Разликата помеѓу хејтот кон изведувачот и хејтот кон фановите

• Креатор на темата Креатор на темата RickyLFC9
  • Време на започнување Време на започнување
Не си ме запознал мене :D директен во секој смисол. Ретко се случува да бидам “политички корентен“. На работа на пример.
Си му кажал на шефот дека е џубре и дека жена му е дебела? :D

Мир меџу животињама, љубав меџу људима :)))))

@StormRage уште сум модератор и на музика, и баш избришав два празни поста (едно смајли не го сметам за пост и одма бришам), онака, пошто одамна неам бришано ништо на форумов со месеци.

Секоја средина има свој турбофолк. Еве луѓето на карибите имаат денсхол кое е едноставна матрица на која црнците викаат ко кучиња притоа пеејќи теми како „ќе те ебам вака, ќе те ебам онака“ или „не ме гледај попреку, ќе ти испукам цел шаржер у фаца“. И нормално фановите на таа музика се многу слични на нашите сељаци, со единствена разлика што се црни у кожата и зборат на патуа јазикот.

У принцип пропорционално иде хејтот кон одредена музика и луѓето кои ја слушаат.

Си помислил дека можеби тоа е баш пошто турбофолкот е најжестоко хејтан жанр од сите?
Ова највеќе зависи од средината друже. Кога идам во село не знаат ништо освен турбо фолк.
Рапот, трансот, металот итн е музика за наркомани/сатанисти...

Додека во град турбо фолкот им е сељачки и под ниво на интелегенција и ред други работи ако се водиме по стереотипи.

Јас во глобала се си слушам и не го хејтам турбо фолкот нешто повеќе од другите видови музика. Ако е убава песната не ти е многу битно од кој жанр е.

Турбо фолкот ми е некако ситуационен, не ми е проблем во кафанче да го слушам некако иде со атмосферата ама пак ми крши филм во дискотека и то(или Х друго место).

Јас во глобала се си слушам и не го хејтам турбо фолкот нешто повеќе од другите видови музика. Ако е убава песната не ти е многу битно од кој жанр е.

Сериозно, можеш да напишеш нешто побанално и побљуткаво од ова?

Кога ќе речеш омраза кон музиката или омраза кон фановите на една музика, одма сфаќаш дека станува збор за турбофолкот.
Јас лично слушам секаква музика, но највеќе се пронаоѓам во турбофолкот, тоа е онаа музика која ме исполнува, ми овозможува да ги наполнам батериите. И да, не се срамам да кажам дека слушам турбофолк, зошто тоа и не претставува срам. Срам е ако крадеш, ако си насилен.

Секој од нас во некој пејач/ка гледа негативно. Не му се допаѓа гласот, пеењето, песните, спотовите, однесувањето и да нормално е да имаш одбивност кон тој пејач/ка. Но тоа незначи дека ако некој друг го слуша тој пејач, ти треба по него да плукаш.

Факт е дека најголем број од турбофолкерите потекнуваат од сиромашни семејства, па за да успеат мораат да внесат нешто провокативно во песната или спотот, па максимум дури и они да се разголат. Ќе речеш дека тоа се сељаци од улица, не морале така да направат. Всушност ако не направеле така ќе останеле во сиромаштија, а на човека побитно му е дома како му е животот, одколку што ќе рече Петко или Станко.
Оној кој слуша турбофолк ќе се прилагоди на песната доколку му се свиѓа, а најмалку ќе се грижи дали е срамота што пејачката се разголила. Така да карактерот на човекот не значи дека е ист како на пејачот кој тој го слуша.

Човек треба најпрво да се почитува себе си, потоа да ги почитува и останатите, а со самото тоа и нивниот избор.
Највеќе ги мразам предрасудите од типот.... ако слуша турбофолк - сељак е, ако слуша метал - наркоман е. Наспроти, оние кои слушаат турбофолк се дружољубливи, оние кои слушаат метал се вистински пријатели и имаат домашно воспитување.
Сељак и наркоман може да биде и некој кој што слуша рок, забавно, џез... или било каков друг вид музика.

Отиди во дискотека/кафич/кафана каде настапува Андријана Ацевска (нејзе ја спомнав, зошто по Кеш кеш сите се залепивте на неа) ќе приметиш дека оние кои дошле на нејзиниот настап се пријателски расположени луѓе, кои ја прават атмосферата и сите пеат заедно. Може до тебе ќе се најде некој од село Миравци, што е поповлечен и има попрост начин на забавување, но тоа не го прави сељак. Или ако до тебе се најде некој сељак, тоа незначи дека сите останати што слушаат турбофолк се сељаци.

Отиди во дискотека/кафич/кафана каде настапува Сара Мејс/Тамара Тодевска (забавна компанија) ќе приметиш дека оние кои дошле и покрај своите 30 години се однесуваат ко да имаат 13, непристојно урлаат, пцујат, прават неред, се оговараат меѓусебно, излегуваат за да бидат видени. Вештачка атмосфера создадена од градски сељаци.

Така да ти ако се занимаваш со секој каква музика слуша или какво мислење има за музиката која ти ја слушаш, далеку ќе стигнеш. Плукачи кои немаат домашно воспитување и незнаат да испочитуваат туѓ избор, имало, има и ќе има, но баш на таквите не треба да им се обрнува внимание.
Тој што е човек ќе те цени без разлика каков си и каква музика слушаш, а тој другиот што ќе плука знај дека само тоа го знае, не дека музиката му игра некоја улога, туку нема свој став, па мора да оди контра за сличните на него да го одбранат, што нажалост во денешницава се повеќе такви ги има.

А и да не заборавам, од секад ми биле интересни мразачите на турбофолкот кој во кафана кога ќе ја кренат чашката ги знаат сите турбофолк хитови:coffee:

Отиди во дискотека/кафич/кафана каде настапува Андријана Ацевска (нејзе ја спомнав, зошто по Кеш кеш сите се залепивте на неа) ќе приметиш дека оние кои дошле на нејзиниот настап се пријателски расположени луѓе, кои ја прават атмосферата и сите пеат заедно. Може до тебе ќе се најде некој од село Миравци, што е поповлечен и има попрост начин на забавување, но тоа не го прави сељак. Или ако до тебе се најде некој сељак, тоа незначи дека сите останати што слушаат турбофолк се сељаци.

Отиди во дискотека/кафич/кафана каде настапува Сара Мејс/Тамара Тодевска (забавна компанија) ќе приметиш дека оние кои дошле и покрај своите 30 години се однесуваат ко да имаат 13, непристојно урлаат, пцујат, прават неред, се оговараат меѓусебно, излегуваат за да бидат видени. Вештачка атмосфера создадена од градски сељаци.
Со сета должна почит, ама врска нема ова што го напиша. :icon_mrgr:
Не го претерувај сега...

Плус, самиот рече не сакаш предрасуди и стереотипи, ова ако не е стереотипизирање, не знам што е. :)

Ова највеќе зависи од средината друже. Кога идам во село не знаат ништо освен турбо фолк.
Рапот, трансот, металот итн е музика за наркомани/сатанисти...

Додека во град турбо фолкот им е сељачки и под ниво на интелегенција и ред други работи ако се водиме по стереотипи.

TRUTH... го имам ова осетено на моја кожа кога идам во село кај родниниве. Таму 24/7 на радиото им се врти турбофолк музика, и доаѓам јас со некои си класика рок песни, и одма почнуваат да ти вадат муабети... Види го овој Металика слуша (нема врска, Queen си терав тоа време :icon_mrgr: ), види колку е бучна музикава, ова-она... те гледаат како да си паднал од Марс :unsure:

Секогаш имаат некој кој ќе ти пререче за музиката која ја слушаш, ама јас генерално не се навредувам од тоа... остај ги нека зборат што сакаат. Незнам зошто Рики толку паѓа во транс ако му го навредат турбофолкот :vrtioci:

Со сета должна почит, ама врска нема ова што го напиша. :icon_mrgr:
Не го претерувај сега...

Плус, самиот рече не сакаш предрасуди и стереотипи, ова ако не е стереотипизирање, не знам што е. :)
Немам никакви предрасуди и стереотипи, но тоа што го напишав е пример, зошто честопати и јас и ти и било кој друг го чул она..... ако слуша турбофолк - сељак е и незнае што е музика. Човек кој слуша турбофолк незначи дека е сељак....., сељак и нечовек може да биде било кој, и оној кој слуша забавно, и оној кој слуша рок и било кој друг вид музика.
Затоа не треба да се прави генерализација, туку треба да се испочитува нечиј избор за слушање музика.
:)

Колку ли човек треба да е сунѓер за да напише нешто вакво?

Шо? Шо? Шо сакаш? Шо сакаш да кажеш со ова? Шо?

Немам никакви предрасуди и стереотипи, но тоа што го напишав е пример, зошто честопати и јас и ти и било кој друг го чул она..... ако слуша турбофолк - сељак е и незнае што е музика. Човек кој слуша турбофолк незначи дека е сељак....., сељак и нечовек може да биде било кој, и оној кој слуша забавно, и оној кој слуша рок и било кој друг вид музика.
:)
Јас сфаќам што сакаш да кажеш, ама тоа дека на Ацеска сите биле дружељубиви, а по дискотекиве други урлале, биле непријателски расположени... кхм... не е така. :)
Затоа не треба да се прави генерализација, туку треба да се испочитува нечиј избор за слушање музика.
Викаш не треба да се прави генерализација, а токму ти истото го направи во пасусот кој го цитирав. :)
Нема логика да се бориш против генерализација со генерализирање, тоа ми беше муабетот. :)

Кога ќе речеш омраза кон музиката или омраза кон фановите на една музика, одма сфаќаш дека станува збор за турбофолкот.
Јас лично слушам секаква музика, но највеќе се пронаоѓам во турбофолкот, тоа е онаа музика која ме исполнува, ми овозможува да ги наполнам батериите. И да, не се срамам да кажам дека слушам турбофолк, зошто тоа и не претставува срам. Срам е ако крадеш, ако си насилен.

Секој од нас во некој пејач/ка гледа негативно. Не му се допаѓа гласот, пеењето, песните, спотовите, однесувањето и да нормално е да имаш одбивност кон тој пејач/ка. Но тоа незначи дека ако некој друг го слуша тој пејач, ти треба по него да плукаш.

Факт е дека најголем број од турбофолкерите потекнуваат од сиромашни семејства, па за да успеат мораат да внесат нешто провокативно во песната или спотот, па максимум дури и они да се разголат. Ќе речеш дека тоа се сељаци од улица, не морале така да направат. Всушност ако не направеле така ќе останеле во сиромаштија, а на човека побитно му е дома како му е животот, одколку што ќе рече Петко или Станко.
Оној кој слуша турбофолк ќе се прилагоди на песната доколку му се свиѓа, а најмалку ќе се грижи дали е срамота што пејачката се разголила. Така да карактерот на човекот не значи дека е ист како на пејачот кој тој го слуша.

Човек треба најпрво да се почитува себе си, потоа да ги почитува и останатите, а со самото тоа и нивниот избор.
Највеќе ги мразам предрасудите од типот.... ако слуша турбофолк - сељак е, ако слуша метал - наркоман е. Наспроти, оние кои слушаат турбофолк се дружољубливи, оние кои слушаат метал се вистински пријатели и имаат домашно воспитување.
Сељак и наркоман може да биде и некој кој што слуша рок, забавно, џез... или било каков друг вид музика.

Така да ти ако се занимаваш со секој каква музика слуша или какво мислење има за музиката која ти ја слушаш, далеку ќе стигнеш. Плукачи кои немаат домашно воспитување и незнаат да испочитуваат туѓ избор, имало, има и ќе има, но баш на таквите не треба да им се обрнува внимание.
Тој што е човек ќе те цени без разлика каков си и каква музика слушаш, а тој другиот што ќе плука знај дека само тоа го знае, не дека музиката му игра некоја улога, туку нема свој став, па мора да оди контра за сличните на него да го одбранат, што нажалост во денешницава се повеќе такви ги има

А и да не заборавам, од секад ми биле интересни мразачите на турбофолкот кој во кафана кога ќе ја кренат чашката ги знаат сите турбофолк хитови:coffee:

