаше слободни клупи па појдовме по патеката до наредната фонтана каде што исто така имаше клупи
  беа наредени две колони од по 5 клупи во хоризонтала и вертикала во средината имаше споменик од
  некојси борец од ноб.заборавив да ви кажам кога сум со Сара тоа веќе не сум јас тоа е некоја друга
  непозната за мене личност, не сум повеќе повлеченото девојче едноставно самиот нејзин карактер аурата
  што зрачеше од неа те правеше и да не сакаш да смееш до бескрај.Си седнавме на една зелена клупа испишана
  со најразлични имиња јас си купив грицки ги отворивме и ме праШа Сара што мислиш за Иван од нашиот клас
  некако е симпатичен и прави интересни шеги ми се допаѓа ми рече за секунда ќе биде мој ако сакам
  на пример денес додека тој минуваше покрај мојата клупа јас намерно го турнав листот и се наведнав да го земам
  па кога се исправив се погледнавме очи в очи тој го наведна погледот и продолжи кога тогаш ќе биде мој.
  додека пак Сара беше прекрасна личност со совршено тело подебелки облини и прерасна црна коса и знаев дека
  што и да посака добива ,можеби заради тоа што беше единка па размазена но тоа беше во нејзиниот карактер
  како некој предатор бираше жртва.....
  па така и овде во паркот случајно седее двајца момци кои се гледаше дека се малку постари од нас
  ми рече дека веќе 4 ден е на диета јаде само салати..... јас и реков дека мене ми е доволен фитнесот
  па и таков ми е брз метаболизмот па така си ја задржувам фигурата.....
  срцка ај да флертуваме со типциве по некоја секунда се сложив а кога стануваше збор за флертување Сара
  е шампион... почна да го шмека погледнува едното момче и му се насмевна овој и возврати со насмевка и
  дојде да се поздрави се престави и ни предложи да седнеме на нивната клупа да се запознаеме ние се сложивме
  двајцата беа со црна коса високи и згодни....
  ни прдложија да одиме во блискиот ресторант во паркот тоа е ресторан со надворешна терас која е покриена и по краевите
  покриена со секакво различно цвеќе имаше и лулашки кои беа за најмладите па сепак тоа беше семеен ресторан најчесто

  го посетуваа семејни луѓе седнавме си порачавме пијалок и јас разговарав со едниот од нив ми рече дека се вика
  филип дека е студент на филозофија и ми рече дека имам убава боја на косата се разбира јас малку се засрамив ....
  го прашував како е на фах какви се професорите каков е тој академски све сепак тоа беше непознат свет за мене
  тој ми рече дека е добро дека со образовамието и со самото тоа се обликуваш и надоградуваш како личност
  и секако дружбата е на ниво имаме студентски забави каде се случуваат секакви лудории.......
  но сепак запомни ми рече овој период од животот е најдобар немој никогаш да го заборавиш ова е тоа ова е
  еликсирот на младоста овде го имаш чуството на несоперливост овде нема граници овде дишиш со отворени гради
  ми се допадна типот па така ми побара бројче потоа ме викна на кафе па ми стна дечко па затоа и го паметам тоа есенско
  пладне и секогаш кај мене есента ќе буди пријатни спомени

  Бои на есента

  есента е на некој начин убав период на време ,барем што се однесува за мене
  може по мирисот на воздухот дека веќе завршило жежкото лето ,па сега оваа промена е некако
  со свој шарм заводливо без да сака те освојува.
  шетајки по улицата ги забележав сите дрвореди на некои од нив лисјата беа веќе свенале некои жолтеникави
  а на едни само голи гранки сонцето ја немаше онаа летна жештина па мораше да се облече палто луѓето од градската
  чистота со забрзан ритам си ги исполнуваа своите обврски ......
  се видов со Сара таа е моја другарка од школо која секогаш беше тука за мене во добро и зло

