Руфи Османи: Македонија Држава на два народа - Македонскиот и Албанскиот!?

Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Нема шанси тоа што се потпиша во Охрид се потпиша, за ново големо менување на устав нова војна :toe:. Ова од Руфија само лаење на ветрот е.
Исто како за менување уставот за да има веронаука во школите? :)
 

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Руфи Османи и неговото повторно активирање во политиката!
Се сеќавам дека пред околу петнаесет години беше пратеник во собранието. Тогаш беше само млад дипломиран економист. И неговите дебати со тогашните економски министри како Јане Миљовски.... Немаше некој друг поткован тогаш да им контрира на нашиве неспособни министри. Но баш од овие дебати можеше да се види дека нашиве појма немаат од економија, а спроведуваа приватизации, носеа закони за штедилници, проектираа буџети....
После стана градоначалник па следуваа Гостиварските настани........
Сега докторирал и е професор... Мислам дека не мора да се сака, но мора да се цени, поради неговото знаење, интелект....
Т.е. не е од типот на Али Ахмети, Мендух Тачи, Алити и слична боранија...
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Руфи доби двојка од политичарите

Според рамковниот договор, Албанците се уставотворен народ и нема потреба од редефинирање на државното уредување, коментираат партиите



Според рамковниот договор, Албанците се уставотворен народ и нема потреба од редефинирање на државното уредување. Ова се првичните коментари на партиите од албанскиот блок со кои, де факто, ја отфрлаат понудата на гостиварскиот градоначалник Руфи Османи, обединети да дејствуваат за промена на Уставот, за Македонија да биде конститутивна држава на македонскиот и на албанскиот народ. Владејачката ВМРО-ДПМНЕ и покрај ветувањето, вчера не го соопшти ставот. За опозициската СДСМ симптоматично е што „вакви теми“ секогаш се отвораат во владеењето на ВМРО-ДПМНЕ.

Османи во интервју за „Дневник“ најави дека, по основањето на партијата, ќе бара измени на Уставот и редефинирање на државното уредување, за Македонците и Албанците да бидат конститутивни народи, оти само така ќе се затвори тоа прашање. Според Османи, тоа би се реализирало преку нов договор меѓу Македонците и Албанците, бидејќи Охридскиот договор како преодно решение е надминат. Тој смета дека само со нов договор правата и обврските на двата народа на колективно ниво би биле еднакви.Во ДУИ велат дека Османи прво треба да формира партија, да понуди платформа, а потоа да нуди нов договор за државно уредување.

- Осум години по конфликтот се докажува дека решенијата од рамковниот договор се оптимални на потребите на времето и на албанската етничка заедница. Што ќе понуди една нова политичка партија ќе треба дополнително да видиме. Веќе има една нова партија, која се обиде да понуди нешто ново, но не помина баш најдобро на изборите. Добро е што има најава за дебата. Впрочем, во албанскиот политички блок одамна недостига дебата. Има само кавги и обвинувања - вели Ермира Мехмети, пратеник и портпарол на ДУИ.

Според реакциите, тешко ќе оди и обединувањето на партиите од албанскиот блок, на што ќе инсистира Османи како предуслов за воопшто да може да се реализира неговата идеја.

- Ако Османи најавува нова партија, тогаш не знам како ќе се обединуваме - вели Мехмети.Во ДПА велат дека не сакаат да коментираат индивидуален предлог. И поранешните сопартијци чекаат прво Османи да формира партија.И во Нова демократија приоритет име целосно спроведување на Охридскиот договор, а не нов договор меѓу Македонците и Албанците.

- Во 2001 година рамковниот договор го потпишаа најрелевантните партии, а за негова реализација гаранции дадоа и меѓународните претставници. Со Охридскиот договор сите граѓани на Македонија, вклучително Македонците, Албанците и другите, пред законите и Уставот се еднакви и се уставотворни - вели Арианит Хоџа, портпарол на НД. Во СДСМ велат дека Охридскиот договор претставува рамка што овозможува успешно градење на Македонија како функционална, мултиетничка и мултиконфесионална демократија.

Мариела Трајковска

http://www.dnevnik.com.mk/?itemID=42BE88C72994D049A550A2504D7E75B6&arc=1
 
Член од
23 октомври 2008
Мислења
137
Поени од реакции
9
RUFI aj ne SERI pizda li ti materina sofinisticko iredintisticka
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Светла иднина за сите се постигнува само преку економски мерки. Бидејки такви мерки не ни се недостапни поради разни причини ние сме сведени (принудени) нашите проблеми да ги решаваме преку политикантско-етнички методи.
Pa tokmu na toa i mislev koga rekov svetla idnina.
No, neli, za da se fokusirame samo na ekonomskite prasanje potrebno e da ne postojat ovie drugite zeski prasanje pod masa, za da utre nekoj da ne gi upotrebi za dnevno politicki celi.
A za da gi nema treba da se resat, a za da se resat treba da se pojavat pametni i racionalni luge cija sto glavna cel ke im bide ednas zasekogas da gi resat, da gi zatvorat, i site zaedno site sili da gi nasocat kon resavanje na drugi po prakticni problemi, prvenstveno onie ekonomskite.

Македонија не може да биде национална држава не е воопшто забетониран факт, ниту е факт, туку е чиста пропаганда наменета да им служи на целите кои им одговараат на мали групации со политичка и економска моќ кај нас.
Македонија може, треба т.е. мора да биде национална држава на македонците.
Во духот на решавањето на проблемите каде што крајниот резултат ќе биде светла иднина за сите според можностите кои ни стојат на располагање. Се` друго ќе донесе последици кои нема да се толку благопријатни за никого. Радикализација на македонците е најнепожелната појава на балканот... Е ова е потврден факт.


