САД, Франција и Британија ја нападнаа Либија!

• Креатор на темата .:makedonec:.
  • Време на започнување
Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Не тресете глупости како да не знаете кој е Гадафи.

До вчера ги пцуевте комунистите и со смрт ги колневте, а сега го поддржувате комунистот бр. 3 во светот (после Ким Јонг Ил и Чавез).
Гадафи ги финансира пола од милитантните и терористички организации во цела Африка.
Гадафи финансира радикален исламизам и самиот се фалеше дека Европа наскоро ќе стане исламско мнозинство.
Гадафи со години ја пцуеше и колнеше Швајцарија затоа што син му пијан беше уапсен во Цирих.
Гадафи со масивен непотизам успеа да обезбеди милијарди за него и неговата фамилија, оставајќи им трошки на неговиот народ.
Либискиот народ сам се крена на граѓанска војна против Гадафи, така да не јадете гомна дека Американците ја измислиле целава оваа ситуација. Гадафи самиот си го бомбардираше и убиваше сопствениот народ од крајот на Јануари до денеска. ТОЈ ЧОВЕК МОРА ДА ПАДНЕ.

За жал нема да падне како Хусеин, ќе си избега на време кај пријателчето Хуго Чавез и таму ќе си ги троши милијардите што ги украл од сопствениот народ.

--- надополнето ---

Ослободување на Либискиот народ.
Еден диктатор помалку во Африка.[/QUOTE

najmnogu me nerviraat lugje sto ke cujat nesto od CNN i ke se pravat pametni po forumive

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Бахреин, Јемен и Саудиска Арабија се преголем залак за сојузниците. Не како индивидуални земји, но како највлијателни исламски земји. Моментот кога Америка или било кој ќе ја нападне Саудиска Арабија, е моментот кога ќе започне трета светска војна.
Ahahahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Бахреин е островска држава на која е стационирана 5 тата америчка флотила , јемен е раскрцан меѓу 20 милиони народод поделен меѓу племиња и константно бомбардиран од дроновите на САД , а Саудиска Арабија зема оружје и и разна орпема за шпиунажа од САД.

Не ме смеј, владите на овие држави се одржувани со АМЕРИЧКИ ПАРИ И РЕСУРСИ , за да можат да имаат ефтина нафта, истата таа патем саудиска арабија која ги финансира вахабистите патем.

Топче

Арсеналиста
Член од
18 септември 2010
Мислења
9.227
Поени од реакции
14.561
Можеш да сонуваш ти за вакво ЗЛО ,него мозочето ти е убаво испрано..

- Imaju besplatno lečenje, školovanje, struju, a svi prehrambeni proizvodi su za 30-40 odsto jeftiniji nego kod nas. Ko želi da studira u inostranstvu, samo treba da napiše zahtev nadležnima i dobija stipendiju. Na pet miliona stanovnika imaju registrovanih 15 miliona automobila. Uglavnom su to skupa i dobra kola, do kojih lako dolaze, jer za auto od 50.000 evra daju 3.000 ili 4.000, a ostalo dotira država - priča Gordić.
Стварно лошо живееле, немале ништо, све неписмени и без коли итн...
Ние никогаш ама НИКОГАШ нема да го имаме ова... човекот може бил диктатор и се напунил со пари ама мислел и на својот народ чим увел вакви ствари... а кај нас ќе крадат све додека не не исцицаат до крај и после ќе киднат негде... ехххх и после ќе се чудиме зашто овој народ го сакал Тито и зашто немало човек кој не плачел кога тој умре...

Член од
1 декември 2009
Мислења
187
Поени од реакции
27
Tistih, ki podpirajo operacijo, ni malo

Je pa vojaško akcijo v Libiji danes podprla Japonska, ki je libijskega predsednika Gadafija pozvala, naj sprejme "razumno odločitev". "Ostro obsojamo libijske oblasti zaradi neprekinjenega nasilja nad ljudmi," je v sporočilu za javnost poudaril japonski zunanji minister Takeaki Matsumoto.
Turčija je medtem sporočila, da bo dala svoj "nacionalni prispevek" k reševanju libijske krize, ki bo "nujen in skladen z uresničevanjem resolucij ZN 1970 in 1973", in ob upoštevanju "varnosti libijskega naroda". V ta namen že potekajo priprave, so v soboto pozno zvečer sporočili s turškega zunanjega ministrstva.
V operaciji sicer aktivno sodeluje koalicija petih – ZDA, Velika britanija, Francija, Italija in Kanada. Svoje sodelovanje pa so napovedale tudi Španija, Grčija, Danska, Norveška, Belgija, Nizozemska.

mislam deka ne ti treba prevod, a da te prasam da ne si nesto vo sorodsvo so grcive?????

Член од
14 ноември 2008
Мислења
3.418
Поени од реакции
856
V operaciji sicer aktivno sodeluje koalicija petih – ZDA, Velika britanija, Francija, Italija in Kanada. Svoje sodelovanje pa so napovedale tudi Španija, Grčija, Danska, Norveška, Belgija, Nizozemska.

mislam deka ne ti treba prevod, a da te prasam da ne si nesto vo sorodsvo so grcive?????
Своето учество го најавиле Шпанија, Грција , Данска, Норвешка, Белгија и Холаднија ... значи не зеле уште учество.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.232
Поени од реакции
84.216
Своето учество го најавиле Шпанија, Грција , Данска, Норвешка, Белгија и Холаднија ... значи не зеле уште учество.
да. А и не знам што се подразбира под учество. Дали само отстапување на своја територија, бази (без ставање на располагање на вооружени сили) е учество?
Дали ние учествувавме во нападите врз Србија 1999?

Член од
13 октомври 2007
Мислења
3.175
Поени од реакции
434
Ова е меѓународен тендер за нафта ,сите даваат понуди ,ке видиме како ке се поделат изворите...

M

.:makedonec:.

Гостин
Знаеш што збориш.. па ако сакаш после Либија да ја снема од мапата на светот нека нападне.. Мислиш тоа така е..сипи напи се

Се додека така размислуваат земјите низ светот секогаш НАТО ќе ги мава ама кога ќе погодат некоја ментална држава и да дрмнат сеа на пример либијците една ракета во Катанија , да поебат 1000 цивили и ќе видиш ти како ќе си ја чукнат главата западњаците до душа можно е поеќе ќотек да изедат либијците ама барем ќе дадат на знаење дека војската им е жива ! ...:toe:

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Се додека така размислуваат земјите низ светот секогаш НАТО ќе ги мава ама кога ќе погодат некоја ментална држава и да дрмнат сеа на пример либијците една ракета во Катанија , да поебат 1000 цивили и ќе видиш ти како ќе си ја чукнат главата западњаците до душа можно е поеќе ќотек да изедат либијците ама барем ќе дадат на знаење дека војската им е жива ! ...:toe:
имап право ,да му бапнат една ракета да видиш како ке размислуваат за понатаму поубаво ,а и народот во нивните држави ке протестира доколку не сака да има некакави напади а сигурно не сака .Иран што мислиш зошто го толерирааат ,затоа што тој не е либија има мок има голмеа територија и многу пати поголема мок од иран и либија заедно .

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.427
Поени од реакции
5.107
На која алијанса мислиш, на НАТО? Америка е 90% од НАТО, на Германците и другите членки НАТО им е поважна него на Американците што им е. Со кого ќе прави Германија сојуз? Сите обиди на Европска Армија пропаднаа и не гледам во блиска иднина тоа да се смени.
Германците добро знаат кој им е непријател, а со него имаат војувано неколку пати...

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.439
Поени од реакции
6.091
Можеш да сонуваш ти за вакво ЗЛО ,него мозочето ти е убаво испрано..

- Imaju besplatno lečenje, školovanje, struju, a svi prehrambeni proizvodi su za 30-40 odsto jeftiniji nego kod nas. Ko želi da studira u inostranstvu, samo treba da napiše zahtev nadležnima i dobija stipendiju. Na pet miliona stanovnika imaju registrovanih 15 miliona automobila. Uglavnom su to skupa i dobra kola, do kojih lako dolaze, jer za auto od 50.000 evra daju 3.000 ili 4.000, a ostalo dotira država - priča Gordić.

Татко ми баш ми кажуваше за ова ,од тоа што му имал некој клиент нему кажувано.Прво не го верував али сеа гледам и други исто кажуваат.
И пак некој ќе ми каже дека бил тероризиран народот ака Оружје за масовно уништување во Ирак.

TheTrooper

Психијатриски случај
Член од
27 април 2009
Мислења
6.832
Поени од реакции
6.386
И ќе си потпишат смртна пресуда Либијците тогаш.Ако мавнат така знаеш дека наредните 4 генерации Либијци нема да можат да си ја опорават земјата.Ќе изгинат 2-3 000 западнањаци,ќе им дигнат споменик,ќе напрааат 150 холивудски филмови за тој настан и ќе ја уништат Либија за век и векови.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.232
Поени од реакции
84.216
* Просечната цена за испукување еден Томахавк е 575.000 долари. Тоа значи дека основниот трошок за првиот ден на бомбрадирањето е 68 милиони и 425 илјади долари.
* Цена која не е толку битна: 48 загинати и преку 150 ранети во нападите на сојузниците.
* Нобеловецот за мир, Барак Обама, ја покрена машинеријата без сериозна јавна расправа и без гласање во Конгресот.
* Вашингтон: "САД не можат да стојат настрана додека се случуваат злосторства". За Бурма и Конго (и претходно Босна) можеше.
* Вашингтон: "Режимот на Гадафи е диктаторски и е усмерен против својот народ". Сличен модел на третирање на својот народ искористија и режимите во Бахреин и Јемен, сојузници во оваа акција. Се бараат авиони од диктаторите во Бахреин за да се бомбардира диктаторот во Либија?
* Не постои јасна и рационална перспектива како би требало да заврши војната во Либија. Бомбардирање, хаотична промена на режимот, оптимизам и надежи кои ќе стивнат кога ќе се формира нова власт која ќе се потпира на "државни службеници кои добро ги познаваат локалните прилики" или "реформирани коалициони партнери кои немаат ништо идеолошки заедничко со претходниот режим", т.е. на структури на кои одлично им одеше и со Гадафи?
* Во секој случај, Либијците ќе страдаат. Што од ослободителните ракети, што од Гадафи и неговите воени кучиња кои нема да се снебиваат за да ги искористат како живи штитови за да ги искористат цивилните жртви како доказ за неправедноста на акцијата.
* Цената на нафтата и златото расте.

извор

M

.:makedonec:.

Гостин
SCUD-B имаат 300 парчиња. Тие имаат 300 км домет и се најдобрата ракетна артилерија што ја имаат. Исто имаат и Луна ракети ама тие се со пократок домет - 70км.

Медитеранот не треба да се плаши од Либиски ракети... Медитеранот треба да се плаши од либиски напади.. И тоа не од војска туку од маченици. т.е Локбери треба да е добар пример за тоа како изгледа војна со Гадафи.

Инаку морнарицата нивна е мајтап, а богами и копнената војска... Т-55ки имаат сеуште, ако се сеќавате бугарите ни ги дадоја беспари, а ние ги стопивме. Воздухопловството не знам дали сеуште постои, но ако постои сигурно е бескорисно.

Во целава ситуација мислам франција пробува да воспостваи зона на влијанје во Либија. После ЦИА оркестираниот државен удар во Египет (Иако народот сака демократија), Французите не седат мирно туку активно пробуваат да го постават своето знаменце на влијание во северна африка.. Ова се гледа од неколку работи
1. Франција први ги призна бунтовниците, и прва ги помогна (сигурно тајните служби го имаат водството во џеб)
2. Франција прва го нападна Гадафи пред било кој друг, и без никаква консултација

Добро не се баш така како што викаш имаат они имаат околу 200 модернизирани Т-72 , имаат и Т-55 ама во помал број , исто имаат оклопни возила БТР-60 (прилично се стари ама ќе послужат) имаат нарачано Т-90 тенкови(кои не се знае кога ќе пристигнат) и имаат околу 50 000 војници од кој 25 000 се во касарните и обавуваат должност а 25 000 седат дома и зимаат некој минимална плата како останатите само што не се на должност бидејки не е потребно најверојатно али кога и да е потребно ги викаат бидејки имаат униформи и оружје дома и одма се опремуваат (како мини касарни им се домовите) таков е и случајот со повеќето арапски земји..... воздухопловството веќе и кажав дека им е катастрофа најдобар авион во армијата им е МИГ-23 а ги користат уште и МИГ-19-ките али во иднина се очекува да им пристигнат нови 12 Су-35-ки и 4 Су-30-ки....... нарачани се 2009 значи кај и да е ќе им стигнат па да видиме како ќе се снајдат во ваква ситуација француските рафали и миражи (со оглед на тоа дека Су-35/30 имаат далеку повеќе наоружување од француските авиони, побрзи се и се со двојна намена .... како одлични бомбардери и ловци ќе видиме што ќе биде во иднина ако им стигнат Т-90-ките и Су-30/35-ките работата ќе тргне на лошо за натовците ...... а моментално според мене ако продолжи војната може да заврши со смешен (брз) пораз на Гадафи :toe:

Ова е новото што треба да им стигне....
http://www.avia.ru/news/?id=1208855774
http://media.defenseindustrydaily.com/images/AIR_SU-35_Sukhoi_2008_lg.jpg
http://s51.radikal.ru/i131/0905/ec/9cbe23d2700b.jpg

Ова е нешто подобро што го имаат...
http://www.armybase.us/wp-content/uploads/2009/08/T-72-Main-battle-tank-indian-army.JPG
http://images.defensetech.org/wp-content/uploads/2011/03/mig-23.jpg

Oва е ѓубрето што го имаат...
http://cdn.wn.com/pd/64/d5/265429c12a7a8d471715097456ee_grande.jpg
http://www.pixstel.com/libyan-air-force-mig-21um_pics132-13297.jpg
http://images-mediawiki-sites.thefullwiki.org/09/3/7/9/21979851562562008.jpg
:icon_neut

Kajgana Shop

На врв Bottom