Раскол во Српската Православна Црква

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.588
Долго време се случуваат трзавици цво СПЦ и се најавува можен раскол. Додатно, не престануваат контроверзите околу разните финансиски афери, случаи на педофилија и слично.

Таканареченото тврдо крило во СПЦ и нивните поддржувачи го обинуваат новиот патријарх Иринеј дека ствара раскол.

Дали и навистина ќе има раскол во СПЦ и какво влиание има целава ситуација врз состојбата и статусот на МПЦ?

Сите информации и размисли тука.

Виновници раскола разоткрили себе

Поред живог Епископа рашко-призренског одређен прељубник

http://www.mancr.org/2009-03-17-15-07-24/novosti-razne/176-2010-11-18-00-32-45.html

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Eeeeeee... конечно пред некој да сме... кај нас ова се деси пред 4 години.

Заостанати !

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Moре не раскол, да се испокољаат меѓу себе,тоа сакам да видам !!

S

Shaman

Гостин
епа кога се сака од црква да се прави акционерско друштво така ќе биде.

Член од
7 октомври 2008
Мислења
6.055
Поени од реакции
6.443
Za zal poradi isklucitelnata ispolitiziranost na pravoslavnata crkva se sitime edni na drugi koga se slucuva nesto loso sto voospto ne e poenta na pravoslavnoto veruvanje.No za toa sekako ne e kriv narodot tuku onie sto gi vodat crkvite.
Mene licno kako pravoslavec mi e poudobno da vlezam vo katolicka crkva otkolku vo srpka ili grcka pravoslavna crkva...
So ogled na toa deka od srpskata crkva postojano letat otrovni streli kon nasata makedonska pravoslavna crkva ke se pridruzam na onie koi velat "ako sakat neka se ispokolat , aber si nemam"...

Милојко

Идем Куме Кући
Член од
17 ноември 2008
Мислења
3.072
Поени од реакции
554
Слични проблеми се јавуваат во СПЦ и МПЦ. Премногу на материјално се удара. Не е тоа автентично за Права Православна Црква. Чим видиш владика у кола од 50 000 евра тури му пепел.

Член од
7 мај 2005
Мислења
1.231
Поени од реакции
307
Za zal poradi isklucitelnata ispolitiziranost na pravoslavnata crkva se sitime edni na drugi koga se slucuva nesto loso sto voospto ne e poenta na pravoslavnoto veruvanje.No za toa sekako ne e kriv narodot tuku onie sto gi vodat crkvite. Mene licno kako pravoslavec mi e poudobno da vlezam vo katolicka crkva otkolku vo srpka ili grcka pravoslavna crkva... So ogled na toa deka od srpskata crkva postojano letat otrovni streli kon nasata makedonska pravoslavna crkva ke se pridruzam na onie koi velat "ako sakat neka se ispokolat , aber si nemam"...
МПЦ треба да му изрази подшка на владиката Артемие!! :):)

СПЦ веќе зборува за него како "владиката во егзил".

Тој со група монаси го информирал светиот синод на СПЦ дека ако не му ја вратат рашко-призренската епархија, ќе формира нова црква.

http://www.mondo.rs/s189280/Info/Hronika_i_Drustvo/_Sabor_SPC_raspravlja_o_episkopu_u_egzilu.html

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.436
Поени од реакции
5.129
Нека се распаднат, нека не остане ништо и од СПЦ и од МПЦ и од ТПЦ...

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Пахомие педофилот на која страна е?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Жални се нашиве православни цркви во кои народ се помалку оди и во кои попови се побогати бидуваат.

Погледнете го спорот на СПЦ и МПЦ.

Ако двете цркви се темелат на принципите на христовата вера тие во истиот момент и ќе го најдат решението.

Токму поради тоа и го нема тоа решение и ќе има се повеќе расколи не само во СПЦ туку и тука.

Kajgana Shop

На врв Bottom