Аферим момче!!!:helou:
Со национална држава го решаваме проблемот на мнозинството.
Национална држава во себе мора да содржи концепт на уредување. Ова е каменот на сопнување т.е. просторот врз кој се дејствува преку пропагандата.
Франција, Шпанија, Германија, Австрија и многу др. се национални држави на својот народ. Концептот на уредување им е граѓански. Дури и мултикултурните држави во себе содржат национален (демос) концепт. Во САД, Австралија и Канада државјанството е исклучиво американско, австралиско, канадско и тоа се смета како врв на цивилизациските процеси кои ги овозможува демократијата. Дури и во веќе спомнатите држави се стекнува нивно државјанство, но никако не се останува само со сопственото, односно со потеклото.
Граѓанскиот концепт на уредување што го имаат дозволува (слобода) поединецот да се соживува со култуурата на своето потекло до оној степен каде што нема да им штети на другите или интересите на државата.
Значи, во другите држави каде што нашиве постојано потикнувани проблеми се од поодамна решени на најдобар можен начин. Концептот им е национална држава со граѓански концепт на уредување. Со ваква поставеност мултикултурата е запазена дури и е промовирана по системот вива ла диферанц (да живеат разликите).
Со ова се задоволуваат потребите и на тие кои не се мнозинство.

Ваквата поставеност отвара простор за решавање на реалниот, суштинскиот, проблем кој го имаме, а тој е економскиот.
Ние како население бараме да одиме во правилно уредените држави затоа што сакаме да живееме поимотно. Не верувам дека некој тука не сака да може да си заработи за живот и да си троши како што самиот мисли дека треба. При ваква општествена поставеност доброто на етникумот е второстепен, освен ако некој не манипулира со набивање на емоции како страв или загрозеност.
Okey, nacionalna drzava na makedoncite ( rekov, imeto ne mi preci, ke se dogovorime za imeto na nacijata t.e. veke se dogovaraat :):)) no, koj toa ke bidat makedonci?
Sto ke pretstavuvaat makedonci pri takvo edno ureduvanje?
Toa sto deneska pretstavuva makedonec, ili?

Ako nekoj misli da kreira nacionalna makedonska drzva kade sto makedonec ke pretstavuva toa sto vsusnost pretstavuva denes makedonecot, jas uste od sega kazuvam, ne go resava problemot, tuku go zakaskuva uste poveke, pravi uste pogolema belja.

Kako sto i spomenav, potrebno e kreiranje na politicka nacija, za cie definiranje ke se zemat predvid drzavotvornite poimi. Granici na drzava i drzavjanstvo. No, ne smee pripadnosta na taa nacija da se postignuva preku vlecenje na nekakvi etnicki potekla. Pri takov slucaj ke imas delbi vo nacijata i pak ke se vratis na denesnava situacija.

Znaci, imas politicka nacija, ke se vika taka kako sto se vika drzavata ( mislam deka toa e najnormalno i voopsto ne e osporlivo). Sekoj koj sto zivee vnatre granicite na drzavata i ima drzavjanstvo od taa drzava pripaga na taa nacija.

E sega vazniot del.
Za da ovozmozis odrzanost na nacijata, cvrstina i kompaktnost, bidejki na terenot imas luge od mnogu razliciti etnicki potekla potrebno e da kreiras mehanizam preku koj site poedini vrednosti na sekoj etnikum ke gi vmetnes vo sistemot vrednosti na nacijata t.e. da bidat integralen del na nacijata.

Znaci, politickata nacija, koja na prv pogled e suva i vestacka tvorba, dusata ke ja sozdade od vrednostite na site etnikumi koi ziveat vo drzavata.

Albanskiot jazik, albanskata kultura, albanskata istorija, literatura, dramaturgija, folklor etc. ke bidat sostaven del na sistemot na vrednosti na nacijata. Kako sto ke bidat isto taka i onie makedonskite. Na toj nacin ke se izbegne asimilacijata i ke se zadovolat potrebite na site. Na toj nacin jas i ponatamu ke prodolzam da bidam albanec, ama ke bidam pobogat recimo za eden Blaze Koneski, bidejki iako po etnicka linija uslovno kazano Blaze Koneski ne mi pripaga mene i na mojata kultura toj ke pripaga na zaednickata kultura na drzavata i na nacijata. A i ti kako makedonec ke bides pobogat za eden Ismail Kadare recimo.

Isto taka vazno e da seto ova ne ostane samo na papir, samo vo formalno-pravnoto ureduvanje na drzavata, tuku treba da se napravat napori da toa se vmetne vo kolektivniot mentalitet na opstestvoto. Taa e taa dimenzija koja ne uspeaja da ja sprovedat prakticno od Ohridskiot Dogovor.
Golema rabota ako vo Ustavot sum jas celosno ramnopraven, koga dole na terenot, vo sekojdenevioto ne e taka. Koga sekojdnevno slusam reakcii od tipot da ja sum doselenik, da jas sum nepozelen gostin tuka, da ne mi e mene mestoto tuka, da ovaa e drzava samo na etnickite makedonci i etc...

Pri takvi relacii megu lugeto vo sekojdnevieto, sekogas postoi realna moznost da vo idnina se pojavi nekoj tipac koj vesto ke gi upotrebi tie nesoglasuvanje, pa po pat na manipulacija ke se dovlecka na vlast i ke ne vrati pak na denesnava sostojba. :toe::toe:



Бинационална добар концепт?:nenene:
Добар, но за кого?
За албанците ли?
За македонците ли?
За турците, ромите, власите и србите ли?

Бинационален концепт на држава не е добар ниту за еден поединец во Македонија, но е добар за оние, веќе спомнати, групации со политичка и економска моќ што ни го матат умот само за да не ни е бистар и го кочат правилниот општествен развој за да си ја задржат власта врз нас.
Си ја чул онаа: Раздели па владеј? Ти значи ли нешто таа?
Со ваква поставеност се остава простор за големо незадоволство кај поголемиот дел од населението. Се зголемува апаратот кој треба да раководи со институциите (администрацијата), а тоа значи поголеми даноци и поголем број на луѓе кои немилосрдно ќе се борат едни против други додворувајки им се на политичарите за вработување во државната администрација.
Согледуваш ли сега каде лежи зајакот со таа глупост наречена бинационална држава? Тоа е само поинаков начин како политичарите ќе си останат на позициите на квази богови наместо да бидат во служба на населението.

Вистинските луѓе ќе се појават во оној момент кога ќе има побарувачка за нив (каков народ-таква власт). За да се решат нашите проблеми ние не треба да одиме со начините кои не` доведоа до оваа состојба.
Треба да си ги отвориме очите, а не да замижиме. Има кој да ни ги замижува.
А за тоа што велиш дека ќе почекаме за суштинско решавање на проблемите си во право, за жал.


Поздрав:helou:
Binacionalna e dobar koncept vo smisla da i dvajcata znaeme deka onoj koncept koj sto nakratko go elaborirav pogore i koj sto realno e najdobriot i najoptimalniot e mnogu potesko da se realizira, kvalitetno ama. Zatoa binacionalnata mozebi dava edno resenie koe barem za eden period ke ne rastereti od ovie prasanje pa da ni dade prostor da se fokusirame na onie sustinskite promeni.
So binacionalna barem znaes na sto si. Sekoj so svoite prava, ama i so svoite dozlnosti i obvsrki prema drzavata. Ke ja nema veke taa igra na prefrluvanje na vinata od ednite na drugite.
Znam deka samiot koncept na binacionalna deluva malku zastrasuvacki, ko demek prva faza kon federalicaija, pa delenje pa dalje....
Voopsto ne se soglasuvam so toa. Znaes i samiot deka rasturanje na edna nezavizna i megjunarodna priznata drzava ne e i tolku lesen proces. Mozno e samo ako postoi mnozinsko raspolozenie za takvo nesto vnatre drzavata. A takvo nesto jas ne gledam. :toe: :)
 
Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Пред само 8 години Рамковниот договор се славеше како голема победа на Албанците во Македонија...
Ние успеавме некако да го сожвакаме тој концепт и начин на функционирање на државата иако и ден денес на многумина некој одредби од рамковниот договор им се трн во око...
Како и да е го спроведовме Рамковниот Договор, а Албанскиот фактор се обврза дека со спроведување на договорот државата конечно ке може да се концентрира на економските прашања...
ДЕНЕС Албанците повторно не се задоволни, сега бараат бинационална држава, само место војна сега се обидуваат (барем на почетокот) по мирен пат , убедувајки не како тоа не е ништо страшно...
Да биде работата уште попарадоксална од една страна ни велат како се заложуват за ЕДИНСТВО а од друга страна бараа БИ - уредувања што само по себе е поделба...
А федерализацијата почитуван Кварк ќе си дојде по инерција во таква бинационална држава...Исто како и дводомниот парламент...
За промена нели мислите дека треба малку да тренирате ЛОЈАЛНОСТ и ПОЧИТ кон државата која ви нуди буквално се што ми се нуди и на мене (дури и повеќе Нереална и Нелогична територијална поделба По албански Терк, Квоти и многу други ситници)



Што се однесува до албанските политичари мислам дека место да се жалат и до бесконечност да барат некој права би требало малку повеќе да се занимават со прашања на обичните граѓани...Средувајќи ги општините каде што живеет...беззаконието кое владее во Гостивар , Струга, Тетово , Арачиново...

Руфи Османи многу ме изненади со тоа што уште првиот ден од доагање на неговата позиција на Градоначалник веднаш почна да се жали и да го одвлекува вниманието...
Дали со тоа сака да го одврати вниманието поради неможноста да ги оствари своите предизборни ветувања јас незнам...
 

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Пред само 8 години Рамковниот договор се славеше како голема победа на Албанците во Македонија...
Ние успеавме некако да го сожвакаме тој концепт и начин на функционирање на државата иако и ден денес на многумина некој одредби од рамковниот договор им се трн во око...
Како и да е го спроведовме Рамковниот Договор, а Албанскиот фактор се обврза дека со спроведување на договорот државата конечно ке може да се концентрира на економските прашања...
ДЕНЕС Албанците повторно не се задоволни, сега бараат бинационална држава, само место војна сега се обидуваат (барем на почетокот) по мирен пат , убедувајки не како тоа не е ништо страшно...
Да биде работата уште попарадоксална од една страна ни велат како се заложуват за ЕДИНСТВО а од друга страна бараа БИ - уредувања што само по себе е поделба...
А федерализацијата почитуван Кварк ќе си дојде по инерција во таква бинационална држава...Исто како и дводомниот парламент...
За промена нели мислите дека треба малку да тренирате ЛОЈАЛНОСТ и ПОЧИТ кон државата која ви нуди буквално се што ми се нуди и на мене (дури и повеќе Нереална и Нелогична територијална поделба По албански Терк, Квоти и многу други ситници)
Ramkovniot mil moj kultuzin se "slavese" kako pobeda bidejki kolku tolku de fakto a i de jure nosese nekoi promeni, promeni za koi pred toa bea ubivani nevini civili. :toe:
Vprocem, ne zaboravaj, toa bese dogovor na brzina sklopen koj sto trebase do nekade da gi amortizira nesoglasuvanjata i da go prekine vooruzeniot konflikt. Od toj aspekt e daleku od optimalen.

No, sega otkako pominaa nekolku godini i od ovaa persepktiva se gleda deka ima nekoi nedostatoci.
Ko prvo, poveke od jasno e deka dava premnogu golem prostor za razlicite tolkuvanja na raznite clenovi od toj dogovor. Ne e dovolno koncizen i ne e dovolno ekspliciten. A nas ocajno ni treba toa, konciznost i eksplicitnost.

Ko vtoro, potfrli vo onoj povazen del, za koj sto vo prethodniot post govorev, deluvanje vo kolektivniot mentalitet. Vo toj del, ocigledno e deka eve 8 godini tapkame na mesto, nema nikakva progresija.
Znaes koga jas ke bidam 100% zadovolen?
Koga ti, trajko, slavko i site drugi makedonci sfatat deka takvite dogovori, kako ramkovniot ili slicni nemu, se neophodni za drzavata, nuzni, oti realnosta go bara toa, i se vo interes na drzavata kako politicka tvorba a ne isklucivo na albancite koi ziveat vo nea. I koga ke sfatitet deka takvite dogovori ne se protiv vas. E koga ke ima takva edna atmosfera, togas jas ke recam so polna usta deka ja zavrsivme ovaa macna igra.... ajmo da poigrame so brojki, i zaednicki da pecalime pari sega.....:toe::toe:

Ne se soglasuvam deka bi dosla po inercija federalizacija pri binacionalna, no i da dojde, sto ako.... aj razmisli malku i frli oko na drzavite po Svetot. Grubo kazano nad polovina od drzavite vo Svetot se ili vid na federalizacii ili vid na kantonizirani drzavi.... i pak uspesno si postojat i si funkcioniraat...

Kako i da e, jas kazav deka za mene najoptimalen koncept e onoj graganskiot vo onoj vid vo koj sto go elaborirav, no ete, ne znam od koja pricina ti ne najde za shodno da go prokomentiras toa.

Sto se odnesuva do kvotite i takvite trakatanci.... mozebi ke ti izgleda cudno, ama takvite stvari za mene se diskriminatorski, i ne taa pozitivna diskriminacija za koja sto mnogumina zboruvaat, nego diskriminaracki za mene kako albanec.
Samoto toa sto za mene postoi nekakva kvota ukazuva na toa deka jas sum zagrozen vid t.e. diskriminiran, a kvotata samo go dokazuva toa.

Jas ne sakam kvoti, jas sakam isti pravila da vazat za site, ama ISTI druze ISTI, a ne priblizno isti.... takvi pravila mozat da postojat samo koga ke ja srabotime domasnata so toj fuckin mentalitet koj sto ete po tret pat go spomenuvam.... takvi pravila druze moze da postojat samo vo graganska Makedonija, a ne vo Makedonija samo na etnickite makedonci. :toe:
 
F

FilipMacedon

Гостин
Ако гледаме на начин на кој Руфи гледа,тогаш и Албанија е држава на два народа - Македонскиот и Албанскиот:helou:
 
Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Pa tokmu na toa i mislev koga rekov svetla idnina.
No, neli, za da se fokusirame samo na ekonomskite prasanje potrebno e da ne postojat ovie drugite zeski prasanje pod masa, za da utre nekoj da ne gi upotrebi za dnevno politicki celi.
A za da gi nema treba da se resat, a za da se resat treba da se pojavat pametni i racionalni luge cija sto glavna cel ke im bide ednas zasekogas da gi resat, da gi zatvorat, i site zaedno site sili da gi nasocat kon resavanje na drugi po prakticni problemi, prvenstveno onie ekonomskite.
Секогаш ќе може да се злоупотребат тие „прашања“.
Единствен услов каде што се намалува можноста за злоупотреба на неуките (простите), мрзливите и љубоморните во општеството е кога мнозинството е сконцентрирано повеќе на подобрување на сопствениот, личниот, живот отколку на туѓиот.
Ние зборуваме за ист исход, но се разликуваме во средствата и начините како да се постигне тој исход. Додека ти фаворизираш веќе потврдено неуспешен начин (колективниот, левичарскиот). Јас го фаворизирам со потврден успех начинот на слобода и индивидуализам.
Те сметам и се сметам за паметен и рационален човек. Значи такви веќе постојат, но не постои желба (побарувачка) од мнозинството таквите да бидат поставени да раководат бидејки мнозинството е повеќе загрижено за туѓата среќа отколку за својата+разни не толку благородни интереси на групи од интерес кој не се совпаѓа со вистинскиот интерес на мнозинството од населението.
Не може да се постигне никаков напредок се` додека левичарството во Македонија го заблудува дури и интелегентниот да мисли дека некоја наводна идна туѓа среќа е побитна од сегашната сопствена среќа. Од тука произлегуваат сите проблеми со кои се соочуваме.


Okey, nacionalna drzava na makedoncite ( rekov, imeto ne mi preci, ke se dogovorime za imeto na nacijata t.e. veke se dogovaraat :):)) no, koj toa ke bidat makedonci?
Sto ke pretstavuvaat makedonci pri takvo edno ureduvanje?
Toa sto deneska pretstavuva makedonec, ili?

Ako nekoj misli da kreira nacionalna makedonska drzva kade sto makedonec ke pretstavuva toa sto vsusnost pretstavuva denes makedonecot, jas uste od sega kazuvam, ne go resava problemot, tuku go zakaskuva uste poveke, pravi uste pogolema belja.
Проблемот најмногу ќе се закашка токму ако македонецот не е тоа што тебе од необјасниви, за мене, причини ти смета. Кога напишав дека радикализација на македонецот е најнепожелната појава во ЕУ, не само на балканот, не се шегував, ниту пак национално се онадев, да знаеш.
Албанците имаат своја национална држава. Сепак тоа не им пречи на албанците во Македонија да им го оспоруваат правото на македонците да имаат сопствена национална држава и покрај сите граѓански права што ги имаат само затоа што се чувствувале некако дискриминирани.
Не ти се чини дека троа се претерува од страна на македонските албанци (политичари) и тоа со задскриена агенда. Си играат со оган (животи на луѓе) кој самите не знаат колку и како гори.
Во Франција, домородниот французин претставува исто што и оној французин од африка, азија или од други места. Во германија е истото. Всушност истото е во секоја демократска национална држава. Ова е потврдена формула која функционира.
Значи исто треба и тука така да биде. Не гледам причина зошто некој би се оптеретил со негативни чувства од тоа што претставува секојдневие и најнормално низ светот. Освен ако постојат скриени агенди, нормално. Се знае како функционираат работите низ светот каде што ние не сме исклучок од нив.

Kako sto i spomenav, potrebno e kreiranje na politicka nacija, za cie definiranje ke se zemat predvid drzavotvornite poimi. Granici na drzava i drzavjanstvo. No, ne smee pripadnosta na taa nacija da se postignuva preku vlecenje na nekakvi etnicki potekla. Pri takov slucaj ke imas delbi vo nacijata i pak ke se vratis na denesnava situacija.

Znaci, imas politicka nacija, ke se vika taka kako sto se vika drzavata ( mislam deka toa e najnormalno i voopsto ne e osporlivo). Sekoj koj sto zivee vnatre granicite na drzavata i ima drzavjanstvo od taa drzava pripaga na taa nacija.

E sega vazniot del.
Za da ovozmozis odrzanost na nacijata, cvrstina i kompaktnost, bidejki na terenot imas luge od mnogu razliciti etnicki potekla potrebno e da kreiras mehanizam preku koj site poedini vrednosti na sekoj etnikum ke gi vmetnes vo sistemot vrednosti na nacijata t.e. da bidat integralen del na nacijata.

Znaci, politickata nacija, koja na prv pogled e suva i vestacka tvorba, dusata ke ja sozdade od vrednostite na site etnikumi koi ziveat vo drzavata.

Albanskiot jazik, albanskata kultura, albanskata istorija, literatura, dramaturgija, folklor etc. ke bidat sostaven del na sistemot na vrednosti na nacijata. Kako sto ke bidat isto taka i onie makedonskite. Na toj nacin ke se izbegne asimilacijata i ke se zadovolat potrebite na site. Na toj nacin jas i ponatamu ke prodolzam da bidam albanec, ama ke bidam pobogat recimo za eden Blaze Koneski, bidejki iako po etnicka linija uslovno kazano Blaze Koneski ne mi pripaga mene i na mojata kultura toj ke pripaga na zaednickata kultura na drzavata i na nacijata. A i ti kako makedonec ke bides pobogat za eden Ismail Kadare recimo.
Што му фали на тој французин арап во Франција кога постојат „оригинални“ французи кои и те како си влечат етнички потекла? И тој е французин исто толку колку и другиот французин, но е и онолку арап колку што ќе посака да биде. Истото, нормално, важи и за другите држави, освен кај нас. Кај нас се` мора да е поинаку, односно испревртено.
Еднаш те прашав и повторно ќе те прашам: Што за тебе значи раздели па владеј?
Македонија која е национална држава на македонците со политичката нација која е македонска кадешто секој си има апсолутно и неприкосновено право да се чувствува како сака.
Ова е формулата која функционира низ светот, но и кај нас ќе функционира ако се поседуваат чесни намери!!!
Се` друго е само продолжување на системот раздели па владеј или затскриен обид за крадење на туѓа територија на сметка на други.
Сакам правилно да ме сфатиш.
Јас веќе сум побогат со еден Кадаре, со еден Ататурк, со ... И се гордеам со тоа.
Сепак за тоа што го зборуваш ти акцентот треба да биде на културата. Споредна треба да биде етничката припадност, таа треба да служи само како дефинирање на потеклото на културата, а не обратно како што е денес случајот.
Значи повторно доаѓаме до истиот заклучок, а тој е: мултикултурата е решението. Мултиетницизмот е создавачот на проблемите за населението, а па камоли бинационалноста што би била.


Isto taka vazno e da seto ova ne ostane samo na papir, samo vo formalno-pravnoto ureduvanje na drzavata, tuku treba da se napravat napori da toa se vmetne vo kolektivniot mentalitet na opstestvoto. Taa e taa dimenzija koja ne uspeaja da ja sprovedat prakticno od Ohridskiot Dogovor.
Golema rabota ako vo Ustavot sum jas celosno ramnopraven, koga dole na terenot, vo sekojdenevioto ne e taka. Koga sekojdnevno slusam reakcii od tipot da ja sum doselenik, da jas sum nepozelen gostin tuka, da ne mi e mene mestoto tuka, da ovaa e drzava samo na etnickite makedonci i etc...
Pri takvi relacii megu lugeto vo sekojdnevieto, sekogas postoi realna moznost da vo idnina se pojavi nekoj tipac koj vesto ke gi upotrebi tie nesoglasuvanje, pa po pat na manipulacija ke se dovlecka na vlast i ke ne vrati pak na denesnava sostojba. :toe::toe:
А зошто слушаш фрустрирани будали? Зошто дозволуваш полу учени да влијаат врз тебе? Кој на терен, у фаца ти има речено дека си непожелен гостин итн.?
Имам јас лични примери од луѓе на кои не им требаше закони за јазици или рамноправна застапеност да се збратимат иако едниот е „репресатор“, а другиот „репресиран“. Чепнеш еден од нив, го имаш другиот на врат.
Зошто овие примери кои се многубројни не се истакнуваат?
Тенденциозност ли е?

Binacionalna e dobar koncept vo smisla da i dvajcata znaeme deka onoj koncept koj sto nakratko go elaborirav pogore i koj sto realno e najdobriot i najoptimalniot e mnogu potesko da se realizira, kvalitetno ama. Zatoa binacionalnata mozebi dava edno resenie koe barem za eden period ke ne rastereti od ovie prasanje pa da ni dade prostor da se fokusirame na onie sustinskite promeni.
So binacionalna barem znaes na sto si. Sekoj so svoite prava, ama i so svoite dozlnosti i obvsrki prema drzavata. Ke ja nema veke taa igra na prefrluvanje na vinata od ednite na drugite.
Znam deka samiot koncept na binacionalna deluva malku zastrasuvacki, ko demek prva faza kon federalicaija, pa delenje pa dalje....
Voopsto ne se soglasuvam so toa. Znaes i samiot deka rasturanje na edna nezavizna i megjunarodna priznata drzava ne e i tolku lesen proces. Mozno e samo ako postoi mnozinsko raspolozenie za takvo nesto vnatre drzavata. A takvo nesto jas ne gledam. :toe: :)
За разлика од тебе јас гледам такво нешто. Не само што гледам туку и ...
Ќе ти повторам. Бинационална држава е пандорина кутија. Отвори ја и разни непожелни работи ќе излезат. Имај на ум дека светот не се плашеше за македонците во 2001 год. ниту се плаши за нас ако се создаде Руанда синдром во Македонија.
Наметнатото чувство на триумфализам кај албанците и наметнатото чувство на дефетизам кај македонците не дозволува ова да се види. Како што напишав, некои замислени паметни си играат со нешто што не го разбираат, но сите ќе ги чувствуваме последиците. Исто така, вредно е да се спомне дека некои надворешни сили си имаат свои планови за оваа територија кои се не се исти со тие што ги имаат САД.

Се знае како се решаваат проблемите кои ги имаме.
Тие се веќе, со успех потврдено, решени кај тие држави со кои бараме да бидеме во друштво. Се` друго е опасна работа. Постојано не може да се држи еден народ во дефетистичко расположение, да знаеш. Кога тогаш ќе излезе од тоа чувство потоа ќе бара да наплати!!! Ова е веќе видена работа низ светот, нема да бидеме ниту први ниту пак специфични.
Се поставува прашањето зошто се бара да дојде до најлошото кога на оваа територија, во минатото, сме живееле сложно со векови?
Друго прашање е кому најмногу би му одело во интерес? Сигурно тоа не сме ниту ти, ниту јас, ниту ние!!!:smir:

Едмунд Бурк изјавил дека злото победува единствено кога добрите луѓе не го спречуваат.


Поздрав:helou:
 
Член од
5 мај 2005
Мислења
4.454
Поени од реакции
178
Во Франција, домородниот французин претставува исто што и оној французин од африка, азија или од други места. Во германија е истото. Всушност истото е во секоја демократска национална држава. Ова е потврдена формула која функционира.

Но за жал, не кај нас...тоа е проблемот зашто албанците не може да се поистоветуваат себеси како македонци со албанско потекло. Просто системот, тој (до)сегашниот тоа не го дозволува...


Значи исто треба и тука така да биде. Не гледам причина зошто некој би се оптеретил со негативни чувства од тоа што претставува секојдневие и најнормално низ светот. Освен ако постојат скриени агенди, нормално. Се знае како функционираат работите низ светот каде што ние не сме исклучок од нив.

Епа ајде де...зашто некој би се оптеретил ако јас славам празник на моето етничко знаме кој што потекнува многу порано од осамостојувањето на Р. Албанија? Зашто? Зашто некој би се оптеретил дали јас носам маичка со двоглав орел на улица? Зашто некој би се оптеретил ако зборувам албански во некој од кафичите на Кеј?



Македонија која е национална држава на македонците со политичката нација која е македонска кадешто секој си има апсолутно и неприкосновено право да се чувствува како сака.
Ова е формулата која функционира низ светот, но и кај нас ќе функционира ако се поседуваат чесни намери!!!

Да. Но таа формула не ја користиме. По чија вина, останива мистерија...


Значи повторно доаѓаме до истиот заклучок, а тој е: мултикултурата е решението. Мултиетницизмот е создавачот на проблемите за населението, а па камоли бинационалноста што би била.
Така е. Е сега одговори ми зашто во Музејот на град Скопје нема место за албанската култура?


А зошто слушаш фрустрирани будали? Зошто дозволуваш полу учени да влијаат врз тебе? Кој на терен, у фаца ти има речено дека си непожелен гостин итн.?
Имам јас лични примери од луѓе на кои не им требаше закони за јазици или рамноправна застапеност да се збратимат иако едниот е „репресатор“, а другиот „репресиран“. Чепнеш еден од нив, го имаш другиот на врат.
Зошто овие примери кои се многубројни не се истакнуваат?

Личност каква што мислам дека си, би се згадил од одговорот :)
A за тоа дека има примери каде што едниот не дозволува чепкање на другиот знам дека има. Ама тие поединци не може да допливаат на површина поради некој од горе кој што ги стиска надоле цело време и не им дозволува нивното мислење и нивната идеологија да преовладува. Дека секогаш некој од страна ќе јаде бурек...немој, албанец е. Немој, ѓаур е.