  по ритуелното бацкање и клише муабети си ослабела виде ли што се случи на госип гирл итн итн
  ми предложи да се прошетаме низ градскиот парк не двоумејки се прифатив и покрај тоа си реков
  одлично е времето и добро е за промена да се биде покрај многу зеленило ,,,,,,
  пристигнавме на огромен простор насекаде имаше дрва борови дабови тополи липи имаше во коцкест облик
  од трева напревано патека на страните имаше луѓе имаше секакви мајки со своите деца малди дечки дури и
  пензионери сите некако сталожено си седеа си разговараа и уживаа во есенската убавина........
  немаше слободни клупи па појдовме по патеката до наредната фонтана каде што исто така имаше клупи
  беа наредени две колони од по 5 клупи во хоризонтала и вертикала во средината имаше споменик од
  некојси борец од ноб.заборавив да ви кажам кога сум со Сара тоа веќе не сум јас тоа е некоја друга
  непозната за мене личност, не сум повеќе повлеченото девојче едноставно самиот нејзин карактер аурата
  што зрачеше од неа те правеше и да не сакаш да смееш до бескрај.Си седнавме на една зелена клупа испишана
  со најразлични имиња јас си купив грицки ги отворивме и ме праШа Сара што мислиш за Иван од нашиот клас
  некако е симпатичен и прави интересни шеги ми се допаѓа ми рече за секунда ќе биде мој ако сакам
  на пример денес додека тој минуваше покрај мојата клупа јас намерно го турнав листот и се наведнав да го земам
  па кога се исправив се погледнавме очи в очи тој го наведна погледот и продолжи кога тогаш ќе биде мој.
  додека пак Сара беше прекрасна личност со совршено тело подебелки облини и прерасна црна коса и знаев дека
  што и да посака добива ,можеби заради тоа што беше единка па размазена но тоа беше во нејзиниот карактер
  како некој предатор бираше жртва.....
  па така и овде во паркот случајно седее двајца момци кои се гледаше дека се малку постари од нас
  ми рече дека веќе 4 ден е на диета јаде само салати..... јас и реков дека мене ми е доволен фитнесот
  па и таков ми е брз метаболизмот па така си ја задржувам фигурата.....
  срцка ај да флертуваме со типциве по некоја секунда се сложив а кога стануваше збор за флертување Сара
  е шампион... почна да го шмека погледнува едното момче и му се насмевна овој и возврати со насмевка и
  дојде да се поздрави се престави и ни предложи да седнеме на нивната клупа да се запознаеме ние се сложивме
  двајцата беа со црна коса високи и згодни....
  ни прдложија да одиме во блискиот ресторант во паркот тоа е ресторан со надворешна терас која е покриена и по краевите
  покриена со секакво различно цвеќе имаше и лулашки кои беа за најмладите па сепак тоа беше семеен ресторан најчесто

  го посетуваа семејни луѓе седнавме си порачавме пијалок и јас разговарав со едниот од нив ми рече дека се вика
  филип дека е студент на филозофија и ми рече дека имам убава боја на косата се разбира јас малку се засрамив ....
  го прашував како е на фах какви се професорите каков е тој академски све сепак тоа беше непознат свет за мене
  тој ми рече дека е добро дека со образовамието и со самото тоа се обликуваш и надоградуваш како личност
  и секако дружбата е на ниво имаме студентски забави каде се случуваат секакви лудории.......
  но сепак запомни ми рече овој период од животот е најдобар немој никогаш да го заборавиш ова е тоа ова е
  еликсирот на младоста овде го имаш чуството на несоперливост овде нема граници овде дишиш со отворени гради
  ми се допадна типот па така ми побара бројче потоа ме викна на кафе па ми стна дечко па затоа и го паметам тоа есенско
  пладне и секогаш кај мене есента ќе буди пријатни спомени
   
  На Lilenceee и malapeperutka им се допаѓа ова.
 3. Sawyer

  Sawyer Only God can judge me!!!

  Член од:
  26 август 2009
  Мислења:
  718
  Допаѓања:
  153
  Kolegi,aj ke ve zamolam nekoj ako ima materijal za nesto vo vrska so sledniov naslov,neka mi pise " Современи социјални услови, процеси и односи и нивното влијание врз формирањето на индивидуалното и колективното поведение и однесување на поединците и социјалните групи".Blagodarime:):):)
   
 4. VaC

  VaC

  Член од:
  24 октомври 2011
  Мислења:
  1
  Допаѓања:
  1
  Ми треба есеи на темите :
  1. Приказна за соколот, Измамениот Тофано и Маркизот од Цалуцо од Декамерон
  2. Пеколот од данте алигиери
  3.Канцоиерот
  МИ требаат за утре правам писмена ... !:(
   
  На Nanicka му/ѝ се допаѓа ова.
 5. boky95

  boky95

  Член од:
  24 октомври 2011
  Мислења:
  2
  Допаѓања:
  1
  Koj ima da mi dade ili da mi napise esei za средновековните и ренесансните сваќања за животот и поетиката ve molammm ...
  --- надополнето: Oct 24, 2011 1:33 PM ---
  Koj ima da mi dade ili da mi napise esei za средновековните и ренесансните сваќања за животот и поетиката ve molammm ...
   
 6. malapeperutka

  malapeperutka

  Член од:
  23 октомври 2011
  Мислења:
  2
  Допаѓања:
  0
  Може ако не ви е проблем некој ако има состав на овие теми или слични на некои по содржина на темава да ми прати ... БЛАГОДАРАМ ОДНАПРЕД
  :cuc:
  1. Ако се стремиш кон среќа никогаш нема да ја постигнеш
  2. Тајната на љубовта гласи : ако имате желби да бидете сакани засакајте и самите
   
 7. b.u.b.i

  b.u.b.i

  Член од:
  25 октомври 2011
  Мислења:
  4
  Допаѓања:
  0
  Дали му се наоѓа на некој напишано писмена за Клетници??? Темата ми е ,, Романтичарската љубов изразена преку ликот на Жан Валжан’’
  итно ми е! однапред фала :)
   
 8. Васил МКД

  Васил МКД Jesus

  Член од:
  20 ноември 2009
  Мислења:
  7.836
  Допаѓања:
  6.914
  Можи некој да ми напиши/даде писмена на тема: Да го зачуваме и негуваме Македонскиот јазик,тој е нашето минато,сегашност и иднина.
  Фала однапред.
   
 9. b.u.b.i

  b.u.b.i

  Член од:
  25 октомври 2011
  Мислења:
  4
  Допаѓања:
  0
  еве пак јас пишувам но многу ми е итно! ако некој може да ми помогне со темата нека пише, за утре ми е :( помагајтееееееее
   
 10. SrRulz

  SrRulz Siempre Real Madrid

  Член од:
  8 декември 2007
  Мислења:
  4.845
  Допаѓања:
  219
  Ај за прв пат и јас да побарам помош ми дадоа над 20тина теми по хемија и треба да си изберам една и да направам, ако има некој од следниве теми семинарска и ако сака да помогне бујрум:

  1. Структура на атом
  2. Видови на хемиски врски
  3. Електронска конфигурација на елементите
  4. Електронска конфигурација на халогени елементи
  5. Електронска конфигурација на халкогени елементи
  6. Електронска конфигурација на алкални елементи
  7. Електронска конфигурација на земноалкални елементи
  8. Електронска конфигурација на благородни гасови
  9. Видови на хемиски реакции
  10. Брзина на хемиски реакции
  11. Типови неоргански соединенија
  12. Својства на раствори
  13. Хемиска рамнотежа
  14. Квантна теорија за структурата на атомот
  15. Својства на гасови
  16. Својства на халогени елементи
  17. Својства на халкогени елементи
  18. Својства на благородни гасови
  19. Својства на елементи од IIIA група
  20. Својства на елементи од IB група
  21. Својства на елементи од IIB група
  22. Својства на елементи од VIB група
  23. Својства на елементи од VIIB група
  24. Својства на елементи од VIIIB група

  Ако имате не се срамете пишете по ПП :D
   
 11. El_Matocho

  El_Matocho

  Член од:
  13 јануари 2009
  Мислења:
  1.304
  Допаѓања:
  747
  Да не има некој состав за "За кого бијат камбаните" од - Ернест Хемингвеј
   
 12. tamara_s

  tamara_s

  Член од:
  9 јуни 2011
  Мислења:
  1
  Допаѓања:
  0
  Aaaaaa pomosh , mi treba sostav, do vecher treba da go ispravam , temata e " neshto aktuelno" mi treba za uchilishen vesnik , jas sum mnogu antitalent za pishuvanje ovie raboti, zatoa imam samo ideja no ne znam kako da ja napisham , bi sakala da pishuva neshto za zhivotot na mladite , za bogatite i siromashnite, izleguvanja ili neshto slichnooo. ve molam mi treba mnooooooogu itno :/// :D fala odnapred
   
 13. Pandeva

  Pandeva

  Член од:
  27 октомври 2011
  Мислења:
  4
  Допаѓања:
  0
  Има некој нешто напишано есеи на темите:
  1.Љубовта како главна инспирација за ренесансните писатели
  2.Цел и сликовитост на задгробниот живот во пеколот
  3.Декамерон-вистинска слика за земниот живот
  4.Лаура идеалната љубов на Петрарка

  Фала однапред! :)
  --- надополнето: Oct 27, 2011 8:59 PM ---
  Има некој есеј на тема: Љубовта како главна инспирација за ренесансите писатели?
  Фала однапред
   
 14. Black Guard

  Black Guard Гостин

  Човечкиот мозок најверојатно има капацитет мод 3 терабајти на меморија тоа сеуште е приближна цифра иако постојат други пресметки каде имаме варијабила од еден до 10 терабајти сепак студиите досега извршени алудираат на капацитет од 3 терабајти така да просто сум зачуден КАКО МОЖЕ да имаш ИДЕЈА а да НЕ ја НАПИШЕШ????

  Па во мозокот имаш 50-200 милијарди неврони бројката не е прецизно утврдена ипак
  тие се во интеракција со 100 000 други неврони поврзани со "помош" на 100 трилиони синаптички врски, со различни 256 нивоа или по 20 000 синапси на неврон тогаш капацитетот на меморијата ти е 1000 терабајти и ми кажуваш дека не знаеш ШТО ДА НАПИШЕШ!!!!!???????????

  Најискрено ќе напишев ама ако ти напишеше како што треба.
   
  На tamara_s му/ѝ се допаѓа ова.
 15. НеоН

  НеоН

  Член од:
  12 август 2010
  Мислења:
  2.892
  Допаѓања:
  901
  Analiza na Markizot od Soluco
  - Velikodusnosta darezlivosta i bezrezervnata ljubov odraz na novelite na Dekameron. Dzovani Bokacho
  -Renensansnite idei vo literaturata
  Pekolot slika na nesreknici osudeni na vecni maki Dante Aligieri

  кој има одма нека пише..
   

Сподели преку: