Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
Член од
18 февруари 2008
Мислења
1.464
Поени од реакции
248
Ти имаш податок колку пари се од казни собрани минатава година? Или така во афект екцесивни испади прајш заедно со криците на стадото незадоволни, па ти зеде за овци да ми збораш.

Барем елементарна претстава да имаш шо претставува буџетот ќе ти биди јасно дека казните не е апсолутно можно да имат релевантен удел.

Значи конкретно за овај закон збораме, висината на казната се одрази воспитно и никако поинаку. Е сега богами и “најголемиот мангуп“ и најнекултурното говедо шо пушеше кај шо сака “оти куро можат да му јадат“, сега мрзни пред кафич со цигарчето.

Ова влада изгласа голем број идиотски и безпредметни закони, ама драги мои некултурни, себични и безобразни пушачи ова плескање на вашиот газ од владата со две раце го оправдувам.
Чекај де не сили толку, треба тие закони да поминат под лупа, тие може колку сакаат да носат закони.

Член од
20 декември 2009
Мислења
14
Поени од реакции
1
Ај за возењето пијан до негде држи вода законот , ама за цигариве законов е чисто за да се полнат џебовите на власта , ако толку се грижеа за здравјето на луѓето ќе го спроведеа законот за посебни простории за пушачи и непушачи , бидејќи нишо нема да ѓи натера страсните пушачи да се откажат , додека сами не си решат . Само ќе им го заебат прометот на кафичиве , дискотекиве и сл . Кој пуши за себе си пуши и законов е дискриминирачки ....

Брокер

Broker of the Year
Член од
25 јули 2009
Мислења
1.227
Поени од реакции
257
Некако како да се помируваат со судбината, сигурно е дека нема да се одржи законот но во овај период дури постои нека се почитува, некако како да се помирија со судбината пушачите или мене така ми изгледа?

Член од
27 ноември 2008
Мислења
5.541
Поени од реакции
4.078
Ај за возењето пијан до негде држи вода законот , ама за цигариве законов е чисто за да се полнат џебовите на власта , ако толку се грижеа за здравјето на луѓето ќе го спроведеа законот за посебни простории за пушачи и непушачи , бидејќи нишо нема да ѓи натера страсните пушачи да се откажат , додека сами не си решат . Само ќе им го заебат прометот на кафичиве , дискотекиве и сл . Кој пуши за себе си пуши и законов е дискриминирачки ....
За болдираново.. Тоа не е за возење пијан тоа е за пунење на буџетот. Никој неможе да биде пијан со 0.1, 0,2 промили алхохол освен ако се начукува од 2 шери бонбони.:toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ти имаш податок колку пари се од казни собрани минатава година? Или така во афект екцесивни испади прајш заедно со криците на стадото незадоволни, па ти зеде за овци да ми збораш.

Барем елементарна претстава да имаш шо претставува буџетот ќе ти биди јасно дека казните не е апсолутно можно да имат релевантен удел.
Ти почни од себе прво да се надградуваш за буџет,буџетски ставки,проекции,приходи и расходи,па потоа лај по стадото.Вака џабе лаеш.
Јас само еден податок ќе споменам за казните...на првиот ден од воведување на законот за чистота во септември 2008 беа собрани 12.000 евра.Значи само за еден ден и за една казна воведена од владата.
Соберете ги казните кои ги воведоа(фасади,земјишта,зелена средина,пријавување до 15ти,забрана на пушење,алкохол до 19ч,алкохол до 0,1 промил,казни за дишење,пливање,плажи, обезбедувања, фискални сметки,патриотски каси,свабди и погреби) помножете ги со бројот на казните и ќе ја добиете сумата.

Доволно е една ставка да преполови:
- Плати 372 милиони евра
- Социјала 798 милиони евра (1,2 милиј. евра)
- Образование 350 милиони евра
- Здравство 321 милиони евра
- Инфраструктура 308 милиони евра
- Земјоделие 129 милиони евра

Да отидат во џебче и цела влада со трубачи ќе си замине.

Член од
3 декември 2007
Мислења
3.718
Поени од реакции
772

Значи конкретно за овај закон збораме, висината на казната се одрази воспитно и никако поинаку. Е сега богами и “најголемиот мангуп“ и најнекултурното говедо шо пушеше кај шо сака “оти куро можат да му јадат“, сега мрзни пред кафич со цигарчето.

Ова влада изгласа голем број идиотски и безпредметни закони, ама драги мои некултурни, себични и безобразни пушачи ова плескање на вашиот газ од владата со две раце го оправдувам.
Абе Синдикат бе, Синдикат бе:)
Со тебе ли бе, ја да се расправам бе, Синдикат бе. Ја од стадоно овци бе, од овие што се бунеле, од ова тутунариве неваспитани. Не бе брат бе, не ми иди на памет, ак ме разбираш што ти зборвам. Казни од ваму, казни од онаму, се збира. Ха - ха - ха! Баш е воспитно да му ја земеш цела плата на некого за една цигара. И реално, мора да се напомени. Синдикат бе. :back:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Најдобар компромис би бил локали за пушачи и непушачи.Ете им пари од лиценци кои ќе се обновуваат,ете им пари од к*рнази кои сакаат да пушат каде не треба,ете им задоволни граѓани.
Терасите на отворени во ниту еден случај не треба да се забранат.

Б

Бат Елохим

Гостин
во врска со одвојување пари од буџетот за лечење, чисто се сомневам дека се одвојува нешто крупно. со оглед дека луѓето се сами си плаќаат, освен крвна слика нормално. стално нешто фали по тоа болниците. од пушачите ќе да е.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.552
Поени од реакции
33.694
Колку функционира системот на здравство е една работа, а тоа колку пари се издвојуваат за лечење на секаков вид на последици од активно и пасивно пушење е сосема друга работа... Како и да е, само од бројот на земји каде има донесено вакви закони може да се заклучи дека промената е економски исплатлива. Не дека економскиот аспект на муабетов им е интересен на несреќниците што заработиле некаков рак...

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Ти почни од себе прво да се надградуваш за буџет,буџетски ставки,проекции,приходи и расходи,па потоа лај по стадото.Вака џабе лаеш.
Јас само еден податок ќе споменам за казните...на првиот ден од воведување на законот за чистота во септември 2008 беа собрани 12.000 евра.Значи само за еден ден и за една казна воведена од владата.
Соберете ги казните кои ги воведоа(фасади,земјишта,зелена средина,пријавување до 15ти,забрана на пушење,алкохол до 19ч,алкохол до 0,1 промил,казни за дишење,пливање,плажи, обезбедувања, фискални сметки,патриотски каси,свабди и погреби) помножете ги со бројот на казните и ќе ја добиете сумата.

Доволно е една ставка да преполови:
- Плати 372 милиони евра
- Социјала 798 милиони евра (1,2 милиј. евра)
- Образование 350 милиони евра
- Здравство 321 милиони евра
- Инфраструктура 308 милиони евра
- Земјоделие 129 милиони евра

Да отидат во џебче и цела влада со трубачи ќе си замине.
Значи незнајш! Не ме шетај по тавани сеа во Септември во Октомври за еден за два дена. Ете, во 2009 колкав процент од буџетот е од казни? Кратко и јасно, транспарентно е и може да се провери, а вервај ми ако беше фрапантна бројката тука е опозицијата то да го изјави. Оти не изјави процент? Оти е политичка реторика и НИШТО поќе.

И не е ова натпревар меѓу мене и тебе. Јас можи и врска да немам од економија, ама то не го менва фактот дека ти врска немаш во конкретниот случај шо збораш.

Најдобар компромис би бил локали за пушачи и непушачи.Ете им пари од лиценци кои ќе се обновуваат,ете им пари од к*рнази кои сакаат да пушат каде не треба,ете им задоволни граѓани.
Терасите на отворени во ниту еден случај не треба да се забранат.
Добро свесна си ти дека со ова констатација го докажуваш апсолутно спротивното од то шо го тврдиш. Доколку намерата беше да се соберат пари ќе се воведеа енормно скапи лиценци.

Напротив, намерата беше да не се загрозува здравјето и комфортот на пасивните пушачи. И досега со минимална контрола и без НИКАКВИ казни истото функционира.

Абе Синдикат бе, Синдикат бе:)
Со тебе ли бе, ја да се расправам бе, Синдикат бе. Ја од стадоно овци бе, од овие што се бунеле, од ова тутунариве неваспитани. Не бе брат бе, не ми иди на памет, ак ме разбираш што ти зборвам. Казни од ваму, казни од онаму, се збира. Ха - ха - ха! Баш е воспитно да му ја земеш цела плата на некого за една цигара. И реално, мора да се напомени. Синдикат бе. :back:
Претходниот закон за пушење со праведни според тебе казни се прекршуваше, овај не се прекршува. Заклучокот кој е, законот е успешен.

Клише или не “мечка со стап се учи!“

А ти шо има да се секираш за висината на казните, “заеби ја владата не прекршувај закон“ - ова треба протест да се одржи со вакво мото.

M

M del Mar

Гостин
Конечно кога ќе си дојдам дома, после одреден период на престој во некој кафик нема да трујам на цигари...за тоа поштуем

Член од
1 јануари 2010
Мислења
183
Поени од реакции
290
во врска со одвојување пари од буџетот за лечење, чисто се сомневам дека се одвојува нешто крупно. со оглед дека луѓето се сами си плаќаат, освен крвна слика нормално. стално нешто фали по тоа болниците. од пушачите ќе да е.
Погоре постирав еден подолг текст за последиците од пушењето. Не дека непујшачите немаат ризик, но дококу се намали пушењето, пушачите го намалуваат ризикот да посетуваат клиники. Ако посетиш на дај боже некоја клиника и платиш симболично партиципација, побарај информација колку чини таа услуга, ќе видиш коку државата плаќа....
Ваквите акции во ЕУ не се насочени кон кафаните или од желба да се малтретираат пушачите,туку од практична природа. Ако превентивно се намали ризикот, помалку државата ќе троши на долгогодишно лечење на последиците. Златно правило во здравството-трошоците во превенцијата се ништожни во однос на трошоците за санирање на последиците.
Ама налет парите, за мене е подобро никој да не дојде до тоа да ги лечи последиците од она што можел да го спречи на време.
Затоа апелирав на пушачите да го гледаат законот како подршка кон нив да го намалат пушењето или навреме да го откажат тутунот.
Но ,сепак,кој сака да ги игнорира фактите и последиците, нема ни закон ни сила да го спречи.
На човек можеш со сила да му земеш, не можеш со сила да му дадеш...

Vespertine

The Ugly Duckling
Член од
22 септември 2009
Мислења
2.932
Поени од реакции
3.387
Здраво.
Јас сум Веспертајн и јас сум пушач. Не многу голем пучач. Пушам само кога пијам еспресо.
Ми се свиѓа новиот закон за не-пушење бидејки сега у кафиќ седат и на сите им е досадно. Излегуваат пред врата и пушат. Дури и на многу ниски температури. И тука е интересното што кога излезам надвор , и излезе некоја девојка надвор да пуши, започнуваме муабет и дури доаѓа до закажување за пушење заедно за извесно време, а дури потоа и разменување на инфо за контакт. Оваа немаше да се случува толку лесно и пристапно ако би биле внатре во масата пушачи.
Да живееме во чиста околина. :)

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.113
Cigare su postale dio kulture, simbol moći i blagostanja, ali prije svega užitka.:vozbud:
Winston Churchill,obožavao je tri stvari: dobru hranu, vino i cigare. Cigare, ipak najviše.
Ni književnik Mark Twain nije mogao bez raskošnog dima; jednom je rekao: “Ako u raju nema cigara, ja tamo ne idem”.
A kako je Hemingway provodio svoj savršeni dan? Pio je daiquiri, grickao pržene banane i pušio cigare.
Legendarni Muhammad Ali nije pristajao ni na jedne druge osim dominikanskih Fuente Fuente OpusX.
Fidel Castro i njegov brat po oružju Ernesto Che Guevara, naravno, puše cigare.
John F. Kennedy je naručio 1000 kubanskih cigara.
svi su znali da Josip Broz voli “kube”, ali nitko nije znao odakle bravaru iz Kumrovca sklonost tako lijepim stvarima.

Na listi poznatih koji u svojim rezidencijama imaju cigar room s ogromnim, raskošnim humidorima prepunim skupocjenih kubanskih, meksičkih, dominikanskih cigara su John Travolta, Arnold Schwarzenegger, Andy Garcia, Sly Stallone, Mel Gibson, Pierce Brosnan, Jack Nicholson, Lawrence Fishburne, James Woods, Denzel Washington...
Cigara na neki način objedinjuje zapravo dvije najveće ljudske strasti: seks i vlast.

http://www.teklic.hr/?idc=&id=546

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Добар закон бе, и ја пушам али нема да умрам за цигара ако за вретме од саат-два или 3 не запалам у кафиќ или ресторан.
Него пусти Македонци све научиле да работат по свој ќејф и да не се поштуе закон.
Епа мало сутра :bip:

Kajgana Shop

На врв Bottom