Религиите ќе исчезнат до 2041ва

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.656
Поени од реакции
4.879
“Религиите ќе исчезнат до 2041 година“, тврди ирскиот психолг Нигел Барбер во своето истражување кое наскоро ќе биде и објавено.
Истражувањето на Барбер се спроведува во 137 држави. Се покажало дека во секоја развиена земја атеизмот е во пораст. Истакнува дека во неразвиените земји како афричките, атеизам воопшто нема. Од друга страна, во развиените европски држави атеизмот е во пораст. Барбер вели дека во Шведска 64% од населението се атеисти, во Данска 48%, Франција 44%, Германија 42%.
Антрополозите сметаат дека религијата е средство кое на луѓето им помага да излезат на крај со егзистенцијалната несигурност. Барбер верува дека оваа теза е точна.
Социјалниот развој според Барбер со тек на време сосема ќе ја истисне религијата во корист на атеизмот. Барбер предвидува дека религиозноста би требало да исчезне во наредните 30 години.

http://popara.mk/2013/vesti/religiite-kje-ischeznat-do-2041/
 
W

Werther

Гостин
Тешко дека религиите ќе го издржат бранот на информациите - интернетот. Секој има пристап до најголемата библиотека.
 
Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
Да, ерата на религиите завршува (неможе точно да кажеме која година ), потоа мислам дека настапува ерата на филозофијата, па на крај ера на технологија...
 
Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
478
“Религиите ќе исчезнат до 2041 година“, тврди ирскиот психолг Нигел Барбер во своето истражување кое наскоро ќе биде и објавено.
Истражувањето на Барбер се спроведува во 137 држави. Се покажало дека во секоја развиена земја атеизмот е во пораст. Истакнува дека во неразвиените земји како афричките, атеизам воопшто нема. Од друга страна, во развиените европски држави атеизмот е во пораст. Барбер вели дека во Шведска 64% од населението се атеисти, во Данска 48%, Франција 44%, Германија 42%.
Антрополозите сметаат дека религијата е средство кое на луѓето им помага да излезат на крај со егзистенцијалната несигурност. Барбер верува дека оваа теза е точна.
Социјалниот развој според Барбер со тек на време сосема ќе ја истисне религијата во корист на атеизмот. Барбер предвидува дека религиозноста би требало да исчезне во наредните 30 години.

http://popara.mk/2013/vesti/religiite-kje-ischeznat-do-2041/
Дали веруваш дека балканот и исочна европа некогаш ќе имаат егзистенијална сигурност?И дека кога ке исчезнат религиите светот ка биде подобро место за живот?
 

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
23.967
Поени од реакции
33.862
Тешко дека религиите ќе го издржат бранот на информациите - интернетот. Секој има пристап до најголемата библиотека.
Не секој. Во многу држави интернетот е цензуриран и контролиран. Неизводливо е човек кој не ја напушта Саудиска Арабија да може да се информира за религиозни теми. Од друга страна секојдневно е бомбардиран од религиозен булшит во страшни количини.

Христијанството прво ќе доживее колапс затоа што христијаните онаму каде што се малцинство на муслиманите исчезнуваат по насилен пат, а онаму каде што се мнозинство живеат во послободни секуларни држави во кои исчезнуваат под напливот на информациите. Но ова тешко да се случи во овој век. Прогнозите се неблагодарни и затоа што во било какво апокалиптично сценарио, било да е нуклеарна војна, вирус, судар со астероид... поголемиот дел од новите генерации повторно ќе се свртат кон некој нов или стар бог.
 

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
11.264
Поени од реакции
16.325
...Од својот трезор пушти демон
нова вера, нова библија
ми даде бакнеж, а примив отров
инстант љубов, инстант смрт...
 
W

Werther

Гостин
Не секој. Во многу држави интернетот е цензуриран и контролиран. Неизводливо е човек кој не ја напушта Саудиска Арабија да може да се информира за религиозни теми. Од друга страна секојдневно е бомбардиран од религиозен булшит во страшни количини.

Христијанството прво ќе доживее колапс затоа што христијаните онаму каде што се малцинство на муслиманите исчезнуваат по насилен пат, а онаму каде што се мнозинство живеат во послободни секуларни држави во кои исчезнуваат под напливот на информациите. Но ова тешко да се случи во овој век. Прогнозите се неблагодарни и затоа што во било какво апокалиптично сценарио, било да е нуклеарна војна, вирус, судар со астероид... поголемиот дел од новите генерации повторно ќе се свртат кон некој нов или стар бог.

Со првиот дел се согласувам, и образованието е bullsh*t, се врши страшна репресија, и народот се држи во информациски мрак.
Но, до кога ? Јас мислам дека, се е заради нафтата. Блискиот Исток, цел, лежи на нафта. Тоа им овозможува и во Европа да финансираат милиони долари наменети за пропаганда, и ширење на идеологијата.
Ibrahim Hooper, огромни финансии прима за PR услуги во САД, всушност го има прифатено Исламот и е дебело платен за тоа.
Докинс и Хиченс, редовно го брукаа на јавни дебати.
Кога би ја снемала нафтата, отидоа во неповрат. Или некоја алтернатива се пронајде.

За вториот дел, точно е тоа што го велиш (за земјите каде рисјаните се малцинство), но јас сепак мислам дека на запад нема ништо од религијата да остане. Ниту во Европа, ниту во Америка.

Единствено религиите во иднина ќе паразитираат во позаостанатите општества. :)
 

Erich Zann

Модератор
Член од
13 мај 2012
Мислења
13.838
Поени од реакции
29.123
Koлку шо Битлси станаа пославни од Исус (како што сами тврдеа), така и ова чудо.
 

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.595
до '41 тешко, не верувам, преблизу е. но тоа ЌЕ биде еден ден, ........ а за верата не мирот, таа најпрво ќе умре, не за друго него затоа што со окови ништо не се постигнува. се што е забрането Е послатко да се проба. така да христијанството и други вери, ...... да не кажам паметно си играат, ....... но со слободата што ја имаме ние ќе си останем традиционални верници, и како таква тие вери ќе си постојат.
но како и да е, мое мислење е дека до крајот на овој век верите ќе се изучуваат само по историја
 
На врв Bottom