Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Дајте ако знаете некој сос за тестенини.

Болоњезе.
588.jpg

Јас секогаш одам со мрзливата варијанта. :)
Значи, купуваш готов сос од продавница 35 денари е се вика Болоњезе произведен од "C" компанијата, купуваш мелено месо, прво го запржуваш со кромид нормално, потоа во посебен сад го зовриваш купенит сос според упатството, ги измешуваш и добиваш оригинален Болоњезе сос кој има феноменален вкус.
 
Абе кажете што може да се стави место крем на палачинки
 
med,marmalad, ispasirana banana, kafeav seker....so sakas :)

mene najveke mi ide ispasirana banana so malce rum vo nea :)
 
Сакам да правам шницли за вечера,па ми треба инспирација за сос,гарнир и слично,да оди со црвено вино:icon_lol:
Хелп:smir:
 
Сакам да правам шницли за вечера,па ми треба инспирација за сос,гарнир и слично,да оди со црвено вино:icon_lol:
Хелп:smir:

Ти ептен домаќинка! :pipi:

Шницла (Пролетен Начин)



1 кгр. свински или телешки бифтек или телешки розбиф
80 гp. кисели краставички
80 гр. печурки
80 гp. сланина
80 гр. брашномасло
сол
малку магдонос


Шницлите се отсекуваат, се толчат, се посолуваат и се печат на скара. Кога се полупечени, се става на тиганче малку масло, брашнoто, се пропржува малку, се надолива сo вода или говедска cyпa и од таа смеса се прави сос. Се ставаат шницлите во сосот да прокрчкаат малку. Кога се готoви, во посебно титанче се става сланината, печурките и краставичките и тие се пропржуваат. Кoга се готови се сервира на следниот начин: се става шницлата во овал, се гарнира со грашок, морков и млад компир и се прелива со оваа смеса.



Шницли со Кечап-Павлака-Сенф


4 парчиња шницли
50 мл кечап
50 мл пиво
50 мл вода
50 мл млеко
200 гр павлака
малку магданос
1 главица лук
100 гр вегета
1 ловоров лист
100 гр шеќер
малку брашно и сенф за да се намачкаат шницлите

Припремање на оброкот:
1. Шницлите се валкаат во брашно од едната страна, а од другата страна со малку сенф.
Така припремени со брашно и сенф се ставаат во тава да се пропржат малку од двете страни.
2. Во еден лонец се прави сос од кечап, пиво и вода. Се оставаат малку да провријат, и се додава магданосот, вегетата, лукот, ловоровиот лист и шеќерот и се остава усте 10 минути на тивок оган да се вари.
3. Шницлите се ставаат во керамичка тепсија, па врз нив се става сосот распореден рамномерно врз шницлите и се печи на 200°Ц околу 20 минути.
4. Млекото и павлаката заедно се измесуваат и се ставаат врз шницлите, рерната во тој момент се исклучува, и се остава се да постои усте 15 минути.
Со овој специјалитет како додаток може да се користи помфрит и бело вино.
 
Бидејќи сакаш со црвено вино, најарно е да зготвиш шницли во сос од црвено вино и балсамико

Pork Steaks with Red Wine and Balsamic Vinegar Sauce
4 pork blade steaks, 3/4 to 1 inch thick
1/2 teaspoon salt
1/2 teaspoon ground black pepper
2 teaspoons olive oil
1/2 cup chicken broth
1/2 cup dry red wine
2 tablespoons balsamic vinegar
2 teaspoons brown sugar

  1. Season steaks with salt and pepper and brown in olive oil in medium-hot skillet, about 1 1/2 to 2 minutes per side. Remove steaks from skillet, reserve.
  2. Stir in remaining ingredients; cook and stir to remove any brown bits from bottom of skillet. Bring to a boil, return steaks to pan, cover, reduce to a simmer and cook for 20 minutes
Serves 4.
Nutrition Facts
Calories 370 calories
Protein 40 grams
Fat 18 grams
Sodium 630 milligrams
Cholesterol 135 milligrams
Saturated Fat 6 grams
Carbohydrates 4 grams

Recipe provided courtesy of Pork, The Other White Meat.



 
Сакам да правам шницли за вечера,па ми треба инспирација за сос,гарнир и слично,да оди со црвено вино:icon_lol:
Хелп:smir:

Пошто имаш сос и гарнир по асистенција на Бети и Гарфилд јас имам предлог за слично.

Музика од Џо Кокер со волуменот на зарешка број 3 и маслинка да ја лижи како на 9 и пол недели :smir:
 
Фала многу,срце си:back:
Изгледа вкусно,се надевам ке ја погодам:smir:

Ние Во Ресен сме јаболкарски крај како што знаете и мајками скоро секоја недела прави штрудли МН МН МН се фкусни вреди да се проба верувајте
 
Очигледно ја окупирав темава:)
Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Ти треба месо (јас обожавам свинско и него го користам)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
Утрото се будиш и имаш турлитава :))
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.
На крај запалете цигарче,телефонот во рака и досаѓајте по луѓето :))
 
Очигледно ја окупирав темава:)
Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Ти треба месо (јас обожавам свинско и него го користам)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
Утрото се будиш и имаш турлитава :))
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.
На крај запалете цигарче,телефонот во рака и досаѓајте по луѓето :))


Само уште Гарфилд фали со соодветна музика у позадина. :))

Нареден пат кога ќе правиш стави и малку маринирани печурки, менуваат вкус. :) И пробај со два вида месо, по можност телешко и свинско.

Поише постови у Гурманско катче место у Љубов и секс, пример. :pos2:
 
Очигледно ја окупирав темава:)
Последно што направив е турлитава,па да споделам колку беше вкусна и лесна за спремање:
Ти треба зеленчук (компири,морков,магоднос,бамља,пиперки,кроми,лук,и нешто плус по желба)
Ти треба месо (јас обожавам свинско и него го користам)
Се тоа сечкаш и ставаш во голема земјена тава,промешуваш со зејтин,сол,вегета,мелен бибер,ставаш фолија и го пикаш во рерна да крчка на тивко цела ноќ.
Утрото се будиш и имаш турлитава :))
За да биде се по рецепт,прво треба да здробите салатче по желба со ракија по можност кавадаречка или узо.Да се напиете две три за крвоток.Потоа земете литро вино црно/бело сервирајте од јадењето во чинија и испијте го цело.
На крај запалете цигарче,телефонот во рака и досаѓајте по луѓето :))

Bamja, ne bamlja (okra), uzo Leandrush, uzo???

Mastika e poarna!

Само уште Гарфилд фали со соодветна музика у позадина. :))

Нареден пат кога ќе правиш стави и малку маринирани печурки, менуваат вкус. :) И пробај со два вида месо, по можност телешко и свинско.

Поише постови у Гурманско катче место у Љубов и секс, пример. :pos2:

Muzika za turlitava, samo Mendelsson, na primer:

 
Се извинувам учителе :icon_lol:
Песнава на толку пиење ќе ме однесе само во веце:pos2:
Туку дај пишете,тестенини незнам да готвам,а не ми се убави тие сосови со мелено месо.Нешто со сирење,павлака,сланинка...
 
Се извинувам учителе :icon_lol:
Песнава на толку пиење ќе ме однесе само во веце:pos2:
Туку дај пишете,тестенини незнам да готвам,а не ми се убави тие сосови со мелено месо.Нешто со сирење,павлака,сланинка...

Изволи: :)

Spageti "Carbonara"

Sastojci:

- špageti (500 g)
- sušena slanina (150 g)
- maslac (75 g)
- ulje (1 šoljica)
- kisela pavlaka (2 dl)
- žumance (3 kom.)
- peršun (1 veza)
- so
- biber

Način pripreme:

Skuvajte špegete. Slaninu iseckajte na kocke, propržiti je na ulju i dodati maslac i peršun. Posebno umutiti kiselu pavlaku i žumanca. Preko toplih špageta prvo preliti prženu slaninu, pa umućenu pavlaku. Stalno mešati. Pososliti i pobiberiti. Služiti odmah.


ФЕТУЧИНИ СОС
Се пржи на малку масло лукче и пушена сланина исечкана на коцки. Пред да се извади се става неутрална хопла и зачини по вкус- вегета сол, оригано, кари.
Ова е бел сос, а доколку сакате да биде црвен може да се додаде и кечеп.

Spagetti Quatro formagi

500 gr шпагети, 5-6 чешниња лук,200 gr павлака,150 gr.сирење oд 4 врсти.....(горгонзола, пармезан и други две по избор), печурки свежи.

Шпагетите се варат и се цедат. Сосот се приготвува на следниот начин: на малку масло се пржи сецканиот лук, се додава оригано по вкус, 100 gr. павлака и на крај сирењето. Откако ќе се истопи се додаваат печурките и останатите 100 gr павлака.
 
Бети, а бе, свој рецепАт, а не :nenene:некој рвацки од Кроејшата! :) :) :) :back::back:
 
Де бре Гаро, три лукчиња и две парченца сланина и на крај павлака. Толку од сосот. Мој-твој рецепт си е рецепт! Дозволи да влезе "туѓото" и кај нас, каков си... :wink:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom