Религиите во 21-виот век

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.998
Поени од реакции
83.378
Неписмен е од објективна перспектива, а провокатор од субјективна...
Да, али можам све тука на форумов да објаснам со категориите субјективен и/или несовршен.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Да, али можам све тука на форумов да објаснам со категориите субјективен и/или несовршен.
Реално гледано, кога за тоа би било потребен мисловен процес, ти нема да можеше таквото да си го најдеш. Ајде сега гитла во второ одделение, не досадувај...

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Се слагам со твоите објаснувања дечко, али ова црвенково ти фрчи. И тоа бајаги. Во науката нема апослутна вистина. Постојат научно верифицирани факти.
Така е, во право си!
Но, не ни реков дека во науката се е апсолутна вистина, туку дека научниот метод е единствениот начин/процес за доаѓање (блиску) до апсолутната вистина - апропо верниците кои инсистираат на апсолутната вистина. Значи: начин/процес за доаѓање, не во, туку до апсолутната вистина. Тоа што не стигнав да потенцирам е дека тој процес е асимптотски. Бесконечно блиску до апсолутната вистина не е вистинска апсолутна вистина, но „врши работа“. :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Така е, во право си!
Но, не ни реков дека во науката се е апсолутна вистина, туку дека научниот метод е единствениот начин/процес за доаѓање (блиску) до апсолутната вистина - апропо верниците кои инсистираат на апсолутната вистина. Значи: начин/процес за доаѓање, не во, туку до апсолутната вистина. Тоа што не стигнав да потенцирам е дека тој процес е асимптотски. Бесконечно блиску до апсолутната вистина не е вистинска апсолутна вистина, но „врши работа“. :)
Не врши работа. Извини. Ако сериозно ја браниш науката (и ако си се бавел со неа), муабетите за апсолутна вистина ти се трокирања во калта во која сам се заглави.

G

galaxy

Гостин
Нема. Али осеќам дека многу сакаш да ми прошверцаш некое такво тврдење. ;)
Зошто да ти прошверцувам? Те прашувам кое е твоето мислење и ти бидејќи си го знаеш твоето мислење и бидејќи имаш слободна волја можеш како сакаш да ми одговориш. Нели е така? :)

Член од
4 мај 2009
Мислења
2.476
Поени од реакции
5.545
Зошто да ти прошверцувам? Те прашувам кое е твоето мислење и ти бидејќи си го знаеш твоето мислење и бидејќи имаш слободна волја можеш како сакаш да ми одговориш. Нели е така? :)
Не знам зашто, ти си знаеш најарно. Малце ми е мука од „браначи“ на наука на форумов. Посебно од мрсулковци кои уште не завериле втор семестар, а се дрзнуваат да дрват за квантна кинетика и комплицирани концепти од кои боли глава. Call me crazy, ама имам впечаток дека огромниот број на оние кои се к`лнат у наука и дрват за научни методи по форумов немаат напишано нит објавено ни еден научен труд. Ниту пак некогаш сериозно се бавеле со научна работа. А тоа е малце смешно, нали?

• Ми се допаѓа
Reactions: H8R

Antiteist

ateist
Член од
19 декември 2011
Мислења
127
Поени од реакции
104
Не врши работа. Извини. Ако сериозно ја браниш науката (и ако си се бавел со неа), муабетите за апсолутна вистина ти се трокирања во калта во која сам се заглави.
Остај тоа, него ми заглави компјутерот... Windows е лош оперативен систем - научно докажана апсолутна вистина. :)

Повторно - во право си! Непотребно се трудев да му ги отворам очите на Бјорн со паралелата за апсолутната вистина (наспроти теолошкиот концепт). Лош пристап, признавам, ама Бјорн не сака да ја види ниту неапсолутната вистина, џабе сите аргументи... Иначе, мислам дека аналогијата со асимптотско приближување не е толку лоша, иако знам дека науката воошто не се занимава со концептот на апсолутна вистина. Има попаметни работи што да прави...

Kajgana Shop

На врв Bottom