Сакам да зготвам: ... помош!

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Абе добро,земав кафеав ориз,се вари више 2 часа небива и небива несака да се свари колку вода дотурив и небива.Уште крцка.....а врие многу.Да бепе белиот,досеа ќе станеше каша

Член од
11 февруари 2009
Мислења
1.072
Поени од реакции
1.144
Абе добро,земав кафеав ориз,се вари више 2 часа небива и небива несака да се свари колку вода дотурив и небива.Уште крцка.....а врие многу.Да бепе белиот,досеа ќе станеше каша
Обично кога се вари кафеав ориз не е лошо пред тоа да има одстојано во вода околу 2-3 часа, па после да се стави да се вари :)

Hiperaktiv

Султан :P
Член од
16 февруари 2012
Мислења
1.590
Поени од реакции
923
Обично кога се вари кафеав ориз не е лошо пред тоа да има одстојано во вода околу 2-3 часа, па после да се стави да се вари :)
Го фрлив.Шо само плинот ми истроши и внатре пак тврд.

Violent Femme

I am as lovely as a dream in stone..
Член од
27 мај 2011
Мислења
725
Поени од реакции
525
Чудно што не се вари јас секогаш правам кафеав ориз за помалце од саат е готов можеби до оризот е пробај друга фирма,јас купувам од Сончева Долина и супер е:)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ај ве молам зеленчук и ориз комбинација на рецепти дајте ми:)

jasisamojas

Не ми треба титула
Член од
26 ноември 2008
Мислења
762
Поени од реакции
423
Оризот можеш посебно да го свариш. А во тавче да запржиш кромид и печурки, да им додадеш малку хопла пред да бидат готови, и како кремаст сос го поливаш врз оризот. Ако имаш кашкавал можеш малку одозгора да изрендаш.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Оризот можеш посебно да го свариш. А во тавче да запржиш кромид и печурки, да им додадеш малку хопла пред да бидат готови, и како кремаст сос го поливаш врз оризот. Ако имаш кашкавал можеш малку одозгора да изрендаш.
Може место хопла кисела павлака?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

Две пачки свински ребра (Околу 3.5 кг)
200 гр ориз
неколку лути пиперки
јадра сол
црн бибер
вегета
сенф

Се загрева убаво фурната на 180 степени, на хартија на печење се истура јадра сол за да ја покрија целиот плех.
Се премачкуваат ребрата со сенф, се зачинуваат со сол и вегета и се ставаат на јадрата сол. Се оставаат да се печат околу два часа на таа температура или додека не се заруменат.

Оризот се вари во вода, додека пиперките се ставаат да се потпечат на рерна.

Се сервираат ребрата во чинија со мала топка од варениот ориз и по една лута пиперка.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Две пачки свински ребра (Околу 3.5 кг)
200 гр ориз
неколку лути пиперки
јадра сол
црн бибер
вегета
сенф

Се загрева убаво фурната на 180 степени, на хартија на печење се истура јадра сол за да ја покрија целиот плех.
Се премачкуваат ребрата со сенф, се зачинуваат со сол и вегета и се ставаат на јадрата сол. Се оставаат да се печат околу два часа на таа температура или додека не се заруменат.

Оризот се вари во вода, додека пиперките се ставаат да се потпечат на рерна.

Се сервираат ребрата во чинија со мала топка од варениот ориз и по една лута пиперка.
Ребрата претпоставувам го претставуваат зеленчукот во оваа рецепта... :)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Земи си онаа мешавина шо е со пченка, морков и грашок свари ја. После тоа запржи кромидче, додај ориз и мешавината сварена и стај вода па спушти во рерна да се запече. Вкусно јадење за брзо време ;)

Член од
12 мај 2008
Мислења
249
Поени од реакции
148

со ориз и не оди баш најубаво секој зеленчук, мене ми е најубав со рендам морков, кромид и пашканат се тоа запржено а одозгора оризот најубаво иде со парчиња брокула
кај нас брокула дома само така ми ја јадат со ориз :)

Член од
9 април 2011
Мислења
815
Поени од реакции
1.057
Рецепт за динстани печурки? Како што ги има по рестораниве кога служат даска со скара или слично?

Kajgana Shop

На врв Bottom