Стефус-Рефус
Jesus Loves Macedonia
- Член од
- 30 август 2009
- Мислења
- 3.452
- Поени од реакции
- 1.210
Колку што знам дебелината не е опасна за другите луѓе освен ако некоја дебела не ти седне во скут...така да неможеш да споредуваш баби со жаби.Е па не е здраво да се биде и премногу слаб или премногу дебел па нема закон против тоа. Има и други производи, нормално легални, но сепак штетни по здравјето па нема кампањи против нив. На некој од една страна му смета чадот демек као се грижи за неговото здравје а од друга страна континуирано се труја и си го "скратува" животот со ред други работи....
.... и еве да речиме зошто да нема на пример локали каде ќе биде дозволено пушењето, на тие што им смета чадот не мора да излегуваат таму ќе си одат по местата каде не се пуши.
инаку дедо ми има 80 години скоро 70 години е пушач а еве уште нема рак на бели дробови
Колку што знам ништо лошо нема да им се случи на пушач да одат во барови за непушачи ама тоа не важи и за обратното.
--- надополнето ---
Уште побесмислено е да се споредува индустрија со самозадоволување со тутун. Од индустирја живеат сите луѓе подобро и подолго а од цигари пократко и помизерно.Пред да им истерате очи на пушачите зошто пушат (не дека ги бранам, ама нивно право си е), запрашајте се што се‘ има во чадот кој не се гледа и не се осеќа додека шетате преку ден низ град.
Од она што јас успеав да го прочитам во статија на интернет, запамтив дека повеќе чад се вдишува со одењето по тротоар (од каде по долговремена изложеност на вакви чадови може да дојде до таложење на тешки метали кои ги има во нивниот состав по органи и делови од органи при што може да дојде до губење на некои основно моторни функции) одошто доколку одите помеѓу автомобилите.
Наспроти сета таа комбинација на издувни гасови во чиј состав има тешки метали и тек-тук некое канцерогено соединение, чадот од цигарите е планински воздух.
Да, и мене ми пречи понекогаш чад од цигари. Ама ми пречи и кога од нешто воведено не се гледаат никакви позитивни последици. Имам кажувано поназад, друштвата се делат по локалите затоа што пола дремат надвор на цигара, пола се внатре. Наместо на димот од цигарите, сега се чувствува мирис на кујна (ако има во локалот нели) или пак не дај Боже некаде мава и мирис од тоалетот ако некој влезе или излезе од таму и среќа зима што е па потта некако помалку се чувствува.
Некако, и после 1 година од законов, не гледам некој посебен позитивен ефект.
п.с.И никако во темава за марата. Имате на други места за неа