Lele! Sarma pwns! pogotovo onie SvetiNikolski(ne se od Sv.Nikole nego za praznikot na 19 dekemvri! hehehe), mali ubavi so crven piper na niv i crveno vino na masa, po 3 na zalak shto se jadat, aaaaaaaaaaaaa, edvaj chekam da mi dojde slavata
Inaku malku info kako se pripremaat tie SvetiNikolski sarmi:
Ruchekot se pravi eden den unapred, ne za drugo cel den se pravi a moze i poveke vo zavisnost za kolku gosti se sprema. Obichno se sobira cel komshiluk.t.e. najbliskite prijatelki na domakinkata po moznost 3-4 i gi vitakaat sarmite edna po edna. Se pravat mnogu mali, edna da ne bide pogolema od debelinata na eden prst t.e. 1.5-2cm najmnogu(kolku se pomali sarmite tolku e podobra domakinkata), se stava iskluchivo oriz so zaprshka vo niz, a se vitkaat iskluchivo vo listovi od skiselena zelka! So ogled deka se jadat po poveke na zalak za eden chovek treba nad 100 sigurno, znachi se pravat nekolku iljadi 'mali sarmulinja'! Radi ova treba mnogu vreme. Uzasno e vkusno, ne go znam tochniot recept ama i da ne sakash ke go nauchish koga cel den pred slava imash luge doma shto ti vitkaat sarmi a jas nonstop trcham do vizba po zelki, se troshi mnogu zelka zashto samo so golemite listovi se vitkaat, nekade okolu 20kg zelka odat minimum, ako ne i poveke!
Ova mozete da go probate samo vo Prilep i Prilepsko, nikade na drugo mesto nema da najdete vakva rabota niz Makedonija!
Pa povelete!!!