Се поставува прашањето зошто се бара да дојде до најлошото кога на оваа територија, во минатото, сме живееле сложно со векови?
Друго прашање е кому најмногу би му одело во интерес? Сигурно тоа не сме ниту ти, ниту јас, ниту ние!!

Абе јебига, сме живееле сложно. Дојдоа браќа срби, и се се сруши. Зашто? Слепо верување во панславизмот, братство и не знам ти што, и игнорирање на тие шо ти биле во куќа заедно толку години. Негирање на постоење, негирање на потекло (а истото кон македонците е болно, да бидеме реални). Не викам дека албанците се цвеќе за мирисање, но со оглед на македонското мнозинство, слободно можам да кажам дека сите одлуки донесени во државава, се донесени од македонското мнозинство. Резултатот е веќе видлив. Вината само ќе си ја префрламе едни на други, наместо да си седнеме, да отвориме душа, да се опростиме и да продолжиме понатаму. Но...како што веќе знаеме и е видено, ќе следуваат србомани кои ќе пљукаат по Албанците, кои ги сакаат македонците поради нивната "говорна мана", бугаромани кои што ќе величат мистични личности од историјата како нивни револуционери, и така натаму, и така натаму...а нашиот проблем, мојот, и твојот, никако да дојде на дневен ред...

И после некој ќе ми каже дека поголемиот број на инциденти не се режија од некој друг...
Ама нејсе.
Затоа и треба да го разбереш Руфи. Доколку не сакаш да живееш заедно, тогаш дај барем не се љути ако јас сакам да живеам подобро, макар и сам.
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=107761

Во ДУИ чистки по поразот во досегашните бастиони и по опасноста од Руфи Османи. Досегашните функционери од најдолното скалило па се до врвот ќе мораат да отстапат место на свежи кадри, вели за А1 висок партиски функционер. Алити, Велиу, Џафери, Бејта, сите освен Теута Арифи, ќе бидат сменети на конгресот.

Сепак официјално денеска одлучија да останат во илегала . Не ја прокоментираа ни фрлената ракавица од партијата на Селмани за формирање Комисија која ќе работи на расчистување на отворените прашања и брзо воспоставување дипломатски односи со Косово. ДУИ, тврди Нова демократија нема капацитет ова да го реши.

„Нема капацитет. Тоа го докажале до сега“, изјави Абедин Зимбери од Нова Демократија.

ДУИ без коментар, но нивниот коалициски партнер повтори ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ сериозно работат за решавање на сите предизвици. Воспоставувањето дипломатски односи е во надлежност на Владата и иницијативата на Селмани ја ставаат во сферата на партиски маркетинг. Истиот став и за идејата на Руфи Османи за менување на Уставот и биполарна држава.

„Слушаме многу работи коишто за мнозинството и од експерти и од политичари и од јавноста се во одреден случај потешки за разбирање во контекстов во којшто се даваат. Еве спомнав јас и за господинот Селмани, сепак се претставници на опозициони партии. Нормално е да очекуваме и такви изјави“, рече Илија Димовски од ВМРО-ДПМНЕ.

Секогаш кога ВМРО-ДПМНЕ е на власт се отвораат меѓуетнички тензии,велат од СДСМ

„Заради неодговорните политики на Никола Груевски и ВМРО-ДПМНЕ, немаме целосна и квалитетна имплементација на рамковниот договор и тоа отвара прашања коишто дел се заради политички маркетинг, дел заради одредени нерешени проблеми“, вели Емилијан Станковиќ од СДСМ. Иницијативата за НСДП е легитимна.

„За иницијатива за двонационална, бинационална држава нема потреба, бидејќи таа и објективно и реално според Уставот е таква“, вели Тито Петковски, претседател на НСДП.

За жешките теми секој со свое гледање освен партиите кои велат дека имаат најголем рејтинг кај електоратот.ДУИ е преокупирана со консолидирање на сопствените редови и расчистување на односите со коалицискиот партнер. Притискаат и името да се реши до есен. ДПА пак и покрај одливот на кадри се уште е во славеничка еуфорија за победата во Тетово. Денеска и ДУИ и ДПА одбраа да ги избегнат новинарите.


немаме целосна Имплементација на рамковниот договор ...... велат од сдсм ...
буцкајте само вие буцкајте да ви ебам тоа продадените души ..
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Замисли теза.

ВМРО - ДПМНЕ поради тоа што е на власт сака самата да се дестабилизира за да отиде во опозиција.

Ова комуњарите да престанат да си играт со осетливи теми како што се меѓунационалните односи.
Од глава да не им се удри.
 
Член од
29 април 2005
Мислења
383
Поени од реакции
35
Но за жал, не кај нас...тоа е проблемот зашто албанците не може да се поистоветуваат себеси како македонци со албанско потекло. Просто системот, тој (до)сегашниот тоа не го дозволува...
Една мала исправка.
Никој не го тера македонскиот албанец да се декларира како македонец со албанско потекло. Јас сум против таква принуда. Сепак, се очекува од албанецот во македонија да покаже поголеми патриотски чувства кон местоположбата на живеење и кон тие кои го опкружуваат (државата). Ништо повеќе!!!
Како што ги ужива своите права, така да си ги исполнува своите обврски. Има ли нешто лошо во ова?

Епа ајде де...зашто некој би се оптеретил ако јас славам празник на моето етничко знаме кој што потекнува многу порано од осамостојувањето на Р. Албанија? Зашто? Зашто некој би се оптеретил дали јас носам маичка со двоглав орел на улица? Зашто некој би се оптеретил ако зборувам албански во некој од кафичите на Кеј?
И јас се прашувам зошто? Може ли да ти текне барем една причина?

Истото прашање може да се постави и вака:
Зошто некој би се оптеретил ако го славам своето знаме (сонцето од Кутлеш). Зошто некој би се оптеретил ако носам маичка со сонцето од Кутлеш?
Сепак, најбитното прашање тука е зошто имам потреба да си го рекламирам своето патриотско чувство китејки се како излог со симболите на сопствената припадност? Што сакам да покажам, докажам или направам со тоа?

Личност каква што мислам дека си, би се згадил од одговорот :)
A за тоа дека има примери каде што едниот не дозволува чепкање на другиот знам дека има. Ама тие поединци не може да допливаат на површина поради некој од горе кој што ги стиска надоле цело време и не им дозволува нивното мислење и нивната идеологија да преовладува. Дека секогаш некој од страна ќе јаде бурек...немој, албанец е. Немој, ѓаур е.
Кој ги онади таквите кои од страна јадат бурек. Премногу сум свесен дека постојат, но нека не се дрзнуваат да се мешаат. Исто така, свесен сум дека на албанец му е потешко кога е збратимен со македонец, а потешкотиите му доаѓаат од „неговите“.
Пред да е некој албанец или македонец, тој е човек!!! На луѓе не им е потребна идеологија за да се дружат. Проблемот е што ние престанавме да се гледаме како луѓе.

Абе јебига, сме живееле сложно. Дојдоа браќа срби, и се се сруши. Зашто? Слепо верување во панславизмот, братство и не знам ти што, и игнорирање на тие шо ти биле во куќа заедно толку години. Негирање на постоење, негирање на потекло (а истото кон македонците е болно, да бидеме реални). Не викам дека албанците се цвеќе за мирисање, но со оглед на македонското мнозинство, слободно можам да кажам дека сите одлуки донесени во државава, се донесени од македонското мнозинство. Резултатот е веќе видлив. Вината само ќе си ја префрламе едни на други, наместо да си седнеме, да отвориме душа, да се опростиме и да продолжиме понатаму. Но...како што веќе знаеме и е видено, ќе следуваат србомани кои ќе пљукаат по Албанците, кои ги сакаат македонците поради нивната "говорна мана", бугаромани кои што ќе величат мистични личности од историјата како нивни револуционери, и така натаму, и така натаму...а нашиот проблем, мојот, и твојот, никако да дојде на дневен ред...
Причината зошто се` се сруши (иако не е се` срушено) е левичарството кое настапи како општествено уредување. Тоа што беа србите носителите е само спореден факт. Левичарството за да владее мора да ги раздвојуваа луѓето во колективи и да им назначи одредени специфики (начини на однесување). Потоа „инсистира“ тие наметнати специфики стереотипно да се прифатат и практикуваат (колективизам) без исклучок.
Тоа што дел од албанското население во тоа време прифати да се бори од страната на италијанските фашисти беше употребено како дополнително помошно средство за шемата раздели па владеј кое до ден денешен се користи и од двете страни (македонска и албанска). Нормално апгрејдувано и осовременувано. Секогаш кога ќе има потреба (интересите на политичките и економските моќници) се повикува едната страна да реагира врз другата за делбата да се прошири.
Вака тие што ја користат оваа шема си осигуруваат долг и непречен период на владеење со нас.
И после некој ќе ми каже дека поголемиот број на инциденти не се режија од некој друг...
Жиф ми Тито и Сталин не се режија на некој друг!!!:kesa:
И наши си носат дел од гревот. Што поради незнаење, што поради гнасните човекови особини. Нека не те лажат. Тој што ти ветува дека утре ќе ти биде многу подобро ако го баталиш денес и сега не ти мисли тебе добро туку себеси си мисли добро.


Ама нејсе.
Затоа и треба да го разбереш Руфи. Доколку не сакаш да живееш заедно, тогаш дај барем не се љути ако јас сакам да живеам подобро, макар и сам.
Сакам правилно да ме сфатиш. Немам ништо лично против г. Руфи Османи. Имам против неговиот начин како се враќа на политичката сцена. Верувам дека си ја знае работата околу неговата тесна специјализација (образование), но тврдам дека не знае, ниту пак се сомнева со каков оган си игра и дека само го подржува и го продолжува тоа што константно ни се правело уште од југиш времето.
Инаку, 90% од моите муабети ми се за правото на секој на несметана потрага по сопствената среќа. Ти тврдам дека си во право да сакаш да живееш подобро, би одел до таму да кажам дека ти е лична одговорност, дури на секој кој барем малку мисли самостојно, но не на сметка на туѓото право кое е еднакво на твоето.
Ова не значи ништо друго освен тоа што ако некој во Македонија не сака да живее и твори со македонското (демос) население тогаш е слободен тоа да го прави каде што ќе сака и мисли дека ќе му е подобро.
Бинационалност, менување на устав за да дојде до тоа, па потоа за... Бла Бла Бла е нешто што не му одговара никому, верувај.

Еве, ќе го речеме, онака народски, секој еден македонски албанец, македонец, турчин, ром, влав и др. кој не сака да живее и твори со останатите жители во Македонија може комотно да си го фати патот под ноѕе и да си твори таму каде што ќе му се допаѓа.
Само вака ќе се прекинат обидите за заблудување или заплашување на нашето население со некакви „неминовни“ црни или сиви сценарија.
Само вака нашиот проблем, мојот, и твојот, некако ќе дојде на дневен ред.


Ќе го повторам Едмунд Бурк:
Злото победува единствено кога добрите луѓе не го спречуваат.


Поздрав:helou:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom