Свежо : од еден македонец во САД

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
http://ftp.duc.auburn.edu/~mitrege/index.html

Човекот е ЦАР! Јас никогаш во мојот досегашен краток живот не сум видел толкава љубов наспрема Македонија. Нека ова служи за поука на сите т.н. патриоти коишто се лупаат во градите, додека другите прават нешто за Македонија.

J

Johnny Stulic

Гостин
Маце биди појасен што има направено типов јас разбрав дека е професор и дека има голема љубов спрема Македонскиот фолклор и литература и дека собрал 10 милиони зборови и се декларира како Македонец.
Каков ефект има тоа за Македонија на било кој план?
Пи.Си Прашањево не го рачунај како иронија стварно неам појма

Negatifo

...keep Jazzing...
Член од
25 мај 2005
Мислења
180
Поени од реакции
4
Гордост Македонска!! ... Браво!!

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Johnny Stulic напиша:
Маце биди појасен што има направено типов јас разбрав дека е професор и дека има голема љубов спрема Македонскиот фолклор и литература и дека собрал 10 милиони зборови и се декларира како Македонец.
Каков ефект има тоа за Македонија на било кој план?
Пи.Си Прашањево не го рачунај како иронија стварно неам појма
Додека другите идиоти на филолошки се караат кој кое место да го земе, човеков РАБОТИ (и Е Македонец и не само се декларира како таков). Резултат : негово дело е првиот референцијален корпус од Македонскиот јазик што во областа на формализацијата на јазиците и јазичната типологија е еден џиновски чекор напред.

И да : секое лето е на терен, истражува низ цела Македонија, снима, транскрипции прави, опишува јазични феномени и... ПРАВИ НЕШТО ЗА МАКЕДОНИЈА.

Ете тоа е човеков.

Камо да беа сите такви. Ама не : луѓево повеќе сакаат да се чукаат во гради и да шират :blabla: наместо да сработат нешто за доброто на Македонија.

Јаз велам секоја чест. И нему и на сите оние коишто нешто прават за земјава во светот.

Предлог до колегите од редакција : ставете го човеков и неговата страна на насловна. Заслужува ептемн.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Маце Знаеш што е најтрагично, препотентноста на нашите Др. на факултетите, и препотентноста и поценувачкиот однос на Власта кон науката, не само филологијат, туку и секоја друга наука, па мајку му стара имамае ние многу добар потенцијал за кадри со највисок степен на образование (Др. и Мр.) ама џабе им е и башак не се стимулираат со ништо за да допринесат за да може да се развивиа Државава на на културен, научен а со самото тоа и економски и политички план.
Типаци со еден збор , на кои не им е јасно дека истражувањето и науката е движечка сила на јаките економии.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Во повеќе време имам се поголем впечаток дека така е низ цела Европа.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Macedalien напиша:
Во повеќе време имам се поголем впечаток дека така е низ цела Европа.
па да ти кажам не си ти единствениот, прашај ги луѓево кои се бават со истрашувања во сфери каде требаат многу пари за инструменти и слични апаратури за истражувањето да видиш колку помалку пари добиваат за разлика од тие од америка, ај за општествениве треба само патување и еден лаптоп, ама прашај ги биолозите, хемичарите а посебно физичарите. Баш примети дека германија е нација со многу нобеловци , но истржувањата што ги спровеле за кои ја добиле нобеловата се се во америка, а не во еворпа, а зошто , зошто европејциве со до одреден степен промногу конзервативни, не даваат толку пари за истражувања и резултатот е нормално послаба економија, мислам дека идат премногу социјално мора малку прогресивно, инаку ништо не прават ќе имсе сруши економијата, јас ова го кажувам од искуство од германија, ама мислам дека во принцип не е многу различно ни во франција.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Искрено и лично : се запишав на Мастер по информатичка лингвистика и ниту еднаш немав вежби на компјутер со тутор. Целата работа сам!!! Замисли еј :icon_roll

Али ако : од септември втора година од Мастерот на општа и аплицирана лингвистика, на друг институт, со луѓе коишто ме знаат и познаваат, коишто се компетентни и така... :wink:

Да : насекаде е исто! :star:Така и човеков : си барал чаре на друго место оти не бивало да си најде таму кадешто му се интересите. Ама паметен е : ги свртел работите во негова полза. :wink:

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
700
jas seuste ne gledam kade e negovata makedonstina. Site nie vo stranstvo si ja sakame Makedonija, go velicime gradot od kaj sto sme si se rodile, ja prenesuvame nasata istorija i folklor na sekoj stranec sto saka da slusa, gi ucime decata rodeni ovde da znaat da pisuvaat i citaat makedonski, nasata istorije, nasite ora etc.....

Po naslovov na temava, ja ocekuvav da vidam nesto stvarno posebno, kao na primer, covekov da pomaga paricno vo nekoja organizicija za Makedonija ili nesto slicno. Sekoj so malku povise pari i vreme moze da go ostvari toa sto on go pravi

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
short1 напиша:
jas seuste ne gledam kade e negovata makedonstina. Site nie vo stranstvo si ja sakame Makedonija, go velicime gradot od kaj sto sme si se rodile, ja prenesuvame nasata istorija i folklor na sekoj stranec sto saka da slusa, gi ucime decata rodeni ovde da znaat da pisuvaat i citaat makedonski, nasata istorije, nasite ora etc.....

Po naslovov na temava, ja ocekuvav da vidam nesto stvarno posebno, kao na primer, covekov da pomaga paricno vo nekoja organizicija za Makedonija ili nesto slicno. Sekoj so malku povise pari i vreme moze da go ostvari toa sto on go pravi
Ако не гледаш - твоја работа. А ако не можеш да разбереш - отвори толковен. А за пари во Македонија ниту јас не би дал бидејќи мои се : никој на послужавник не ми ги остава. Македонија има богатства - нека се искористат правилно. На Европа и фали зеленчук и евтини лубеници - Македонија ги има. Ама Македонија има будали!!! Да земеш пари за г’с папир да вложиш - ќе се вртат, ќе се сукаат и наместо г’с папир да купат - ќе си ја протријат банкнотата што си ја оставил на задникот. Во краен случај - ќе заврши во некој фискален рај.

Поздрав.

П.С. Сети се на влоговите на Владо Ралев (швајцарец). Прашај каде отидоа!!! :wink:

Член од
3 февруари 2007
Мислења
39
Поени од реакции
0
Macedalien напиша:
Ако не гледаш - твоја работа. А ако не можеш да разбереш - отвори толковен. А за пари во Македонија ниту јас не би дал бидејќи мои се : никој на послужавник не ми ги остава. Македонија има богатства - нека се искористат правилно. На Европа и фали зеленчук и евтини лубеници - Македонија ги има. Ама Македонија има будали!!! Да земеш пари за г’с папир да вложиш - ќе се вртат, ќе се сукаат и наместо г’с папир да купат - ќе си ја протријат банкнотата што си ја оставил на задникот. Во краен случај - ќе заврши во некој фискален рај.

Поздрав.

П.С. Сети се на влоговите на Владо Ралев (швајцарец). Прашај каде отидоа!!! :wink:

Абе овие ништо не признаваат осем сликичиња - да им даеше по 50 Е на сите, ќе го блосуваа.....

Член од
11 август 2007
Мислења
8
Поени од реакции
0
http://ftp.duc.auburn.edu/~mitrege/index.html

Човекот е ЦАР! Јас никогаш во мојот досегашен краток живот не сум видел толкава љубов наспрема Македонија. Нека ова служи за поука на сите т.н. патриоти коишто се лупаат во градите, додека другите прават нешто за Македонија.
Ako nekoj vo USA napravil ili pravi nesto za Makedonija , togas clenovite na MAFA (Macedonian American Friendship Association ) se na prvo mesto daleku pred site drugi Makedonski organizaci. Priznavanjeto na imeto Makedonija od strana na Bush (republikancite) samo nekolku denovi posle negovata pobeda na vtorite prededatelski izbori e plod na dolgodisna rabota na MAFA i nikoj drug.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
А бе теле едно залижано : предмет на дискусија не е кој во УСА прави нешто за Македонија туку делото на Митре. Ебате клетите усти ебате! :pishtoldz

Kajgana Shop

На врв Bottom