Реакции на Законот против пушење на јавни места

Дали законот ке влијае врз економијата и слободното право на избор

• Вкупно гласачи
    714
P

Princ

Гостин
Сега штипе потта од мишките на понежниот и посилниот пол, не знам дали го прочита постот на Riki_AMG/// :)

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
Мене ми пречи ситуацијата кога сул излегол во кафуле некаде и буквално треба да се борам за живот со нечиј чад, додека таа особа си ужива и не ме ни приметува како мавтам со раце да го расчистам воздухот. Е само заради ваквото расипување на расположение и фактот дека на пушачите баш и не ги боли дали некој се гуши заради нив ГО ПОДДРЖУВАМ 110% ЗАКОНОТ. Само казни да им лепат

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
Мене ми пречи ситуацијата кога сул излегол во кафуле некаде и буквално треба да се борам за живот со нечиј чад, додека таа особа си ужива и не ме ни приметува како мавтам со раце да го расчистам воздухот. Е само заради ваквото расипување на расположение и фактот дека на пушачите баш и не ги боли дали некој се гуши заради нив ГО ПОДДРЖУВАМ 110% ЗАКОНОТ. Само казни да им лепат
а шо праиме кога истите пушачи искачаат надвор за да испушат една на -15 -20... дали е тоа фер и океј? шо мислиш за ова?

Член од
22 ноември 2009
Мислења
644
Поени од реакции
156
А што му фали ако има локали каде ќе биде дозволено пушењето и за добивање на дозволата локалот да и плаќа на државата . Сите ќе си бидат на чар, ем за државата пари ем пушачите нема да мрзнат надвор. Ваквата идеа не е нова само изгледа во Македонија нема доволно критична маса да ја покрене....

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
бидејќи сум пушач -страшно ми се допадна статијава и повелете прочитајте ја-
Пушењето се покажа како ПОЛЕЗНО за здравјето:smir: Необмислената кампања против пушењето е замислена да ги плаши луѓето и да ги откажат цигарите. Но всушност предизвикува обратен ефект.
http://mansworldd.blogspot.com/2010/12/blog-post_09.html

M

Moon Child

Гостин
Cool, необмислената кампања против пушењето воедно и законот се замислени за да некој си го наполни џебот. Никој не го интересира здравјето на граѓанинот во оваа држава. Ако го интересираше некој, здравството ќе ни беше на повисоко ниво, а не да се рушат покриви од болници, да се раѓаат недоносени деца или уште полошо да се родат мртви. Така да, не ми држи вода тоа дека е воведен законот со цел да не заштити.

The_Freelancer

Хиперактивен интелект
Член од
7 октомври 2008
Мислења
438
Поени од реакции
16
а шо праиме кога истите пушачи искачаат надвор за да испушат една на -15 -20... дали е тоа фер и океј? шо мислиш за ова?
Како непушач правото на чист воздух си го сметам за поважно од нечие право да пафка цигари. Не уживам кога ги гледам како мрзнат, ама кога ке ми текне на алтернативата, баш и не ме идат солзи, да бидам искрен.

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Ма ич не се замарам за законов, од Тетово сум, тука не важи законот!
И во чаршија неважи- бев -видов- и уживав :vozbud: треба човек да се подзамисли кај ќе искача, поготово сега зимно време- таму е МЕРАЦИ, пиј јади пуши(ех као у она добра стара времена)
а тек накај Чаир или Топанско- ух - милина пуши брате колку ти душа сака и каде сакаш- у канцеларии, кафичи, па дури и у бутици, само од оваа страна на Вардар нешто мрчат муда , демек спроведуваат закон и се придржуваат кон него :toe: а у Солууууун - хах - у нај елитните бутици чурат ко турци - туку ај - нек си мислат дека сме бар по законите(забраните ) у ЕУ

Член од
14 декември 2010
Мислења
16
Поени од реакции
0
Јас искрено сум за овај закон да постои но со мала корекција.
Искрено јас сум непушач,и не ми смета законот но 80% од младите пушат и добро би било барем во еден град, како што е Прилеп со толкава големина, да има барем околу 4-5 кафани и 1-2 кафичи на кои ќе му биде дозволено да пушат. Или пак на газдите да им биде доделено по нивна воља да укажат дали во нивната кафана сакаат да се пуши или не,сепак мислм дека тоа е нивно право,затоа што тие се сопственици на тој локал и место.

Ова е мое мислење.

Поздрав

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас бев полупушач т.е. пушев само во друштво но, кога се воведе законов комплетно престанав и сум среќен и задоволен многу од законот лично. Посебно тоа што важи секаде. Според мене пушење на секое затворено јавно место треба да биде забрането. На отворено или во домови може.
Може краткорочно е лошо малку за бизнисот на некои кафани ама тоа е многу малку во однос што се добива со намаленот изложување на пушењето. Канцерогенеза трае 10 години за 10 години ќе се видат правите ефекти на законов. Мора агресивно да се делува кон пушењето зошто е премногу опасна навика за сите во државата.
Никотинот како дрога е многу поопасна од Канабисот и амфетамините така и треба да биде третирана така со агресивни закони и мерки. Никотинот е слабо психогена дрога но, со многу јаки токсични нусефекти.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348
Јас бев полупушач т.е. пушев само во друштво но, кога се воведе законов комплетно престанав и сум среќен и задоволен многу од законот лично. Посебно тоа што важи секаде. Според мене пушење на секое затворено јавно место треба да биде забрането. На отворено или во домови може.
Може краткорочно е лошо малку за бизнисот на некои кафани ама тоа е многу малку во однос што се добива со намаленот изложување на пушењето. Канцерогенеза трае 10 години за 10 години ќе се видат правите ефекти на законов. Мора агресивно да се делува кон пушењето зошто е премногу опасна навика за сите во државата.
Никотинот како дрога е многу поопасна од Канабисот и амфетамините така и треба да биде третирана така со агресивни закони и мерки. Никотинот е слабо психогена дрога но, со многу јаки токсични нусефекти.
Сега не ми е јасно. Цигарите се поопасни од канабис и амфетамини а се легални, а канабисот и амфетамините се нелегални?

:lud:

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Сега не ми е јасно. Цигарите се поопасни од канабис и амфетамини а се легални, а канабисот и амфетамините се нелегални?
Прашање е на историја тоа. Причината поради кој канабисот и амфетамите се илегални е дека се повеќе психогени. А не дека се потоксични. Канабисот не создава никакви долготрајни физички последити за разлика од никотинот, предозирање со канабис е НЕВОЗМОЖНО, предизвикува помала физичка и психича зависнотс но, проблемот е зошто е повеќе психоген и има некој долготрајни психички ефекти. Слична приказна е и со ЛСД и Амфетаминот. Во превод Никотин е многу слаба ама ѓубре дрога, а канабисот е многу чиста ама затоа и појака дрога. И едното и другото треба да е забрането ама историски не се знаело за лошите ефекти на никотинот и е дозволена полесно а за јаките психогени ефекти на ТХЦ и Амфетаните веднаш се гледа не ти треба некоја студија.
Така да сакаш џанк повеќе отров од дрога имаш цигара. Може и лепак и алкохол да земаш исто срање е. ТОа е многу прљави дроги со многу ѓубре во нив а слабо дејство. Дури им викав земајте појаки ствари не го земајте тоа ѓубре ако ви е до ефектот и сте толкави зависници.

Според мене и едното и другото треба да биде забрането со закон. Имам у фамилија двајца што цркнаа од никотин и најгадни маки и е многу гадна никотинот работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom