СДСМ vs ВМРО-ДПМНЕ

За кого би гласале на изборите

• СДСМ

• ВМРО-ДПМНЕ

• Друго

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.353
Поени од реакции
2.248
Najjaki mi se facite sto go koristat terminot severna makedonija vo negativna konotacija a trieset godini pred toa se potpisuvaa kako firomjani koga ke stapnea nadvor od rodnata grutka (ova za tie sto voopsto stignale da stapnat nadvor, chucharite pred kooperacija i taksistite ne mora da se javuvaat)
На кој ке кажеш, прво бришеа ФИРОМ на натпревари или на било каков меѓународен настан надвор од Македонија, сега ке бришат НОРД, и така цел живот у круг и ке пцујат кој дојде на власт како ги продал, е вака ако се оди напред алал вера тогаш.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Пет. Во сите изборни по еден, освен во 6ка или 5ка не ми текнува каде преовладуваат албански гласови.
Како бе НЕ ТИ ТЕКНУВА во сопствената држава во која изборна гласаат повеќе албанци?
Тоа ти е исто ко да однесиш кола на механичар и да ти речи абе не ми текнува со кој клуч десетка или дванајска да земам да го отворам ова штрафот.

АЛО бе, дал си дечиште некое или скроз си тотален анонимус од политика небитно АМА битно се разоткри оти веза немаш и дојден си со спремени реченичиња за да ги напишиш на форум па да се вратиш во штаб по петче на рака.

НАЈлошо е шо не си единствен и во секоја партија ги има вакви (особено во пајтон партии), кои ќе лапнат диплома на Европски, МИТ и слични... па со таа диплома и со ВАКВО познавање на работите потоа ќе водат некоја државна институција.

Не му текнувало!!!! Sweet Mother of God.

Najjaki mi se facite sto go koristat terminot severna makedonija vo negativna konotacija a trieset godini pred toa se potpisuvaa kako firomjani koga ke stapnea nadvor od rodnata grutka (ova za tie sto voopsto stignale da stapnat nadvor, chucharite pred kooperacija i taksistite ne mora da se javuvaat)
На кој ке кажеш, прво бришеа ФИРОМ на натпревари или на било каков меѓународен настан надвор од Македонија, сега ке бришат НОРД, и така цел живот у круг и ке пцујат кој дојде на власт како ги продал, е вака ако се оди напред алал вера тогаш.
Малце сосила глупи се правите и двајцата (а не сте, само така ви одговара). ФИРОМ беше привремена референца која СДСМ кога беше на власт ја добивме - тоа прво.
Второ, тогаш променивме прв пат име, а богами и знаме.
И на крај, има разлика меѓу ПРИВРЕМЕНА референца и самостално менување на име т.е. потпишување на капитулација.
Нека ви кисни.

Хаха, за тоа ти најубаво си викаш, нашата земја.
Не им го рани муабетот.

Xfire

fino alla fine
Член од
9 август 2008
Мислења
7.353
Поени од реакции
2.248
рМалце сосила глупи се правите и двајцата (а не сте, само така ви одговара). ФИРОМ беше привремена референца која СДСМ кога беше на власт ја добивме - тоа прво.
И на крај, има разлика меѓу ПРИВРЕМЕНА референца и самостално менување на име т.е. потпишување на капитулација.
Нека ви кисни.
Чекај малце, не е битно кој бил на власт тогаш, збориме заимето како било, право се оградуваш да не е вмро, незнам од кај толку сила затоа да се дискутира , 100 пати поарно од фиром е ова, бивша југословенска чеши си курот се вика ова. Не одат работите така ти како што ги замислуваш дај по реално и цивилизирано да се размислува за да може да одиме напред ако тоа е можно со овој мемталитет што го имаме.

Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Чекај малце, не е битно кој бил на власт тогаш, збориме заимето како било, право се оградуваш да не е вмро, незнам од кај толку сила затоа да се дискутира , 100 пати поарно од фиром е ова, бивша југословенска чеши си курот се вика ова. Не одат работите така ти како што ги замислуваш дај по реално и цивилизирано да се размислува за да може да одиме напред ако тоа е можно со овој мемталитет што го имаме.
Така де, „реално“, „цивилизирано“, „одење напред“ и слични срања тешете се таму во партија. Тоа не е размислување туку предсвство на национален идентитет и во некои други времиња се знаеше за тоа што следува. Сега... еве ви пристап до форум и социјални разно разни мрежи па ширете мизантропија помеѓу народот.

Свесни сте дека секој со барем малку лично достоинство не сака да ве навиди?
Па дури и оние шарените што фарбаа фасади и гушкаа трговски од таквото не ве маваат откако ги пуштивте по вода.

А дека ќе релативизираш оти 100 пати поарно е самостална промена на име од привремена референца... мало сутра.

Ако ти е толку сто пати подобро оди кажи им на твоите впартија... и онака тие беа на власт кога ја сменаа референцата со тогашното име. Што не ги отераш у пм така ревносно како тука?
Сега тие истите или се директори или членови на надзорни одбори или нивните деца се на позиции. Луѓето ко тебе се пуштени само по форуми да лаат за да добијат некоја коска... ама нели гледаш дека на крај остана после 4 години со прстот во уста? Допрва ќе одработуваш?
Има на кој да му се лутиш и каде да се пенавиш, ама ако зуцниш таму ќе добиеш по муциња.

Така да, слободно продолжи.... (со твои зборови) чешај си курот.
Ебате културата.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.593
Поени од реакции
22.316
Samo vo Severgjanski umovi Severna Makedonija, gragjanin na Severna Makedonija, jazik na Severna Makedonija e podobro od ustavnoto Republika Makedonija, Makedonec i Makedonski jazik. Plus 130+ drzavi koi ne imaat priznaeno kako Makedonija, Makedonci i Makedonski jazik.

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Како бе НЕ ТИ ТЕКНУВА во сопствената држава во која изборна гласаат повеќе албанци?
Тоа ти е исто ко да однесиш кола на механичар и да ти речи абе не ми текнува со кој клуч десетка или дванајска да земам да го отворам ова штрафот.

АЛО бе, дал си дечиште некое или скроз си тотален анонимус од политика небитно АМА битно се разоткри оти веза немаш и дојден си со спремени реченичиња за да ги напишиш на форум па да се вратиш во штаб по петче на рака.

НАЈлошо е шо не си единствен и во секоја партија ги има вакви (особено во пајтон партии), кои ќе лапнат диплома на Европски, МИТ и слични... па со таа диплома и со ВАКВО познавање на работите потоа ќе водат некоја државна институција.

Не му текнувало!!!! Sweet Mother of God.

Малце сосила глупи се правите и двајцата (а не сте, само така ви одговара). ФИРОМ беше привремена референца која СДСМ кога беше на власт ја добивме - тоа прво.
Нека ви кисни.

Не им го рани муабетот.
Не го ранам, знае он за што зборувам.

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Ваљда разликуваш дека ФИРОМ беше само за надворешна употреба? (и покрај тоа повеќе земји, како Америка пример не нарекуваа со уставното име Република Македонија)
Сега Северна е во устав и за ВНАТРЕШНА УПОТРЕБА, на сите документи, исправи, изводи, јавни исправи од државни институции.
Малку е сложенко вака за капирање, ама ќе се навикниш.
Затоа пред да изедначувате состојби, проучете ги малку од малку.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.379
Поени од реакции
30.809
Ваљда разликуваш дека ФИРОМ беше само за надворешна употреба? (и покрај тоа повеќе земји, како Америка пример не нарекуваа со уставното име Република Македонија)
Сега Северна е во устав и за ВНАТРЕШНА УПОТРЕБА, на сите документи, исправи, изводи, јавни исправи од државни институции.
Малку е сложенко вака за капирање, ама ќе се навикниш.
Затоа пред да изедначувате состојби, проучете ги малку од малку.
Imas pregolemi ocekuvanja za brainlets.
Oni imaat samo kapacitet da povtoruvaat, a ne da rasuduvaat i da koritat logika.

D

Deleted member 12196

Гостин
Разликата е во тоа што во ФИРОМ бевме Македонци, зборувавме македонски јазик. Сега сме Северномакедонци (или три коси црти, ако повеќе ти се допаѓа), зборуваме на западнобугарски дијалект...

Hurin

Pokerface bastard
Член од
3 јуни 2009
Мислења
8.543
Поени од реакции
14.678
Пет. Во сите изборни по еден, освен во 6ка или 5ка не ми текнува каде преовладуваат албански гласови.

Ставот за името обично кај нас се гради врз "ставот" на партијата за која гласа. Овие од СДС се за промена а овие од ДПМНЕ не се. Во случај улогите да беа обратно, ДПМНЕ да сменеше име, гласачите ќе го оправдуваa таквиот чин а противнициве ќе обвинуваа. Овој заклуок се разбира е со резерва, но во глобала е така. И? Што очекуваш од таков народ? Некој не застанува на здрави нозе и да си го каже своето видување без притоа да се плаши од осуди. Нај апсурдно е што се прават патриоти овие од ДПМНЕ а уствари му беа најголем сојузник за промената на името на СДС. Дел се прават слепи, дел викаат па нема за кој друг да гласаме, класична прича...

Често поставено прашање кон некој што го брани името Македонија. Дали во замена за името, би земал плата од незнам, 30,40,50 илјади денари... Одговорот е ДА! Не дека со промената на името тој ќе има толкава плата, него кажува дека суштинските проблеми на македончето кои ги споменав на последниот пост, се поважни.

Оди прашај дали му е битно името на земјоделецот кој од нива не излегол цела година 30 години, на родителите на кои им заминаа децата, на социјалците, на сиромавите, на болните, на самохраните, на оние кои едвај крпат крај со крај и слични на нив, а ги има многу!

Btw. Од последната спроведена анкета прикажана во бројки:
Прегледај го приврзокот 250714
good luck so 61% izleznost kako prvo.
Kako vtoro 2 pratenici nema da izvadite pa kamoli 5.
Levica ne e nisto podobra od pred nekolku godini. Glasackoto telo vi e nepostojano.
ostaj anketi, molete se 20k da glasaat za vas.

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.389
Поени од реакции
3.596
Hahaaa fyrom da ti bilo privremena referenca :D:D
Kakva e taa privremena referenca sto traeshe tri decenii i najverojatno ke prodolzeshe da trae do raspadot na drzavava.
Fakt e deka grcija ni izvrshi diplomatsko siluvanje otkako se osamostalivme i go smenivme znameto i ja prifativme privremenata referenca.
Ali problemot e sto narodot prost nikako ne uspea da ja prifati ovaa realnost, i ostana narednite trieset godini da si gi lize ranite, se povekje i povekje izolirajki se od svetot, sto ne unazadi kojznae kolku decenii na megjunaroden i na ekonomski plan. Da ne spomnuvam deka vo isto vreme sozdade paranoicna shizofrenija kaj neukoto naselenie i kaj novite generacii.
Ni se smee svetot vo lice, ni se obrakjaat so fyrom ali nie odvazno im vrakjame -- "Privremena referenca!"
Nebare eden magicen den tuku taka ke ne prifatat sosedite i se ke bide ok.

Naredna smeska sto procitav... Vnatresna upotreba. Ova ti e isto kako da rabotish kako klovnot vo McDonald's i na rabota nosish klovnovski chevli i si nashminkan kako klovn, ali zatoa koga ke se vratish od rabota si ja brishesh shminkata, soblekuvash cevlite i se oblekuvash u odelo zastanuvash pred ogledalo i si vikash na sebe "Bond, James Bond"... :cool:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.329
Поени од реакции
26.278
Одлично опишана денешната состојба погоре. Кловнот од МекДоналдс, со кој сите се исмеваат, го тераат да прифати се и сешто, пишуваат во официјални документи дека не е тој што се претставува, дека јазикот му е лажен, дека лаже за тоа чиј е, на крај оди дома, застанува пред огледало и си вика сам на себе “НАТО, земја членка на НАТО“. :cool:

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
14.635
Поени од реакции
31.850
Hahaaa fyrom da ti bilo privremena referenca :D:D
Kakva e taa privremena referenca sto traeshe tri decenii i najverojatno ke prodolzeshe da trae do raspadot na drzavava.
Fakt e deka grcija ni izvrshi diplomatsko siluvanje otkako se osamostalivme i go smenivme znameto i ja prifativme privremenata referenca.
Ali problemot e sto narodot prost nikako ne uspea da ja prifati ovaa realnost, i ostana narednite trieset godini da si gi lize ranite, se povekje i povekje izolirajki se od svetot, sto ne unazadi kojznae kolku decenii na megjunaroden i na ekonomski plan. Da ne spomnuvam deka vo isto vreme sozdade paranoicna shizofrenija kaj neukoto naselenie i kaj novite generacii.
Ni se smee svetot vo lice, ni se obrakjaat so fyrom ali nie odvazno im vrakjame -- "Privremena referenca!"
Nebare eden magicen den tuku taka ke ne prifatat sosedite i se ke bide ok.

Naredna smeska sto procitav... Vnatresna upotreba. Ova ti e isto kako da rabotish kako klovnot vo McDonald's i na rabota nosish klovnovski chevli i si nashminkan kako klovn, ali zatoa koga ke se vratish od rabota si ja brishesh shminkata, soblekuvash cevlite i se oblekuvash u odelo zastanuvash pred ogledalo i si vikash na sebe "Bond, James Bond"... :cool:
Пошто работам со правово да ти ја објаснам шегава. Претходно пресудите беа ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, сега се ВО ИМЕТО НА ГРАЃАНИТЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА (пошто е сменет уставот капираш?). На сите изводи од родени, умрени, имаш Северна, што не беше случај од претходно.

Секој допис до суд, дали тужба, дали полномошно сега мора да биде пишуван со Република Северна Македонија, или РСМ (како побезболна варијанта). Во спротивно ќе ти ја отфрлат или како неука странка ќе ти сугерираат да корегираш, или ако имаш пример полномошно за кола во кое пишува дека си овластен да управуваш со возилото на територијата на Република Македонија, ако сака полицијата ќе ти прави проблеми, дека таква држава со Устав не постои и ќе те казнат.
Во ниту еден документ, допис, пресуда, што ти знам, не стоело ФИРОМ.

Ете ти ја шегата. Сега продолжи со смеење.

п.с Прашај ги и студентите на било кој факултет, кога професорите обични семинарски (а не пак дипломски/магистерски) им ги враќаат да ги корегираат со новото име. А претходно никој не пишуваше на никаков документ ФИРОМ, туку лабаво Република Македонија :D

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Ставот за името обично кај нас се гради врз "ставот" на партијата за која гласа. Овие од СДС се за промена а овие од ДПМНЕ не се. Во случај улогите да беа обратно, ДПМНЕ да сменеше име, гласачите ќе го оправдуваa таквиот чин а противнициве ќе обвинуваа. Овој заклуок се разбира е со резерва, но во глобала е така. И? Што очекуваш од таков народ? Некој не застанува на здрави нозе и да си го каже своето видување без притоа да се плаши од осуди. Нај апсурдно е што се прават патриоти овие од ДПМНЕ а уствари му беа најголем сојузник за промената на името на СДС. Дел се прават слепи, дел викаат па нема за кој друг да гласаме, класична прича...

Често поставено прашање кон некој што го брани името Македонија. Дали во замена за името, би земал плата од незнам, 30,40,50 илјади денари... Одговорот е ДА! Не дека со промената на името тој ќе има толкава плата, него кажува дека суштинските проблеми на македончето кои ги споменав на последниот пост, се поважни.

Оди прашај дали му е битно името на земјоделецот кој од нива не излегол цела година 30 години, на родителите на кои им заминаа децата, на социјалците, на сиромавите, на болните, на самохраните, на оние кои едвај крпат крај со крај и слични на нив, а ги има многу!

Btw. Од последната спроведена анкета прикажана во бројки:
Прегледај го приврзокот 250714
Се спремате да коалицирате со СДСМ по муабетов за името?

Без ДУИ само нема влада, не му ја крадете на Аљи оваа фраза и немој да ја пикате во ваш речник оваа реченица оти и тие што планирале да гласаат за вас нема да гласаат, не ни треба уште една партија која ќе биде чирак на СДСМ или ВМРО, такви сполајму имаме доволно и ќе си гласаме за некоја од од постојните.

Идејата на гласање за Левица треба да биде дека нема да коалицира туку ќе влезе со пратеници кои ќе бидат независни и ќе ги бранат интересите на работникот, со самото коалицирање со било која партија вие сте си го дале дупето под кирија и толку од бранењето на интереси за народот и омекнувате со сите ставови кои сте ги изнеле претходно.

А толкава излезеност чисто сумљам, освен со полнење на кутии и гласање на умрените, преку нос ни е дојдено на сите и од гласање и од партии, а иселување нема да запрете никој се додека не се средат главните столбови на државата, познавам луѓе на кои последен проблем им беа финансиите, па си заминаа од тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom