Радикалната грчка левица и активистите од Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Инаку со оглед дека го направивте предавник, да ве прашам стручњаци, како го класифицираа Гоце Делчев, социјалист, комунист, анархист?

Како беше потсететеме, Брату, Ада, Трну ?

И тој беше предавник?
Кој од нас тука класифицара левичарство, по дифолт, као анационално или предавничко?

Никој не ја проблематизира левицита, анархијата или што ти ја знам, како идеологија, воопштено.

Ги проблематизириме квази-космополитските ставови, и евидентниот недостаток на национално чувство кај т.н Офчар и неговите оФци.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Кој од нас тука класифицара левичарство, по дифолт, као анационално или предавничко?

Никој не ја проблематизира левицита, анархијата или што ти ја знам, како идеологија, воопштено.

Ги проблематизириме квази-космополитските ставови, и евидентниот недостаток на национално чувство кај т.н Офчар и неговите оФци.
"Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите"

од ова по КОСМОПОЛИТСКО амаин, па сепак не бил предавник, нели?

Од кај заклучи дека Офчар е квази-космополит и плус предавник?

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Ги проблематизириме квази-космополитските ставови, ...
a moze li da mi ja objasnis razlikata megju
kosmopolitski i kvazi-kosmopolitski?

mmogu dobro znam sto e kvazi, no me interesira tvojata interpretacija na ovie 2 poimi

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174

mmogu dobro znam sto e kvazi, no me interesira tvojata interpretacija na ovie 2 poimi
иако не бев прозван сепак јас да ти каЖам сто е е квази -космополитизам.

тоа е целуфан за виткање, кој под идејата дека сме првин граѓани на светот после припадник на нацијата во кој демек нема предрасуди во однос на изборот на ``оној `` другиот., е сега ако другиот преферира да има татковина и работи за нејзините интереси тогаш таквиот избор е таргет за борба. светските ``копилиња`` се бунтовници најчесто без причина кои се задскриваат зад идеја дека секој човек се раѓа ист на светов ама забораваат дека различно се развива и дека ги наследува придобивките или недостатоците на неговите предци.

во глобала то се најчесто движења кои идеологијата ја црпат од канабисот и светот го гледаат како поле ...ама тоа поле се вика вудсток.
уствари се најчесто мудросери и критизери кои бегаат од работа, за нивните фрустрации секогаш е крив системот

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
"Јас го разбирам светот единствено како поле за културен натпревар меѓу народите"

од ова по КОСМОПОЛИТСКО амаин, па сепак не бил предавник, нели?

Од кај заклучи дека Офчар е квази-космополит и плус предавник?
Од темелната анализа на неговиот лик, дело (но, не и тело :().
Доволно аналитично за твој вкус?

Уосталом, и на оваа и на темата на протестите го пишав својот став и образложив зошто и како.
Ако не ти се чита, не ме замарај мене со прашања за нешто што веќе сум елаборилала.

Сепак, повели пост од пред само една страна на темава и уше еден од темата за протестите...

Убава е пароличката на Монтескју. Онака, симпатична ко секоја друга парола. Ама, кога ќе дојде време да се аплицира у реалност, опа, проблем.
Се додека, секој околу нас (на ниво на меѓународна политика), ја става својата нација пред човечоста, и додека не деградира како луѓе поради нашата нација, практичната примена на реченицата, парафразирам: Сум се родил како човек, а случајно сум одредена националност паѓа у вода, и е со вредност на тоалет хартија.

Поранешна Отоманска Покраина Грција не се 50 анархисти со кој Офчар и неговите се сретнале.
Во Поранешна Отоманска Покраина Грција тие 50 анархисти нема да дојдат на власт, па аналогно, нема да можат да ги применат своите убедувања и ставови на официјално ниво, кое би донело промена.

Се на се, грчките другарчиња на Офчар се маргиналци, и нивниот став ниту ни користи, ниту е релевантно мерило за односот на Поранешна Отоманска Покраина Грција кон Македонија.

Затоа би било добро, кога Офчар би прекинал да претпоставува дека има работа со мајмуни од Македонија, кои може да ги залажува со своите шака анархистички другарчиња, и нивниот став да го продава ко официјална политика на Поранешна Отоманска Покраина Грција.
1. Социјално-економската состојба во Македонија е идентитчна веќе 18 години. Значи, тешко дека може да се посочи одредена влада.
Понатаму, во таквата состојба, огромен удел имаат глобални текови, и особено, фактот дека не сме признаени како држава и нација
.

Вие што протестирате, пристапувате на целата ситуација исклучително површно и очигледно, ни самите не знаете што барате.
Каков план вие нудите?
Кое е вашето решение што ни го давате, а кое ќе ја подобри состојбата?

Или само се буните, а ни самите не знаете како да го смените она за што се буните?

2. Дали преку вашето инситирање на левица и минимизирање на националниот идентиет, вие всушност агитирате за држава од типот на СФРЈ, која беше и лева и во која националниот идентиет се потиснуваше?

3.Како може да се борите за права и слободи, а притоа да ги негирате и да не ги споменувате правата и слободите на Македонското малцинство во Поранешна Отоманска Покраина Грција, Бугарија, Албанија и др.?
Или ќе средувате туѓ двор, а нашиот ќе го оставате во хаос?

4. Со кое право настапувате од позција на Македонци, а велите дека нивниот идентитет и историја не ви се важи?

5. Знаете ли дека ни престанува договорот за служење во Ирак, и ги знаете ли вистинските причини зошто сме дел од сето тоа?

И повеќе од очигледно е дека не знаете зошто протестирате. Јасно е дека имате само пароли и фрази, кои, кога ќе се направи анализа на глобалната состојба, се само празни зборови.
Не нудите решение, немате основа и, најстрашно, понижувате и се потсмевате на цел еден народ и држава, а си дозволувате да се претставите како дел од истите.

Да се ре-интерпретирам сама себе, не планирам.
Јасно е многу што подразбирам под тие два поима и зошто конкретно сега ги употребувам.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Од темелната анализа на неговиот лик, дело (но, не и тело :().
Доволно аналитично за твој вкус?

Уосталом, и на оваа и на темата на протестите го пишав својот став и образложив зошто и како.
Ако не ти се чита, не ме замарај мене со прашања за нешто што веќе сум елаборилала.

Сепак, повели пост од пред само една страна на темава и уше еден од темата за протестите...

Да се ре-интерпретирам сама себе, не планирам.
Јасно е многу што подразбирам под тие два поима и зошто конкретно сега ги употребувам.

Неговиот текст е полн со младечки романтизам и има полно дупки неоговата теорија, но сепак ме нервира кога се заговара бришење на темата и нарекување на предавник иако тој никаде не го наведува тоа.

Бришење на темата е намалување на слободата, а тоа е сепак против моите ставови.

Детално си го проучувала Гоце, детално си ја проучувала СФРЈ, бравос, бравос :smir:, се знаеш и се разбираш...

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
иако не бев прозван сепак јас да ти каЖам сто е е квази -космополитизам.

тоа е целуфан за виткање, кој под идејата дека сме првин граѓани на светот после припадник на нацијата во кој демек нема предрасуди во однос на изборот на ``оној `` другиот., е сега ако другиот преферира да има татковина и работи за нејзините интереси тогаш таквиот избор е таргет за борба. светските ``копилиња`` се бунтовници најчесто без причина кои се задскриваат зад идеја дека секој човек се раѓа ист на светов ама забораваат дека различно се развива и дека ги наследува придобивките или недостатоците на неговите предци.

во глобала то се најчесто движења кои идеологијата ја црпат од канабисот и светот го гледаат како поле ...ама тоа поле се вика вудсток.
уствари се најчесто мудросери и критизери кои бегаат од работа, за нивните фрустрации секогаш е крив системот
blagodaram za objasnuvanjeto, no ti mi objasni samo sto e
kvazi-kosmopolitizam

ako imas vreme, bi te zamolil sega da mi objasnis sto e kosmopolitizam

vprocem, toa i bese moeto prasanje, koja e razlikata megju kosmopolitizam i kvazi-kosmopolitizam

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Инаку со оглед дека го направивте предавник, да ве прашам стручњаци, како го класифицираа Гоце Делчев, социјалист, комунист, анархист?

Како беше потсететеме, Брату, Ада, Трну ?

И тој беше предавник?
Можеби си глуп, ама неписмен ваљда не си.

Никој никаде никого не посочи за предавник,барем не јас, ја си ги напишав моите аргументи зошто велам дека е декструктивна појава анти-национализмот исто онолку колку национализмот.

Ако имаш нешто да ми контрираш на претходниот пост, повели, ако немаш не ми ги поти мадињава со адолесцентски муабети.

Првин одговори си дали Гоце Делчев е анархист и каков вид на борба промовирал.
Уште од младоста Делчев бил член на социјалистичкиот кружок и тоа не е тајна туку е достапна информација секому, па и тебе.

Ако веќе си тргнал да мудруваш, еве ти ги останатите мисли на Делчев, па ти види дали се пронаоѓаш:

Внатрешната организација не се стреми само да им дава оружје на луѓето, ами и да го разбие нивниот ропски дух".

Јас не сакам востание со луѓе што ќе ме напуштат при првиот неуспех; јас сакам револуција со граѓани кадарни да ги понесат сите искушенија на една долготрајна борба, каква, поради жестоките политички услови, ќе биде и нашата; - или ќе водиме говеда на касапница."

И мојата омилена:

"Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот".

F

FilipMacedon

Гостин
Ова се некако ми оди како да сакаат нас да не направат големи националисти,но забораваат дека пред да се актуелизира прашањето околу името Македонците Грците ги обожаваа како браќа и пола Македонија на одмор во Грција(читај Егејска Македонија).Мислам дека овие што пропагираат антинационализам треба да прошетат малку во Лариса и Атина па да поделат некое флаерче за да го разбијат национализмот(иаку попрво мислам дека националистите нив првин ке ги разбијат:))
Така да ова што прават тука нема никаква корист,бидејќи ако сакаат да успеат нешто во врска со ова првин треба да се намали нагонот за Мегали Идеа кај Грците ,па така сум убеден дека национализмот реципрочно ке се намали и кај нас

ogledalo

провинцијалец
Член од
12 мај 2008
Мислења
3.198
Поени од реакции
174
kvazi-kosmopolitizam

vprocem, toa i bese moeto prasanje, koja e razlikata megju kosmopolitizam i kvazi-kosmopolitizam
уривањето на постојните вредности на системот кој успеал да ги достигне , притоа нудејки цинизам кон вредностите карактеристични за хомо сапиесот како социјално суштество. обединување во идеологија која не трпи и не конверзира со други идеологија...разликата со кавзи е што космополциве веруваат или мислат дека треба да веруваат во тие вредности а квазиве се помодари

во контект за разликата меѓу овие според мене еве еден виц;

се собрали мачороци во фебруар да одат на парење и зеле мал мачорок со нив и тој да ја губи невиноста....надвор пука студ......мачороците напалени чекале на покривите згодни мачорки..чекале чекале...али мачки не дошле....младиот мачорок рекол (констатирал)...``си бегам дома доста ми е секс``

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Можеби си глуп, ама неписмен ваљда не си.

Никој никаде никого не посочи за предавник,барем не јас, ја си ги напишав моите аргументи зошто велам дека е декструктивна појава анти-национализмот исто онолку колку национализмот.

Ако имаш нешто да ми контрираш на претходниот пост, повели, ако немаш не ми ги поти мадињава со адолесцентски муабети.

Првин одговори си дали Гоце Делчев е анархист и каков вид на борба промовирал.
Уште од младоста Делчев бил член на социјалистичкиот кружок и тоа не е тајна туку е достапна информација секому, па и тебе.

Ако веќе си тргнал да мудруваш, еве ти ги останатите мисли на Делчев, па ти види дали се пронаоѓаш:

Внатрешната организација не се стреми само да им дава оружје на луѓето, ами и да го разбие нивниот ропски дух".

Јас не сакам востание со луѓе што ќе ме напуштат при првиот неуспех; јас сакам револуција со граѓани кадарни да ги понесат сите искушенија на една долготрајна борба, каква, поради жестоките политички услови, ќе биде и нашата; - или ќе водиме говеда на касапница."

И мојата омилена:

"Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди како македонскиот".

Убај работи кажа, :smir:, ако не те наведам вака, инаку не ги кажуваш...

Инаку Гарфилд го поистовети со предавник неговото однесување.

Член од
12 февруари 2007
Мислења
892
Поени од реакции
4
Ne znam kako bi gi citiral onie misli na ada za 50% anarhisti...no tocno e ona sto go veli.
Ama ne zaboravajte ima odnosi Sdsm-Pasok i Vmro-ND i pa nasive ja utnaa...i to debelo.
To e onoj muabet za 6 mes vo Nato i EU pregovori.

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Неговиот текст е полн со младечки романтизам и има полно дупки неоговата теорија, но сепак ме нервира кога се заговара бришење на темата и нарекување на предавник иако тој никаде не го наведува тоа.

Бришење на темата е намалување на слободата, а тоа е сепак против моите ставови.

Детално си го проучувала Гоце, детално си ја проучувала СФРЈ, бравос, бравос :smir:, се знаеш и се разбираш...
Што да правам кога сум ренесансен човек + сезнајко. Да, Скромност се викам. (патем одговорот за проучувањето на ликот, делото и телото се однесуваше на Офчар, не на Гоце)

Инаку, не се заговара бришење на темава, туку Гарфилд си го изнесе својот став дека истата треба да се игнорира. Значи не ја затвори, туку си го кажа своето мислење, исто како што авторот на темава го направи тоа. И ти, првиот го критикуваш, вториот го браниш. Двојни аршини?

А, за предавството...Левиве дечки фром да блок ја немаат тежината и важноста да бидат де факто предавници, но евидентно шират еден несоодветен, и за Македонците понижувачки, повик да се обезличиме национално.
И тоа можеби во нивниот розев свет од ЛСД мечтите функционира, но во реалноста, и дадената политичка и временска рамка е, најблаго кажано, млатење празна срама, и штетно за нашиот народ.
Па сега, како ќе го нарекуваме оној кој шири пропаганда штетна за државата во која живее, односно дали анархист, космополит, анационален, не-македонец, или предавник и одрод...е ствар на лексичко-семантички финеси. Суштината е една.
И во контекст на целиов муабет, страшно добро иде мислата на Гоце, која вреди да се повтори:
"Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди, како македонскиот".
kvazi-kosmopolitizam

Според мене, сликовито би дошло вака:
Квази-космополитот, скокнал неколку векови, или цел милениум, и сега живее во свет каде што луѓето, животните, Фреди Кругер, Кришна, Буда, Алах и сл. се едно и во постојана хармонија. Нема веќе разлики, нема веќе конфликти.
Космополитот, живее сега и тука, и гледа дека има животни, има луѓе, а има и Фреди Кругеровци, и знае дека НЕ може тие да бидат во апсолутна хармонија, туку се обидува да го извади најдоброто од разликите и да ги помири колку што е реално можно, без притоа да избрише цел еден вид или да го понижи.

Благодарам на вниманието.

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
И во контекст на целиов муабет, страшно добро иде мислата на Гоце, која вреди да се повтори:
"Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди, како македонскиот".

Браво! Убав муабет и ти кажа сега, баш како и Братот, претходно...

Само која опција биле предавниците во времето на Гоце, монархисти, десно ориентирани, бугари?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Има код кој се пренесува од генерација на генерација од колено на колено од дедо прадедо се инсталира во генот на еден волшебен начин, станува начин и смисла на живеење.
Тој се надградува се развива и како таков дава прекрасни луѓе, филозофи, поети, математичари, учители, просветитле, воини, стратези, генерали итн....

Кога тој код насила ќе го прекинеш, уништиш, се раѓаат изопачени вредности, квази интелектуалци, нема стварање на вредности и добра.

Такво прекинување во 1945 имавме од идеологијата комунизам, тој код на ист начин може да го прекине и денеска актуелниот за Грција анархијата.

Инаку тој код па за време турско 500 години иако со нож и сабја го бодеа неможеа ниту да го уништат ниту да го прекинат.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom