Неговиот текст е полн со младечки романтизам и има полно дупки неоговата теорија, но сепак ме нервира кога се заговара бришење на темата и нарекување на предавник иако тој никаде не го наведува тоа.
Бришење на темата е намалување на слободата, а тоа е сепак против моите ставови.
Детално си го проучувала Гоце, детално си ја проучувала СФРЈ, бравос, бравос :smir:, се знаеш и се разбираш...
Што да правам кога сум ренесансен човек + сезнајко. Да, Скромност се викам. (патем одговорот за проучувањето на ликот, делото и телото се однесуваше на Офчар, не на Гоце)
Инаку, не се заговара бришење на темава, туку Гарфилд си го изнесе својот став дека истата треба да се игнорира. Значи не ја затвори, туку си го кажа своето мислење, исто како што авторот на темава го направи тоа. И ти, првиот го критикуваш, вториот го браниш. Двојни аршини?
А,
за предавството...
Левиве дечки фром да блок ја немаат тежината и важноста да бидат де факто предавници, но евидентно шират еден несоодветен, и за Македонците понижувачки, повик да се обезличиме национално.
И тоа можеби во нивниот розев свет од ЛСД мечтите функционира, но во реалноста, и дадената политичка и временска рамка е, најблаго кажано, млатење празна срама, и штетно за нашиот народ.
Па сега, како ќе го нарекуваме оној кој шири пропаганда штетна за државата во која живее, односно дали анархист, космополит, анационален, не-македонец, или предавник и одрод...е ствар на лексичко-семантички финеси. Суштината е една.
И во контекст на целиов муабет, страшно добро иде мислата на Гоце, која вреди да се повтори:
"Јас не познавам друг народ кој повеќе страдал од предавствата на своите синови - изроди, како македонскиот".
blagodaram za objasnuvanjeto, no ti mi objasni samo sto e
kvazi-kosmopolitizam
ako imas vreme, bi te zamolil sega da mi objasnis sto e kosmopolitizam
vprocem, toa i bese moeto prasanje, koja e razlikata megju kosmopolitizam i kvazi-kosmopolitizam
Според мене, сликовито би дошло вака:
Квази-космополитот, скокнал неколку векови, или цел милениум, и сега живее во свет каде што луѓето, животните, Фреди Кругер, Кришна, Буда, Алах и сл. се едно и во постојана хармонија. Нема веќе разлики, нема веќе конфликти.
Космополитот, живее сега и тука, и гледа дека има животни, има луѓе, а има и Фреди Кругеровци, и знае дека НЕ може тие да бидат во апсолутна хармонија, туку се обидува да го извади најдоброто од разликите и да ги помири колку што е реално можно, без притоа да избрише цел еден вид или да го понижи.
Благодарам на вниманието.