Религиите ќе исчезнат до 2041ва

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.655
Поени од реакции
59.655

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279

5 И кога се молите, не бидете како лицемерите, кои сакаат да се молат стоејќи по синагогите и на аглите од улиците, за да ги видат луѓето; вистина ви велам, ја имат својата награда.
6 А ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.
Одиш во црква да се молиш или дома се затвараш сам во тајна одаја??

37 Кој го љуби таткото или мајката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене, и кој го љуби синот или ќерката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене;
Ги сакаш татко ти и мајкати повеќе од Исус?

33 Имено така, ако некој од вас не се одрече од сè што има, не може да биде Мој ученик.
Поседуваш ли нешто свое (пари, мобилен, компјутер, стан, мотор, кола...)??

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.
Дали си совршен?

9 И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.
Дали некој на земјата нарекуваш “татко“?

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.
Дали можеш да оздравиш некого со полагање на рацете и дали можеш да испиеш отров и ништо да не ти се случи??

30 Секому, кој бара, подај; а од оној, што зема од тебе нешто, не сакај да ти го врати!

Ќе ми дадеш ли то што ќе ти побарам без да го бараш тоа да ти се врати ???

Samurai Jack

Penspinner
Член од
15 април 2012
Мислења
3.667
Поени од реакции
8.725
Уф тешко, не ми се верува. Ја гарантирам дека Исламот нема да исчезне, се повеќе и повеќе се шири, додека пак се губат верници од Христијанството, се повеќе христијани стануваат атеисти, можно е оваа религија да се изретчи, ама тешко, едноставно невозможно е да исчезне.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
5 И кога се молите, не бидете како лицемерите, кои сакаат да се молат стоејќи по синагогите и на аглите од улиците, за да ги видат луѓето; вистина ви велам, ја имат својата награда.
6 А ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот Татко, Кој е во тајност; и твојот Татко, Кој гледа во тајност, ќе те награди јавно.
Одиш во црква да се молиш или дома се затвараш сам во тајна одаја??

37 Кој го љуби таткото или мајката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене, и кој го љуби синот или ќерката, повеќе од Мене, не е достоен за Мене;
Ги сакаш татко ти и мајкати повеќе од Исус?

33 Имено така, ако некој од вас не се одрече од сè што има, не може да биде Мој ученик.
Поседуваш ли нешто свое (пари, мобилен, компјутер, стан, мотор, кола...)??

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.
Дали си совршен?

9 И никого на земјата не наречувајте го свој ‘татко’, зашто е Еден вашиот небесен Татко.
Дали некој на земјата нарекуваш “татко“?

17 А знаците, на оние што ќе поверуваат, ќе им бидат овие: со Моето име ќе истеруваат бесови; ќе говорат нови јазици;
18 ќе фаќаат змии и ако Нешто смртомосно испијат, нема да им навреди; на болни ќе полагаат раце и тие ќе оздравувааат.
Дали можеш да оздравиш некого со полагање на рацете и дали можеш да испиеш отров и ништо да не ти се случи??

30 Секому, кој бара, подај; а од оној, што зема од тебе нешто, не сакај да ти го врати!

Ќе ми дадеш ли то што ќе ти побарам без да го бараш тоа да ти се врати ???
Јас се држам до учењето на раното христијанство... така да повеќето од овие искази од Библијата биле изменети/додадени во текот на вековите за лични придобивки, контролирање на масите итн...

-Дома се молам кога сум сам, или кога моите спијат...
-Можам да кажам дека исто ги сакам...
-Поседувам како не...
-Никој не е совршен, освен Бог и Исус...
-Да
-Не сум пробал се уште...
-Давам, а тоа што го давам, и да сакам и да не сакам да ми го вратат, не ми го враќаат, а не им го ни барам..

-Note: Верувам во Бога и во неговите Десет заповеди и во оние реченици на пророците кои имаат смисла, затоа што како што кажав, дел се изменети, додадени... можеби згрешив што одговорив да на твоето претходно прашање, но сепак, верувам во Бога и колку што можам се држам до неговиот пат...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Јас се држам до учењето на раното христијанство... така да повеќето од овие искази од Библијата биле изменети/додадени во текот на вековите за лични придобивки, контролирање на масите итн...

-Поседувам како не...
-Да
-Давам, а тоа што го давам, и да сакам и да не сакам да ми го вратат, не ми го враќаат, а не им го ни барам..

-Note: Верувам во Бога и во неговите Десет заповеди и во оние реченици на пророците кои имаат смисла, затоа што како што кажав, дел се изменети, додадени... можеби згрешив што одговорив да на твоето претходно прашање, но сепак, верувам во Бога и колку што можам се држам до неговиот пат...

значи си го прилагодил христијанството по свој терк.

Не е тоа рано христијанство, во раното христијанство умирале оние кои не ги давале сите свои пари на црквата (види во Делата апостолски за Анание и Сафира) во раното христијанство верниците се обрежувале, принесувале жртви и се клањале во храмот и правеле обреди на прочистување, и во се го следеле стариот завет.

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899

-Поседувам како не...
-Да

Значи ти веруваш во она што ти сакаш да веруваш, а останатото го отфрлаш како додадено, зошто тебе ти нема смисла.

Newsflash дечко: ти не си христијанин. Ти не ја сметаш библијата за реч божја и не ја следиш како што би требало прав христијанин да ја следи. И зошто мисли дека тоа што ти си го одредил како додадено за да се контролираат масите е вистинското она додадено.

BTW, сите оние глупости што ги има во стариот завет, кога го прашуваат Исус дали стариот завет е точен и треба да се почитува, тој вика, од збор до збор, од точка до запирка, парафразирам нормално.

Член од
24 октомври 2012
Мислења
812
Поени од реакции
510
Значи ти веруваш во она што ти сакаш да веруваш, а останатото го отфрлаш како додадено, зошто тебе ти нема смисла.

Newsflash дечко: ти не си христијанин. Ти не ја сметаш библијата за реч божја.

BTW, сите оние глупости што ги има во стариот завет, кога го прашуваат Исус дали стариот завет е точен и треба да се почитува, тој вика, од збор до збор, од точка до запирка, парафразирам нормално.
А кој рече дека сум христијанин?! Јас сум само верник...

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
А кој рече дека сум христијанин?! Јас сум само верник...
Ти си во суштина пример за причината зошто религијата нема да изумре во скоро време.

Некој поназад рече идејата за Бог нема да изумре премногу е стара и премногу ни е потребна.
Да не заборавиме дека луѓето верувале/ат во разноразни глупости покрај бог/богови. Зборам за духови, демони, самовили, леприкони итн. и пред да почнат да веруваат во бог/богови. Стварта е дури и да изумрат религиите во овој облик во кој се денес, пак ќе има луѓе што ќе ги модифицираат за да одогвараат на денешните услови. Тоа што тешко е да се искорени е религискиот начин на размислување.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Note: Верувам во Бога и во неговите Десет заповеди и во оние реченици на пророците кои имаат смисла, затоа што како што кажав, дел се изменети, додадени... можеби згрешив што одговорив да на твоето претходно прашање, но сепак, верувам во Бога и колку што можам се држам до неговиот пат...
Во првите 10 или во вториите 10???

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Препрочитај уште еднаш, јас тоа не го реков. А што атеистите ли се криминалци? Но кога веќе ме влечеш за јазик, погледај и сам.
Прегледај го приврзокот 69829
Не убивај ,не кради,сакај го ближниот свој ,значи која е поврзаноста на христијанството со кримосиве?Ако тие изјавиле дека се католици нивните постапки го докажале токму спротивното,дека се атеисти кои само глумат христијани!

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Наброј ги па ке ти кажам...
Тие шо господ му ги запишал на Мојсеј на камени табли шо ги скршил или тие после шо се качил по вторпат и господ му ги издиктирал.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не убивај ,не кради,сакај го ближниот свој ,значи која е поврзаноста на христијанството со кримосиве?Ако тие изјавиле дека се католици нивните постапки го докажале токму спротивното,дека се атеисти кои само глумат христијани!
Пази ја саботата како ден божји (смртна казна е предвидена во божјите закони за оној кој ќе ја прекрши ова наредба) дури и е повторена колку е важна
Не прави идоли ни предмети на ништо што е на небото или на земјата, не им се клањај (на пример сега имаш икони по цркви, па крстови, на зидови, на ланчиња......
Општо земено многу од Божјите заповеди денес се погазени и отфрлени од оние кои се преставуваат како “следбеници божји“

Член од
13 април 2008
Мислења
7.592
Поени од реакции
6.959
Тор топ ! Конечно ќе прогледне Светот тогаш ... Можеби.

Ма да таа четириесетипрва прескоро ми делува, ама ајде ..

Kajgana Shop

На врв Bottom