Религиска промоција

Член од
7 јуни 2010
Мислења
110
Поени од реакции
7
Зошто ја темелите вашата "промоција" на исламот ка квантитет, на бројност на неговите следбеници?
И квантитет а и квалитет. Зар не е квалитет тоа што голем број на успешни луѓе го примаат исламот: врвни спортисти, научници, уметници, политичари и др

--- надополнето ---

интересно .. видео кое го постави Пикасо ..

со Македонски превод .. еден бивш Шиит го кажува своето лично искуство .....со Исус :)
Баш интересно клипче :)
Но треба добро да се проучи и коментира. Еве јас ќе се обидам ..

Како прво да ја објаснам претходната религија на овој човек кој припаѓал на шиитската секта. Шиите според најновото истражување сочинуваат околу 13% од муслиманите. Останатите 87% се суни. Шиите од страната на суните не се сметаат за муслимани (покорени, предадени на Бог) Еве зошто: она што исламот го исправи, значи молење, слава, благодарност само на Господ и на никој друг (ни на исус а.с. ни на Мухаммед а.с. ни на никој) шиите тоа го погазија врќајќи се на периодот на незнаењето, значи молење на слики, гробови и др. Исламот проповеда дека Бог е само еден: Аллах (единствен бог кој исус го нарекувал Еллах) Шиите како христијаните кои му даваат божествени особини на пратеникот Иса а.с. шиите тие особини му ги даваат на Али ибн аби талиб (велат дека тој го имал клучот од рајот, кој сакал ќе пуштел а кој не и др.). Пратеникот Мухаммед с.а.в.с. заповедта за 5 намази дневно ја добил лично од Аллах при неговото патување кај него во текот на животот на земјата (Мираџ) а како што кажа дечкото, шиите 3 намази дневно имале.

Господ во куранот ни наредува при клањањето да се насочуваме кон Мека (отпрвин тоа било кон ерусалим) а шиите се поставуваат како оро да играат.

Извори на Исламот кај суните се
1. Куранот (зборот на Аллах-единствениот бог) кој Ангелот Габриел му го предавал на пратеникот Мухаммед с.а.в.с.
2. Суннетот - традицијата на Мухаммед с.а.в.с. (тоа е се она што пратеникот изрично го дозволил или забранил, се она што молчешкум го одобрил и се она што со неговиот начин на живот го покажал како треба да биде) Сунетот е извор бидејќи Аллах во куранот ни вели дека пример за муслиманите како треба да живеат совршено според куранот е токму пратеникот Мухаммед с.а.в.с.
3. Иџма - став на муслиманските правници за одредени прашања дека се или не се во склад со куранот и суннетот.
4. Аналогијата - решавање на проблем според претходно решение на ист проблем

Шиите како извор на исламот го прифаќаат само куранот и ништо друго! И покрај тоа што Аллах ни вели дека треба да го следиме Мухаммед (традицијата) тие него не го следат (како христијаните во ништо што не го следат Иса а.с. - за неговиот начин на живеење и молење и проповедање )

Не ги прифаќаа ни првите 3 правоверни калифи а на четвртиот му препишуваат божествени особини.

Шиите биле многу малку. Но во 16 век Персискиот владетел Исмаил Сафави под смртна закана го принудува населението да го прифати шиизмот. Во тоа време под персиска власт биле иран, цел азербејџан и дел од Ирак. Така шиизмот достигнал некоја бројка од 13 % инаку би бил околу 1 или 2%. Но тоа е тоа.

Е сега. Животот на овој човек додека се сметал за муслиман не бил исламски, не само поради шиизмот туку и поради други работи.

Овој човек отишол во Малезија да го шири Исламот (шиизмот) Но како отишол таму? Со измама и кривично дело. Фатен е со 30 фалсификувани пасоши, дело кое во сите земји во светот е кривично и санкцијата е затворска. Значи овој човек поседувал пасоши со податоци за едно лице а фотографија од друго и др. - „значи лажел“ или за своите податоци или за својата фотографија и со лага отишол во Малезија.

Еве што рекол Мухаммед с.а.в.с. за лагата:

“Искреноста, навистина, води до добротворство, а добротворството води до џеннетот. Човекот е искрен додека Аллах не запише кај Себе дека тој е искрен (садик). Лажењето, навистина, води до расипаност, а расипаноста води до џехеннемот. Човекот е лажго додека Аллах не запише кај себе дека е лажго.”


Верникот можно е да биде скржавец или страшливец, но не е можно да биде лажго никогаш.


Куранот:

Сура - Ел Азхаб: 70 (сојузници)
О верници, плашете се од Аллах и зборувајте само вистина!


Сура - Ес Сафф (редови)
2. О верници, зошто го зборувате она што не го работите?
3. Е, само колку е гнасно кај Аллах кога го зборувате она што не го работите!



Уште една контрадикторност. За време додека бил присутен во затворот, значи кога уште според него бил муслиман (шиит) читајќи го куранот цело време почнал на надприроден начин да им помага на другите затвореници и дури бил способен да види што има во другата соба, па потоа откако го примил христијанството вели дека претхдно верувал во Бог кој не постоел, и се поставува прашањето: ако не постоел тој муслимански бог - кој му ги овозможил овие натприродни работи додека цело време го читал куранот и се сметал за муслиман?


Друга контрадикторност!
Кога му се појавила светлина во ќелијата тој го осетил „божјото присуство“ ! Со оглед на тоа што Бог му се јавил и лично зборувал на земјата само со Мојсеј а.с. и со никој друг (па ни со Иса а.с. а со Мухаммед зборувал лично само кога го воздигнал кај него - мираџ, а не и на земјата) испаѓа дека после Мојсеј овој човек е вториот човек во историјата на човештвото на кој му се јавил и покажал Господ и зборувал со него па дури и го помазал со раката



Плус вели дека Господ нема син - тој е еден и како семоќен можел да се отелотвори во човечко тело, конкретно во телото на Исус. И Господ во тоа тело му се јавил на овој човек, го погалил со раката, му ги простил гревовите и др. Оваа работа Господ не ја направил за ниту еден божји пратеник - ниту еден (со Муса а.с. само зборувал) а на овој грешник му се јавил во човечко тело и го погалил со раката.


По ова сами изведете заклучок!



Јас мислам дека лаже се од А до Ш
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.950
И квантитет а и квалитет. Зар не е квалитет тоа што голем број на успешни луѓе го примаат исламот: врвни спортисти, научници, уметници, политичари и др


Значи ако голем број спортисти почнат да земаат допинг, тоа ќе биде доказ дека допингот е добар? Или ако голем број политичари формираат фашистичка партија тоа ќе биде супер? Или ако голем број доктори и научници создадат опасен вирус тоа ќе биде добро?
Квалитетот во никој случај неможе да го користи квантитетот како мерило за исправност! Дали е нешто исправно или не се гледа во секојдневието, погледајте ги земјите каде владее шеријатот па заклучете колку "квалитет" има!

--- надополнето ---

Islamot e najvitalna religija, Nietzsche ja narekuval maska religija, Hitler voinstvena vera, kon nea imale simpatii i nacistite i mnogu drugi, no vo Kuranot decidno se veli a vecina su doista nevjernici, sto znaci brojnosta (kvantitetot) ne e merodaven kriterium za odreduvanje vistinitost ( baska, religijata opsto, se bazira na veruvanje a ne na znaenje). Drugo, za vehabiite siitite se izlezeni od islamot bidejki imaat nekoi razlicni tolkuvanja koi spored vehabiite se shirk, posle imas vnatre islamot isto kako i vo drugite religii mnogu nepremostivi razliki vo tolkuvanjata ima neli tesavuf, duhoven islam, ko sufii dervisi i slicno, taka da sepak najbrojni se onie obicni tradicionalisti koi go sledat po tradicija a ne se pridrzuvaat tolku do delata kolku do nekakvo si uveruvanje vo srceto, mnogumina muslimani ne go opravduvaat pravednoto buntuvanje i gerilskoto vojuvanje na islamistite vo okupiranite zemji od Svetskite sili. Taka da pazete se od brojnosta bidejki poglednete sega na sto se svelo hristijanstvoto a najbrojna religija e (fala na takvi vernici).
Апсолутно се слагам! посебно со болдот! Кога "верата" се промовира како нешто поважно од знаењето, аргументите и науката воопшто, тогаш не станува збор за ништо друго освен за перење мозок! Систем на човечко програмирање кој тежнее од луѓето да создаде послушни робови!
Се ова би било ок, ако исламот даваше опција на неговите следбеници да бидат или не негови следбеници! Но исламот кога еднаш ќе завладее со едно општество, правото на слободна воља и демократијата воопшто можат да се збогуваат од таму!
 

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
11.695
Поени од реакции
11.724
Pyramid.jpg

Научете веќе еднаш каков им е односот на знаењето и верата, на науката и религијата.
Колку и какво знаење имате, и нормално од каде, е најбитно. Бидејќи знаењето не било за сите и никогаш нема ни да биде. Зошто, не е форумов за такви дебати. Некои работи одат од уво на уво, или со шифри, чии клучови се чуваат подобро и од окото. Така да учењето од книги, или читање по нет нема да ви помогне многу.

И да, секогаш малкумина ги управуваат мнозинството и знајните. Бројот е небитен. Дај му на човекот дека има пристап до битни работи и ја губи веднаш главата, и слободата.

П.С. Да бидам појасен, бидејќи чисѕвувам дека ќе се изврти нешто од кажаното: Верата и Науката никогаш не биле насочени една спрема друга, или една против друга. Овде се надевам има на форумов луѓе што се занимаваат со наука, дипломирани електро-инженери, или пак доктори, или биолози, кои науката им е дел од животот, и знаат што зборувам. И нормално кои се на Патот на духовниот развој.
 
Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15

А пророштвата од Куранот се исполнуваат ли се исполнуваат, како ова дека за ноќта на Лејлетул Кадр Ангел ќе го посети Ќабето.
Идемо на следните пророштва.
Аллаху Екбер !

--- надополнето ---
 
Член од
29 ноември 2008
Мислења
21
Поени од реакции
4
Одлична порака во 2 минути + добра рима ;)

Здраво!

Само што налетав на оваа кратка, но многу добра порака од Tamara Lowe.
Тука можете да ја ислушате (трае само 1:40):

(It's a Gospel presentation - for the MTV generation)​

Исто, еве го и текстот тука:
To be a survivor in this Amazing Race with the need for speed you need God’s Grace and if your desperate like housewives watching days of our lives, you can’t cope without hope and that is not on a soap. If your looking to Oprah or Dr. Phil you can shop non-stop or pop a pill, but the void won’t fill and the pain won’t kill until you love the one that hung on a hill. Kicking back in your lazy boy easy chair watching Who Wants To Be A Millionaire, nah your not gonna find it there. No American Idol or Council Tribal has the final answer that will satisfy ya. C. S. I. ain’t got a clue. S.V.U. Don’t know what to do Not the E R or those seen on a CD TV DVD or MP3 can save you and me. CNN has got no Good News here’s a headline you must choose. It’s not a simple life Paris Hilton, It’s treading on thin ice living in sin. You can be an apprentice for Donald Trump or eat Fear Factor fast food from a dump you can be a heavy hitter or wheel of fortune winner or a Fox news no spin spinner or flat sinner but you better check this life that your livin’ and make sure your sins are forgiven I bet cha 50 cent Elvis done come and went, and eventually every Black-eyed-pea, Gwen Stefani, P-Diddy and Britney. Every wanna-be on M T V with their Icy Bling, every Dixie Chick that Sings, they all gonna see the king of kings. I don’t care if your J-Lo, Leno or Bono. One thing you gotta know. Some day your gonna die, Bro. Then Where are you gonna go. Hey, i’m not talking some punk junk that is irrelevant. Like your Grandma’s church from way back when. It’s not some preacher feature on T B N. that you need to be liking or listening. The real superstar is Jesus Christ. He’s the way, the truth and the life. One day he’s gonna split the sky. He is the brightest light and the highest high and so what I came to say and what I’m telling you is don’t buy that stupid stuff they be selling ya it’s all designed to fill your head and waste your space until your dead here’s the bottom line in my rhyme. Give your life to God while there is still time.

*Превземено од тука!
Амин! :)

Поздрав и Божји благослов!
ВасилК
 

Dem

Член од
25 јуни 2010
Мислења
46
Поени од реакции
2
Сведоштва:

Србин во Ислам




Србинка во Ислам

 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Mozebi nekoj moderator treba da reagira?
Пропаганда промоција :) сеисто ... патем и беше Религиска пропаганда темава ..
туку ако не е оваа тема овакви клипови ќе фрчат како шо фрчеа низ сите теми ... затоа ова е тема на која накуп се оставаат ...
у право си дека постојат мал милион примери на конвертирани од ислам во било која друга вера исто како и од било која вера во ислам но тоа е тоа .. некој упорно пропагира, некој не се замара и така ..

сепак темава е таква за да не се расипуваат други теми, да не се отвараат теми за секој клип во кој се прикажува како некој се конвертирал итн ...
едноставно игнорирај ја темава ако ти е смачено од овакви видеа :)
 

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.950
ПРОМОЦИЈА!
Сатанизам Д.О.О.Е.Л Распишува тендер за купопродажба на души!
Заинтересираните е потребно своите души да ги чувале под кревет, и да не ги користеле премногу, да не ги позајмувале на конкуренцијата која се наоѓа у пи*ду матер па лево! Исто така потребно е да немаат две лица! Значи само души со една страна - лице! Душите е потребно да имаат "своја глава", души кој користат туѓи глави нема да се земаат впредвид. Тендерот е временски неограничен иако конкуренцијата ќе се обиде да ве излаже дека постои краен рок! - "Dead-line", после кој следувале санкции! Вашите души може да ги испратите на адреса "Огненска" бр. 666! За секоја продадена душа, добивате гратис - сет рокчиња!
Благодарам на вниманието и на можноста за оваа "ПРОМОЦИЈА"

П.С. Ќе ве снимиме и на клипче со кое ќе се фалиме за успешниот трансфер! А вие ќе бидете популарни затоа што ќе ве има на интернет!
 
Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Леле леле воа муслиманиве чудо сте.Хехе и шо сеа значи со клиповине погоре и коментарите дека 2ца срби се преобратиле во муслимани и општо други луѓе ГОТОВО а: Тоа е тоа !!
Значи и ние треба да се преобратиме во ислам а?Браво,ама не пали тоа баш така.Не знам за клипови на youtube , ана знам за МНОГУ примери каде што православните не си ја продавале верата православна.И летале многу глави,ама предаство јок.А и едно прашање до муслиманиве ако сака некој да одговори.Шо толку се палите ако некој се преобрати во ислам.Некој процент да не ке ви дадат на небото??
 
Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Леле леле воа муслиманиве чудо сте.Хехе и шо сеа значи со клиповине погоре и коментарите дека 2ца срби се преобратиле во муслимани и општо други луѓе ГОТОВО а: Тоа е тоа !!
Значи и ние треба да се преобратиме во ислам а?Браво,ама не пали тоа баш така.Не знам за клипови на youtube , ана знам за МНОГУ примери каде што православните не си ја продавале верата православна.И летале многу глави,ама предаство јок.А и едно прашање до муслиманиве ако сака некој да одговори.Шо толку се палите ако некој се преобрати во ислам.Некој процент да не ке ви дадат на небото??

Господе Боже. Православните не ја давале верата, јок а ? Откаде тогаш оние 5 милиони Македонски Муслимани кои се преселија во Турција ?
И со клиповиве никој не очекува од вас да се преобратите во Ислам.
Во Ислам влегуваат само високи луѓе.
И воопшто не се палиме затоа што некој влегол во Ислам, на судниот ден секој ќе одговара за себе.
Брзиот раст на Исламот е пророштво кое треба да се случи.
Потоа треба да почне следното, третата светска војна.
 
Член од
14 април 2010
Мислења
628
Поени од реакции
219
Господе Боже. Православните не ја давале верата, јок а ? Откаде тогаш оние 5 милиони Македонски Муслимани кои се преселија во Турција ?
И со клиповиве никој не очекува од вас да се преобратите во Ислам.
Во Ислам влегуваат само високи луѓе.
И воопшто не се палиме затоа што некој влегол во Ислам, на судниот ден секој ќе одговара за себе.
Брзиот раст на Исламот е пророштво кое треба да се случи.
Потоа треба да почне следното, третата светска војна.
Ако отишле во Турција не значи дека се муслиманизирани..
Брзиот раст на Исламот е пророштво кое треба да се случи.
Потоа треба да почне следното, третата светска војна.
и демек ние ке испогинеме сите и ке гориме у пеколот оти не сме се преобратиле во правата религија а?
Абе другарче.Не си во право ама ај.Твоја работа е тоа.Иначе запознат сум со тие пророчанства
 
Член од
23 јули 2010
Мислења
252
Поени од реакции
15
Ако отишле во Турција не значи дека се муслиманизирани..
Брзиот раст на Исламот е пророштво кое треба да се случи.
Потоа треба да почне следното, третата светска војна.
и демек ние ке испогинеме сите и ке гориме у пеколот оти не сме се преобратиле во правата религија а?
Абе другарче.Не си во право ама ај.Твоја работа е тоа.Иначе запознат сум со тие пророчанства

Мислам дека не си доволно информиран за Македонските Муслимани, чиј број изнесува над 5 милиони.
Што се однесува до пророштвата ако не веруваш и не дискутираш, туку сакаш да кажуваш како ние глупавите веруваме во бабини деветтини, сме го слушнале тоа до сега милијарда пати.
Што правите на вакви теми кога не сте тука да дискутирате, туку као демек да солите памет ?
 
Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
ај доста дебата на темава у насока на меѓусебна преписка ..

--- надополнето ---

Дај бе најдете си соодветна тема за дебата :)
не гледате ли ве бришам ... шо промовирате со муабетов шо го праите ..
 
Член од
24 јули 2008
Мислења
666
Поени од реакции
134
Пропаганда промоција :) сеисто ... патем и беше Религиска пропаганда темава ..
туку ако не е оваа тема овакви клипови ќе фрчат како шо фрчеа низ сите теми ... затоа ова е тема на која накуп се оставаат ...
у право си дека постојат мал милион примери на конвертирани од ислам во било која друга вера исто како и од било која вера во ислам но тоа е тоа .. некој упорно пропагира, некој не се замара и така ..

сепак темава е таква за да не се расипуваат други теми, да не се отвараат теми за секој клип во кој се прикажува како некој се конвертирал итн ...
едноставно игнорирај ја темава ако ти е смачено од овакви видеа :)
Abe ne znam zosto voopsto vakva tema e potrebna..........za nekoj da si pravi filmovi....... kakva bilo religiska propaganda ne e dobra voopsto, znaeme kakvi posledici ostavaat tie propagandi.....ednostavno ne e potrebno ova, spored mene.....i znam deka mnogu temi se unistuvaat so ovie raboti, no treba samo delete da mu se pravi i nisto drugo......kako i da e, ne e do mene, pa slobodno neka postiraat videa i neka lecat kompleksi........sto bi rekle starite: Bog da cuva !!!
 

Фан на Интер

Rasturac na ZABAVI
Член од
26 јануари 2010
Мислења
612
Поени од реакции
22
Na koj ne mi se svigja temava ednostavno neka preskokne nikoj so sila ne go tera da ja cita najmalku pisuva . Toa e glupo da si protiv nesto a da nemoras da go trpis, pa forumov ne e tvoja sopstvenost pa da ni kazuvas kakvi temi mozeme kakvi ne da otvaramae... Svasta
 

Kajgana Shop

На врв Bottom