Револуција, војна, воени стратегии, воени тактики

Hiryu

H+
Член од
5 мај 2013
Мислења
674
Поени од реакции
848
Епа да, овој само така кога има несоница ќе си прави тревоги со дууури 134 авиони и илјада тенкови додека другиви во пракса докажуваат, како на пример Џорџ Буш на кого не му требаа тревоги, ниту ООН, реши Авганистан да би нивен и Би така, реши за Ирак и пресудено беше и тоа не само генерали и адмирали, абе СВЕТОТ го слушаше работата отиде дотаму да и Јапонија првпат после ВВ2 испрати свои сили во Ирак,за Австралија и други 40 држави да не зборам.

Овие само нека си прават тревоги а и уште малку ќе го пратат Путин и во вселената за рејтинг бидејќи mini-sub не е толку атрактивно бидејќи пола младина им ја јаде некојси крокодил(пак дело на масоните) остатокот е на хероин а како стареат пред цироза им следува класика

.

Но да бидеме реални ова што го прави Путин не е за да му се плашат или пак НАТО да се исплаши, туку после ова ќе се анализира и анализира- колку беа успешни реформите, имено беа отпуштени над 300 000 воен персонал значи Русија од милион и нешто војска сега е со 800 000 а целта беше заштеда на средства и секако обнова на Авијацијата(повеќе крпење) бидејќи грубо кажано 30% после распадот на СССР беше неоперативен што денес не е случај.

TheQueen

Поларна мечка од цвет на цвет
Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Револуцијата е начин преку анархијата да се стигне до нов општествен затвор, желба за промени...
Револуцијата е начин да се создаде тотален хаос, слобода, само за потоа да се создаде нов затвор.
Главната цел е реновирање на вече постоечкиот општествен затвор-лажна хармонија.
Анархијата има улога на преодна форма од еден во друг затвор.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Револуцијата е начин преку анархијата да се стигне до нов општествен затвор, желба за промени...
Се трудам да ја разберам реченицава ама не ми оди.Како тоа револуцијата е начин преку анархијата да се стигне до нов опшествен затвор кога анархијата е идеологија без власт а револуцијата е процес ? баш ме интересира :)

TheQueen

Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Се трудам да ја разберам реченицава ама не ми оди.Како тоа револуцијата е начин преку анархијата да се стигне до нов опшествен затвор кога анархијата е идеологија без власт а револуцијата е процес ? баш ме интересира :)
Секој општествен систем има ограничувања на слободите на граѓанинот, што го прави еден вид затвор. Секоја револуција е насилно уривање на тој општествен систем, а тоа е анархија. Октако револуцијата ќе успее, стариот систем паѓа, а воведува нов систем со нови ограничувања на слободите на граѓанинот, што пак го прави затвор. Времето покажува кој затвор бил построг.
Само еволутивниот развој на општествениот систем ги надградува слободите. Но, друга целосна слобода освен анархија...нема.
Па, така, во име на слободата преку слобода се создава нов затвор.
Што друго да се каже? Уживај во периодот на анархија...Само тоа не е затвор.

А

Антоние

Гостин
Само еволутивниот развој на општествениот систем ги надградува слободите. Но, друга целосна слобода освен анархија...нема.
Не постои ништо еволутивно во целосно слободно општество. Анархијата е неприродна состојба за Човекот кој по природа е себичен и покажува интерес само за сопствените потреби и желби. Општество кое не се раководи според морал и религија загазува по декадентен пат. За ова ќе се погрижат културата и социјалниот живот. Луѓето без концепт за фундаментални вредности и чувство на припаѓање стануваат дегенерни. На нив не им преостанува ништо друго освен хедонистички да се фрлат во зависности на дрога, алкохол, сексуален промискуитет, мистицизам итн. Во услови на апсолутна слобода, човечкиот живот вреди исто колку и почитта кон моралот и Господ.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Секој општествен систем има ограничувања на слободите на граѓанинот, што го прави еден вид затвор. Секоја револуција е насилно уривање на тој општествен систем, а тоа е анархија. Октако револуцијата ќе успее, стариот систем паѓа, а воведува нов систем со нови ограничувања на слободите на граѓанинот, што пак го прави затвор. Времето покажува кој затвор бил построг.
Па, така, во име на слободата преку слобода се создава нов затвор.
Што друго да се каже? Уживај во периодот на анархија...Само тоа не е затвор.
Или тотално не разбираш што е анархија или тотално ненамерно измеша и тоа што неможе да се измеша.Прво тој систем го правиме јас,ти,тој,таа,ние,вие,тие... односно СИТЕ НИЕ,второ анархија е идологија на целосно поставување на опшество без извршна и законодавна власт односно нема ни Влада ни Собрание и со тоа не ми е јасно во каква анархија си кога живееш во држава која има и влада и собрание и капак на тоа е повеќепартиска,каква анархија е тоа не те разбирам :D успеа да споиш дека живееме во анархистичко опшество со Влада,Собрание и Закони... :D и нема никакво ограничување на слободата,ти си дел од опшеството,процесите и законите ако ти не влијаеш и не се побуниш утре може да се донесе закон тие што се потпишани Queen на било кој форум да плаќаат 25% данок и ти ќе плаќаш и ќе ќутиш.. веројатно убаво ќе ти биде затоа..

TheQueen

Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Ти не ме разбираш, а очигледно и нема тоа го направиш.
Јас не реков дека СЕГА владее анархија.
Анархија владее додека трае револуцијата. А сега, не е време на револуција. Тогаш паѓа и владата и собранието и сите останати глупости. Потоа, анархијата завршува и се создава нова влада, со нови будали, нова влада која проповеда нови глупости...
Ограничување има. Имаме права, но тие права зависат од некој друг. Што значи, ние ги почитуваме правилата кои некој друг ги напишал, ги уживаме слободите кои некој друг ни ги дал.
А во нашево општество, дури ни правилата не се почитуваат. Кај нас правото на слободно искажување на ставови гласи: „Кажи, кажи, ама, ќе си патиш после“.

За пример, кој е резултатот од револуцијата?
Да се потсетиме на арапската пролет... Посотечкиот општествен затвор се замени со построг. А затворите, пак предизвикуваат анархија...Новиот затвор предизвикува нова анархија...
--- надополнето: 12 декември 2013 во 13:09 ---
П.С Најди револуција која не ги изела своите деца...

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Има доста примери. Еве еден:Glorious Revolution
http://en.wikipedia.org/wiki/Glorious_Revolution
Но не се согласувам со твоето мислење, кое јас го разбрав, дека слободата трае додека трае револуцијата, односно додека постои анархија ( Не се ни слагам дека анархијата е поврзана со револуцијата )
Мислам дека единствена цел и смисол на секое политичко здружувања е запазување на природните и незастаривите права на човекот.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Ти не ме разбираш, а очигледно и нема тоа го направиш.
Јас не реков дека СЕГА владее анархија.
Анархија владее додека трае револуцијата. А сега, не е време на револуција. Тогаш паѓа и владата и собранието и сите останати глупости. Потоа, анархијата завршува и се создава нова влада, со нови будали, нова влада која проповеда нови глупости...
Ограничување има. Имаме права, но тие права зависат од некој друг. Што значи, ние ги почитуваме правилата кои некој друг ги напишал, ги уживаме слободите кои некој друг ни ги дал.
А во нашево општество, дури ни правилата не се почитуваат. Кај нас правото на слободно искажување на ставови гласи: „Кажи, кажи, ама, ќе си патиш после“.

За пример, кој е резултатот од револуцијата?
Да се потсетиме на арапската пролет... Посотечкиот општествен затвор се замени со построг. А затворите, пак предизвикуваат анархија...Новиот затвор предизвикува нова анархија...
--- надополнето: 12 декември 2013 во 13:09 ---
Ова да го кажеш на факултет за безбедност ќе ти пишат во индексот дека си оборена доживотно.АНАРХИЈАТА НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО РЕВОЛУЦИЈАТА,НЕМА БАШ НИКАКВА ВРСКА.АНАРХИЈАТА Е ИДОЛОГИЈА НА ОПШЕСТВО БЕЗ ВЛАСТ И ЗАКОНИ,ОДНОСНО МЕЃУСЕБНО ДОГОВАРАЊЕ ЗА НЕКОЈА СИ ХИЕРАРИЈА И НАДРЕДУВАЊЕ ВО ОПШЕСТВОТО МЕЃУ ЛУЃЕТО,РЕВОЛУЦИЈА Е ПРОЦЕС ИЛИ ОТФРЛАЊЕ НА СТАРИОТ ЕВОУЛИВЕН ПРОЦЕС И ЗАМЕНУВАЊЕ НА НОВ И ЗАТОА СЕ ВИКА Р-ЕВОЛУЦИЈА.Имаш револуција во Музиката,Војната,Науката,Медицината не само во војна.Додека трае револуцијата владее општ хаос во местото,државата каде што се случува АМА НЕ И АНАРХИЈА,значи ХАОС ама не и АНАРХИЈА затоа што ЕДНОТО Е ПРОЦЕС СО ПРЕДВИДЕН КРАЈ (ќе се падне власта,царот,монархијата,ќе се пронајде лек за ракот,СИДАТА,хомосексуалноста,ќе се откријат целосно од што се создадени црните дупки итн..) А АНАРХИЈАТА Е ИДОЛОГИЈА,НАЧИН НА ЖИВЕЕЊЕ И ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ЧОВЕЧКОТО ОПШЕСТВО.Не е точно дека револуцијата ги јаде своите деца,децата се јадат меѓу себе.. за тоа пример ти е Француската револуција,Октомвриската револуција.. и др.. ова исто како да ја сопиш Буржоазијата со Комунизмот или Монархијата со Комунизмот.. ќе испадне... чорба...

TheQueen

Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
Ова да го кажеш на факултет за безбедност ќе ти пишат во индексот дека си оборена доживотно.АНАРХИЈАТА НЕМА НИКАКВА ВРСКА СО РЕВОЛУЦИЈАТА,НЕМА БАШ НИКАКВА ВРСКА.АНАРХИЈАТА Е ИДОЛОГИЈА НА ОПШЕСТВО БЕЗ ВЛАСТ И ЗАКОНИ,ОДНОСНО МЕЃУСЕБНО ДОГОВАРАЊЕ ЗА НЕКОЈА СИ ХИЕРАРИЈА И НАДРЕДУВАЊЕ ВО ОПШЕСТВОТО МЕЃУ ЛУЃЕТО,РЕВОЛУЦИЈА Е ПРОЦЕС ИЛИ ОТФРЛАЊЕ НА СТАРИОТ ЕВОУЛИВЕН ПРОЦЕС И ЗАМЕНУВАЊЕ НА НОВ И ЗАТОА СЕ ВИКА Р-ЕВОЛУЦИЈА.Имаш револуција во Музиката,Војната,Науката,Медицината не само во војна.Додека трае револуцијата владее општ хаос во местото,државата каде што се случува АМА НЕ И АНАРХИЈА,значи ХАОС ама не и АНАРХИЈА затоа што ЕДНОТО Е ПРОЦЕС СО ПРЕДВИДЕН КРАЈ (ќе се падне власта,царот,монархијата,ќе се пронајде лек за ракот,СИДАТА,хомосексуалноста,ќе се откријат целосно од што се создадени црните дупки итн..) А АНАРХИЈАТА Е ИДОЛОГИЈА,НАЧИН НА ЖИВЕЕЊЕ И ОРГАНИЗИРАЊЕ НА ЧОВЕЧКОТО ОПШЕСТВО.Не е точно дека револуцијата ги јаде своите деца,децата се јадат меѓу себе.. за тоа пример ти е Француската револуција,Октомвриската револуција.. и др.. ова исто како да ја сопиш Буржоазијата со Комунизмот или Монархијата со Комунизмот.. ќе испадне... чорба...
Да учиш безбедност за факултет е да учиш туѓи погледи кон одредени појави и општествени системи. Јас не учам дефиниции, јас создавам свои, според моите погледи.

GhostLeader

ONE OVER ALL
Член од
20 април 2010
Мислења
2.473
Поени од реакции
643
Да учиш безбедност за факултет е да учиш туѓи погледи кон одредени појави и општествени системи. Јас не учам дефиниции, јас создавам свои, според моите погледи.
Ти им пркосиш и на Безбедноста и на Геополитиката :D Queen за раководител на Пентагон! :D

TheQueen

Член од
26 ноември 2013
Мислења
584
Поени од реакции
791
И тоа не значи дека тие ќе бидат точни.

Гоуст лидер, и ти најде да го учиш девојчево? Си зачул, не си дочул. :icon_lol:
Во филозофијата и се друго што не е природна наука, точна и неточна дефиниција нема. Тоа се само нечии погледи.

Kajgana Shop

На врв Bottom