Бобо како што кажав секој си има право да си слуша што сака и што сака да си праи во животот.. и го почитувам твоето мислење, и дека не го подржувам овој неправец во музиката и нема никогаш да го подржувам од рационални причини кои си ги имам како добар познавач на музиката.
Сакав само да кажам, затоа и те цитирам, дека во кафана не пуштаат турбо фолк баш .. тоа повеќе удара на фолк, него ли на турбо.
Многу често идам во кафана, еве само што се враќам од кафана .. се рокаше на радио нешто налик народно, тоа е фолк.
И тој ТУРБО - СЕ ПУШТА У ДИСКО, КАФИЧ, СПЛАВ ИЛИ ШТО И ДА Е.. у кафана нема да помине зашто има техно , рок, транс елементи.
Фолкот е сосема нешто различно од турбо фолкот , во кратки црти кажано:
Кога ќе наоружаш акустична музика, као музика со хармоника, виолина, гирата .. и кога ќе го вооружиш со тешка музичка машинерија од битови, бејсланови од техно и уште милион ефекти + на сето тоа ставиш неколку голи кучки да мрдаат газ и да отвараат уста демек као пејат, скапи коли и ефтини луѓе , тоа е турбо фолкот.
Не е дека курвата нема да те запали што урла и што мрда со цицки и газ, ќе те запали - тоа е целта, и ја коа сум пијан највеќе сум промискуитетен на турбо фолк, зашто сите тие кучки што урлаат се дупло повеќе попромискуитетни од мене. Но тоа кога го слуша девојче од 12 години мисли дека е сосема исправно, КУЛ и го идолизира тоа што она го презентира. Тука ми паѓа жалот, имам сестра која е помала од мене.. Нејзините другарки слушаат вакви срања, јасна ми е нивната психа. Резултат: Промискуитет, лажна вредност, душевна аномалија предизвикана од срцекршење од страна на ЛОШИОТ МОМАК што вози некоја колица адекватна на тие во спотовите луксузни. Тој сељакот ломи дрва у шума па иде после да се курчи со некоја илјадарка плус у Деспина и Тао со лепотиците од Љурумлери и Драчево.
Сум искачал на сите места каде што има турбо фолк почнуваќи од селски клубови до сите градски, поготово во Скопје. Имам другари многу што се хардкор фолк! Тоа се сељаци со тапија, тоа им го плескам у фаца и они на тоа се горди !
Сум пичел со курвештии, стриптизети и сите тие курци палци .. затоа си зимам слобода да зборам ова што го зборам, пошто го имам искуството и одамна го пратам ова срање кое се случува тука кај нас и ја имам големата слика во глава.

И неколку реда муабет околу фактот за тоа дека турбофолкерите потекнувале од сиромашно семејство и морале да се разголуваат за да постигнат нешто, ете ти ја логиката.
Баш тие што потекнуваат од сиромашни семејства алудираат на тоа дека коренот им е чесен и баш поради тоа не би требале да си го продаваат телото за пари.
Баш тие посиромашни девојки ќе бидат многу повеќе ценети ако останат поштени , завршат школо, се вработат и успеат во животот и направат пари и матријална обезбеденост за нивните идни поколенија.
Токму тоа таа идеологија налага така да мислат сите останати ентитети со мањак пари а вишок сиска и гз, дека би можеле да успеат на тој начин.
Колку поштени цури келнерисуваат и по дупли смени само за да имаат да преживеат и да се образоваат.. тоа се за почит, а не оние куротресинине што ги лупаат на рента уште поголеми куротресини од најнизок можен морален калибар.
Сликата што ја имам у глава е страшна, тие што ја имаат истата знаат за што зборам.

Класичен пример за сељачизам е тоа што кога ќе го прашаш некој за да пиете .. он ќе биде приморан да ја пушти Краљица троторара , или нешто друго српско срцепатечко од 90 и некоја и како што иде пиењето , годините на музиката се зголемуваат .. и како што иде се погоре и погоре мене уште повеќе ми се кења.
А мене би ми се чудел кога би му кажал да пиеме на некоја музика као рок, рап, џез, фанк , транс, драменбејз , хаус, техно... ете тука се крие ШТОСОТ! Проверете сами. ;)
Зашто Синан Сакич и Миле Китич и остала багра у 90та кога нашите родители урлале на тоа, било да поквалитетно од ова сега ... тоаш било примивно во однос на продукција, и било оргинал. Сега .. ЛАКУ ЈЕБЕНА НОЧ ТИ ПОЖЕЛИМ СВАКУ НОЧ ... на тоа не сум машко, станувам хемафродит, клиторис имам а мудата ми се у стомак.
Кој би бил толкав папучар да и рони солзи крокодилски на женаму секоја вечер?

Последно уредено:
Последно уредено:
Ко за потсетување тука на форумов, хејтот кон изведувачот, голем дел од форумските ликови го пренесуваат како хејт кон фановите, или да ја речам со познати зборови кои често ги читаме тука, Р.Х сектата :D

Шо треба да прајме сега? Баш е кул оваа галама која со ништо не може да ја спречи сплотеноста и хармонијата која си владее во темата. :kruna:

• Ми се допаѓа
Reactions: wot

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom