Регистрирање на фирма?

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Тема-близнак на онаа темата за затворање на фирма. Дека сум ептен зелен на ова поле, не се смејте на евентуалните наивни грешки што (најверојатно) ќе ги направам :)

Ме интересира колкав е трошокот некој да отвори фирма во Македонија, и под услов единствен вработен да е газдата, колку би морал да плати (давачки, осигурување) за едногодишно одржување на истата? И да нема никакви приходи/расходи, колку е основната сума што мора во секој случај да ја плати?

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Пред 3 години беше околу 150-200 евра, не верувам дека до сега нешто се променило. Газдата не мора да е вработен, но мора да е вработен Управителот, кој може да биде било кој, не мора газдата.

Давачки за одржување на истата - придонесите кои ќе мора да ги плаќаш за пријавениот, ако го пријавиш на минималец за Управител (не ме фаќај за збор, не ми текнува колку беше минималецот), би требало некаде околу 5.000 - 7.000 месечно. Понатаму, другите давачки зависат од тоа колку промет (профит) остварува фирмата (персонален данок и данок на добивка, ДДВ...)

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
276
Сега мислам дека е околу 9000 денари-со тоа што фирмата ти ја отвара адвокат, нели. Може и сам само што има многу за трчање и документи за средување башка има некои финти у стилот дека мора да имаш некоја основна главнина за основање на фирма, која може адвокат да ја ”изведе” од некои други работи.

Отварањето трае 3 дена ако станува збор за ДООЕЛ а за другите форми на организација мислам дека е неколку дена подолго. Со тенденција наскоро да се сведе само на еден ден.

Понатаму за трошоци и тие пропратни работи (сметководство,даноци и сл.), има фирми кои за тоа ги плаќаш и они ти ја бркаат целат работа.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Pred da otvoris firma, dooobro proanaliziraj kako ke ja vozis. Trosocite na otvaranje se minimalni , no veke od drugiot den ti generira TROSOCI.
Ako imas definiran biznis plan so definiran protok na pari , togas dobro , ako ti treba firma samo za da ja imas...poevtino i poelegantno ti e nekoja registrirana vo Delawer ..,na primer :)

Necrophilia

Find Prettys Womans from your city for night
Член од
13 август 2006
Мислења
7.633
Поени од реакции
140
Овердрајв напиша:
Тема-близнак на онаа темата за затворање на фирма. Дека сум ептен зелен на ова поле, не се смејте на евентуалните наивни грешки што (најверојатно) ќе ги направам :)

Ме интересира колкав е трошокот некој да отвори фирма во Македонија, и под услов единствен вработен да е газдата, колку би морал да плати (давачки, осигурување) за едногодишно одржување на истата? И да нема никакви приходи/расходи, колку е основната сума што мора во секој случај да ја плати?
кратко и јасно - ако киријата ти е 180 евра на локалот (како во случајот на татко ми) и имаш само еден вработен - повеке од 600 евра нема давачки. Во секој случај - зависи од бизнисот. Ако ти е трговија со бела техника и технологија толку иде одприлика со + - 50 евра. Значи платено хатепе, сметководител, кирија, сметка за струја, сметка за вода, телефон - ова сметкиве идат во просек одприлика со 20/30 евра, осигурување, бла..бла... ме свати нели.

како и да е да не ме сватите погрешно. Јас ги кажав целосните давачки што можат да постигнат максимум за функционирање на фимра за трговија Д.Т.П.У.

пред се зависи за што ке биде намената на таа фирма и колку вработени ке имаш.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Убаво рече Concrete, веќе од отварањето ти генерира трошоци. Иако минимални, сепак непотребни доколку не стартуваш веднаш со работа. Значи, направи ги сите претходни подготовки за бизнисот, отварањето на фирмата нека биде последниот чекор кој треба да биде направен за да стартува бизнисот.

Него, дали некој од вас регистрирал акционерско друштво до сега? Кои се разликите во процедурата на регистрација и услови кои треба да бидат исполнети за разлика од доо, дооел...?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
AD ??? Zanimlivo , bas denovive razmisluvav nesto na taa tema :):)!!
Mislam deka ne e nisto poslozeno od drugite varijanti , normalno , ako imas dovolno pari. Mislam deka bese vo nivoto na minimalniot osnivacki vlog i nesto okolu emisijata na akcii......

Vnuce

http://abix.mk
Член од
20 март 2006
Мислења
2.602
Поени од реакции
223
Кога више забегавме со темава, ќе биде некој љубезен да ми објасни што е доо, дооел, ад знам што е (барем скратеницата :) ).
Предности / маани / намени ... и слични ствари...
Стварно неам појма што е што и за што е :( :toe:

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
ДОО - Друштво со ограничена одговорност
ДООЕЛ - Друштво со ограничена одговорност на едно лице

Член од
2 април 2006
Мислења
2.842
Поени од реакции
31
Хмм Овер, зашто би отворил фирма?

Освен ако не е за да работиш нешто, не се исплати.

Мада ко ќе помислам има многу луѓе што така отвараат фирми во Бугарија за да купат кола таму и да ја регистрираат, пошто е далеку поефтино. toae:

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
200 evra se trosocite za registriranje firma. Jas tolku plativ. Advokatot ti ja zavrsuva celata rabota. Tvoe e samo da platis. :)

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Pa so sreka Jakove..the proud owner of a company :):)!!!
Ke proizveduvas nesto ili ke prodavas pamet :)

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Трошоци се отприлика 200 евра, и за ДООЕЛ и за ДОО оди брзо, јас и другар пред 6-7 месеци отворивме ДОО, и ја активиравме (ако не почнувате одма може и да почекате ако не ја активирате одма, ама нема да можете фактурирате).

А за трошоци, зависи од работата, ама за книговодител обавезно одат 1000-2000 месецот.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
cYb3rc0re напиша:
Трошоци се отприлика 200 евра, и за ДООЕЛ и за ДОО оди брзо, јас и другар пред 6-7 месеци отворивме ДОО, и ја активиравме (ако не почнувате одма може и да почекате ако не ја активирате одма, ама нема да можете фактурирате).

А за трошоци, зависи од работата, ама за книговодител обавезно одат 1000-2000 месецот.
I na prvata inspekcija da zaglavish! Dobar knigovoditel pod 50e ne baraj, za da mozesh 'normalno' da si rabotish, pod ova 'normalno' mislam edno da prijavish 10 da prodadesh isl. Da ne zvucham nekulturno ama, ke ti se ebi mameto ako prijavish pola i nagore i za toa gi platish site davachki! Nashava drzava e uzasna za siten biznis i malostopanstvenici, sekoj den slusham kako davaat popusti za stranski investicii i ushte ova, ona, nova ekonomska zona, bla bla.... do kade? site ranbotnici da bideme na nekoj gazda od rOMANIJA ili bUGARIJA(vaka 'literaturno' gi napishav zashto naskoro niv ke treba da im lizeme muda za vlez!)
Beneficija za siten biznis, nekakva odstapka od vladata? pazi boze, smao toa go nema, kaj nas e samo novogodishen son!
Inaku pocheten troshok prviot mesec bez ninakov ostvaren profit minimum e okolu 500e dokolku imash svoj deloven preostor a dokolku nemash togash stavete i kirija, zashto mora toj da go prijavish, mora da si platish pridones ushte nepochnat so rabota barem za gazdata/menadzerot, smetkovoditel, advokat, sushte nekoj propraten dokument za tebe kako gazda...= enda 'luljakova'!

Slushnav nekoj zakon za pocheten sigurnosen kapital vo banka so koj ja garantirash firmata vo sluchaj na stechaj ama ne znam tochno! Ako znae nekoj neka kaze! Za domashna firma! Sekade vo svetot go ima, ne znam kaj nas dali e vo sila i kolkava e sumata????

cYb3rc0re

~ место за реклама
Член од
3 мај 2005
Мислења
914
Поени од реакции
170
Dzings напиша:
mora da si platish pridones ushte nepochnat so rabota barem za gazdata/menadzerot, smetkovoditel, advokat, sushte nekoj propraten dokument za tebe kako gazda...= enda 'luljakova'!
Не мора (барем со ДОО) да пријавиш вработен, мислам дека имаш фора неколку години.

Kajgana Shop

На врв Bottom