Сакам да зготвам: ... помош!

  • Креатор на темата Креатор на темата Black Swan
  • Време на започнување Време на започнување
Рецепт за палачинки да ми кажете. Сакам десет да ми испаднат повеќе ме мрзи да правам. :D
 
200мл. вода
200мл. млеко
200гр. брашно
3 јајца
1 ванилен шеќер
пола прашок за пециво
25мл. зејтин

Измешај ги сите состојќи, мешавината остај ја да отстои 15-20 минути. Стави ептен малку зејтин во тавчето, размачкај со салфетка и прави ги:)
 
Рецепт за палачинки да ми кажете. Сакам десет да ми испаднат повеќе ме мрзи да правам. :D

2 jajca
1 casa mleko
Pola lazicka seker, pola vanila
na vrv lazicka pecivo
3-5 lazici zejtin
brasno po potreba ( dodeka ne ti iskoci sredno gusta smesa)
max 10 iskacaat od ovaa merka :)
 
Zemi cela glavica karfiol rasitnija na cvetovi, obarigi na tivko 10 minuti, ognootporna tava stavi gi, napravi besamel, iseckaj pileski gradi ili slanina sto poveke ti godi, izmesaj go suvomesnatoto so karfiolot I zacini po zelba dodaj go besamelot odozgora peci na 180 stepeni 15 -20 minuti izvadi go stavi rendan kaskaval izmesan so parmezan vrati vo rerna da se rastopi I ne go ostavaj mnogu da zagori odozgora poubavo e se koga ke ti bide kremasto.
Bon appetite :)
 
Здраво готвачи....Јас уживам да готвам, и го правам тоа многу добро, но сакам да научам еден начин за приготвување свинско месо. Може ке звучи глупо ама је*ига, не знам како на друг начин да кажам. Во ресторани, а најчесто на свадби сум забележал дека свинското месо е толку добро направено, меко е, се разделува многу лесно, сочно е и е многу вкусно. Ако може некој да сподели како се прави тоа....
 
Јас свинското го премачкувам со сенф и го оставам да отстое така пола саат до саат. Прво го пржам на рингла, после го ставам во тава со вода и зачини, ја покривам тавата со алуминиумска фолија и го оставам да крчка саат до два, зависи шо од свинско готвам. Не ме фаќај за времето, обично не работам со саат кога готвам. Проверувам како и до каде е испечено и по тоа проценувам уште колку му треба да се допече или дали му треба уште вода за да стане такво какво што сакам. На крај некои десет до петнаесет минути ја вадам фолијата за да фате убава коричка.

Их ми се пријадоа сеа кременадли.
 
Здраво готвачи....Јас уживам да готвам, и го правам тоа многу добро, но сакам да научам еден начин за приготвување свинско месо. Може ке звучи глупо ама је*ига, не знам како на друг начин да кажам. Во ресторани, а најчесто на свадби сум забележал дека свинското месо е толку добро направено, меко е, се разделува многу лесно, сочно е и е многу вкусно. Ако може некој да сподели како се прави тоа....
Ко некој шо цел живот е на свинско, посебно за скара и бубамарава кај шо спомна кременадли.

Финтата за толку меко и слично ти е само во маринадата, бело вино, рузмарин, малку вода и многу сол. Остави го од 12 до 24 сати (моеш и повеќе ама некако нема потреба)

Е после прај шо сакаш со него, Печи, динстај, скара е нај нај ипак :)
 
Дајте некоја идеја за нешто “ново“ да зготвам. Она стандардното, боранија, грашак, тавче ориз и сл е веќе видено, ..... сакам да проширам хоризонти и збогатам мени. Е сега, има еден мал услов, а тоа е да не се окапува на шпорет, ....... јбга, краток е денот за да се помине 2-3 саати во кујна.
Било која сугестија е добродојдена:noze:
 
Дајте некоја идеја за нешто “ново“ да зготвам. Она стандардното, боранија, грашак, тавче ориз и сл е веќе видено, ..... сакам да проширам хоризонти и збогатам мени. Е сега, има еден мал услов, а тоа е да не се окапува на шпорет, ....... јбга, краток е денот за да се помине 2-3 саати во кујна.
Било која сугестија е добродојдена:noze:
Сарма! :)
Најегзотичното нешто што ми текна во моментот
 
Дајте некоја идеја за нешто “ново“ да зготвам. Она стандардното, боранија, грашак, тавче ориз и сл е веќе видено, ..... сакам да проширам хоризонти и збогатам мени. Е сега, има еден мал услов, а тоа е да не се окапува на шпорет, ....... јбга, краток е денот за да се помине 2-3 саати во кујна.
Било која сугестија е добродојдена:noze:

Сакаш да те учам да правиш суши, на скајп? :D
 
Сакаш да те учам да правиш суши, на скајп? :D
Немам скајп :place: ни ФБ, али имам мејл ;)
Абе нешто брзо за правење, а и ................ од риба јадам само свинска кременадла:pos:
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom