kooperativa
Г-ин Пола Милениум
- Член од
- 2 октомври 2012
- Мислења
- 7.633
- Поени од реакции
- 8.601
Ете кој ме разбрал
П.С. Имам малку мака со превод, али дома си имам лингвиста па ќе преведе
Ете кој ме разбрал
Ова многу го поштувам, само има една мана, ............... веќе се практикува@kooperativa тестенини со 4 сирења. Јас ставам козјо бело сирење, кашкавал било каков, мувлисано сирење и павлака. Можеш и моцарела да ставиш, ама јас не ја вртам по дома. И од се по 50 грама, ако правиш само за себе. Да не ти се слоши од многу сирење.
Брзо и лесно, се варат тестенините, се цедат, им ставаат сирењата и чекаш да се растопат.[DOUBLEPOST=1414223545][/DOUBLEPOST]Или имаш погоре од Луси Лу рецепт за карфиол.
Jac oд исти причини завчера направив боршч. То е традиционално руско јадење, особено здраво. Има иљадници рецепти за него, јас го направив без месо (со говедски бујон) инаку оди зелка цвекло морков компир доматно пире.... Од секогаш сум сакал да пробам што е тоа боршч, речиси во сите книги на руски писатели некаде се споменува како јадење и на богатите и на сиромашните. Обично се прави со говедско, има и рецепти со риба, печурки, свинско... јас се решив без месо баш оти сакав нешто побрзо, и испадна многу убав,Дајте некоја идеја за нешто “ново“ да зготвам. Она стандардното, боранија, грашак, тавче ориз и сл е веќе видено, ..... сакам да проширам хоризонти и збогатам мени. Е сега, има еден мал услов, а тоа е да не се окапува на шпорет, ....... јбга, краток е денот за да се помине 2-3 саати во кујна.
Било која сугестија е добродојдена
Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.Дечки малку помош ако може . Како да приготвам динстан компир ? Значи наједноставниот процес ми треба. Дали компирот се вари и потоа само се пропржува во тавче ?
Јас земам само свински врат. Во тепсија насецкувам кромид, ако имаш праз уште подобро, и лук. Количината треба да е толкава да го „постелиш“ дното од тепсијата. Врз кромидот сол, црвен пипер, бибер, два листа ловор, ги ставам парчињата месо. Празните места го пополнувам со парчиња компир и пак ставам зачин.Здраво готвачи....Јас уживам да готвам, и го правам тоа многу добро, но сакам да научам еден начин за приготвување свинско месо. Може ке звучи глупо ама је*ига, не знам како на друг начин да кажам. Во ресторани, а најчесто на свадби сум забележал дека свинското месо е толку добро направено, меко е, се разделува многу лесно, сочно е и е многу вкусно. Ако може некој да сподели како се прави тоа....
Фала ти многу, си направив веќе и одлично испаднаa. За мене лично сакав да зготвам, ми се јадеше и да видам како ќе испадне. Сам бев дома и несакав да се јавам кај жените од куќата да ми објаснат, демек гордост де.Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.
П.С. Можеш и свинска маст вероватно, ама ......... јас не би
П.П.С. Интересен е моментот ако додадеш и пармезан во пржењето.
П.П.П.С. За пикантност можеш да ставиш буковец во пржењето.
Ух, лиги ми потекоа сега за ова пикантново.
Ајде, ајде, пофали се како ги направи? Па и слики да ставиш или ги изеде уште на шпорет?Фала ти многу, си направив веќе и одлично испаднаa. За мене лично сакав да зготвам, ми се јадеше и да видам како ќе испадне. Сам бев дома и несакав да се јавам кај жените од куќата да ми објаснат, демек гордост де.
Следен пат ти идам на гости!Кај мене е познато како РЕСТОВАН КОМПИР тоа. ДА, прво го вариш, али не до крај, сепак оставаш малку “жив“ да биде за да кога ќе го пропржиш се дозготви компирот. Е сега, тоа пропржување си има цаки, ...... обичен зејтин, маслинов зејтин или путер. Хмммм, зависи дали сакаш вкусот да е поинтензивен или покремаст. Ако ти е за гости, и да се покажеш во најдобро светло тогаш не жали пари и прави на путер.
П.С. Можеш и свинска маст вероватно, ама ......... јас не би
П.П.С. Интересен е моментот ако додадеш и пармезан во пржењето.
П.П.П.С. За пикантност можеш да ставиш буковец во пржењето.
Ух, лиги ми потекоа сега за ова пикантново.
Ги изедов веќе за ручек, вкусни беа навистина. Следен пат обавезно ќе ги сликам и покажам. Може и ќе се пријавам за кајгана готвач.Ајде, ајде, пофали се како ги направи? Па и слики да ставиш или ги изеде уште на шпорет?
Фала, и јас го правев нешто слично како ти, само без ловоров лист и со кромид, не со праз....но сега правев пред некој ден со бело вино наместо вода.....се пече на 170 степени два саата покриено со капак, или фолија, свинско беше месото, не знам какво точно од најскапото купив , не сум во мак патем...неколку пати во текот на печењето се полива со виното (измешано со зачини е тоа нормално)......после два саати, гооткриваш и печеш уште 15 мин пола саат зависиколку сакаш да се изцрви да стане крцкаво ио така натаму.....јас го печев исечено на тенки парчиња инаку се пече цело, и после го сечеш на парчиња, ама сега викенод пак ке правам, ке го печам цело и ке пишам како било, инаку беше супер многу сочно и меко....и сос ке си направиш со тоа...Јас земам само свински врат. Во тепсија насецкувам кромид, ако имаш праз уште подобро, и лук. Количината треба да е толкава да го „постелиш“ дното од тепсијата. Врз кромидот сол, црвен пипер, бибер, два листа ловор, ги ставам парчињата месо. Празните места го пополнувам со парчиња компир и пак ставам зачин.
Ставам зејтин двапати колку што се става за салата Потоа ставам и вода во тепсијата околу два прста, т.е. да не прелие преку месото, а и да прелие не е страшно. Го ставам да се печево загреана рерна на 200 степени и после еден саат го вадам, го обрнувам месото и го ставам да се пече уште пола саат.
Прегледај го приврзокот 106169
Ние многу сакаме пиперки, па гледам на сликата дека и пиперка има насецкано. Може да ставиш и морков.