Редот на раѓање го одредува карактерот на детето

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Спајдер напиша:
Првите деца имаат поголема самодоверба,голем натпреварувачки дух и доминантни се во споредба со последното дете во семејството. Поради тоа првородените најчесто се главни на некоја позиција,совесни се,го прифаќаат конвенционалниот морал, се идентификуваат со вредностите на своите родители и се попослушни. Имаат успешна кариера, загрижени се за својата положба, емоционално се напнати и сколни се кон бес. Ги избегнуваат ризиците, особено во спортот и повеќе сакат пливање, тенис, голф и други активности во кои нема контакт.
Сестра ми не ги сака нарцисите,но сепак има поголема самодоверба во споредба со мене,истакнат натпреварувачки дух, и секако многу подоминатна од мене.....Не знам на која позиција ќе биде,а дека е попослушна од мене,попослушна е(и двајцата тераме инат,ама ја го имам поголемиот,т.е. јас многу поретко попуштам). За кариера како што е тргната сега,верувам дека ќе ја има,она е емоционална,а дали е повеќе од мене не знам,сепак ниеден од нас двајца не е ладен длабоко во себе...но и двајцата го имаме тој некаков штит кој некако не прави ладни кога разговараме со други лица. Склона е кон бес,да...а за избегнување ризици?....NОT!...Сака кошарка,има играно фудбал(на женски турнир) и мислам дека сака да превзема ризици и едно време имаше испринтано на една нејзина маица,кое можеби и е едно од нејзините мотоа "Those who are affraid to fall,will never fly" , па сега видете дали се плаши на предизвиците
СпаЈдеР напиша:
Второродените деца се разликуваат од првородените а во споредба со нив,имааат помала самодоверба. Но, затоа се алтруисти, повеќе сочувствуваат со туѓите чувства, а додека се мали повеќе се дружат со другите(поголеми) деца. Овие луѓе имаат помала совест и помала желба за освета од првородените. Подруштвени се и отворени се кон различни искуства. Бунтовни се и сакаат да ризикуваат.
Имам помала самодоверба,алтруист сум,епа да...поинтересно е со поголемите деца,поразлични искуства,повозбудливи...За друштвен,друштвен сум,ама одкога ќе се опуштам во разговорот,одпочеток секогаш сум срамежлив.....Бунтовен сум, секогаш сакам да го добијам тоа што сум го намислил,на било каков начин...добро сега,има некои исклучоци :smir:
СпаЈдеР напиша:
лавна причина поради која доаѓа до такви разлики е во тоа што во зависност од редот на раѓање усвојуваме различни стратегии за да го привлечеме вниманието на родителите. Со оглед на тоа дека некогаш не можеме да добиеме доволно родителска љубов, мораме да си осигуриме посебно место во семејството и да се погрижиме да привлечеме љубов, негувајќи вештини и особености кои се различни од оние на братот или на сестрата.
Првородените први одат на училиште и се соочуваат со предизвиците на адолесценцијата,добиваат повеќе внимание, поголема грижа и поприврзани се со родителите во раното детство. Но ако до нивната 3та година не се роди друго дете, родилите кон нив стануваат поладни и им наметнуваат строги ограничувања. Првородените девојчиња се склони кон момчешки карактеристики,особено ако имаат само сестра,бидејќи повеќе се споредуваат со таткото. Ако по девојчето се роди момче,тоа ќе биде донекаде склоно кон женски особини.
Eпа сигурно потсвесно сите ние сакаме на различен начин од нашиот брат/сестра да го добиеме родителското внимание и родителската љубов. Инаку за ова женскиве особини не знам,ако мисли дека дека не сме баш по спортот,може да се рече...или дека не ни пречи да не бидеме први секаде т.е. не сме толку со натпреварувачки дух како првородените...не знам,овие женски и машки особини не ми се баш адекватни ама како и да е. Инаку пред да не роди мајка ни,за првото дете(сестра ми) до крајта го мислеле машко,а мене до крајта(пред раѓањаето) женско.... :pos: :kesa:
 

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Јас сум единица и не се пронајдов баш во некоја од точките...
 
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
2 машки деца или 2 женски деца::
прво дете помалку верува во себеси бидејќи често помалиот го стигнува во неговите успеси. Вториот, има натпреварувачки дух, поцврст емоционално и повеќе пефекционист.
Различен пол:
во ова важат само правилата за редот на раѓање. Помал е натпреварувачкиот дух. Доколку сестрата е постара, машкото најчесто е со поцврст карактер, за брзо време се чувствува дека ја има заминато сестрата. Доколку е Машкото постаро често делува заштитнички спрема сестрата и не се чувствува загорозен од неа.

Интересен е случајот подоцна во годините.

На 38-42 години често луѓето се променуваат.

Првородените мажи од ориентирани кон цел стануваат ориентирани кон врската а кај жените е обратно. Тогаш жените може лесно да ги користат другите за остварување на своите цели.

Второродените жени од дисциплинирање на деца се ориентираат кон дисциплинирање на себеси, а второродените мажи стануваат потолерантни кон себеси

Третородените жени, од задоволување на други, одат кон задоволување на себе, а мажите - обратно.
 
Член од
19 март 2007
Мислења
6.574
Поени од реакции
163
Браво за мислењава ........... и донекаде се и точни да ви кажам право:smir:
 

PSYtisfaction

Царевата ќерка
Член од
30 јуни 2006
Мислења
3.922
Поени од реакции
527
Димитар напиша:
Средно дете (од три)
 • 1. Нема права ни на најстар (најискусен) ни на најмал
 • 2. Се чувствува дека животот не е фер
 • 3. Се чувствува несакан, зафрлен, стеснат
 • 4. Чувствува дека не му е место во фамилијата.
 • 5. Станува обесхрабрен и проблематичен или се обидува да се издигне највисоко, на сметка на другите - односно спуштајќи ги пониско
 • 6. Се адаптира
 • 7. Учи како да се справи и со постариот и помладиот неодбирајќи средства
Дај бе не ме зезај, испаднав аутсајдер. :pos:
1. За правата... Какви се тие права што треба да ги имам во семејството, енивеј?!
2. Животот НЕ е фер, ама јас не сум емо. :pos:
3. Таман работа. Барем моите не се такви родители што би фаворизирале само едно од децата, а би ги запоставиле другите две.
4. Да, понекогаш. Кога со човечки зборови се обидувам нешто да им објаснам, а они не сакаат ни да ме слушнат и си го тераат својот филм.
5. Сериозно не ги сметам моите сестри дека се на повисоко ниво од мене, па за да морам да ги спуштам.
6. Да. А кој не се?
7. Не учам, научив веќе, игнор и готово :pos: Не, немам некои особени проблеми со ова...

Наравоучение: генерализации за група луѓе се лоша работа.:)
 
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Изгледа требаше да ставам и една точка најдоле:
Никој од овие групи не ги признаваат своите особини.....

Шала на страна... како што спомнав не го смислив јас ова, јас најмалку се најдувам во особините на единец. Го смислувале ова... и нашле некој си просек...
 

ragazza

Adorable
Член од
3 јуни 2005
Мислења
2.870
Поени од реакции
29
Како средно дете од три , од ист пол имам само едно да кажам , далеку е сонцето.Колку само врска нема!
 
Член од
8 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
30
Димитар напиша:
Димитар напиша:
 • Размазени и разгалени
 • Се чувствуваат некомпетентни бидејќи возрасните се поспособни.
 • Во центар на внимание, често уживаат во таа позиција. Можно е да се чувствуваат дека се специални.
 • Себе си се ставаат на прво место.
 • Често се потпираат на услугите од другите, отколку на својот труд
 • Се чувствуваат нефер третирани кога нема да е на нивни начин
 • Можат лесно да одбијат соработка
 • Играат „раздели па владеј“ на нивни начин
Od kade go izvadi ova bas me interesira. Jas sum edinica i nitu sum razmazena ni razgalena, nitu se osekjam nekompetentna ni sakam da raskaruvam lugje. Ova sto ovde go opisa moze da bide karakteristika samo na strasno sebicni i tesko iskompleksirani licnosti . Decata koi se edinici bas naprotiv se podruzeljubivi zatoa sto im fali bliskost na brat ili sestra i toa sakaat da go nadoknadat so drustvo . A za toa dali sme razmazeni ili ne sme kje ti kazam deka vo mojata posiroka familija imam primeri beter razmazeni od mene a ne se edinci.
 
Член од
19 септември 2005
Мислења
5.616
Поени од реакции
180
Ninochka напиша:
Od kade go izvadi ova bas me interesira. Jas sum edinica i nitu sum razmazena ni razgalena, nitu se osekjam nekompetentna ni sakam da raskaruvam lugje. Ova sto ovde go opisa moze da bide karakteristika samo na strasno sebicni i tesko iskompleksirani licnosti . Decata koi se edinici bas naprotiv se podruzeljubivi zatoa sto im fali bliskost na brat ili sestra i toa sakaat da go nadoknadat so drustvo . A za toa dali sme razmazeni ili ne sme kje ti kazam deka vo mojata posiroka familija imam primeri beter razmazeni od mene a ne se edinci.
Од тука....

Инаку, веќе неколку пати (како единец) не се слагам со ова напишаното, но сепак, стои во психологијата...

Не е возможно тоа да е со точност 100%... претпоставувам ова повеќе држи вода за американски услови.
 • Таму детето единец првиот контакт со други деца го има во училиште. Тука кај нас од 2 години трчаат во дворот со децата од комшиите.
 • Таму тој прв контакт го има на возраст од 5-6 години и мора да учи да дели работи. Предтоа нонстоп се било за него, а ваму се јавува таа борба каде веќе не е центар на внимание. Кај нас не е воопшто така... јас и до забавиште бев опкружен нонстоп до деца, братучедими кои живеат на 10 метри од мене, комшии кои се приближна генерација со мене (2 години плус, минус)
Имам впечаток дека кон овие карактеристики кои се наведени за единците, најголемо влијание има изолираноста во развиениот свет од други деца. 6 години е многу за детето да променува навики. Дотогаш самото тоа дете има стекнато свои карактеристики, и начини на понашање...
 
Член од
9 март 2007
Мислења
483
Поени од реакции
6
Димитар напиша:
Од тука....

Инаку, веќе неколку пати (како единец) не се слагам со ова напишаното, но сепак, стои во психологијата...

Не е возможно тоа да е со точност 100%... претпоставувам ова повеќе држи вода за американски услови.
 • Таму детето единец првиот контакт со други деца го има во училиште. Тука кај нас од 2 години трчаат во дворот со децата од комшиите.
 • Таму тој прв контакт го има на возраст од 5-6 години и мора да учи да дели работи. Предтоа нонстоп се било за него, а ваму се јавува таа борба каде веќе не е центар на внимание. Кај нас не е воопшто така..
Имам впечаток дека кон овие карактеристики кои се наведени за единците, најголемо влијание има изолираноста во развиениот свет од други деца. 6 години е многу за детето да променува навики. Дотогаш самото тоа дете има стекнато свои карактеристики, и начини на понашање...
Потполно се слагам со Димитар!
Како мајка на единец,а и сопруга на единец,можам да согледам многу карактеристики на единците...Сепак е се индивидуално,зависи од многу услови-средината,особено има големо влијание...
За дружељубивост можам да тврдам дека се многу по дружељубиви од колку оние со браќаи сестри!Тие своите потреби за дружење ги задоволуваат меѓусебно,а единците ги бараат во останатите-родниди,комшии,школски,итн...
 

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Prababa mi bila 9-to od 12 deca, taa bese cel zivot komandant! Hitler i Staljin da i pozavidat, a vo ponovo vreme i Bush i Putin mozea voda da i nosat pod prozorec, a ne e ni prvo ni sredno ni posledno.
Jas mislam deka e BULLSHIT toa, nema vrska, se e do roditelite, sredinata i sostojbite naokolu za vreme na formiranjeto na edinkata.
 
Член од
8 јули 2006
Мислења
54
Поени од реакции
30
Димитар напиша:
Од тука....

Инаку, веќе неколку пати (како единец) не се слагам со ова напишаното, но сепак, стои во психологијата...

Не е возможно тоа да е со точност 100%... претпоставувам ова повеќе држи вода за американски услови.
 • Таму детето единец првиот контакт со други деца го има во училиште. Тука кај нас од 2 години трчаат во дворот со децата од комшиите.
 • Таму тој прв контакт го има на возраст од 5-6 години и мора да учи да дели работи. Предтоа нонстоп се било за него, а ваму се јавува таа борба каде веќе не е центар на внимание. Кај нас не е воопшто така... јас и до забавиште бев опкружен нонстоп до деца, братучедими кои живеат на 10 метри од мене, комшии кои се приближна генерација со мене (2 години плус, минус)
Имам впечаток дека кон овие карактеристики кои се наведени за единците, најголемо влијание има изолираноста во развиениот свет од други деца. 6 години е многу за детето да променува навики. Дотогаш самото тоа дете има стекнато свои карактеристики, и начини на понашање...
Apsolutno se soglasuvam so tebe. Ne znaev deka izvorot ti e stranski sajt kade sto ima sosema poinakva kultura na ziveenje. Iako mozebi tamu imaat podobri ( materijalni) uslovi za zivot i pogolem izbor na moznosti, sepak mislem deka nie sme posocijalizirani i pooformeni kako licnosti uste od deca zaradi toa sto ne sme izolirani od svetot kako kaj niv. Toa najubavo go gledam koga kje mi dojdat rodninite od stranstvo i mnogu se poinakvi od nas da ne recam cudni, ne znaat da se vmesaat vo drustvo, da se najdat vo muabet sto bi se reklo i se cudat kako taka nie sme non stop okruzeni so lugje a kaj niv za kafe so komsiite se dogovaraat vo maj za vo oktomvri:toe: .
 

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ninochka напиша:
Apsolutno se soglasuvam so tebe. Ne znaev deka izvorot ti e stranski sajt kade sto ima sosema poinakva kultura na ziveenje. Iako mozebi tamu imaat podobri ( materijalni) uslovi za zivot i pogolem izbor na moznosti, sepak mislem deka nie sme posocijalizirani i pooformeni kako licnosti uste od deca zaradi toa sto ne sme izolirani od svetot kako kaj niv. Toa najubavo go gledam koga kje mi dojdat rodninite od stranstvo i mnogu se poinakvi od nas da ne recam cudni, ne znaat da se vmesaat vo drustvo, da se najdat vo muabet sto bi se reklo i se cudat kako taka nie sme non stop okruzeni so lugje a kaj niv za kafe so komsiite se dogovaraat vo maj za vo oktomvri:toe: .
Колку сте само грешка!
И јас живеам во „странство„па децата се опкружени секој ден со други деца комшии,пријатели,другарки/другари итн...

И да тоа горе напишаното е само една стана на која не и ни обраќам внимание затоа што секое дете е приказна за себе!Неможам моето средно дете да го споредувам со 10000.. други средни деца,или најмалата итака натака...
 

girlll

§įмθπŞ ďª φΪШ
Член од
28 јануари 2007
Мислења
3.418
Поени од реакции
111
Единeц
1.Размазени и разгалени - Not me

2.Се чувствуваат некомпетентни бидејќи возрасните се поспособни. - Koj gi lazel deka se posposobni? :D

3.Во центар на внимание, често уживаат во таа позиција. Можно е да се чувствуваат дека се специални. - DapZ.. I narcis sum isto.. :D

4.Себе си се ставаат на прво место. - Me myself and I.. Ali da bideme realni.. Sekoj koa treba da izbira megu sebe i nekoj si drug.. Bilo koj.. Ne e bitno koj.. KE SE IZBERE SEBESI

5.Често се потпираат на услугите од другите, отколку на својот труд - Pa.. Chat Pat :D

6.Се чувствуваат нефер третирани кога нема да е на нивни начин - Ponekad e tocno ova.. Ali ne mn cesto :D

7.Можат лесно да одбијат соработка - Pa zasto da ne? I can do what I want on my own..

8.Играат „раздели па владеј” на нивни начин - Da Da Da
 

a n g e l c e

^ Poison Girl ^
Член од
25 јануари 2007
Мислења
1.202
Поени од реакции
5
Димитар напиша:
Единeц
 • Размазени и разгалени
 • Се чувствуваат некомпетентни бидејќи возрасните се поспособни.
 • Во центар на внимание, често уживаат во таа позиција. Можно е да се чувствуваат дека се специални.
 • Себе си се ставаат на прво место.
 • Често се потпираат на услугите од другите, отколку на својот труд
 • Се чувствуваат нефер третирани кога нема да е на нивни начин
 • Можат лесно да одбијат соработка
 • Играат „раздели па владеј“ на нивни начин


ne se soglasuvam so ovoj stav zasto ne e nitu malko tocni t.e. nitu malku ne me opisuva mene zasto jas sum ednika.mozebi sum razgalena no veruvajte ima i polosi od mene
:nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene::nenene:
 

Kajgana Shop

На врв Bottom