Ракомет - општа дискусија

Дали пратите ракомет?

  • Понекогаш

    Гласови: 142 33,3%
  • Да, обавезно

    Гласови: 267 62,5%
  • Неам Појма

    Гласови: 18 4,2%

  • Вкупно гласачи
    427
Член од
4 март 2017
Мислења
2.057
Поени од реакции
5.558
Од каде тоа дека Србија не сакала да биде домаќин? Демек ЕХФ има таква моќ да ја натера Србија да биде организатор? Самите си се ставија во оваа ситуација, можеа да одберат да не бидат домаќини на квалификацискиот турнир. Односно да им препуштат на Норвежаните или на Словаците кога веќе знаеа дека на турнирот ќе учествува и Косово. Глупава одлука.
 
Член од
4 март 2017
Мислења
2.057
Поени од реакции
5.558
Факт е дека рекордот по број на гледачи во земјава се случил на фудбалскиот стадион во Велес.

Најпосетен ракометен натпревар во Македонија е тој што пред половина век е одигран во Велес помеѓу екипите на Борец и Партизан од Бјеловар Хрватска. Тоа било средба од полуфиналето на куп натпреварите. Се играло на Градскиот стадион во Велес а имало околу 12 илјади гледачи. Толку влезници биле продадени. Големата посета дошла откако претходно Борец во Белград успеал да ја совлада Црвен Ѕвезда, па апетитите на велешани пораснале и постоел огромен интерес за средбата.

Во Велес тогаш владееше голема, вистинска еуфорија за ракометот. Редовно не следеа по осум илјади гледачи, кога игравме дома. Игравме на отворено, на Градски стадион, зад едниот гол. Сите средби се играа в недела со почеток во 10 часот. А уште во 9 стадионот се полнеше. Таа 1967-та раководството на Борец реши нашата меѓусебна средба од полуфиналето во Купот да се игра на Градскиот стадион со повеќе места, поголем број гледачи, оти пред тоа ја победивме Црвена Ѕвезда во Белград.

Надежите пораснаа и сакавме да играме во финале, ама не би к`смет, не поразија. За овој натпревар се изгради дополнителна монтажна трибина од четвртата страна и затоа на оваа средба имаше рекордни 12 илјади, толку билети се продадоа. Град од 36 илјади население, секој трети беше дојден да гледа. Тоа е најголема посета што досега ја имало на некој ракометен натпревар во Македонија и најпосетен во поранешна Југославија.

Повеќе луѓе дотогаш немало. Најтешко ни беше по натпреварот, оти игравме на црвеница, да се избањаме а опремата да се испере. Имавме одлични седум ракометари и тенка клупа. Затоа игравме без малку сите 60 минути, цело првенство, гиневме на теренот – се присетува Тодор Мијаков Кошот, кој беше капитен во таа генерација а играл на позицијата централен бек, по потреба и пикер.

За Борец освен него тогаш играле како голмани Кирков и Гигов, десен бек Славе Чаве Атанасовски, лев бек Гајдов, десно крило Васков, пикер Клинчаров- Тексас, лево крило Пеце Атанасовски.

Според документацијата на велешката спортска легенда Панче Николов натпреварот е одигран на 10-ти мај 1967-ма а победиле гостите со 12:22.
http://tirekovmirece.com/Novost/12-илјади-гледачи-во-Велес-е-рекорд-по-посетеност-во-ракомет-во-Македонија
 
Член од
4 март 2017
Мислења
2.057
Поени од реакции
5.558
Веспрем прв пат по десет години ја загуби титулата во Унгарија, Сегед е новиот шампион. Баш ме интересира каква ќе биде судбината на Врањеш после сето ова.
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Веспрем прв пат по десет години ја загуби титулата во Унгарија, Сегед е новиот шампион. Баш ме интересира каква ќе биде судбината на Врањеш после сето ова.
Хааххахаа абе, нашиот репрезентативец таму исповика цело село што се вика викендов на славење титула, јас мислев готово освоена им е, не ни проверив што како е на табела каква креатура од човек.
 
Член од
4 март 2017
Мислења
2.057
Поени од реакции
5.558
Хааххахаа абе, нашиот репрезентативец таму исповика цело село што се вика викендов на славење титула, јас мислев готово освоена им е, не ни проверив што како е на табела каква креатура од човек.
Ништо, елиминација во осмина-финале ЛШ, ја игубија титулата... само купот го освоија. :D
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.489
Ништо, елиминација во осмина-финале ЛШ, ја игубија титулата... само купот го освоија. :D
Неверојатно :pos: не се смеам за Веспрем, за Декица се смеам. Дојдете, титула ќе славиме :icon_lol:
 
Член од
17 април 2018
Мислења
26
Поени од реакции
42
[QUOTE = "Chronysync, post: 8402646, član: 88478"] Ništa, eliminiranje u osmom finala Lige prvaka, izgubilo je naslov ... samo je šalica osvojila. : D[/ QUOTE]

Vjerojatno će biti pucani nakon što Slovenija oslobodi Mađarsku na kvalifikacijama sljedeci mjesec : D
 
Член од
28 јануари 2018
Мислења
1.703
Поени од реакции
5.668
Незнам ни што очекуваа од Врањеш човекот е специјализиран за Скандинавска игра нормално е да не се уклопи,само незнам ако го отпуштат што ќе прават со договорени играчи како Лауге,Тофт хансен кои исто знаат да играат само Скандинавски ракомет .
Нека му ја мислат Маџариве, колку пари врлаат а неможат ништо да освојат.
 
Член од
4 март 2017
Мислења
2.057
Поени од реакции
5.558
Рано е сеуште да се суди работата на Врањеш и во Веспрем и во репрезентацијата. Дојде во средина каде што се работи драстично различно од Германија и Шведска. Иако се малце побогати и покултурни од нас балканците, географијата си го прави своето, па и кај нив има многу врски, непотизам, индивидуални влијанија (Наѓ, Сулиќ и Илиќ у Веспрем) и сл. Баш во некое интервју го читав каде што се жалеше дека му се правел огромен притисок околу тоа што имало голем број на дебитанти во тимот што настапуваше на европското во Хрватска годинава и покрај тоа што Маџарите немаат некој поголем успех направено на европско/светско првенство во минатото.

Најголемата грешка според мене им беше отпуштањето на Ортега. Играа убав ракомет за око, стигнаа на Ф4 два пати во тие три сезони под негова капа и на крај го шутнаа пошо изгубил утакмица на гости кај Висла. Да не зборуваме за циркузот пред две сезони со 30-те играчи у ростер со цел да имаат три различни постави за ЛШ, СЕХА и националното првенство... Огромно име се у европски рамки, со традиција, навивачи, историја ама потези влечат како да се некое клупче со многу пари кое постои 10 години. Управата на ФК Вардар не им е рамна.
 
Член од
17 април 2018
Мислења
26
Поени од реакции
42
[QUOTE = „Chronysync, post: 8402829, član: 88478”] To je još rano suditi rad Vranješa u Veszpremu u momčadi. Došao je do okruženja gdje se stvari dramatično razlikuju od Njemačke i Švedske. Iako malo bogatiji i kulturan od nas Balkanska geografija radi svoj posao, tako da za njih postoje mnoge veze, nepotizam, pojedini utjecaji (Nagy Sulić i Ilić u Veszprém) i tako dalje. Bash u intervjuu pročitao sam gdje je požalio što je učinio ogroman pritisak tamo su brojne novaka u timu koji je igrao u Europsku Hrvatsku: iako su Mađari nemaju više uspjeha postignut na Europskom / Svjetskom kupu u prošlosti ,

Najveća pogreška u meni bila je pucanje Ortega. Igra Lijepa Rukomet oko postignut F4 dva puta u tih tri sezone pod njegovom kapom i na kraju shutnaa posho izgubio utakmicu daleko da Wisla. Da ne spominjem cirkus dvije sezone s 30 igrača na popisu kako bi imali tri različite set za prvaka SEHA nacionalnog prvenstva ... ogroman ugled u europskim razmjerima, s tradicijom, obožavatelje, ali povijest poteza kao što povucite su klub s puno novca koji postoji već 10 godina. Uprava FC Vardar nije ravna. [/ QUOTE]
Vranjes je trener za klubove iz sjeverne Njemacke, to mu je doseg, Veszprem ipak treba trenera koji ce se prilagoditi igracima, a ne obratno, njegov alibi za ispadanje iz EHF CL bilo je : "prespori smo", a isti ti "prespori" igraci su godinama zaredom u zavrsnicama CL, u ocaju je zelio dovesti Hansena, ali ga je ovaj glatko odbio; on ce nesto napraviti sa Veszpremom kada svi igraci budu iz zemalja skandinavije :D[DOUBLEPOST=1526845615][/DOUBLEPOST]I mađarska reprezentacija može potopiti samo dok vodi, ista nemaju losu reprezentaciju, njima treba neki spanjolski trener, koji se uvijek prilagodi stilu rukometa koji se igra na tom prostoru, on u Veszpremu ocekuje skandinavski tip rukometa, u klubu u kojem igraju 2-3 skandinavca, svasta : poz:
 
Последно уредено:

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.241
Поени од реакции
19.440
Криминално лошо го одигра првото полувреме Веспрем.
Додека се загреаа веќе беше 4-10, не знаеа каде се звездите на Љубо, како и дотичниот Љубо:pos:.
Ги уништи Сегед на почеток, страшна транзиција имаа и ги полнеа од контри и полуконтри.
Се стабилизираа малку кон крај на прво, но Сегед беше тимот шо ги контролираше работите, 13-17 на полувреме.
Во второ како други екипи да излегоа, нападот на Сегед целосно откажа, почна да меле КАСАПНИЦАРА на Веспрем :sakasuste:СУЛИЌ-ТЕРЗИЌ-ШУЧ :sakasuste:,до 55 минута Сегед имаа само 6 гола дадено во второ ,се изгубија, се разбрани и Миклер, зачестија техничките грешки, пикерот затворен, крилата исто, па потоа кога беше најпотребно се појави БОДО:uzi:.
Ги избуши другарчето, сам играше, какви само голови закуца, ги отепа, бомби:pistoldz:, се чудеше Миклер, а потоа и Мирко каде е топката.
Головите од дистанца на Бодо и пред се, супер тешкиот хол на Житников кога од страшно тешка ситација при пад и недоволен преглед кон гол успеа да извади страшен шут и да даде можеби клучен гол, браво за Сегед, заслужено, нема збор.
За Веспрем шта речи, без Лекај, без Маргуч кои беа на трибини ( најверојатно повредени) немаа свежина, ротација,доста грешки во организацијата
Ненадиќ и Илиќ не одат заедно, многу топки трошат по човек, нервозни, Ласло далеку од некогаш, само Тонесен на нивоу и висок просек.
Доста напади потроши Веспрем на крај, дадоа неколку брзи гола, но кога требаше им фалеше уиграна акција.
На крај на само 5 секунди до крај на +3 за Веспрем ,Сегед губи напад, последна шанса за Веспрем и веднаш во транзиција успеаа да направат позиција за шут,арно ама топката дојде кај најНЕСИГУРНИОТ (Благотиншек), :Dво трк мораше одма да шутира и имаше преглед, не беше лоша ситуација но не е ни виновен, не е негова позиција ова,од 10 метри проба, па се случи тоа шо се случи, ја акна,5 метра над гол:pos:.
Заслужи Сегед, на толку вложување да им се врати нешто.
Со лимитирана постава, без препознатлив Балог, без бекап на левбек, со Сршен како откритие на полусезоната, секоја чест за Пастор, ја скоцка екипата и извади максимум.
Љубо, шта речи?:pos:
Добро е шо го зедоа купот. на толку пари фрлени, испаднаа од Скјерн кога никој не очекуваше.
Лоша сезона за тимот, за Љубо,не се навикнати на вакви работи, институција е Веспрем во Маџарска:D.
Не ми се верува да го бркаат "малиот", има кредити, ќе го остават наредна сезона да проба нешто повеќе.
Ќе им треба освежување, реално Илиќ, Наѓ полека, полека треба да се спремаат за пензија, доста им е.
 

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
42.897
Поени од реакции
84.269
:pos:

Аууу Монпеље како ќе прокоцкаат титула во Франција :ROFLMAO:

Изугбија денеска, и сега во последно коло ќе треба да тепаат со гол разлика повеќе од тоа што ќе победи ПСЖ :D

А и потежок противник имаат богами...Аууу....

Од друга страна па ова може да е добро за Вардар пошто Монпеље сигурно малце ќе се депримираат после киксов
 
Член од
1 април 2018
Мислења
2.056
Поени од реакции
4.031
РК Прилеп кадетски шампион на Македонија:)
 

Kajgana Shop

На врв Bottom