Сатанизам

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Јас не споменав никакви богомили, така да самиот додаваш тоа што не сум споменал...

Сам Христос го споменува Сатана во Лука 10.18, а споменат е и во Матеј, 12.26, во Откровение 12.9...

Кај Црковните авторитети споменат е на пример, овде:

Автоматски споено мислење:

За мене е битно „што и како„ исповеда и учи Црквата. Ако според нејзиниот речник, имињата од главните ангели завршуваат на „ил„, тоа за мене е точно.

Во некој трет јазик, можеби важи поинаква транскрипција за нивните имиња.

П.С:

Прашањето ти е погрешно, затоа што правиш типична потестантска грешка-ако „нешто„ не е запишано во Библијата, тогаш тоа „нешто„ не постои...

Веќе ти посочив дека во Црквата, Светото Писмо се толкува преку Светото Предание.

Не е толку „необјасново„.

Во времево во кое живее, владее духот на Мамон, па цело човештво е впуштено со прибирање „што е можно повеќе„ на професионален и материјален план, занемарувајќи ја целосно и духовната компонента (и потреба) од своето битие.

Напросто, на поединци од тоа море од „мамонисти„, им станува јасно дека мамонизмот не е цел на човекото битисување во Светов, па бараат алтернатива за мамонизмот, насочувајќи го своето внимание кон духовноста. Пошто светов нуди изобилие од „духовности„, кои кој од која се полажни, трагачите по духовноста го земаат она кое им е понудено, а тоа е лагата, лажните духовни учења, спакувани со модерна амбалажа. Една од нив е сатанизмот, кој навистина нуди „ништо„, оти и богот во сатанизмот „има ништо„ па од тоа негото „ништо„ може да понуди само „ништо„. Но поединци се фаќаат и за тоа „ништо„, сметајќи го за духовност, дека ќе станат „некој и нешто„ и тоа онака, на најбрзиот и најлесниот начин, прифаќајќи го Сатана за свој бог.

Токму како што Сатаната тоа им го подметна на Ева и на Адама-само вие к‘снете од забранетото воќе и ќе станете како богови...
Јас не сум протестант но бидејќи библијата за разлика од некогаш е достапна на сите јазици, ја имам на македонски, англиски и српско-хрватски. Напишаното не е воопшто тешко да се следи а онаму каде што има двојба треба човек да се консултира со свештеник. Еве ти како свештено лице дали имаш искуство со луѓе кои читаат Писмото и доаѓаат на консултација?

Тебе знаеме што ти е битно, ти не сакаш да знаеш како е и зошто е така... но заради другите ќе повториме:
Во хебрејскиот јазик се читаат со ел на крајот, а тие имиња се од таму, доктрината за тие битија е од таму, од евреите и се читаат така со ел или завршуваат со алеф, ламед. Тоа се читал ЕЛ.

Никој не рече ти дека си спомнал, туку јас те прашав да не е од таму, така да не мора да се правдаш од далеку... Сатанаил не постои во Библијата! И името му е СатанаЕЛ.
Ако го има, дај стих каде се споменува сказната за него како што ти ја даде.

Го има во Втората книга на Енох, но таа нема врска со библијата!

Знеме дека сатаната е од христијанството и дека таму го има на големо, мора да има некој што греши, за да има некој што ќе простува - тоа е факт и е во ред, се објаснува едното со другото постоење! И Сатана е наследство и транскрипција (погрешна повторно) од хебрејското Шејтан (שָׂטָן).

Не спомнува Сатанаил никаде во овие цитати од новиот завет момак, каде се спомнува Сатанаил тука? Јас те прашувам за тоа...
Каде Сатанаил што ти го спомна претходно па и бил не знам каков херувим итн итн... од кои книги е тоа?

И кога му се менува името, тоа го немам видено во библијата... а ниту ти го имаш видено, прераскажуваш авторитети за тебе кои не смееш да се прашуваш дали зборуваат вистина или имаат виденија од светиот дух!
Пак те прашувам да не е од кај Богомилите ова Сатанаил?

Ова што ми го прати е сказни од луѓе (Николај) кои собрале од друго место за Сатанаел но не можат да спомнат, им чини приказната но не и изворот, тоа го знам јас, другите не го знаат... од српска транскрипција вие прифаќате без трошка забелешка и истражуивање и префрлате на македонски...
Браво. Ашколсун ќе ти речам...
Па да, се чита Сатанаел но со транслитерација тоа испаднало Сатанаил, нема суштинска разлика во тоа. во обата случаи се работи за Паднатиот, за Господарот на мувите, стариот Ник.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.132
Поени од реакции
12.110
@PROROKOT, па ти си бил свештено лице? Што не се кажеш :) Ти затоа изгледа „свештенството да се слуша, па да се слуша“ ...

Никаде не пишува тоа што го спомна @PROROKOT - не сака да каже од каде му е, од библијата не е... батали транскрипција, ниту ве интересира тоа ниту сакате да истражувате, како ви кажат - така е, во црквите...
Нека ви биде... I don't care...

Мене ми е битно да научат луѓето дека не може да сатанизираат или злокобно да зборуваат за туѓи учења дека се сатанистички бидејќи ним не им чини тоа учење... глупаво е така и бесцелно, не дава никаков резултат добар.
А една религија токму тоа го прави: се е сатанизам ако не е нашето и како ние ви велиме, а ти одлучи која е, ако можеш!

Сатанизмот од тоа што е достапно е продолжена рака на старите религии... не гледам напредок таму...

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.382
Поени од реакции
8.987
Тебе знаеме што ти е битно, ти не сакаш да знаеш како е и зошто е така... но заради другите ќе повториме:
Во хебрејскиот јазик се читаат со ел на крајот, а тие имиња се од таму, доктрината за тие битија е од таму, од евреите и се читаат така со ел или завршуваат со алеф, ламед. Тоа се читал ЕЛ.

Никој не рече ти дека си спомнал, туку јас те прашав да не е од таму, така да не мора да се правдаш од далеку... Сатанаил не постои во Библијата! И името му е СатанаЕЛ.
Ако го има, дај стих каде се споменува сказната за него како што ти ја даде.

Го има во Втората книга на Енох, но таа нема врска со библијата!

Знеме дека сатаната е од христијанството и дека таму го има на големо, мора да има некој што греши, за да има некој што ќе простува - тоа е факт и е во ред, се објаснува едното со другото постоење! И Сатана е наследство и транскрипција (погрешна повторно) од хебрејското Шејтан (שָׂטָן).

Не спомнува Сатанаил никаде во овие цитати од новиот завет момак, каде се спомнува Сатанаил тука? Јас те прашувам за тоа...
Каде Сатанаил што ти го спомна претходно па и бил не знам каков херувим итн итн... од кои книги е тоа?

И кога му се менува името, тоа го немам видено во библијата... а ниту ти го имаш видено, прераскажуваш авторитети за тебе кои не смееш да се прашуваш дали зборуваат вистина или имаат виденија од светиот дух!
Пак те прашувам да не е од кај Богомилите ова Сатанаил?

Ова што ми го прати е сказни од луѓе (Николај) кои собрале од друго место за Сатанаел но не можат да спомнат, им чини приказната но не и изворот, тоа го знам јас, другите не го знаат... од српска транскрипција вие прифаќате без трошка забелешка и истражуивање и префрлате на македонски...
Браво. Ашколсун ќе ти речам...
Според новогрчки изговор е наставката со -ИЛ. Така Γαβριὴλ денеска во грчкиот го читаат како Гавриил, а според старогрчки е Габриел. Промена на Бета со Вита и на Ета со Ита.

Што се однесува до хебрејскиот, אֶלְעָזָר нели треба да биде Елазар или Елеазар, па во Новиот Завет го има само како Лазар?

Ако ги разгледаш имињата на Седумте Архангели и нивното значење, тогаш кое би било значењето на името Сатанаел?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.132
Поени од реакции
12.110
Според новогрчки изговор е наставката со -ИЛ. Така Γαβριὴλ денеска во грчкиот го читаат како Гавриил, а според старогрчки е Габриел. Промена на Бета со Вита и на Ета со Ита.

Што се однесува до хебрејскиот, אֶלְעָזָר нели треба да биде Елазар или Елеазар, па во Новиот Завет го има само како Лазар?

Ако ги разгледаш имињата на Седумте Архангели и нивното значење, тогаш кое би било значењето на името Сатанаел?
А христијаните се водат по новиот завет, кој што е со грчка редактирана последна верзија, затоа и ИЛ им е во муабетот...

Според која листа зборуваш за седумте архангели и зошто Сатанаел да се споредува или бара значењето во однос на нивните имиња?
Зошто не 12 архангели? :)

И како Сатанаел кој што христијаните и гностиците го споредуваат со Сатана, има врска со нив?

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.382
Поени од реакции
8.987
А христијаните се водат по новиот завет, кој што е со грчка редактирана последна верзија, затоа и ИЛ им е во муабетот...

Според која листа зборуваш за седумте архангели и зошто Сатанаел да се споредува или бара значењето во однос на нивните имиња?
Сатана - противник, непријател или обвинител.
Eл или Ил - Бог
Тогаш Сатанаел би бил Противник на Бог, Непријател на Бог или Обвинител на Бог уште од самото негово создавање, што е само по себе крајно контрадикторно.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Дневна доза окултни дешавки :

Во духот на рамноправноста треба да се споменат и случаите кои се случиле во Африка која е многу потценета кога се работи за секти,култови и окултни здруженија.
Конретно Нигерија каде окултисти вршеле масакр во некаква шума во близина на основно школо касапејќи 21 дете. Од 29-те во класот кои биле однесени на стратиште само осум преживеале преправајќи се дека се умрени под налетот на мачетите. Не би ме изненадило да овие ликови вриштеле " Ave i satanas"

Подоцна бил запален огромен оган и се пристапило кон соодветен обред со некаква окултна цел.

Тука е и познатиот сатанист од Калифорнија кој зад себе оставил 15 леша, 10-тина обиди за убиство и безброј повали во домови, киднапирања и силувања. Но за тоа утре.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.132
Поени од реакции
12.110
Не е контрадикторно, зависи која доктрина ти лежи во однос на дуалноста под Бездната...

Исто како во македонските народни приказни, за господ и ѓаволот - кои се чисти богомислки приказни полни со дуалност каде што човекот е поставен помеѓу две дијагонални спротивни страни...
И секогаш победува доброто во однос на човекот (бидејќи човекот треба да се стреми кон добро, тоа го има во сите учења од памтивек), односно секогаш победува господ...

Мора да се оправда злото, да се оправда создавачот... кај гностиците го нема тој проблем, за нив демиургот, оној што го создал овој свет со сите замки и страдања е Јехова, богот на евреите, на христијаните, на исламот подоцна...
И некои се обидуваат сатаната да го поврзат со тоа, но не е така...

Сатаната е нус производ на волјата на еден бог... што би рекол Јунг: сенка која мора да се победи, колку и да си семоќен ќе мора да ја средиш еден ден и да се помириш и донесеш на светлина :)
Различни школи, иницјаторски струи низ минатото и егзотериски учења даваат различни погледи за ова...

Денешниот сатанизам многу малку има со верувања во некакво натприродно битие како што го имаме во христијанството и исламот... се е некако како едноставна бунтовност кон христијанското учење (затоа и велам дека сатанизмот денес е дел од стариот еон кој што не води никаде), кон општественото уредување кое за жал е премногу христијанско (кај нас и на запад)... што не води до ништо добро, бидејќи се нема план, обично некотнролирано избувнување на едно незадоволство...

Не разбрав што има Сатанаел (не знам дали е исто со Сатана од христијанскиот мистицизам) со архангелите (и од кој систем)?

Член од
2 октомври 2012
Мислења
270
Поени од реакции
204
.........

Тука е и познатиот сатанист од Калифорнија кој зад себе оставил 15 леша, 10-тина обиди за убиство и безброј повали во домови, киднапирања и силувања. Но за тоа утре.
Утре можеш да пишуваш за Андеа Јетс (Andrea Pia Yates) која во име на христијанството си ги удави сопствените 5 деца. Малку како за промена...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.877
Поени од реакции
4.999
Јас не сум протестант но бидејќи библијата за разлика од некогаш е достапна на сите јазици, ја имам на македонски, англиски и српско-хрватски. Напишаното не е воопшто тешко да се следи а онаму каде што има двојба треба човек да се консултира со свештеник. Еве ти како свештено лице дали имаш искуство со луѓе кои читаат Писмото и доаѓаат на консултација?
Не сум свештеник, само мирјанин. За било каква недоумица во учењето од Црквата или од Светото Писмо, препорачливо е советување или со свештеник или со образован теолог. Дури и мирјаните имаат големи познавања од верата, но не им е дадено да советуваат. Тој „монопол„ (за советување) го имаат само свештениците и свештено-монасите.

@PROROKOT, па ти си бил свештено лице? Што не се кажеш :) Ти затоа изгледа „свештенството да се слуша, па да се слуша“ ...

Никаде не пишува тоа што го спомна @PROROKOT - не сака да каже од каде му е, од библијата не е... батали транскрипција, ниту ве интересира тоа ниту сакате да истражувате, како ви кажат - така е, во црквите...
Нека ви биде... I don't care...

Мене ми е битно да научат луѓето дека не може да сатанизираат или злокобно да зборуваат за туѓи учења дека се сатанистички бидејќи ним не им чини тоа учење... глупаво е така и бесцелно, не дава никаков резултат добар.
А една религија токму тоа го прави: се е сатанизам ако не е нашето и како ние ви велиме, а ти одлучи која е, ако можеш!

Сатанизмот од тоа што е достапно е продолжена рака на старите религии... не гледам напредок таму...
Фала-фала...ама не сум свештено лице.

Што се однесува до “клеветењето„ за нечие сатанистичко учење или однесување, во Црквата одамна е познат начинот на кој Сатана се меша „у штипки„, односно како Сатана е вмешат во другите религиозни учења, а тоа е прес се‘ преку основното оружје од лукавиот-лагата, односно лажењето. Во (псевдо)религиозните доктрини, во кои се среќава барем грам лага, или полувистина, или искривување на веќе позната и објавена вистина, јасно е дека лукавиот вмешал прсти во нечиј религозен запис.

Просто е џоа грав...Религиозно учење кое претендира на духовност, мора во себе да поседува само вистини.

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.132
Поени од реакции
12.110
Не сум свештеник, само мирјанин. За било каква недоумица во учењето од Црквата или од Светото Писмо, препорачливо е советување или со свештеник или со образован теолог. Дури и мирјаните имаат големи познавања од верата, но не им е дадено да советуваат. Тој „монопол„ (за советување) го имаат само свештениците и свештено-монасите.

Фала-фала...ама не сум свештено лице.

Што се однесува до “клеветењето„ за нечие сатанистичко учење или однесување, во Црквата одамна е познат начинот на кој Сатана се меша „у штипки„, односно како Сатана е вмешат во другите религиозни учења, а тоа е прес се‘ преку основното оружје од лукавиот-лагата, односно лажењето. Во (псевдо)религиозните доктрини, во кои се среќава барем грам лага, или полувистина, или искривување на веќе позната и објавена вистина, јасно е дека лукавиот вмешал прсти во нечиј религозен запис.

Просто е џоа грав...Религиозно учење кое претендира на духовност, мора во себе да поседува само вистини.
Знам јас дека не си, одамна кажа дека си повторно роден христијанин на стари години, претходно наука нешто ау ау :)
Овие не знаат со кој зборуваат ама ајде...

Не може сине христијанска доктрина да вели сатанизам за будизам или хиндуизам. Толку.
Сатана има кај вас, таму ќе си го негувате... и овие сатанистите што излегувата од христијанството и пркосат на таа доктрина...
Не може сите сатанисти и зло и лажливци а само твојата црква вистината ја објавила...

Исус за христијаните, не може за сите... црквата сака за сите, го знаеме муабетот од страна на свештениците и нивните апологети, ама... за толку многу векови да не научи дека не е така, па дури и исламот и се плесна во лице за да и покаже дека не е така - не бива...
Злокобно зборување за другите дека се лажни и зло - води кон зло и страдање...
Сатаната ви го дели трлото, а тоа не ви е во полза - а сами сте виновни за тоа!

Барајќи да создадете вечен непријател за да има вечен спасител - си наметнавте проблем да мора се и сешто да сатанизирате јер не е под капата на оваа или онаа црква...
Дури и католиците се сатанисти, нели, за православната црква? Не јавно, ама низ муабети ако изнервираш верник ќе ти ја каже вистината и што учи црквата за другите... има и тука на форумов такви испади...

Само треба да се побара... сатана против сатана и падна царството!

Утре можеш да пишуваш за Андеа Јетс (Andrea Pia Yates) која во име на христијанството си ги удави сопствените 5 деца. Малку како за промена...
Не смее!

Последно уредено:
Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Има тема за христијанство и те повикувам таму да напишеш нешто за таа госпожа која наводно во име на христијанството си ги убила децата. Ако е тоа точно тогаш неа ја чека ултимативна казна бидејќи ќе страда цела вечност.
Но покрај таквите екстремно ретки појави каде верник убива некого, можам да парирам со десет крвави пирови од страна на сатанисти, гозби со човечко месо, реденки врз лешеви, потурање на мачки со бензин и нивно палење после што радосните сатанисти се газат од смеење кога јадна мачка трча во бунило целата во пламен како огнена топка пред да умре.

