Романија и Бугарија пет години во ЕУ, а политички и економски на Балканот

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
Колку од овие што се вратиле се роми турци депортирани од Европските држави ?
Колку државјани се вратиле по етничка група не може да се даде во нормална европска земја. Тие се веројатно мало малцинство. Овде зборуваме за бугарски државјани. Во ЕУ не станува збор за депортација на државјани на ЕУ.

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2021
Мислења
1.629
Поени од реакции
3.782
Колку од овие што се вратиле се роми турци депортирани од Европските држави ?
Прашането ти е nonsence, но сепак одговорот е - 0/Zero/Нула...
Граѓанин на ЕУ земја кој живее во друга земја на ЕУ не се екстрадира, поради правото на слободно движение, живеене и работа во рамките на ЕУ.
Доколку сторил кривично дело, казната ја отслужува во државата во која живее и е осуден.
Се екстрадираат бугарските државјани кои извршиле кривично дело во Бугарија и побегнале во друга држава и е разпишана мегународна потерица.
Значи,за твоja жал, тие што се вратиле во Бугарија тоа го направиле доброволно од една или друга причина.

Конечно научете ги тиа елементарни работи како функционира ЕУ

• Хаха
Reactions: A__

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Конечно научете ги тиа елементарни работи како функционира ЕУ
Одлично знаеме како фунционира ЕУ, како што е на примерот со Македонија и Македонците, каде ЕУ јасно ни кажа уште 1992-рата дека нејќе постоење на земја и народ кои се именуваат како „Македонија„.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
Одлично знаеме како фунционира ЕУ, како што е на примерот со Македонија и Македонците, каде ЕУ јасно ни кажа уште 1992-рата дека нејќе постоење на земја и народ кои се именуваат како „Македонија„.
Очигледно сум го пропуштиш документот што во ЕУ го кажува ова...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Очигледно сум го пропуштиш документот што во ЕУ го кажува ова...
Паааа...или не си бил роден или си бил мал во тие времиња...што ништо не менува врз ставот од ЕУ кон Македонија и Македонците.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
Паааа...или не си бил роден или си бил мал во тие времиња...што ништо не менува врз ставот од ЕУ кон Македонија и Македонците.
Јас сум малку постар од вашата независна држава, па веројатно сум бил доволно стар.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Јас сум малку постар од вашата независна држава, па веројатно сум бил доволно стар.
Во ред....еве, не си бил информиСан...што е недопустливо за луѓе кои колку-толку следат политика.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
Во ред....еве, не си бил информиСан...што е недопустливо за луѓе кои колку-толку следат политика.
Тоа се вика теорија на заговор и никогаш не сум верувал во такви работи, илуминатии и така натаму. Ова, се разбира, е нешто понормално за малите земји со огромна самодоверба. Вистината е дека на ЕУ воопшто не ѝ е грижа како се викате и како се вика вашата земја.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Тоа се вика теорија на заговор и никогаш не сум верувал во такви работи, илуминатии и така натаму. Ова, се разбира, е нешто понормално за малите земји со огромна самодоверба. Вистината е дека на ЕУ воопшто не ѝ е грижа како се викате и како се вика вашата земја.
Кај споменав илимунати и теории на заговор, жив ти све?...

И не се работи за никаква македонска самодоверба, туку са погрешен избор од државното раководство на „нашата земјата„, а ЕУ, преку „Лисабонската декларација„ (провери сам, за да не останеш неинформиСан....) ни рече дека нејќе постоење на народ и држава кои се нарекуваат „Македонски/Македонија„, што нема никаква врска со нејзината грижа за нас, кога истата таа ЕУ не сака наше постоење.

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
Кај споменав илимунати и теории на заговор, жив ти све?...

И не се работи за никаква македонска самодоверба, туку са погрешен избор од државното раководство на „нашата земјата„, а ЕУ, преку „Лисабонската декларација„ (провери сам, за да не останеш неинформиСан....) ни рече дека нејќе постоење на народ и држава кои се нарекуваат „Македонски/Македонија„, што нема никаква врска со нејзината грижа за нас, кога истата таа ЕУ не сака наше постоење.
Не мислам дека изборот на ЕУ е погрешен. Напротив, мислам дека е најдобар. Како што споменав, мислам дека нема ништо „лично“ за Северна Македонија.

Исто така, целта на ЕУ не е да се грижи за вас. Наместо тоа, станува збор за ширење на европските вредности, стабилизирање на регионот (и ЕУ има корист од ова, не само регионот), проширување на единствениот пазар, зајакнување на влијанието на ЕУ, како и различностите. ЕУ има корист од ова.

Крајно глупаво е да се мисли дека ЕУ само сака да им помогне на земјите кои ќе влезат во унијата. Ова е сојз, а не добротворна организација. Секој треба да го направи својот дел. Го направивме тоа што се бараше од нас, сега и вие треба да го направите за да влезете во ЕУ.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Не мислам дека изборот на ЕУ е погрешен. Напротив, мислам дека е најдобар. Како што споменав, мислам дека нема ништо „лично“ за Северна Македонија.

Исто така, целта на ЕУ не е да се грижи за вас. Наместо тоа, станува збор за ширење на европските вредности, стабилизирање на регионот (и ЕУ има корист од ова, не само регионот), проширување на единствениот пазар, зајакнување на влијанието на ЕУ, како и различностите. ЕУ има корист од ова.

Крајно глупаво е да се мисли дека ЕУ само сака да им помогне на земјите кои ќе влезат во унијата. Ова е сојз, а не добротворна организација. Секој треба да го направи својот дел. Го направивме тоа што се бараше од нас, сега и вие треба да го направите за да влезете во ЕУ.
ОК...твоите мислења ни оддлеку не се слични на моите...

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.616
Поени од реакции
710
ОК...твоите мислења ни оддлеку не се слични на моите...
Главната разлика меѓу нас е што јас на ЕУ гледам како граѓанин на ЕУ веќе 17 години, а ти како граѓанин на поранешна СФРЈ.
Кога ќе влезете во ЕУ (ако некогаш влезете) ќе знаеш што всушност е и за што навистина се бори.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.870
Поени од реакции
4.998
Главната разлика меѓу нас е што јас на ЕУ гледам како граѓанин на ЕУ веќе 17 години, а ти како граѓанин на поранешна СФРЈ.
Кога ќе влезете во ЕУ (ако некогаш влезете) ќе знаеш што всушност е и за што навистина се бори.
Прво, главната разлика е во тоа што моите и твоите ставови немаат ништо заедничко.

Второ, тоа што си 17г. во ЕУ ниту случајно не значи дека си станал Европеец, туку и понатаму си останал Бугар, особено во умот.
За Бугарите имаме прилично вицеви, кои во суштина се вистинити.

Трето, за ЕУ ме заболе ѓонот, особено левиот. Посакувам Македонија никад да не влезе во тоа „отмено„ друштво.

Што се однесува до „убавините„ од влезот на една држава во ЕУ, било која, тие „убавини„ се веќе општо познати, а најпознати од „убавините„ се токму „евро-атлантските вредности„, кои ги гледаме не „Евросонг„, на олипијадата, на „прајдовите„, на ТВ, на „Интернет„...-плус, исселувањето, намалувањето на домицилното население, зголемениот наталитет од малцинстава, увоз на азијатска работна сила, увоз на имигранти од Африка и Блискиот Исток, станувањето третостепена држава во ЕУ без моќ на одлучување, давање на територијата за газење од страна на туѓи армии, губење на комплетниот суверенитет...

Но ако сметаш дека економската корист е најбитна за влез во ЕУ, и тоа не е мој став, туку твој.

Последно уредено:
Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Ти можеш да гледаш и жирафа, ама пак да речеш дека не постои... Словенија и Хрватска се единствени што влегоа во ЕУ од СФРЈ, и пред Бугарија се во се... Хрватска воведе евро, требаше и Бугарија, шенген едвај, и ти објаснуваш како ЕУ граѓанин, Македонија кога ќе влезе во ЕУ, пак на последно место ќе биде Бугарија..

Kajgana Shop

На врв Bottom