Сакам да знам!

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.741
Дали ако работам во соседна држава ко Косово и патувам секој ден од Македонија газдата е должен да ми плаќа странска дневница и што можам да превземам доколку не ме исплаќа?
Да - адвокат.

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.353
Поени од реакции
7.713
Дали ако работам во соседна држава ко Косово и патувам секој ден од Македонија газдата е должен да ми плаќа странска дневница и што можам да превземам доколку не ме исплаќа?
Колку саати ти се фаќаат во Косово да си?

- една дневница - 12- 24 часа поминати на службено патување во странство

- половина дневница - за време од 8 до 12 часа поминати на службено патување во странство

Ако си помалку од 8ч, не ти следува.

Член од
15 јануари 2020
Мислења
696
Поени од реакции
2.271
Дали сеуште е 0.5 промили дозволено или намален е прагот?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.527
Поени од реакции
4.356

Скоро слушнав за оваа налудничава приказна....дали некој знае, или откупува имам неколку од овие стариве.
Црвена жива e дебатилно дали постои и дали се користи во нуклеарни оружја.... прилично сум сигурен дека е превара-ториум , ураниум 235 и плутониум се главни компоненти, заедно со тешка вода(со изотопи од деутирум и тритиум)...и можда литиум и берилиум меѓу другото.
Имаш жива сулфид такозвана цинабар. Мали црвени кристали. за жал освен токсичноста ако се пипа долго...нема ништо интересно за нејзе..

20190607_095910.jpg

Член од
11 октомври 2010
Мислења
6.910
Поени од реакции
23.614
Дали за влез на странски државјанин во Македонија е потребен негативен тест?

Член од
8 март 2021
Мислења
3
Поени од реакции
2
Сакам да почнам да ја читам Библијата (Стар и Нов Завет) ако некој знае да ме насочи во Скопје каде би можел да ја најдам?

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.527
Поени од реакции
4.356
Сакам да почнам да ја читам Библијата (Стар и Нов Завет) ако некој знае да ме насочи во Скопје каде би можел да ја најдам?
Не знаеш....библија да најдеш? Една од можда најпознатите книги на планетата? Пробај во црква, или во библиотека...

Член од
9 ноември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
9
Дечки сестра ми(28 год.) сака да купи стан.Кредитот што треба да го земе е 40.000 евра.Бидејќи е голема сумата,мајка ми ќе и помогне.Двете се вработени со примања околу 20.000ден.Мајка ми работи во по стабилна фирма и решија да земе таа станбен кредит а сестра ми потрошувачки за учество. Во банки се распрашаа и знаеме дека ќе им биде одобрено.Ме интересира дали доколку мајка ми ненадејно почине бидеќи во прашање се 20 години за враќање на преостанатата сума ќе мораме да ја исплатиме со оглед на тоа што кредитот ќе биде со животно осигурување?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Дечки сестра ми(28 год.) сака да купи стан.Кредитот што треба да го земе е 40.000 евра.Бидејќи е голема сумата,мајка ми ќе и помогне.Двете се вработени со примања околу 20.000ден.Мајка ми работи во по стабилна фирма и решија да земе таа станбен кредит а сестра ми потрошувачки за учество. Во банки се распрашаа и знаеме дека ќе им биде одобрено.Ме интересира дали доколку мајка ми ненадејно почине бидеќи во прашање се 20 години за враќање на преостанатата сума ќе мораме да ја исплатиме со оглед на тоа што кредитот ќе биде со животно осигурување?
Потрошувачките кредити најчесто се врзани со поголеми каматни стапки, попаметно е да она биде ко-кредитобарател (претпоставувам и треба за учество потрошувачки)
СО животно осигурување фамилијата не ги сноси обврските на кредитот, а ова важи мислам под услов осигурувањето да е целосно исплатено.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.844
Поени од реакции
1.601
Може да земе хипотекарен кредит т.е станот не е твој додека не го исплапиш плус незнам по која основа ја одбиваат сестра ти за стамбен кредит?

Член од
9 ноември 2018
Мислења
43
Поени од реакции
9
Може да земе хипотекарен кредит т.е станот не е твој додека не го исплапиш плус незнам по која основа ја одбиваат сестра ти за стамбен кредит?
Да под хипотека ќе биде станот.Не ја одбивааат сестра ми но фирмата во која што работи не е стабилна.Поради тоа одлучија да го испаќа потрошувачкиот.

Kajgana Shop

На врв Bottom