Револуцијата ги јаде своите деца

Што после вооружениот бунт во Либија?

• Револуција (овде се мисли на тотално нови оштествени односи, менување на претходните)

Гласови: 2 11,1%
  • Ништо, ќе биде исто како и за време на Гадафи (капитализам со државен капитал)

Гласови: 5 27,8%
  • Капитализам на „арапски начин“ (нешто како саудиска арабија и слично)

Гласови: 6 33,3%
  • Цикличен неповратен контролиран конфликт

Гласови: 5 27,8%

• Вкупно гласачи
    18

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Револуцијата немора да биде крвава но таа секогаш ќе си ги јаде своите деца.Еден револуционер за својата идеологија мора да го посвети својот живот.Во помодерни облици можеби не се бара телесната смрт на револуционерите но духовно,карактерно,емоционално,социолошки и најчесто кредибилитетски тие се убивани од самите себе и од своите непријатели.

Член од
27 јули 2011
Мислења
633
Поени од реакции
241
n
ништо од тоа горенаведеното нема да се случи,туку се ќе биде исто ама наопаку всушност ќе биде контролиран од САД како што му одговара како САД што се обидува да го симне Хуго Чавез но не успеа ама со Гадафи успеа токму како што планирано и да беше паметен Гадафи како Чавез немаше да се случи ваква мешаница;)
ne se raboti za pameten ili glup potez fakt e deka kaj gadafi dolgo se sproveduvase planot da se simne samo se cekase pogoden moment, odnosno povod. a i Libija e kade kade pobogata so nafta otkolku Venecuela, sledna cel im e Sirija pa Iran

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Одличен цитат, и токму тоа е едно од нештата што ме интересира за револуцијата како „феномен“.
Но, ова,
has utterly obscured the real idea of growth, which means leaving things inside us. -

зошто мора да го има револуцијата овој дел, дали е нужен?

ќе дадам еден банален пример, тој прв ми дојде во глава, христијанството и христијанската црква - на почетокот биле гонети и убивани, за после оној што ги убивал да ги прифати, за да освојува и ја задржи власта, а на крај да се распадне, па потоа таквото христијанство институционализирано преку црквата, да изврши метод на догма, а заради кој метод ќе се вршат освојувања, во име на религијата и верата, така што како резултат на тоа ќе има стотици години интелектуален мрак, за кога ќе се појави првиот зрак „светлина“ - идејата за реформација, да започне инквизицијата, која што ќе трае во некои земји (Шпанија) до пред 130 години, за денес истата таа религија и институција што ја претставува, да прокламира мир и соживот и други хуманистички идеи и подвизи, а денес да повеќето луѓе воопшто да не се замараат со неа.

Е сега, токму тука лежи прашањето за нужноста на жртви на револуцијата, ако знаеме веќе за последиците кои се случиле низ историјата, зошто би ги повториле?
Зошто да постои перпетум мобиле - знаеш, историјата се повторува? Нели е тоа можеби помалку хедонистички, па дури и мазохистички?

The Mad Doc

Алхемичар
Член од
16 март 2009
Мислења
653
Поени од реакции
46
Секое време си носи свои усовршувања.Порано одреден идеал на едни луѓе подразбирал убивање за нејадење на свинско месо бидејќи "е богохулство",додека нивните следбеници со истиот идеал подразбираат само верба и морална свест а повеќето од нив дури и се вегетарјанци.
Јас лично сум монархист по политичко убедување.Тоа не значи дека сакам данок за тие што носат брада.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
n

ne se raboti za pameten ili glup potez fakt e deka kaj gadafi dolgo se sproveduvase planot da se simne samo se cekase pogoden moment, odnosno povod. a i Libija e kade kade pobogata so nafta otkolku Venecuela, sledna cel im e Sirija pa Iran
Колку за волја на вистината на болдот.

Greatest Oil Reserves by Country

• Saudi Arabia (262 billion barrels)
  • Canada (179)
  • Iran (126)
  • Iraq (115)
  • Kuwait (102)
  • United Arab Emirates (98)
  • Venezuela (77)
  • Russia (60)
  • Libya (39)
  • Nigeria (35)

rotten88

Исус .
Член од
20 февруари 2010
Мислења
13
Поени од реакции
0
Колку за волја на вистината на болдот.

Greatest Oil Reserves by Country

• Saudi Arabia (262 billion barrels)
  • Canada (179)
  • Iran (126)
  • Iraq (115)
  • Kuwait (102)
  • United Arab Emirates (98)
  • Venezuela (77)
  • Russia (60)
  • Libya (39)
  • Nigeria (35)
Ако ме прашуваш мене , твојот аргумент не е валиден се додека не објавиш и извор на информацијата .

Не за друго , на интернет денес можеш да најдеш сешто .

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Ако ме прашуваш мене , твојот аргумент не е валиден се додека не објавиш и извор на информацијата .

Не за друго , на интернет денес можеш да најдеш сешто .
А што би сменило тоа?
--- надополнето: Sep 1, 2011 2:17 PM ---

By Aidan LewisBBC News
1 April 2011Last updated at07:24 GMT

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
sekoja revolucija nosi benefit na onie shto vo senka ja kreirale celata taa maskarada od narodot za narodot na demokratsji nachin po pat na revolucija...... dali navistina mislite deka cela taa tolpa na revolucioneri., i aktivni uchesnici vo procesot na izveduvanjeto na samiot chin revolucija se tolku samosvesni ., ta krenale da se borat ili seto toa e dobro izrezhirano ., od predhodno za na dolgi pateki od nekoj koj vo debala senka vo svoite vili ja krojat politikata ., iskluchivo za svoi lichni interesi., .i to na grupa na lugje ne mnogu golema.

B

Black Guard

Гостин
Најверојатно ќе биде државен капитализам но првен ќе имаме контролиран конфликт и крвопролевање како и убивање цивили од страна на НАТО(франција англија),

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Сопствениците на капиталот ќе почнат да ги поттикнуваат работниците да купуваат скапа стока, станови и технологии, притоа обврзувајќи ги на скапи кредити до степен на неиздржливост. Неплатените долгови ќе предизвикаат банкрот на банките кои ќе мора да бидат национализирани, по што државата ќе тргне по патот кој води кон комунизам.

Карл Маркс 1867

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Karl Marks bil edno staro glupo drtalo sto ne vredelo da pluknesh na nego.
Poteknuval od bogata familija, a plukal po lebot sto go jadel.
Mnogu me potseka na deshnive shupaci od sds dva grama mozok sueta do nebo ko da izmislil raketa ili spejsshatl.
So drugi zborovi covekov bil teshko gubre !

B

Black Guard

Гостин
Mnogu me potseka na deshnive shupaci od sds dva grama mozok sueta do nebo ko da izmislil raketa ili spejsshatl.
Многу добар речник имаш,ај ти си од оние со 3 грама мозок:)

Колку за инфо треба да знаеш дека Маркс важи за еден од низата социолози кои дале придонес за човештвото паметњаковичу.

Член од
1 февруари 2010
Мислења
120
Поени од реакции
41
Уште кога ќе го чујам зборот ,,револуција,, ми доаѓат некои црни мисли .. стадање , борба ... иако немора да значи , сигурно е дека ги јаде свите најдобри чеда :)

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.688
Поени од реакции
31.683
.,...malku vistina od b., chorba ., za ideale ginu budale., i posle doagjaat pametnite gi kodoshat., vistinskite revolucioneri.,....francuskata revolucija primer par exelans

MEDDLE

уставен кривичар
Член од
19 февруари 2008
Мислења
1.995
Поени од реакции
1.406
Од кај сега ова? И бај Д веј, зошто баш СДС да бидат тие со 2 грама мозок, а овие што се сега, колку грама мозок имаат? Ако Карл Маркс потекнувал од богата фамилија, и наводно „плукал по лебот што го кркал“, а овие СДС те потсеќале на него, тогаш на што те потсеќа поимот Власт воопшто? Зошто една власт да се разликува од друга и по што е тоа така? Друго, зошто имам чувство дека со ова шо си го кажал ги делиш нештата на поголемо зло и помало зло? И трето, што е тоа ѓубре?
--- надополнето: Oct 8, 2011 12:11 PM ---
Уште кога ќе го чујам зборот ,,револуција,, ми доаѓат некои црни мисли .. стадање , борба ... иако немора да значи , сигурно е дека ги јаде свите најдобри чеда :)
Поради што зборот револуција те потсеќа на црни мисли и зошто да е сигурно дека таа ги јаде своите деца?

Kajgana Shop

На врв Bottom