Разликата помеѓу хејтот кон изведувачот и хејтот кон фановите

• Креатор на темата Креатор на темата RickyLFC9
  • Време на започнување Време на започнување
Ак мене ме најдовте, се е е турбофолк.
Дури и скопско темно...

Очигледно е дека токму јас сум тој кој ја отвора темава од веќе познати причини, па сега кога го спуштам штитот, сакам чисто да продискутираме за феноменот при кој на форумов, а и пошироко, опстојува (и се зголемува) потребата да се докаже која музика е подобра и дека другите што слушаат различна музика се поглупи од нив. Буквално поглупи, јасно и гласно искажано и сугерирано од многу ликови.

Акцентот на дискусијава би сакал да го ставам токму на она што го пишува во насловот, поточно вториот негов дел. Имено, факт е дека сите имаме различни вкусови за музика, а тоа со себе повлекува емоции при кои оние изведувачи кои се сосема контра на она што му се допаѓа на индивидуалецот, предизвикуваат нервоза кај него и таа потреба која ја спомнав да тој го искаже истото преку негативни коментари кон фановите на таа музика кои понекогаш потекнуваат од стереотипни предубедувања. Лично, немам ништо против првиот дел, и јас имам некои музичари кои не ги сакам воопшто и не сфаќам како некој може да ги слуша, но често се воздржувам од коментари против нив. Сепак, слобода на говор е да изразиш незадоволство од одреден музичар, тоа никој не може да го брани. Но, имам многу против тоа кога омразата се пренесува врз љубителите на музиката, кога „тој што го слуша ова треба да се обеси“ и знаете какви се други коментари, коментари при кои директно се навредувани и омаловажувани луѓето поради нивниот избор за музика, музиката која е нешто без кое ниеден човек не може да живее.

Моето прашање до вас е, зошто? Зошто не можете да ги оставите луѓето да си слушаат што сакаат? Зошто мора да се мешате во нивниот личен избор? Зошто мора да го навредувате човекот поради одлуката која тој ја донел, одлука која е приватна? Зошто кај вас постои таква потреба да му го наметнете на некого вашето мислење? Зошто мислите дека некој вреди помалце од вас поради тоа што слуша музика која вие ја сметате за неквалитетна? И најважно од се, зошто сакате да му забраните на некој да слуша нешто што навистина му ја исполнува душата, што му прави да пројде низ среќни и тажни моменти во животот, исто како и вие што поминувате низ такви моменти со вашата музика?

Запаметете дека пред се, сите сме луѓе и доколку не си ги цениме меѓусебните разлики, па отидеме до степенот каде би пробале да ги елиминираме разликите, ќе станеме ништо освен копии со исто размислување и без никаква разновидност, една досадна сива позадина во која сите ќе се претопиме и ќе го преземеме првиот чекор кон апсолутна монотоност во нашата иднина на овој свет.

Ги чекам размислувања, тролањата и најлајкуваниот духовит коментар :)

Со дел од постов се согласувам, посебно оној дел "my life my rules". Секој треба да го слуша она што му се допаѓа а не она што е официјализирано како квалитетно, затоа што уште поглупо од тоа да слушаш шунт музика е да следиш правила од типот "што треба да слушаш" или да ја силуваш душата само ради тоа што нечии болни садистички пориви не се задоволени, друга ствар околу квалитетот судат компетентни ликови, според музички академи и професионалци во музиката и според одредени критериуми во музиката, турбофолкот како правец (не е ни правец али ај :D) е неквалитетен, не содржи одредени музички форми во композицијата кои би ја комплетирале да звучи поквалитетно и да важи за една добро креирана композиција што е резултат на неталентиран композитор и уште понеталентиран изведувач кој прифатил да ја изведува таа композиција итн. итн. за останатите единствено е ствар на вкус т.е немање на доволно добар вкус или слух за музика и само тоа, глупо е да окарактеризирам некој генерално како глуп само заради тоа што нема слух за музика, јас според некои критериуми за музика поставени од професионалци можам да кажам дека имам слух за музика настрана од тоа што имам музичко образование зад мене, уште од мала обожавам да слушам класична музика која се смета за комплексна и многу квалитетна исто како и блуз, соул и слични правци но тоа по дифолт мене не ми гo накачува -IQ-то тука само докажува дека имам слух за квалитетна музика, а у меѓувреме може да сум тапа за нуклеарна физика а тој да е гение.

Тука правам муабет само за музика како композиција од ноти пошто нели музиката се дели на вокална, инструментална и комбинација од двете у овој случај мене она кое ме загрижува е вокалната музика т.е текстуалната содржина во одредена композиција во одреден правец, има некои квалитетни инструментални композиции од метал правецот доколку се иземат текстовите затоа што текстуалните содржини им се очајни. И од мн други правци со песни кои се пробиле на музичката сцена со нон сенс текстови. Турбо фолкот е ненадминлив у тоа поле.

Мислам дека поривот за навреди се испровоцирани баш од текстуалната содржина која неретко е сиромашна, неморална, бедна, очајна..и баш тие кои се испровоцирани се прашуваат како тој текст може да ти помине без никаква осуда ниту пак критика. :cautious: ако ти поддржуваш текст у стилу (ова успеав да најдам у тема смешни шабански текстови)

1.Jedva cekam da sa'ranim majku pa u kucu da dovedem Rajku!

2.Suzama sam lepio tapete kad ti ode i odvede dete!

3.Kuce laje, a ja mislim ti si, otis'o si sarmu probo nisi!

4.Igra kolo a u kolu Duda, od radosti tresu mi se kosti!

5.Ja sam seljak veseljak, a u dusi tugu skrivam, sta cu jadan kraj Morave kad ne znam da plivam!

6.Uz vetar sam uvek is'o i nikoga nisam sis'o, od malena radim tako ja sam rodjen naopako!

7.Sto na kafu zoves mene kad nemas samlevene!

8.Nemoj da places na mom pragu da mi vrata ne povuku vlagu!

9.Imam garazu i mercedesa tri, jos samo mi falis ti!

10.Pijem vino i rakiju vrucu i ne mislim na traktor i kucu. Sta ce meni vencanje i zena kad sa tudjom zivim bez problema!

11.Na kuci se odzak pusi na tavanu meso susi, ja sam seljak u srcu i dusi.

12.Caki, Caki, Cale kupi mi sandale, samo pazi Cale da ne budu male!

13.Zbogom sine zbogom rode, pazi da ti voz ne ode!

14.Moja mala nema prednji zubi, kad me ljubi jezikom me ubi!

15.Ti ode na zeleno, ja osta na crveno rastavi nas sema-for!

Значи ако ти го слушаш овој текст и го сфаќаш сосема нормално како очекуваш жити све некој сериозно да те сфати? Ако ти вакви текстови ги сметаш за нормални и секојдневни тоа може многу да каже за твојата перцепција за животот и твојот личен стил и начин на живот, значи тоа што музиката како мелодија е тапа, ок е, тоа е како резултат на тоа што немаш добар слух што е занемарливо али вакви текстови се неопростливи, одбивам да верувам дека постојат. (Го земав турбо фолкот за пример како "правец" со најмногу бисери)

Последно уредено:
@mackica92 - Тоа што го постираше во објаснение на Рики и неговиот вкус, може многу лесно да се употреби против било кој жанр на музика. Не, сериозен сум, баш на било кој жанр. Дали дека истата не е инструментално живописна доволно или дали текстотовите им се живо срање. Секогаш ќе има спротивставени мислења. И тоа со класичната музика е исто така претеризам, ако земеш в превид научни студии кои нашле подеднакво или поголема комплексност и богата инструментализација во одредени метал или електронски композиции. Обожавам и јас класична музика, ама не ја ставам на пиедестал по квалитет. Ете ти, и многу други имате поинакви мислења (а и вкусеви).

Патем, истите музички професионалци и академици кои ги спомна, му дадоа Греми на Џастин Бибер.

Just sayin' love. Just sayin'.

Мене ми се свиѓа што даде издржано мислење, кое не сере само по турбофолкот, а не го ни возвишува, туку одлично ги опфати сите аспекти во ситуацијата, увиде на правото секој да слуша што сака без да му биде скратено тоа право, а истакна и дека нормално е ако се палиш на таков текст да те сметаат за прост. И потполно се согласувам со тоа што го кажа.

@mackica92 - Тоа што го постираше во објаснение на Рики и неговиот вкус, може многу лесно да се употреби против било кој жанр на музика. Не, сериозен сум, баш на било кој жанр. Дали дека истата не е инструментално живописна доволно или дали текстотовите им се живо срање. Секогаш ќе има спротивставени мислења. И тоа со класичната музика е исто така претеризам, ако земеш в превид научни студии кои нашле подеднакво или поголема комплексност и богата инструментализација во одредени метал или електронски композиции. Обожавам и јас класична музика, ама не ја ставам на пиедестал по квалитет. Ете ти, и многу други имате поинакви мислења (а и вкусеви).

Патем, истите музички професионалци и академици кои ги спомна, му дадоа Греми на Џастин Бибер.

Just sayin' love. Just sayin'.

Ама греми се добива врз основа на слушаност и популарност не врз основа на проценка колку таа музика е квалитетна.

Ако е за тоа има андерграунд музика која е мн малку слушана и никогаш нема греми да добие али ако некој застане да ги спореди партитурите на Бибер со некоја не толку позната но квалитетна група може да ја увиди разликата во квалитетот.
Постојат музички критериуми не е само вкус во прашање.[DOUBLEPOST=1442419322][/DOUBLEPOST]И обично кога доаѓа момент за вакви дискусии едната страна секогаш тврди дека андерграунд е увек поквалитетна од популарната музика што исто не е точно, ти слушаш андерграунд ама зависи што од андерграунд, кои изведувачи ги слушаш, и Мајкл Џексон бил популарен и Ејми Вајнхаус и Витни Хјустон и Лајонел Ричи и Фреди итн. Кои биле и популарни а воедно нуделе и квалитет. Од изведувач до изведувач се гледа квалитетот а попрецизно од песна до песна.
Да земеш еден правец како жанр и да генерализираш само за тој правец е малку неправедно, да, ама кога веќе спомна класичната музика е најкомплексна заедно со џезот музичките форми кои ќе ги сретнеш во тие партитури неможат да се сретнат у други жанрови премногу е комплексна и квалитетна како таква.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom