Сакам да зготвам: ... помош!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Го направив следниот сос:
На тава подмачкана со путер ставив сирење да се стопи,малку магдонос,сечкани маслинки,малку мајонез,рендани кисели краставички и оригано.Сета таа смеса врз шпагетите...и сга ми е лошо :pos2:
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
ајте морее гурмани...поклон ќе добијам ако најдам некоја рецепта
Gurmani, ama Garo mnooogu retko prai slatko bidejki e sladok kako med, kako nutela, a be da me liznes i da me lapnes!
Taka sto, od mene, krem pita, jok, ama google pomaga!

Betty Boop, Ljandrica, nekoj?? Pomagajte i na Vajoletka!
 

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
google не се разбира од збор. Без готови кори барам.
 

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Не сум по благото,побарај нешто солено :)
Додека сум овде..:icon_lol: ми треба рецеп за пилешка салата,ама без макарони :почит:
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
262
Не сум по благото,побарај нешто солено :)
Додека сум овде..:icon_lol: ми треба рецеп за пилешка салата,ама без макарони :почит:
Пилешка салата

- 350 гр. Пилешки стек
- 1 морков
- 2 компири
- 200 гр. Кисела павлака
- маргарин
- 200 гр. Мајонез
- 2 кисели краставички
- 200 гр. шампињони
- сол и црн пипер

На даската за сечење најпрво на ситни коцки го сечкаме обарениот морков. Го собираме во еден сад и го оставаме настрана. Потоа на исти такви коцки го сечкаме варениот компир и киселите краставички. И нив ги собираме во еден сад и ги оставаме настрана. Потоа на тенки листови ги сечкаме маринираните шампињони и ги собираме во еден сад и ги оставаме настрана. На исти коцки како и првиот го сечкаме и вториот варен компир и го ставаме ви еден поголем длабок сад. Во садот ги додаваме исечканите моркови.

На даската за сечење на коцки го сечеме претходно сварениот пилешки стек. Парчињата месо ги ставаме во садот со компири и моркови. Во садот го додаваме и преостанатиот исечкан зеленчук. Смесата ја посолуваме и ја зачинуваме со црн пипер. Потоа го додаваме мајонезот и киселата павлака и се убаво промешуваме. Готовата салата ја вадиме на чинија за сервирање.

Во еден сад од малку мајонез, разблажжен со бело вино, подготвуваме прелив со кој ја преливаме салатата на чинијата. Со помош на готварски шприц и мајонез ја декорираме салатата, а декорацијата ја завршуваме со неколку цели маслинки и гранче магдонос.
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Очигледно ја окупирав темава:)
Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Ти треба месо (јас обожавам свинско и него го користам)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
Утрото се будиш и имаш турлитава :))
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.
На крај запалете цигарче,телефонот во рака и досаѓајте по луѓето :))
Абе дај не заебавај :pos2: па да било комплицрано и тешко да се прави не би се викало турли тава ,иначе не почитувам кога некој од пуста мрза и незнаење расипува добра храна нафрлај се во тепсија и наречиго турли тава па ај некој нека најде мана и нека докаже дека тоа нее турл
и тава :pos2:
 

Miss Right

happiness machine
Член од
2 јануари 2009
Мислења
1.308
Поени од реакции
142
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Ај сега еден рецепт од мене но пошто сум месар и по мрсното па таков кеви пишам.

Ова е комплетно јадење значи вака потребно е :

-Обескостени кременадли - 8 парчиња
-Компири 1 кг ( не битно млад или стар)
-Лук две чешниња
-Бело вино 250мл
-мелен бибер ( по вкус)
-сол 9 (по вкус)
-Зејтин
е сега нема да употребуваме егзотични масла и зачини туку оние што се карактеристични за нашево поднебје прво кременадлите се ставаат во тавче и се додава зејтин и вода 250 мл се пржат 30 минути во меѓувреме го вариме компирот ( сосе лушпа) по можност да биде поситен, одкако ке ги испржите кременадлите половина од сосот го пресипуваш од тафчето во посебен сад.Откако половината си ја тргнал варените компири исцедени и излупени ги ставаш во тафчето со преостанатиот сос и додаваш сосема малку зејтин,истото се поклопува се поклопец и компирите се пропржуваат 20 сетина минути,компирот несмеете да го мешате со лажица,или вилушка туку ги мешате со тресење на тафчето.Откако ке ги испржите компирите и извадите во тафчето го врќате остатокот од сосот и вонего додавате,една лажица бело брашно го запржувате малку и го додавате лукчето пред тоа исецкано после 5 минути, го додавате виното и малку бибер.преливот треба да врие 30 тина минути откако ке изврие спремен е за сервирање.
ова јадње е за 4 лица ама во мојот случај двајца го јадеме и ние малку :pos2:
ПС : Тафче е во чест на девојками :pos2:
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
262
Ај кога сме кај кременадлите:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кременадли во фолија

За подготовка на ова јадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 4 кременадли
- 4 лажици павлака
- 100 мл. бело вино
- 1 главица кромид
- 200 гр. шунка
- зачин ц
- 3 чешниња лук
- магдонос
- 200 гр. сечкани маринирани шампињони
- масло за јадење
- сол и црн пипер
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребно време за подготовка на ова јадење е 60- тина минути. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] [/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кременадлите ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. Кременадлите ги ставаме во тавата да се пржат.
Главицата кромид ситно ја сечкаме. Исечканиот кромид го собираме во тава за пржење. Тавата ја ставаме на оган и во неа додаваме масло за јадење. Круговите шунка ги сечкаме на долгнавести парчиња. Парчињата шунка ги собираме на чинија. Чешнињата лук ситно ги сечкаме. Исечканиот лук го собираме во сад. За време на пржењето кременадлите ги превртуваме и ја покриваме тавата со капак. Кромидот го промешуваме и во тавата ги додавам шампињоните. Промешуваме. Потоа во тавата со кромидот и шампињоните ги додаваме парчињата шунка. Кременадлите ги превртуваме, додаваме уште малку масло за јадење и тавата ја затвораме со капак. Во тавата со шампињоните го додаваме лукот и 1 една кафена лажица зачин ц. Наросуваме мелен црн пипер, посолуваме и промешуваме.
Магдоносот ситно го сечаме. Исечканиот магдонос го собираме на чинија. Исечканиот магдонос го додаваме во тавата со шампињоните и промешуваме.
Земаме алуминиумска фолија Фино, која овозможува храната да го зачува природниот вкус и мирис и ја попрскуваме со масло за јадење. Тавата со испржените кременадли ја тргаме од оган. Земаме една кременадла и ја ставаме на парчето фолија. Врз кременадлата ставаме од содржината од втората тава. Врз филот ставаме една лажица павлака и фолијата ја затвораме од сите страни. Вака подготвената кременадла ја ставаме во тава за печење. Истата постапка ја повторуваме со сите кременадли. Попрскуваме со масло за јадење и го додаваме белото вино. Во тавата додаваме и 150 мл. вода. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени.
Ја вадиме тавата од рерна. Една кременадла во фолија ставаме на чинија за сервирање. Ја отвораме фолијата. Преостанатиот магдонос го сечкаме и со него ја декорираме чинијата. Еден домат го сечкаме на парчиња. Парчињата домат ги ставаме врз сечканиот магдонос.
Претходно сварените компири исечени на коцки ги ставаме на чинијата за сервирање.
[/FONT]




[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Откако ова ќе го пробаат ќе ве сакаат, ако не више, бар третина поише од тоа што ве сакале до тогаш! :)
[/FONT]
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Ај кога сме кај кременадлите:

[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кременадли во фолија

За подготовка на ова јадење за 4 лица потребни ви се следниве производи:
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]- 4 кременадли
- 4 лажици павлака
- 100 мл. бело вино
- 1 главица кромид
- 200 гр. шунка
- зачин ц
- 3 чешниња лук
- магдонос
- 200 гр. сечкани маринирани шампињони
- масло за јадење
- сол и црн пипер
[/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Потребно време за подготовка на ова јадење е 60- тина минути. [/FONT]
[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Кременадлите ги посолуваме и ги зачинуваме со мелен црн пипер. На оган ставаме тава за пржење и во неа масло да се загрее. Кременадлите ги ставаме во тавата да се пржат.
Главицата кромид ситно ја сечкаме. Исечканиот кромид го собираме во тава за пржење. Тавата ја ставаме на оган и во неа додаваме масло за јадење. Круговите шунка ги сечкаме на долгнавести парчиња. Парчињата шунка ги собираме на чинија. Чешнињата лук ситно ги сечкаме. Исечканиот лук го собираме во сад. За време на пржењето кременадлите ги превртуваме и ја покриваме тавата со капак. Кромидот го промешуваме и во тавата ги додавам шампињоните. Промешуваме. Потоа во тавата со кромидот и шампињоните ги додаваме парчињата шунка. Кременадлите ги превртуваме, додаваме уште малку масло за јадење и тавата ја затвораме со капак. Во тавата со шампињоните го додаваме лукот и 1 една кафена лажица зачин ц. Наросуваме мелен црн пипер, посолуваме и промешуваме.
Магдоносот ситно го сечаме. Исечканиот магдонос го собираме на чинија. Исечканиот магдонос го додаваме во тавата со шампињоните и промешуваме.
Земаме алуминиумска фолија Фино, која овозможува храната да го зачува природниот вкус и мирис и ја попрскуваме со масло за јадење. Тавата со испржените кременадли ја тргаме од оган. Земаме една кременадла и ја ставаме на парчето фолија. Врз кременадлата ставаме од содржината од втората тава. Врз филот ставаме една лажица павлака и фолијата ја затвораме од сите страни. Вака подготвената кременадла ја ставаме во тава за печење. Истата постапка ја повторуваме со сите кременадли. Попрскуваме со масло за јадење и го додаваме белото вино. Во тавата додаваме и 150 мл. вода. Тавата ја ставаме во рерна. Печеме 30- тина минути на температура од 200 степени.
Ја вадиме тавата од рерна. Една кременадла во фолија ставаме на чинија за сервирање. Ја отвораме фолијата. Преостанатиот магдонос го сечкаме и со него ја декорираме чинијата. Еден домат го сечкаме на парчиња. Парчињата домат ги ставаме врз сечканиот магдонос.
Претходно сварените компири исечени на коцки ги ставаме на чинијата за сервирање.
[/FONT]




[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Откако ова ќе го пробаат ќе ве сакаат, ако не више, бар третина поише од тоа што ве сакале до тогаш! :)
[/FONT]
Па дај нешто свое бре не копирај од нет :pos2: РЕЦЕПТИ за у железарска менза :pos2:
ПС си приметила колку се срање рецептине кој ги готват по телевизиине и ги пишува по списанијата ???
таквите се веќе ексериментирање со храна а не рецепти
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
262
Па дај нешто свое бре не копирај од нет :pos2: РЕЦЕПТИ за у железарска менза :pos2:
ПС си приметила колку се срање рецептине кој ги готват по телевизиине и ги пишува по списанијата ???
таквите се веќе ексериментирање со храна а не рецепти
Си го напраил рецептов?
 
Член од
24 ноември 2009
Мислења
4.959
Поени од реакции
4.881
Си го напраил рецептов?
Добро пошто се си знаеш и мислиш дека е превкусно ај уште еднаш препрочитај си го рецептот да видиш што нее во ред со него,ама ептен нее во ред од што нее во ред дури стомак се крева нагоре ај прочитај го те молам,
 

B. Boop

Princ: Најозбилна...
Член од
19 мај 2006
Мислења
1.302
Поени од реакции
262
Добро пошто се си знаеш и мислиш дека е превкусно ај уште еднаш препрочитај си го рецептот да видиш што нее во ред со него,ама ептен нее во ред од што нее во ред дури стомак се крева нагоре ај прочитај го те молам,
Што нее во ред со рецептот, ама ептен нее во ред?
 

Kajgana Shop

На врв Bottom