Сакам да зготвам: ... помош!

blue ladybug

Фанг ловер
Член од
5 февруари 2013
Мислења
5.210
Поени од реакции
11.803
@kooperativa тестенини со 4 сирења. Јас ставам козјо бело сирење, кашкавал било каков, мувлисано сирење и павлака. Можеш и моцарела да ставиш, ама јас не ја вртам по дома. И од се по 50 грама, ако правиш само за себе. Да не ти се слоши од многу сирење. :)
Брзо и лесно, се варат тестенините, се цедат, им ставаат сирењата и чекаш да се растопат.[DOUBLEPOST=1414223545][/DOUBLEPOST]Или имаш погоре од Луси Лу рецепт за карфиол.
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
@kooperativa тестенини со 4 сирења. Јас ставам козјо бело сирење, кашкавал било каков, мувлисано сирење и павлака. Можеш и моцарела да ставиш, ама јас не ја вртам по дома. И од се по 50 грама, ако правиш само за себе. Да не ти се слоши од многу сирење. :)
Брзо и лесно, се варат тестенините, се цедат, им ставаат сирењата и чекаш да се растопат.[DOUBLEPOST=1414223545][/DOUBLEPOST]Или имаш погоре од Луси Лу рецепт за карфиол.
:cuc:Ова многу го поштувам, само има една мана, ............... веќе се практикува
П.С. Може и разматено јајце ......... од топлината на тестенините ќе се стврдне малку и тамам со сирењата е да излижеш прсти:vozbud:
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Дајте некоја идеја за нешто “ново“ да зготвам. Она стандардното, боранија, грашак, тавче ориз и сл е веќе видено, ..... сакам да проширам хоризонти и збогатам мени. Е сега, има еден мал услов, а тоа е да не се окапува на шпорет, ....... јбга, краток е денот за да се помине 2-3 саати во кујна.
Било која сугестија е добродојдена:noze:
Jac oд исти причини завчера направив боршч. То е традиционално руско јадење, особено здраво. Има иљадници рецепти за него, јас го направив без месо (со говедски бујон) инаку оди зелка цвекло морков компир доматно пире.... Од секогаш сум сакал да пробам што е тоа боршч, речиси во сите книги на руски писатели некаде се споменува како јадење и на богатите и на сиромашните. Обично се прави со говедско, има и рецепти со риба, печурки, свинско... јас се решив без месо баш оти сакав нешто побрзо, и испадна многу убав,
Насецкај ситно пола зелка (помала) нарендај 2 помали цвекли (не на најситно јас рендав на како тенки ливчиња да излегуваат) и 2-3 моркви, исецкај поситно еден кромид, исецкај на коцкички еден компир. Ако имаш мулти практик то ќе оди за 5 минути, ако не 10-15. Во тенџере со вода и сол вари прво исецканата зелка 10 минути, додај исецканиот компир нек се вари заедно, на страна во тавче поголемо на малце вода и масла динстајкромид па додаваш ко ќе стане прозирен цвекло и морков, еда лајца винска киселина, едно лајче шеќер, ако цвеклото е посуво - додај тро бујон говедски, и остави на тивко та крчка, не смее да пржи значи поклопено со течност внатре и крчка 15 минути, после додаваш динстаното во зелката и компирите и мешаш и гасниш. Теба да биде како густа манџа со јарко црвена боја. Уз јадење можеш да му додадеш павлака кој сака, или ситно сецкано лукче и најубав е жежок.
Пошто сум јас искусен и добро организиран готвач (и добро изгледам со престрилка в кујна), прво ги спремам сите неопходни работи (сецкање) напоредно варев зелка и компир и динстав така да максимум пола сат - 45 минути траеше готвењето од кои можеби 20 минути покрај шпоре.
 
N

NikolaMKD91

Гостин
Дечки малку помош ако може . Како да приготвам динстан компир ? Значи наједноставниот процес ми треба. Дали компирот се вари и потоа само се пропржува во тавче ?
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Дечки малку помош ако може . Како да приготвам динстан компир ? Значи наједноставниот процес ми треба. Дали компирот се вари и потоа само се пропржува во тавче ?
Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.
П.С. Можеш и свинска маст вероватно, ама ......... јас не би:cautious:
П.П.С. Интересен е моментот ако додадеш и пармезан во пржењето.
П.П.П.С. За пикантност можеш да ставиш буковец во пржењето.
Ух, лиги ми потекоа сега за ова пикантново.
 
Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Здраво готвачи....Јас уживам да готвам, и го правам тоа многу добро, но сакам да научам еден начин за приготвување свинско месо. Може ке звучи глупо ама је*ига, не знам како на друг начин да кажам. Во ресторани, а најчесто на свадби сум забележал дека свинското месо е толку добро направено, меко е, се разделува многу лесно, сочно е и е многу вкусно. Ако може некој да сподели како се прави тоа....
Јас земам само свински врат. Во тепсија насецкувам кромид, ако имаш праз уште подобро, и лук. Количината треба да е толкава да го „постелиш“ дното од тепсијата. Врз кромидот сол, црвен пипер, бибер, два листа ловор, ги ставам парчињата месо. Празните места го пополнувам со парчиња компир и пак ставам зачин.
Ставам зејтин двапати колку што се става за салата :) Потоа ставам и вода во тепсијата околу два прста, т.е. да не прелие преку месото, а и да прелие не е страшно. Го ставам да се печево загреана рерна на 200 степени и после еден саат го вадам, го обрнувам месото и го ставам да се пече уште пола саат.


IMGP2841.JPG

Ние многу сакаме пиперки, па гледам на сликата дека и пиперка има насецкано. Може да ставиш и морков.
 
N

NikolaMKD91

Гостин
Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.
П.С. Можеш и свинска маст вероватно, ама ......... јас не би:cautious:
П.П.С. Интересен е моментот ако додадеш и пармезан во пржењето.
П.П.П.С. За пикантност можеш да ставиш буковец во пржењето.
Ух, лиги ми потекоа сега за ова пикантново.
Фала ти многу, си направив веќе и одлично испаднаa. За мене лично сакав да зготвам, ми се јадеше и да видам како ќе испадне. Сам бев дома и несакав да се јавам кај жените од куќата да ми објаснат, демек гордост де. :D
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Фала ти многу, си направив веќе и одлично испаднаa. За мене лично сакав да зготвам, ми се јадеше и да видам како ќе испадне. Сам бев дома и несакав да се јавам кај жените од куќата да ми објаснат, демек гордост де. :D
Ајде, ајде, пофали се како ги направи? Па и слики да ставиш:свиркам: или ги изеде уште на шпорет?
 
Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.948
Поени од реакции
25.469
Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.
П.С. Можеш и свинска маст вероватно, ама ......... јас не би:cautious:
П.П.С. Интересен е моментот ако додадеш и пармезан во пржењето.
П.П.П.С. За пикантност можеш да ставиш буковец во пржењето.
Ух, лиги ми потекоа сега за ова пикантново.
Следен пат ти идам на гости!
 
N

NikolaMKD91

Гостин
Ајде, ајде, пофали се како ги направи? Па и слики да ставиш:свиркам: или ги изеде уште на шпорет?
Ги изедов веќе за ручек, вкусни беа навистина. Следен пат обавезно ќе ги сликам и покажам. Може и ќе се пријавам за кајгана готвач. :D
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Член од
18 ноември 2008
Мислења
621
Поени од реакции
612
Јас земам само свински врат. Во тепсија насецкувам кромид, ако имаш праз уште подобро, и лук. Количината треба да е толкава да го „постелиш“ дното од тепсијата. Врз кромидот сол, црвен пипер, бибер, два листа ловор, ги ставам парчињата месо. Празните места го пополнувам со парчиња компир и пак ставам зачин.
Ставам зејтин двапати колку што се става за салата :) Потоа ставам и вода во тепсијата околу два прста, т.е. да не прелие преку месото, а и да прелие не е страшно. Го ставам да се печево загреана рерна на 200 степени и после еден саат го вадам, го обрнувам месото и го ставам да се пече уште пола саат.


Прегледај го приврзокот 106169

Ние многу сакаме пиперки, па гледам на сликата дека и пиперка има насецкано. Може да ставиш и морков.
Фала, и јас го правев нешто слично како ти, само без ловоров лист и со кромид, не со праз....но сега правев пред некој ден со бело вино наместо вода.....се пече на 170 степени два саата покриено со капак, или фолија, свинско беше месото, не знам какво точно од најскапото купив :), не сум во мак патем...неколку пати во текот на печењето се полива со виното (измешано со зачини е тоа нормално)......после два саати, гооткриваш и печеш уште 15 мин пола саат зависиколку сакаш да се изцрви да стане крцкаво ио така натаму.....јас го печев исечено на тенки парчиња инаку се пече цело, и после го сечеш на парчиња, ама сега викенод пак ке правам, ке го печам цело и ке пишам како било, инаку беше супер многу сочно и меко....и сос ке си направиш со тоа...
 

Sungerot Bob

Живеј го животот
Член од
7 август 2012
Мислења
32.391
Поени од реакции
36.508
Рецепт за кечап и мајонез како од сендвичарите што е?:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom