Радикалната грчка левица и активистите од Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
16 ноември 2008
Мислења
103
Поени од реакции
5
Целава тема ми е излишна затоа што глупаво е да се говори за единство меѓу македонците и грците кога македонците страдаат поради глупавоста на грците.
Сепак не гледам ништо лошо да се има космополитски убедувања, меѓутоа сега не е момент за братство-единство на луѓето кога македонската државност е во опасност

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Не само што е излишна туку и многу неодговорени прашања од страна на Офчар-от.

Интересно е што неколку оФци сами пробекаа.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Сиже од говорот на Офчар:

Мора да се обединиме во солидарност против националистичката и милитаристичка шизофренија од обете страни на границата ’’

Затоа прашав: “Офчар, не ли ти е срам бе, барем малку?!’’

Не изедначил во секој поглед со политиката на Грција - ама на македонски јазик. Е голема услуга ни направил што се испосрал на македонски јазик во името на декларативно повисоки идеали, од кои во Грција нема ни јота, ниту пак има абер да се реализираат во догледна иднина. Ама таму каде пто ПОПГ е дефицитарна, Офчар се надевал дека ќе било подобро. Истовремено, нас не направил исто со грчкиот фашизам.

Админи, стојам на становиштето дека темата е исцрпена и треба да се затвори.
MIsirkov, poradi boldiranoto i otpojke rekov deka e predavnicko odnesuvanje, the new low!

Anastas treba da ne zaborava deka duri i da odi Makedonija i nejzinata vnatresna ili nadvorena politika vo nekakov nepravilen pat, kon nekakva sizofrenija, nacionalizam ili fasizam, sepak, toa e samo 1. negovor mislenje, i 2. vo nikoj slucaj ne se preleva kako drzaven stav, na nadvoresno politiki plan so cel mesanje vo prosperitet, dobrosostojba, ekono-socijalen napredok ili drugo vo druga, sosedna drzava. Nasata politika, kakva i da e, ne moze da se podvede pod zaednicki imenitel so grckata ksenofobicna politika. Toa sto vlasite od negoviot klan ne mozat gzduvaat slobodno kako vo vremto na pedthodnite vladi ne e fasizam.
Grckata ksenofobija odi dotamu sto se obiuva i donekade uspeva da nametne licno nivni paranoicen stav vo dve golemi megjunarodni organizacii, si cel negiranje na edna druga drzavan, narod, nacija, preku negiranje na nivnoto istorisko-kulturno, duhovno ili jazicko postoenje.
Nesporedlivi momenit koi toj vo svojata izdrogirana svest gi poistovetuva.
A, za zal, takvite ispadi, kolu i da se na minorno ivo, eden den mozat da bidat pronajedni, voskresnati iupotrebeni vo ngativna konotacija. Ama ispien mozok toa tesko go vospriema.
Oф, мајко....алтернационализам?! Шо е наредно: есперантоизам? The holly church of John Lennon The Divine? Химна: Бранко Коцкица?
Za zal, Serpiko, alternacionalizmot e pojava koja viree kako kukol nasekade vo posledno vreme, megju onie koi imaat problem so svojot identitet, a takov e i Ofcarot.

Zagovaranje na odreknuvanje od nacionot, spostveniot nacion, posebno za Makedonija e odenje po linija na grckata ksenofobika politika.

Ili sviranje uz njihove gusle, ama koj da vidi.

Toa e predavnicko odnesuvanje.

Sramota.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Тоа што мене некој ми се допаѓа не треба да засега некои трети лица...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Тоа што мене некој ми се допаѓа не треба да засега некои трети лица...
Кога го пишуеш на јавен форум, сакал нејќел, засега.

За интимност, телефон или нешо...

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
ОК, во право си...

Во секој случај ми се допаѓа типот... Бољи е од ново-конвертирани "патриоти"...

Типот е ист како оние, добрите момци кои, слушаат по дома класична музика, и коа ќе се сретнат со клупчови по улица, и коа ќе бидат запрарашани што е разликата меѓу нас што слушаме Планета ТВ - Балгарска и сме патриоти, и ти од другата страна на реката, кој слуша класика и кур не му чуе за национализам, патриотизам и други виши вредности...
Офчарот ќе му одговори, дека он секаде може да се адаптира и да ужива без разлика што и каде слуша, додека тие фолкашите само во нивните малечки и закржлавени светЧиња...

А сепак мене не ми чуе што некој чуствува не-симпатии према офчќарчето... А сакам исто да бидам и јас третиран...

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Алф скренал од идеологијата со ова:
There was a wall and the wall has fallen
But, they wasted no time in raising another one
And in the shadow of the wars an identity got stolen!

Me and my brother, freezing in a cold winter morning
No heating, no food, no electricity nor oil!
An embargo because of some history fraud
Breaking all the moral standards and the law!

They renamed a country
FYROM instead of Macedonia
A blackmail was accepted
In order to get our resources back
So what’s the point of that...

Former Yugoslav Republic and a Former Ottoman Province
And a Former Byzantine Province and a Roman one too
A Former Kingdom and a Former Empire
Kneeling for mercy
In front of the world
Trading the name for survival
Dealing the dignity for life

But the time has passed
It’s been enough humiliation
Call me by my name
I don’t ask for more
The world must not ignore
The being of a nation
Say Macedonia!
Let the Sun light the darkness we live in
Once in a while a star falls
But this time a star would be born!
Златен малиот :back:

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
ОК, во право си...

Во секој случај ми се допаѓа типот... Бољи е од ново-конвертирани "патриоти"...

Типот е ист како оние, добрите момци кои, слушаат по дома класична музика, и коа ќе се сретнат со клупчови по улица, и коа ќе бидат запрарашани што е разликата меѓу нас што слушаме Планета ТВ - Балгарска и сме патриоти, и ти од другата страна на реката, кој слуша класика и кур не му чуе за национализам, патриотизам и други виши вредности...
Офчарот ќе му одговори, дека он секаде може да се адаптира и да ужива без разлика што и каде слуша, додека тие фолкашите само во нивните малечки и закржлавени светЧиња...

А сепак мене не ми чуе што некој чуствува не-симпатии према офчќарчето... А сакам исто да бидам и јас третиран...
А, ти веќе изнакажа еден куп предрасуди.
Класифицира луѓе у кутивчиња, на слепо, онака.

Како и да е, барем иаме сличен став...Not to give a fuck. За туѓите филмови и предрасуди.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Споредбата ја носи поентата со себе.

И не за апологија на "Манифестот" на офчар и моја арбитража во цела оваа лак'рдија, ама можам да кажам дека офчарчето ве разбира, ама вие него не го разбирате...

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Споредбата ја носи поентата со себе.

И не за апологија на "Манифестот" на офчар и моја арбитража во цела оваа лак'рдија, ама можам да кажам дека офчарчето ве разбира, ама вие него не го разбирате...
Абе, реално, ни тоа не можеш да го тврдиш.
И кој ние? Некој колективен мислечки ентитет?

Барем ја итекако го разбирам. И ти не можеш да докажеш дека тоа не е така.

Ај, мубетов ептен забега (ваљда самата тема емитира...Па-па)

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
пикасо, фала за поддршка.

трн, уште е тоа мојот став за името. можда не би го изразил поетично ко пред 2 години, ама со 2 раце сум за само-определба. но не и за аргументирање со историски права.

би сакал да дебатирам со другите, ама стварно немам време. сепак, едно нешто научив од киснење по блогови и форуми, а тоа е дека сечиј став треба да се почитува ако сакаш и твојот став да биде почитуван. се надевам наскоро ќе имам прилика да ве поканам на отворена трибина или предавање, на која ќе се разбереме ко луѓе, а не преку тастатура ко роботи.

и би бил стварно многу поентузијаст ако не се мава лично, туку со аргументи.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
би сакал да дебатирам со другите, ама стварно немам време. сепак, едно нешто научив од киснење по блогови и форуми, а тоа е дека сечиј став треба да се почитува ако сакаш и твојот став да биде почитуван. се надевам наскоро ќе имам прилика да ве поканам на отворена трибина или предавање, на која ќе се разбереме ко луѓе, а не преку тастатура ко роботи.
Е ова е веќе муабет на место. Се согласувам, и слободно ова може да се напраи и во телевизиско студио во живо. Ако си за, бујрум кога ќе се вратиш во фиром, ќе може да се оствари и ваква трибина, а може да стане и практика, младите да дебатираат на трибини за најразлични прашања. Не е неостварливо, а ги имам потребните ресурси и контакти за да се оствари ова.

Мишелинка

расол
Член од
19 мај 2006
Мислења
3.449
Поени од реакции
385
пикасо, фала за поддршка.

трн, уште е тоа мојот став за името. можда не би го изразил поетично ко пред 2 години, ама со 2 раце сум за само-определба. но не и за аргументирање со историски права.

и би бил стварно многу поентузијаст ако не се мава лично, туку со аргументи.

Реков јас дека си сонце ти, реков!
Стварно е прекрасно што вака, со отворено срце и душа полна љубов за секого не повикуваш, нас - Скопјаните, на јавни трибини дебати и слични убави работи. Со тоа што, златен, јас сум длабоко убедена дека и два дена да зборуваме, преку мсн, по смс пораки, на живо, на форуми - пак ќе останеме на истото.
Ти ќе ни ги продаваш преџваканите муабети за тоа како сите сме луѓе и тоа е поважно од се, ќе не убедуваш дека оние зад кои стоиш (горд на себеси) не би не исклале сите овде ако им се даде можноста и ќе се надеваш дека имаме меморија на врапци. Од друга страна, ние ќе плукаме прво на идеите ти после и по тебе (не оди едното без другото јеби га) и сите дома ќе си отидеме со помислата дека сме трошеле време на кретен/и... Ова ние и вие ми се допаѓа :))
Ама ете, ти бар си најде сродна душа. Пикасо сака да е ист како тебе кога ќе порасне! Можете заедно да слушате класика (не му крши филм на човекот, жити Кавала, Тасос и Самотраки), да плукате по патриотизам и национализам и да гледате кон светлата иднина на човештвото која ене ја - доаѓа... Ах, идила!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom