Сатанизам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А зошто си се согласил со договор кој го напишал некој друг, без да те праша ништо при составувањето на истиот?
Тоа е само илузија за избор и ништо повеќе.
Ради мотивот храна,покрив над глава,социјален живот и слично...си се согласил затоа што мора така а не како израз на слободна воља, на пример сакаш да ја работиш истата работа која ја работиш тука во Канада, со исти квалификации и квалитети кои ги имаш и сето тоа...арно ама лукавиот те посадил :D во РМ и ти требаат визи и милион заебанции...и икс пати помали примања и стандард како последица на работи над кои не си имал и немаш никакво влијание, останува само избор од понудени работи...кои понекогаш не се ни избор по дефиниција...

;)
Како без да ме праша? Како може да се согласам на нешто ако некој не ме праша...?! Нели мислиш дека ти е конфузно ова што си го напишал?
Плус, небеше поентата зошто сум се согласил, туку дали сум се согласил. Во односот господар - слуга, слугата не се прашува за ништо, тој има статус на сопственост - господарот го поседува својот слуга. Во односот шеф - вработен, вработениот ги гледа условите, обврските и правата и самиот донесува одлука дали ќе ги прифати или не.
Ако ти знаеш некој подобар систем, бидејќи овој нечинел, баш би сакал да слушнам.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Како без да ме праша? Како може да се согласам на нешто ако некој не ме праша...?! Нели мислиш дека ти е конфузно ова што си го напишал?
Плус, небеше поентата зошто сум се согласил, туку дали сум се согласил. Во односот господар - слуга, слугата не се прашува за ништо, тој има статус на сопственост - господарот го поседува својот слуга. Во односот шеф - вработен, вработениот ги гледа условите, обврските и правата и самиот донесува одлука дали ќе ги прифати или не.
Ако ти знаеш некој подобар систем, бидејќи овој нечинел, баш би сакал да слушнам.
Па не знам, претпоставувам дека договорот не сте го составиле со газдата туку ти само си потпишал...
Газдата има право да те отпушти, легална заштита како работник имаш само во теорија а во пракса прекувремената работа се подразбира иако не пишува во договорот така и милион срања кои се секојдневие...

Значи имаш избор дали ќе ги прифатиш правилата кои тој ги поставил во негов интерес, а немаш избор сам да поставиш правила или дел од нив. Ти си потчинет и немаш глас при ниедна битна одлука во фирмата.
Освен во посебни и ретки случаи.
Или ако фирмата е кооператива.

Сето тоа ти е некаков разводнет, колку да се рече, кој се крепи на конец....избор...
А од тоа до слободната воља...well...:D

Но ако малку ја раствориме и разводниме и самата слободна воља како поим...секако, и изборот меѓу кока кола и пепси ќе биде exercise of free will...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Па не знам, претпоставувам дека договорот не сте го составиле со газдата туку ти само си потпишал...
Газдата има право да те отпушти, легална заштита како работник имаш само во теорија а во пракса прекувремената работа се подразбира иако не пишува во договорот така и милион срања кои се секојдневие...

Значи имаш избор дали ќе ги прифатиш правилата кои тој ги поставил во негов интерес, а немаш избор сам да поставиш правила или дел од нив. Ти си потчинет и немаш глас при ниедна битна одлука во фирмата.
Освен во посебни и ретки случаи.
Или ако фирмата е кооператива.

Сето тоа ти е некаков разводнет, колку да се рече, кој се крепи на конец....избор...
А од тоа до слободната воља...well...:D

Но ако малку ја раствориме и разводниме и самата слободна воља како поим...секако, и изборот меѓу кока кола и пепси ќе биде exercise of free will...
Ако секој вработен посебно составува договор со некоја компанија.....стварно незнам како би можело тоа да функционира. Тоа што е битно е дека јас сум го прочитал тој договор, сум се согласил со правата и обврските во него и веќе 10-та година работам според тие права и обврски. Ако увидам дека фирмата ми наметнува дополнителни обврски за кој не сум се согласил, тогаш сигурно нема да седам со скрстени раце. Во краен случај, секогаш ја имам опцијата да ја напуштам компанијата ако најдам работа со услови кој повеќе ми одговараат.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ако секој вработен посебно составува договор со некоја компанија.....стварно незнам како би можело тоа да функционира. Тоа што е битно е дека јас сум го прочитал тој договор, сум се согласил со правата и обврските во него и веќе 10-та година работам според тие права и обврски. Ако увидам дека фирмата ми наметнува дополнителни обврски за кој не сум се согласил, тогаш сигурно нема да седам со скрстени раце. Во краен случај, секогаш ја имам опцијата да ја напуштам компанијата ако најдам работа со услови кој повеќе ми одговараат.
Јасно, сите вработени се “согласни“ со условите ради икс причини кои го детерминираат “изборот“...
А еден ден ако имаш жена и мали ѓаолчиња :D и тој “избор“ ќе ти биде намален...
Или кредит...
Или хипотека...
Или...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јасно, сите вработени се “согласни“ со условите ради икс причини кои го детерминираат “изборот“...
А еден ден ако имаш жена и мали ѓаолчиња :D и тој “избор“ ќе ти биде намален...
Или кредит...
Или хипотека...
Или...
Можеби и сега имам, од кај знаеш? ;)
Се е до перцепцијата, разликата помеѓу успешните и неуспешните е во тоа како го перцепираат светот.
Секогаш за некого ќе има проблеми а за некого предизвици, зависи како ќе гледаш на нив.
Свет каде нема кредити и хипотеки, каде сите се среќни и задоволни, каде лавот лежи до јагнето...се пуста и неостварена детска желба! И добро е што е така!

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Можеби и сега имам, од кај знаеш? ;)
Се е до перцепцијата, разликата помеѓу успешните и неуспешните е во тоа како го перцепираат светот.
Секогаш за некого ќе има проблеми а за некого предизвици, зависи како ќе гледаш на нив.
Свет каде нема кредити и хипотеки, каде сите се среќни и задоволни, каде лавот лежи до јагнето...се пуста и неостварена детска желба! И добро е што е така!
Ако имаш нека се здрави, живи и лукави (тоа и онака е работа на сопругата, лукавоста:D)
Да,тоа е светот каде постои free will...:)
А во претходниот пост имав и еден збор во правец на поинакво функционирање...ама нема да го примети никој...;)

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Многу веројатно е дека сатанизмот настанал во средниот век и се одржувал повремено во мали тајни групи. Настанувањето на сатанизмот и неговото постоење се поврзува со христијанството. Христијанството и другите религии во себе подразбираат многу одрекувања. Како такво христијанството предизвикувало во некои групи обид да се одделат, па и сатанизмот е една од реакциите на христијанството
  • Цел на човекот исклучиво максималната лична среќа и уживање во овој живот на земјата. Ако нешто направи за други, сатанистот тоа го прави само доколку тие го заслужиле тоаАбстинацијатае спротивна во сатанизмот.
  • Благословени се силните, проклети се слабите. Според сатанистот, силата и моќта се благодет, а слабоста и понизноста проклетство
  • Сатанистите во целост ја одрекуваат грижата на совест поради своите сторени дела, без разлика какви биле
  • Сатанистите се противници на сите религии а особено на христијанството
  • Сатанистите неверуваат во концепт за бог, во сатанизмот поединецот е бог самиот на себе
  • Сатанистите имаат три вида на ритуали: Ритуал на деструкција, Ритуал на сочуство и Секс Ритуали
  • Жртвување луѓе не е дозволено

...pa da ima smisla koga ke se zeme predvid deka satanizmot nastanal vo sredniot vek, vo toj slucaj i jas bi go podrzuvala. duri i pozitivno e sto imalo luge koi imale hrabrost i svest vo toa vreme da izlezat nadvor od stegite na hristijanstvoto, znaci ovaa religija e proizvod na revolt...
no deneska? dali denes ima smisla satanizmot?

Mama.

уметник
Член од
23 јули 2011
Мислења
524
Поени од реакции
326
Ako nekogas imal, sekogas ima.
ne se slozuvam,zatoa sto denes imame totalna sloboda na razmisluvanje i odnesuvanje,nema poveke pricina za toj revolt,znaci postoenjeto na satanizmot denes ne e opravdano
ovaa religija ne nastanala poradi necija filozofija,tuku kako rezultat na stegite na hristijanstvoto vo periodot na sredniot vek
tie stegi poveke gi nema,a satanizmot zazema druga dimenzija,deneshnive sledbenici na satanizmot podrzuvaat neshto sosema drugo,razlicno od sushtinata na samiot satanizam...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
ne se slozuvam,zatoa sto denes imame totalna sloboda na razmisluvanje i odnesuvanje,nema poveke pricina za toj revolt,znaci postoenjeto na satanizmot denes ne e opravdano
ovaa religija ne nastanala poradi necija filozofija,tuku kako rezultat na stegite na hristijanstvoto vo periodot na sredniot vek
tie stegi poveke gi nema,a satanizmot zazema druga dimenzija,deneshnive sledbenici na satanizmot podrzuvaat neshto sosema drugo,razlicno od sushtinata na samiot satanizam...
А за кој Сатанизам ти всушност зборуваш? Ако зборуваш за Сатанизмот на Лавеј, бидејќи гледам од тоа што си го постирала совршено се совпаѓа со Лавеј, тогаш баш денес та идеологија има најмногу смисла! - Сексуална слобода, секуларност, капитализам, владеење на способните и моќните....итн, итн~! Што значи дека денешново време е одсликување на сатанските вредности, каде успева тој што е способен, каде никој неможе да ти наметне со сила некое верување и каде богатството и моќта се сметаат за доблести а не за слабости.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
А за кој Сатанизам ти всушност зборуваш? Ако зборуваш за Сатанизмот на Лавеј, бидејќи гледам од тоа што си го постирала совршено се совпаѓа со Лавеј, тогаш баш денес та идеологија има најмногу смисла! - Сексуална слобода, секуларност, капитализам, владеење на способните и моќните....итн, итн~! Што значи дека денешново време е одсликување на сатанските вредности, каде успева тој што е способен, каде никој неможе да ти наметне со сила некое верување и каде богатството и моќта се сметаат за доблести а не за слабости.
A toj sto e sposoben ustvari so sila nametnuva ne samo veruvanje tuku bukvalno se!
Samo edna dodavka satanizmot kazuva deka i slabite imaat isti prava ako se osmelat da napravat nesto. Na primer covek poedinec moze da ukrade isto kako sto nego go kradat i exploatiraat. Zemi go za primer Nietzsche koj e obavezna literatura kaj La vey satanistite, vidi na nivniot sajt, a on veli deka i poedinecot moze ako se resi da ukrade ubie, ako e vo sposobnost i ako e resen toa da go napravi pa makar i da umre, bidejki satanistite ne se plasat od smrtta!, vtoro Nietzsche veli deka ustvari tie koi vladeat se slabite no bidejki se vo mnozinstvo i bidejki se copor gi potisnuvaat vistinski jakite i vrednite licnosti, koi pak imaat isto pravo samo ako kako sto rekov se osmelat da bidat sposobni da gi zemat svoite prava, i pravdata vo svoi race. Ako poedinecot se resi da go zeme zakonot vo svoi race, togas toj e sposoben toa da go napravi!
Moze bukvalno sekoj kako edinka nemoken poedinec da ubie bilo kogo, samo ako se resi na toa povikuvajki se na istoto pravo deka silnite vladeat i toj vo toj konkreten slucaj e silniot!
Najposle, sposobnosta e sinonim za kradenje,(golemite gi jadat malite) i ako se povikame na toa deka i nie imame isti prava kako tie (bidejki najvazen vo satanizmot e sekoj za sebe najvazen i najbiten!) koi se sposobni togas mozeme i nie da gi upotrebime istite sredstva.Se raboti za toa deka ako nema kaenje togas nema ni strav ni za samiot zivot, pa vo toj slucaj sekoj koj se osmeli da go zeme zakonot vo svoi race stanuva silen i sposoben!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Me интересира која е крајната цел во сексуалната слобода, секуларност, капитализам, владеење на способните и моќните....итн, итн~?
Што ќар од тоа?
Ако не верувате(немате знаење од тој тип) во афтерлајф тогаш за кој курац?
Стварно неможам да се изначудам.....абе ако нема афтерлајф нема ништо смисла.
АПСОЛУТНО НИШТО.

• Ми се допаѓа
Reactions: ___
Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Me интересира која е крајната цел во сексуалната слобода, секуларност, капитализам, владеење на способните и моќните....итн, итн~?
Што ќар од тоа?
Ако не верувате(немате знаење од тој тип) во афтерлајф тогаш за кој курац?
Стварно неможам да се изначудам.....абе ако нема афтерлајф нема ништо смисла.
АПСОЛУТНО НИШТО.
pa toa go tvrdi i satanizmot zivotot nema smisla osven ednokratna dur zivees na 80 g koga ke odrtavis visee nema smisla nisto, teloto ti e za nikade i za kakva upotreba e, za nikakva, se vo svoe vreme, znaci smislata e ednokratna, se trosi i posle ja nema, edno telo edna smrt i posle nema vise smisla! Toa go tvrdat site koi ne veruvaat vo afterlajf, ne deka ne sakaat afterlajf, koj ne saka vecen zivot baska vecno mlad i besmrten!!! nego vikaat toa e tesko verojatno ili za inat na religiite vikaat nema afterlajf a baska i nema dokaz!

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
pa toa go tvrdi i satanizmot zivotot nema smisla osven ednokratna dur zivees na 80 g koga ke odrtavis visee nema smisla nisto, teloto ti e za nikade i za kakva upotreba e, za nikakva, se vo svoe vreme, znaci smislata e ednokratna, se trosi i posle ja nema, edno telo edna smrt i posle nema vise smisla! Toa go tvrdat site koi ne veruvaat vo afterlajf, ne deka ne sakaat afterlajf, koj ne saka vecen zivot baska vecno mlad i besmrten!!! nego vikaat toa e tesko verojatno ili za inat na religiite vikaat nema afterlajf a baska i nema dokaz!
Ova kako kravata sto davala 30 l mleko, i na kraj so noga gi butala kofite.
Ako e ednokraten e sranje bezvredno.
Neznam dali ja znaes prikaznata za Buda.
Odi nesto vaka, ama na angliski e veruvam deka ke razberes.
Ova e isecok od ovde http://www.waupun.k12.wi.us/Policy/other/dickhut/religions/50 Story of Buddha.htm

Now, although Siddhartha had all the luxuries in the world, he had yet to do one thing: venture outside the palace grounds. From servants he heard tales of other lands and wonders of different peoples, languages, and landscapes. A stirring began inside him. Shortly after, he asked his father's permission to visit the capital city of his kingdom. The king consented, but he ordered his subjects to hide away anyone who was ill or old and to decorate their houses in festive colors, for Sudhodana did not want any sights to trouble his son.
So, aboard his chariot the Prince entered the city of Kapilavastu. The streets, lined with onlookers, were filled with gaiety and celebration. The cheerful citizens, all of them healthy and young, showered the prince with praise. For a moment, Siddhartha was pleased, thinking that this city was like his.
Amidst the crowd stood an elderly man, saddened and bent with age. In all his years, the Prince had never seen such a sight. In fact, he did not even know that people grew old. This knowledge stunned him, and when he returned to the palace, he sat alone in deep contemplation.
In time, the Prince journeyed again into the city, and again the streets were lined with happy faces. However, among the citizens was a sick man, coughing and pale. In all his palace years, sickness was unknown to Siddhartha. Now, he learned of disease. He learned that anyone can fall ill at anytime. This news saddened him.
But the prince's third trip to the city affected him most deeply. Riding along in his chariot, he saw a group of mourners carrying a coffin. Inside the coffin, he saw a dead man wrapped in white. Now he learned of death and the rites of cremation. He was overwhelmed with the thought that even his beloved wife and son would someday die.
Siddhartha became very depressed and spent his time alone. His father tried to cheer him, but to no avail. The prince wondered how people could live happily knowing that old age, sickness, and death awaited them. His gloom deepened, until one day he rode out again on his chariot. This time, he traveled to the countryside. There he saw a saint meditating under a tree. He learned that this hermit had exchanged all worldly pleasures to seek for truth. This man had also seen the suffering in the world and sought to go beyond it to enlightenment. Prince Siddhartha was deeply moved by the sight. He returned to the palace, sure of his calling.
Siddhartha's mind was made up: he would leave his life of luxury and search for truth. Knowing he would not receive consent, that very night as everyone lay sleeping, he bid a silent farewell to his wife and son. He mounted his horse and set out for the forest in the far reaches of the land where the holy men gather. When he arrived, he cut his long hair and donned the robe of an ascetic, a man of solitude searching for wisdom. Now, at the age of twenty-nine, his journey had begun.

Sega dali ja nasol vistinata e druga rabota, ama on bil princ...sto poveke bi posakal nekoj?

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ova kako kravata sto davala 30 l mleko, i na kraj so noga gi butala kofite.
Ako e ednokraten e sranje bezvredno.
Neznam dali ja znaes prikaznata za Buda.
Odi nesto vaka, ama na angliski e veruvam deka ke razberes.
Ova e isecok od ovde http://www.waupun.k12.wi.us/Policy/other/dickhut/religions/50 Story of Buddha.htm

Now, although Siddhartha had all the luxuries in the world, he had yet to do one thing: venture outside the palace grounds. From servants he heard tales of other lands and wonders of different peoples, languages, and landscapes. A stirring began inside him. Shortly after, he asked his father's permission to visit the capital city of his kingdom. The king consented, but he ordered his subjects to hide away anyone who was ill or old and to decorate their houses in festive colors, for Sudhodana did not want any sights to trouble his son.
So, aboard his chariot the Prince entered the city of Kapilavastu. The streets, lined with onlookers, were filled with gaiety and celebration. The cheerful citizens, all of them healthy and young, showered the prince with praise. For a moment, Siddhartha was pleased, thinking that this city was like his.
Amidst the crowd stood an elderly man, saddened and bent with age. In all his years, the Prince had never seen such a sight. In fact, he did not even know that people grew old. This knowledge stunned him, and when he returned to the palace, he sat alone in deep contemplation.
In time, the Prince journeyed again into the city, and again the streets were lined with happy faces. However, among the citizens was a sick man, coughing and pale. In all his palace years, sickness was unknown to Siddhartha. Now, he learned of disease. He learned that anyone can fall ill at anytime. This news saddened him.
But the prince's third trip to the city affected him most deeply. Riding along in his chariot, he saw a group of mourners carrying a coffin. Inside the coffin, he saw a dead man wrapped in white. Now he learned of death and the rites of cremation. He was overwhelmed with the thought that even his beloved wife and son would someday die.
Siddhartha became very depressed and spent his time alone. His father tried to cheer him, but to no avail. The prince wondered how people could live happily knowing that old age, sickness, and death awaited them. His gloom deepened, until one day he rode out again on his chariot. This time, he traveled to the countryside. There he saw a saint meditating under a tree. He learned that this hermit had exchanged all worldly pleasures to seek for truth. This man had also seen the suffering in the world and sought to go beyond it to enlightenment. Prince Siddhartha was deeply moved by the sight. He returned to the palace, sure of his calling.
Siddhartha's mind was made up: he would leave his life of luxury and search for truth. Knowing he would not receive consent, that very night as everyone lay sleeping, he bid a silent farewell to his wife and son. He mounted his horse and set out for the forest in the far reaches of the land where the holy men gather. When he arrived, he cut his long hair and donned the robe of an ascetic, a man of solitude searching for wisdom. Now, at the age of twenty-nine, his journey had begun.

Sega dali ja nasol vistinata e druga rabota, ama on bil princ...sto poveke bi posakal nekoj?
Epa sranje ama i kaj Buda e taka
On koa vidol deka ima bolest starost i smrt svatil deka se e stradanje!-Toa e prva dogma vo budizmot!!!
Znaes se e minlivo pa ubavoto stanuva loso a losoto ne pominuva i sl.
Sustinata na reinkarnacijata e toa deka samo vrstata opstojuva pa taka sekogas svetot se konstatira vo novo telo, vo nova svest-toa se novite predstavnici na vrstata koja opstojuva. Bidejki svetot-Objektot postoi vo subjektot koj go percipira i toa e poentata na drugite zivoti. Pod dusa se podrzabiraat uslovite koi ja ovozmozuvaat svesta i identitetot i zatoa uvek nekoj drug si, kako sto sega si ovoj taka posle i uvek nekoj ke bide odvnatre od sebe nekoj drug i toa e ona sto se vika preselba na dusite ustvari samo rodot opstojuva i preku novite predstavnici na vrstata sekogas novi zivoti, zatoa se vika ne moze da umres-svetot sekogas ke bide vo subjektot kako sega kaj sekoj poedinec.

Kajgana Shop

На врв Bottom