Сакам да зготвам: ... помош!

• Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Дајте ако знаете некој сос за тестенини.

Болоњезе.
588.jpg

Јас секогаш одам со мрзливата варијанта. :)
Значи, купуваш готов сос од продавница 35 денари е се вика Болоњезе произведен од "C" компанијата, купуваш мелено месо, прво го запржуваш со кромид нормално, потоа во посебен сад го зовриваш купенит сос според упатството, ги измешуваш и добиваш оригинален Болоњезе сос кој има феноменален вкус.

Абе кажете што може да се стави место крем на палачинки

med,marmalad, ispasirana banana, kafeav seker....so sakas :)

mene najveke mi ide ispasirana banana so malce rum vo nea :)

Сакам да правам шницли за вечера,па ми треба инспирација за сос,гарнир и слично,да оди со црвено вино:icon_lol:
Хелп:smir:

Сакам да правам шницли за вечера,па ми треба инспирација за сос,гарнир и слично,да оди со црвено вино:icon_lol:

Ти ептен домаќинка! :pipi:

Шницла (Пролетен Начин)

1 кгр. свински или телешки бифтек или телешки розбиф
80 гp. кисели краставички
80 гр. печурки
80 гp. сланина
80 гр. брашномасло
сол
малку магдонос

Шницлите се отсекуваат, се толчат, се посолуваат и се печат на скара. Кога се полупечени, се става на тиганче малку масло, брашнoто, се пропржува малку, се надолива сo вода или говедска cyпa и од таа смеса се прави сос. Се ставаат шницлите во сосот да прокрчкаат малку. Кога се готoви, во посебно титанче се става сланината, печурките и краставичките и тие се пропржуваат. Кoга се готови се сервира на следниот начин: се става шницлата во овал, се гарнира со грашок, морков и млад компир и се прелива со оваа смеса.

Шницли со Кечап-Павлака-Сенф

4 парчиња шницли
50 мл кечап
50 мл пиво
50 мл вода
50 мл млеко
200 гр павлака
малку магданос
1 главица лук
100 гр вегета
1 ловоров лист
100 гр шеќер
малку брашно и сенф за да се намачкаат шницлите

Припремање на оброкот:
1. Шницлите се валкаат во брашно од едната страна, а од другата страна со малку сенф.
Така припремени со брашно и сенф се ставаат во тава да се пропржат малку од двете страни.
2. Во еден лонец се прави сос од кечап, пиво и вода. Се оставаат малку да провријат, и се додава магданосот, вегетата, лукот, ловоровиот лист и шеќерот и се остава усте 10 минути на тивок оган да се вари.
3. Шницлите се ставаат во керамичка тепсија, па врз нив се става сосот распореден рамномерно врз шницлите и се печи на 200°Ц околу 20 минути.
4. Млекото и павлаката заедно се измесуваат и се ставаат врз шницлите, рерната во тој момент се исклучува, и се остава се да постои усте 15 минути.
Со овој специјалитет како додаток може да се користи помфрит и бело вино.

Бидејќи сакаш со црвено вино, најарно е да зготвиш шницли во сос од црвено вино и балсамико

Pork Steaks with Red Wine and Balsamic Vinegar Sauce
4 pork blade steaks, 3/4 to 1 inch thick
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground black pepper
2 teaspoons olive oil
1/2 cup chicken broth
1/2 cup dry red wine
2 tablespoons balsamic vinegar
2 teaspoons brown sugar

1. Season steaks with salt and pepper and brown in olive oil in medium-hot skillet, about 1 1/2 to 2 minutes per side. Remove steaks from skillet, reserve.
  2. Stir in remaining ingredients; cook and stir to remove any brown bits from bottom of skillet. Bring to a boil, return steaks to pan, cover, reduce to a simmer and cook for 20 minutes
Serves 4.
Nutrition Facts
Calories 370 calories
Protein 40 grams
Fat 18 grams
Sodium 630 milligrams
Cholesterol 135 milligrams
Saturated Fat 6 grams
Carbohydrates 4 grams

Recipe provided courtesy of Pork, The Other White Meat.

Пошто имаш сос и гарнир по асистенција на Бети и Гарфилд јас имам предлог за слично.

Музика од Џо Кокер со волуменот на зарешка број 3 и маслинка да ја лижи како на 9 и пол недели :smir:

Фала многу,срце си:back:
Изгледа вкусно,се надевам ке ја погодам:smir:

Ние Во Ресен сме јаболкарски крај како што знаете и мајками скоро секоја недела прави штрудли МН МН МН се фкусни вреди да се проба верувајте

Очигледно ја окупирав темава:)
Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Ти треба месо (јас обожавам свинско и него го користам)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
Утрото се будиш и имаш турлитава :))
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.
На крај запалете цигарче,телефонот во рака и досаѓајте по луѓето :))

Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.

Само уште Гарфилд фали со соодветна музика у позадина. :))

Нареден пат кога ќе правиш стави и малку маринирани печурки, менуваат вкус. :) И пробај со два вида месо, по можност телешко и свинско.

Поише постови у Гурманско катче место у Љубов и секс, пример. :pos2:

Bamja, ne bamlja (okra), uzo Leandrush, uzo???

Mastika e poarna!

Само уште Гарфилд фали со соодветна музика у позадина. :))

Нареден пат кога ќе правиш стави и малку маринирани печурки, менуваат вкус. :) И пробај со два вида месо, по можност телешко и свинско.

Поише постови у Гурманско катче место у Љубов и секс, пример. :pos2:

Muzika za turlitava, samo Mendelsson, na primer:

Се извинувам учителе :icon_lol:
Песнава на толку пиење ќе ме однесе само во веце:pos2:
Туку дај пишете,тестенини незнам да готвам,а не ми се убави тие сосови со мелено месо.Нешто со сирење,павлака,сланинка...

Се извинувам учителе :icon_lol:
Песнава на толку пиење ќе ме однесе само во веце:pos2:
Туку дај пишете,тестенини незнам да готвам,а не ми се убави тие сосови со мелено месо.Нешто со сирење,павлака,сланинка...

Изволи: :)

Spageti "Carbonara"

Sastojci:

- špageti (500 g)
- sušena slanina (150 g)
- maslac (75 g)
- ulje (1 šoljica)
- kisela pavlaka (2 dl)
- žumance (3 kom.)
- peršun (1 veza)
- so
- biber

Način pripreme:

Skuvajte špegete. Slaninu iseckajte na kocke, propržiti je na ulju i dodati maslac i peršun. Posebno umutiti kiselu pavlaku i žumanca. Preko toplih špageta prvo preliti prženu slaninu, pa umućenu pavlaku. Stalno mešati. Pososliti i pobiberiti. Služiti odmah.

ФЕТУЧИНИ СОС
Се пржи на малку масло лукче и пушена сланина исечкана на коцки. Пред да се извади се става неутрална хопла и зачини по вкус- вегета сол, оригано, кари.
Ова е бел сос, а доколку сакате да биде црвен може да се додаде и кечеп.

Spagetti Quatro formagi

500 gr шпагети, 5-6 чешниња лук,200 gr павлака,150 gr.сирење oд 4 врсти.....(горгонзола, пармезан и други две по избор), печурки свежи.

Шпагетите се варат и се цедат. Сосот се приготвува на следниот начин: на малку масло се пржи сецканиот лук, се додава оригано по вкус, 100 gr. павлака и на крај сирењето. Откако ќе се истопи се додаваат печурките и останатите 100 gr павлака.

Бети, а бе, свој рецепАт, а не :nenene:некој рвацки од Кроејшата! :) :) :) :back::back:

Де бре Гаро, три лукчиња и две парченца сланина и на крај павлака. Толку од сосот. Мој-твој рецепт си е рецепт! Дозволи да влезе "туѓото" и кај нас, каков си... :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom