Сакам да знам!

Член од
17 февруари 2010
Мислења
30
Поени од реакции
11
Како е на Македонски англискиот збор Chin https://en.wikipedia.org/wiki/Chin, гледам некаде е преведен како брадичка (што е исто и деминутив од брада), на други места е преведен како подбрадок. Кое е точно или имаме некој друг збор за Chin?

Член од
26 февруари 2016
Мислења
5.419
Поени од реакции
13.591
Како е на Македонски англискиот збор Chin https://en.wikipedia.org/wiki/Chin, гледам некаде е преведен како брадичка (што е исто и деминутив од брада), на други места е преведен како подбрадок. Кое е точно или имаме некој друг збор за Chin?
Мислам дека народски најчесто се користи "муцка". Како е најправилно по македонскиот литературен јазик не сум сигурен.

Член од
30 октомври 2020
Мислења
1.465
Поени од реакции
2.931
Подбрадок е double chin, и мене ми фали па го користам долна вилица но не е добра замена.. пример..

Под брадата на Чак Норис нема долна вилица туку уште една тупаница!

Последно уредено:
Член од
17 февруари 2010
Мислења
30
Поени од реакции
11
Мислам дека народски најчесто се користи "муцка". Како е најправилно по македонскиот литературен јазик не сум сигурен.
Јас мислам дека муцка е синоним за уста на Македонски. Од тоа што имам слушано, на пример во глава ми е реченицата: "Затни ја муцката!"
Исто ова е народно, мислам дека не е литературен Македонски.

Член од
8 јануари 2013
Мислења
5.131
Поени од реакции
13.258
Работи некоја банка во сабота во Скопје? На Стопанска пишува на врата дека работи, на Гугл исто, ама не работеле, па има ли некоја банка што работи, било која?

RickyLFC9

Модератор
Член од
28 март 2012
Мислења
19.565
Поени од реакции
41.148
Работи некоја банка во сабота во Скопје? На Стопанска пишува на врата дека работи, на Гугл исто, ама не работеле, па има ли некоја банка што работи, било која?
НЛБ работи, ама со ограничен капацитет до 1 или 2 нешто така. Освен ако нешто ептен не смениле вонредно.

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Комерцијална банка кај сити мол работи од 09 до 13-14 часот(понекогаш и порано затвараат). Само што има многу гужва, минатиот пат кога бев(во сабота) во 09:30 веке имаше 15 луге кои чекаа. Така да порано уште пред да се отвори најдобро да се отиде и да се чека ред.

Член од
27 декември 2008
Мислења
1.618
Поени од реакции
772
Халк Банка во Рамстор работи секој ден и недела до 22 часот

Член од
16 февруари 2019
Мислења
50
Поени од реакции
83
На форумов доколку има некој новинар да ми пише лп ?

Член од
13 март 2015
Мислења
187
Поени од реакции
190
Термините "талибанци", "талибански". Во последниов месец во официјални изјави и на власта и на опозицијата, често се употребува овој термин за спротивната страна. Прочитав дека е некој вид на милитарна група во Авганистан, но што означува кога се употребува терминот? Дали е некој вид на навреда и доколку да, за што точно? На беззаконие се мисли или?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Сакам да знам кој е овој шо го напишал насловов и што школо имат,дали воопшто гледал ракомет во животот и воопшто спорт
Прегледај го приврзокот 278644
Оп и нова дефиниција за ракометот.
1609095001536.png

А како тоа Гвардиола може низ време да патува? Навистина бил најдобар бем му....
1609094939617.png

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.533
Поени од реакции
37.379
Термините "талибанци", "талибански". Во последниов месец во официјални изјави и на власта и на опозицијата, често се употребува овој термин за спротивната страна. Прочитав дека е некој вид на милитарна група во Авганистан, но што означува кога се употребува терминот? Дали е некој вид на навреда и доколку да, за што точно? На беззаконие се мисли или?
...се смета како варварство! талибанец, варварин!

Kajgana Shop

На врв Bottom