Револуција, војна, воени стратегии, воени тактики

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Ајде да направиме револуција.
Ајде! Бидејќи ти нема да се бориш за власт, еве јас би се жртвувал да ја превземам и ветувам дека ќе бидам подобар од Бранко. Ќе придинесам и за невработените и за социјалните случаи, најмал проблем тоа.

Член од
21 октомври 2009
Мислења
1.533
Поени од реакции
2.411
Поттикот од моја страна за револуција е сосема случаен со бранковиот поттик.И нема иста идеолошка цел.Јас дури воопшто не се согласувам со бранковиот обид.Неговата револуција е всушност само желба за власт и ништо друго.Тоа не е револуцијаТој владееше и се покажа колку придонесе за невработените и социјалните случаеви.Тој се бори за малкумина кои се успешни.Јас се борам за сите.
Ајде да направиме револуција.
Да го отргнеме овој систем каде само малкумина го имаат капиталот,а останатите се на цедило.Ајде да направиме револуција каде што ќе има и богати но ќе има и заштитени луѓе,оние кои не успеваат.Каде што во нашата држава ќе има услови за сигурен и спокоен живот.
Ајде да направиме револуција да го отргнеме јаремот од оние кои не поробија и секој ден не цицаат или со даноци или со казни или со експлоатација на нашиот труд.
Што останува за нас?Ништо,добиваме плати само колку да останеме живи.Живи мртовци.А од друга страна малкуттемина,еден грст луѓе,уживаат во раскошот на животот.
Ајде да направиме револуција да рипнеме против државата и да кажеме доволно беше.Доволно беше да трпиме големи казни спрема слабите плати кои ги имаме;да бидеме угнетувани;доволно е да работиме за нив.Неможеме веќе вака.Или ќе има заштита од државата ако останеме без работа или војна.Нема веќе да молчиме.
Ајде да направиме револуција и ако не залажуваат дека ќе треба да гинат наши војници,наши деца и браќа.Кажете им ако треба да гинат нека гинат.Исто онака како ние што гинеме секој ден.Да тоа се нашите деца,оние деца кои ни доаѓаат за неплатени сметки и ни земаат се од дома доколку немаме да платиме.Да тоа се нашите деца и нашите браќа кога не казнуваат со огромни казни,кога не тепаат по затворите,кога ни прават контроли по домовите.Кажете им ако ние гинеме што останало за нашите браќа.Ајде да направиме револуција каде и нашите деца и нашите браќа и сестри и ние ќе се бориме.
Кој може да направи нека направи и јас со радост ќе се придружам.
Ајде да направиме револуција ама вистинска револуција!

Џабе ти е капиталзам со социјална заштита, сепак пак е капитализам. Пак општото добро ќе им припаѓа на 2% од граѓаните. Од кој 1 % сосема незаслужено.

социјализам му е мајката.... и она тврдокорен социјализам на Карл Маркс , а не на преработената верзија на комунизмот од страна на Ленин.
Чист изворен социјализам.
Работничката класа да е раководител на општеството, а не буржоазијата.

Гледам дека си исфустриран од капитализмот, а сепак се плашиш од социјализмот. Зошто?
Дали имаш прочитано социјалистичка литература?
Ќе ти го препорачав Капиталот или Комунистичкиот манифест ама не се баш за почетници.
Би ти го препорачал делото Rius (Eduardo del Rio) - Marx for beginners
лесно книгуле на Англиски со многу илустрации. Таман да се запознаеш кои се начелата на социјализмот

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Како немаше обезбедено оружје? Еден од неговите најблиски генерали, кој сега претендира за неговиот трон и пие кафиња со реакционерски елементи јасно кажа дека ќе се пука. Ако немаа оружје не би го викал тоа. Инцидентите требаше да ги створат тие. Бранко тргна храбро напред, го проби кордонот, ама неговите не го следеа. Од денешна перспектива многу јасно се гледа дека го продале и му ја минирале револуцијата мислејќи дека така ќе го добијат неговиот престол.

Ама јак е Бранко, сега нека си ги лиже и залечи раните, нека ја консолидира партијата, избрка предавниците, па пак во нов поход. Новиот може да биде историски. Да се изучува насекаде низ светот и после 500-600 години. Цела ера може да биде крстена по него. Ерата на бранковизмот!
Бранко ревулуционер ,ај не зезај.Тој ги создаде појкето олигарси во земјава сега пак бил ревулуционер!:facepalm:

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Бранко ревулуционер ,ај не зезај.Тој ги создаде појкето олигарси во земјава сега пак бил ревулуционер!:facepalm:
Апсолутно. Бранко ја контролираше првичната акомулација на капитал во државава. Ја започна промената на економскиот систем. Не го прави тоа револуционер?

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Апсолутно. Бранко ја контролираше првичната акомулација на капитал во државава. Ја започна промената на економскиот систем. Не го прави тоа револуционер?
Не им вервам многу на револуционери што се возат во Мерцедес С класа ,и од државата примаат 180000 евра годишно!

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Не им вервам многу на револуционери што се возат во Мерцедес С класа ,и од државата примаат 180000 евра годишно!
Затоа државава ќе тоне во декаденција. Никогаш нема да ви дојде памет...

Член од
17 февруари 2013
Мислења
575
Поени од реакции
481
Затоа државава ќе тоне во декаденција. Никогаш нема да ви дојде памет...
На кого то нема да ни дојде паметот,јас знам од каде идат декаденцијата и воопшто не го обожавам капитализмов и исто така знам дека во Мк во моментов не постои лево орјентирана партија.Не е битно името на партиата ,битни се потезите што ги прави. И владиката Качивенда носи мантија ама далеку е од христијанин!

Член од
21 ноември 2011
Мислења
884
Поени од реакции
410
На кого то нема да ни дојде паметот,јас знам од каде идат декаденцијата и воопшто не го обожавам капитализмов и исто така знам дека во Мк во моментов не постои лево орјентирана партија.Не е битно името на партиата ,битни се потезите што ги прави. И владиката Качивенда носи мантија ама далеку е од христијанин!
navistina ne postoi leva opcija, a onie sto samo na ime se levi - socijalistickata i rabotnicko selanskata samo lazat deka se takvi

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
Ајде! Бидејќи ти нема да се бориш за власт, еве јас би се жртвувал да ја превземам и ветувам дека ќе бидам подобар од Бранко. Ќе придинесам и за невработените и за социјалните случаи, најмал проблем тоа.

Јас не мислам дека е најмал проблем.Многу војни настанаа поради таквите проблеми.Поради такви кои викаат дека е најмал проблем затоа проблемот сеуште не е решен.И ништо чудно и ти да дојдеш на власт па ситуацијата иста да биде.Да,настанале револуции токму со таа цел да се реши тој проблем и оние кои дошле на власт станале исти како претходните,токму поради таквиот став.

Зарем веруваш дека ако дојдам на власт едноставно ќе ја препуштам цела власт во раце на некој кој вели најмал проблем тоа и ќе го решам...!? Нешто за што и се повикува војната.

Што се однесува до властта,точно јас не би бил дел од политиката и владата.Откако би дошол на власт како командант на војската ќе формирам привремена техничка влада и јас во таа влада нема да бидам, додека да се стабилизира државата и да се продолжат демократско политичките активности.Ќе ги донесеме и востановиме револуционерните закони и ќе формираме револуционерен одбор кој ќе биде заштитник на новите револуционерни закони и одредби.Токму со цел војната да не би била залудна поради демократијата.Во меѓувреме додека сеуште има техничка влада ќе расчистиме со некои кои се дестабилизатори на државата и антиреволуционери и ќе се погрижиме да воспоставиме траен мир.Потоа откако ќе се пререгистрираат старите и ќе се регистрираат новите политички партии ќе ја распуштам техничката влада и ќе овозможам распишување на избори.После тоа си продолжуваат нормално да си функционираат општествено политичките работи.Јас ниту би формирал политичка партија ниту би учествувал во владата.Едноставно ќе останам само во командниот дел.

Ако направиме револуција ти гарантирам дека ќе бидеш во привремената техничка влада.А понатака ако успееш да отвориш партија со исфорсираноста како револуционер и борец и да станеш лидер во ред.Ако не тогаш секако ќе бидеш на висока позиција во државната администрација.

Мојот концепт е тој,секој кој ќе војува рамо до рамо со останатите секако ќе биде дел или во властта или во државната администрација.Всушност и не се потребни многу души за правење на револуција доколку се војува со некоја силна донирана артилерија,така да сите што би војувале би можеле да ги добијат тие привилегии.Не сум од тие лидери кои направија војна и само ги искористија борците за свои цели и откако дојдоа на власт ги заборавија.

Тоа е еден краток опсег на работите, што би било ако би било.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Ако направиме револуција ти гарантирам дека ќе бидеш во привремената техничка влада.А понатака ако успееш да отвориш партија со исфорсираноста како револуционер и борец и да станеш лидер во ред.Ако не тогаш секако ќе бидеш на висока позиција во државната администрација.
Бива. Ќе бидам македонскиот Аљи Амети. Count me in.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Бива. Ќе бидам македонскиот Аљи Амети. Count me in.
Полека. Приложи го лекарското уверение прво.
--- надополнето: 30 мај 2013 во 00:32 ---
Мојот концепт е тој,секој кој ќе војува рамо до рамо со останатите секако ќе биде дел или во властта или во државната администрација.Всушност и не се потребни многу души за правење на револуција доколку се војува со некоја силна донирана артилерија,така да сите што би војувале би можеле да ги добијат тие привилегии.
Имам црешна во дворот. Кажи кога да ја спремам артелеријата.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.311
Поени од реакции
26.226
Полека. Приложи го лекарското уверение прво.
Ако мора швицарско може да биде проблем. Валда фирерот нема да биде толку прибирлив и ќе ми дозволи и со овие од Речица да се прошверцам. Знам кај да се обратам за второво, не за друго.

Член од
22 мај 2012
Мислења
109
Поени од реакции
34
http://www.kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=12542

Еве добар пример како да се навикне војската,а посебно генералите и офицерите да бидат на готовност спрема врховниот командант за извршување на било која негова команда.И после ајде нека се обидат да му одбијат команда.
Мохамед Морси може само вода да му носи на овој.
Значи знае да работи не само како претседател туку и како врховен командант на вооружени сили.

Kajgana Shop

На врв Bottom