Ајде! Бидејќи ти нема да се бориш за власт, еве јас би се жртвувал да ја превземам и ветувам дека ќе бидам подобар од Бранко. Ќе придинесам и за невработените и за социјалните случаи, најмал проблем тоа.
Јас не мислам дека е најмал проблем.Многу војни настанаа поради таквите проблеми.Поради такви кои викаат дека е најмал проблем затоа проблемот сеуште не е решен.И ништо чудно и ти да дојдеш на власт па ситуацијата иста да биде.Да,настанале револуции токму со таа цел да се реши тој проблем и оние кои дошле на власт станале исти како претходните,токму поради таквиот став.
Зарем веруваш дека ако дојдам на власт едноставно ќе ја препуштам цела власт во раце на некој кој вели најмал проблем тоа и ќе го решам...!? Нешто за што и се повикува војната.
Што се однесува до властта,точно јас не би бил дел од политиката и владата.Откако би дошол на власт како командант на војската ќе формирам привремена техничка влада и јас во таа влада нема да бидам, додека да се стабилизира државата и да се продолжат демократско политичките активности.Ќе ги донесеме и востановиме револуционерните закони и ќе формираме револуционерен одбор кој ќе биде заштитник на новите револуционерни закони и одредби.Токму со цел војната да не би била залудна поради демократијата.Во меѓувреме додека сеуште има техничка влада ќе расчистиме со некои кои се дестабилизатори на државата и антиреволуционери и ќе се погрижиме да воспоставиме траен мир.Потоа откако ќе се пререгистрираат старите и ќе се регистрираат новите политички партии ќе ја распуштам техничката влада и ќе овозможам распишување на избори.После тоа си продолжуваат нормално да си функционираат општествено политичките работи.Јас ниту би формирал политичка партија ниту би учествувал во владата.Едноставно ќе останам само во командниот дел.
Ако направиме револуција ти гарантирам дека ќе бидеш во привремената техничка влада.А понатака ако успееш да отвориш партија со исфорсираноста како револуционер и борец и да станеш лидер во ред.Ако не тогаш секако ќе бидеш на висока позиција во државната администрација.
Мојот концепт е тој,секој кој ќе војува рамо до рамо со останатите секако ќе биде дел или во властта или во државната администрација.Всушност и не се потребни многу души за правење на револуција доколку се војува со некоја силна донирана артилерија,така да сите што би војувале би можеле да ги добијат тие привилегии.Не сум од тие лидери кои направија војна и само ги искористија борците за свои цели и откако дојдоа на власт ги заборавија.
Тоа е еден краток опсег на работите, што би било ако би било.