Член од
2 октомври 2012
Мислења
270
Поени од реакции
204
Има тема за христијанство и те повикувам таму да напишеш нешто за таа госпожа која наводно во име на христијанството си ги убила децата. Ако е тоа точно тогаш неа ја чека ултимативна казна бидејќи ќе страда цела вечност.
Но покрај таквите екстремно ретки појави каде верник убива некого, можам да парирам со десет крвави пирови од страна на сатанисти, гозби со човечко месо, реденки врз лешеви, потурање на мачки со бензин и нивно палење после што радосните сатанисти се газат од смеење кога јадна мачка трча во бунило целата во пламен како огнена топка пред да умре.
Нема што да пишувам за неа, веројатно знаеш што е гугл, ќе најдеше за дотичнава ако сакаше. Ти можеби ќе најдеш 10 злосторства на сатанист на моето едно. Јас ќе го речам обратното. На сите што од жолт печат ги вадиш на наводно злодела од сатанисти не 10 туку 50 злосторства ќе најдам направени од христијани. Но подоблесен сум од тебе, нема да го сторам тоа за да го оцрнувам христијанството како што ти го правиш тоа со сатанистите. Намали доживљај малку. Не се што ќе најдеш по весници е вистина.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Саботна доза сатанизам.

Еден од најбизарните и најзабегани сатанисти во историјата на човештвото ,извесен Пазузу Алгарад бил сериски убиец кој убил барем 6 лица при правење на церемонии во чест на Луцифер.
Оваа абоминација од човечко битие ги острело забите со шмиргла за да изгледа максимално злокобно во комбинација со сите тетоважи по телото.
Во неговата куќа (куќа на мајка му) ја заточил мајка си во едно мало собиче бидејќи била немоќна да се движи а во останатиот дел од куќата живеел тој со своите поклоници, разни мажи и жени кои паднале под негово влијание.
На подот во куќата на Пазузу имало купишта говна кои не било можно да се прескокнат, заглавениот одвод спречувал поклоници да серат во шоља па така се кењале кој каде стигне. Тука било и уринирање по ќошињата на собите, лебарки, повраќаници, крв, сперма, фетуси, уради сам алкохол (муншајн) и смрад на лешеви во распаѓање.
Пазузу убивал случајни намерници кои некако успеал да ги примами да влезат во дувлото после што никогаш не излегувале живи. Имал и девојка со која се ебел измеѓу две купчиња говна.
Откако реата се проширила на цела населба властите интервенирале при што полиција со гас-маски некако успеала да се пробие до злотворот и да го приведе. Целата куќа била исшарана со сатанска симболика. Жртвувањето требало да му донесе среќа и бериќет но изгледа ѓаволот бил поразен од нивото на нехигиена кое било без преседан во човековата историја!
Мистер Алгарад умрел под мистериозни околности во притвор чекајќи судење за којзнае колку прекршувања на законите.

После неговото заминување и умирањето на мајка му, властите се обиделе да ја обноват куќата но нивото на контаминација било такво да немало шанси нешто да се спаси од тоа ужасно место. На крај донеле решение дека објектот е Биохазард и куќата била срушена а остатоците закопани.

Член од
28 декември 2015
Мислења
3.975
Поени од реакции
6.452
Неделна доза сатанизам.

Едни од најозлогласените сатанисти на сите времиња е групата Ripper crew која ординирала низ америчката сојузна држава Илиноис притоа жртвувајќи најмалку 19 жени. Овие злотвори ги отсекувале и препарирале градите на жртвите при што добивале пепељара од цицки.
Потоа преминале на гримоари чии страници биле укоричени со човечка кожа!
Убивајќи жени од дното на општеството овие манијаци успеале да останат на слодоба година и половина за кое време извршиле најгнасни злостори како канибализам и некрофилија. Особено се истакнувал еден од петте члена со неговиот гулаш со човечко месо. Нивен поклич бил Ave i Satanas!

ЈуЕсЕј тудеј носи вест дека еден од сатанистите оригинално осуден на смрт бил помилуван после 37 години робија. За жал само еден од сторителите бил погубен додека два други добиле смрт но подоцна биле помилувани и двајца добиле долги временски казни.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.991
Поени од реакции
83.361
Да не го измислија христијаните нивниот сатана, кој, по дифолт, ја негира семоќноста на нивниот бог или навестува на некаква коалиција меѓу нив, немаше да постои сатанизам и сатанисти какви што ни се познати денес.
Толку е едноставно.
Модерниот сатанизм и сатанистите се деца на христијанството, цутот, плодот на истото. Според цветовите и плодовите се гледа суштината и коренот на одредена манифестација: ,,по делата ќе ги препознаете".
Толку е едноставно.
Да не беше глупата медицина, денес немаше да има срчеви и други болести.

Kajgana Shop

На врв Bottom