Ami treba da podizlezi, da se smesa so ljuge, inaku od kade bi znael deka se pusi bukvalno sekade. Ima mesta i kade ne se pisi, obicno ziv coek nema ili pola se nadvor pred vrata.
А зошто ако некој непушач отвори прозор да се луфтира, не облечеш јакна и да си седиш така?
Дебилно е, ако си пушач, не си господ, туку само штета правиш на себе, и на другите околу себе. На крај краева, ти ако сакаш умри од цигарите, ама немој да чадиш луѓе што не поднесуваат дим, или уште повеќе, им смета здравствено.
Исто како што некој ќе стави кило парфем и ќе корне цела соба од него, ниту е привлечно, ниту е здраво.
Малку повеќе емпатија за оние околу тебе во било која сфера од животот, нема да ти штети, верувај ми.
Isto be druze kako i so maratonot komparacijata. Ste se sobrale, ke trcate maraton 10 km i vi idam jas sto vo zivotot nemam trcano, ete sakam da se smesam so maratonci malce. I na sto metri vi velam, decki, daj be so ke trcame 10 km, ne mozam, mi preci , se zadisav, srce ke mi pukni, malce empatija, pravite site pauza ili so koj kur ke trcame 10 km. I sega site vie radi mene namesto da si napravite kef, da si istrcate 10 km ke se baftate celo vreme so mene, de umoren sum, de spotnav, de se zadisav i tamu pojma nemam so. I site se prasuvate so koj kur ovoj dojde da trca tuka maraton, ni go eba denot, so ne si sedese doma ili tamu neka se zanimavase so nesto so mozi i krepi.
Знам дека ќе ги остави, намерно му го поставив прашањето. Со истово ја замарам мајка ми цел живот, пошо и она тврди дека не може да ги остави цигарите. Све може, само проблем е што ние ко луѓе чекаме прво да дојде јајцето на газот па да реагираме.
Карактерот е најголем проблем тука, секако и волјата за да се направи промена.
Isto be druze kako i so maratonot komparacijata. Ste se sobrale, ke trcate maraton 10 km i vi idam jas sto vo zivotot nemam trcano, ete sakam da se smesam so maratonci malce. I na sto metri vi velam, decki, daj be so ke trcame 10 km, ne mozam, mi preci , se zadisav, srce ke mi pukni, malce empatija, pravite site pauza ili so koj kur ke trcame 10 km. I sega site vie radi mene namesto da si napravite kef, da si istrcate 10 km ke se baftate celo vreme so mene, de umoren sum, de spotnav, de se zadisav i tamu pojma nemam so. I site se prasuvate so koj kur ovoj dojde da trca tuka maraton, ni go eba denot, so ne si sedese doma ili tamu neka se zanimavase so nesto so mozi i krepi.
Владе, ако споредуваш маратон со намера за трчање, тогаш направи убава компарација.
Јас како непушач, не влегов во пушална на аеродром (чија намена е просторија за пушење на цигари), па да ви се бунам зошто чадите и да барам да ги изгасите цигарите.
Во кафуле, се пие кафе, се пие сок, алкохол. Кафе и цигара ако одат заедно, седни на тераса, облечи јакна, земи чадор, и пуши ако сакаш две кутии.
Во ресторан се иде да јадеш, или да си поминеш убаво со пијачка и музика.
Споредбата воопшто не ти е на место.
Во затворена просторија (угостителски објект) не треба да е дозволено пушење, кога има луѓе на кои им смета тоа.
И зошто пушење, еве може јас сакам да запалам миризливи стапчиња, и да си чадиме така со друштвото. Ќе ми речеш да изгасам, и ја ќе ти речам, па јас ги дишам, не ти, така? Или да дојдам со озонер од дома, и да штракам низ кафичот, без разлика другите дали сакале или не.
Стекот е паметен што престана да се објаснува, јас сум глупавиот у случајов.
Порано пушачиве беа уште посебични.Замисли дома правиш слава, имаш дечина ти доагаат пушачиве и домов ти го претвараат во гасна комора.И ти како добар домаќин молчи и трпиш демек да не се замериш со ропациве.Среќа тие времиња поминаа,дома не би дозволил такво понашање кој сака нека е.
To e tvoe misleje sto ni oddaleku ne znaci deka e tocno. Tamu se odi da se socijaliziras, da se smesas so ljuge. Za jadenje, pienje mozis i doma.
Inaku za tvoja informacija oddsekogas se puselo po takvi mesta, ova sega so zabranite e od skoro taka da ke te molam ne mi drzi lekcii za sto se odelo kade.
I ete ako nema zabrani kako sto i nikogas nemalo, doma ke sedite ?
Порано пушачиве беа уште посебични.Замисли дома правиш слава, имаш дечина ти доагаат пушачиве и домов ти го претвараат во гасна комора.И ти како добар домаќин молчи и трпиш демек да не се замериш со ропациве.Среќа тие времиња поминаа,дома не би дозволил такво понашање кој сака нека е.
Tie ti dosle cest da ti napravat, ti ropaci
Imav takov poznanik, moderen ko vas, svilen.
Se zalese skoro, ne se odelo kako porano, se smenile vreminjata. Ne se smenile mu vikam, ne ti idat za da ne ti valkat, a ne te vikat za da ne te stavat vo nezgodna situacija da se custvuvas nelagodno posto znaat kolku osetliv si.
Ин Јапан а? Не знам колку ме служи сеќавањето гледав порано некој документарец одамна беше кај ги носат старите луѓе на планина и ги оставаат да умираат тамо пошто нели таква им била традицијата. Овакви студии прават одлепени луѓе кои некои ги викаат научници и немаат додир со обичниот човек и неговите реални потреби
Па Јапан иронично ти се најдобриот пример за нас за како треба, наместо да несмасно ги дискредитираш со рандом лор кој ако постои кај нив, постои и во Финска, а постои и кај нас ако не си гледал Македонски Народни Приказни конкретно во главна улога на Ванчо Петрушевски епизодата. Јапанците имаат иста страст за цигарите и им се дел од културата горе долу колку кај нас, но тие у толкав Токијо никој не пуши надвор и се туткаат во заградени места од 2х2 скриени од секаде како со срам да се прави тоа, НЕМА еден пикавец, и ако некој ти дувне во лице немамермо ќе се убие од поклонување бидејќи се скромни и апологетични до проблем, а тука ВладоМКД со ист порок ти пишува аКо Не вИ чИнИ нЕ идЕтЕ у КаФаНна. Додека казната таму е смешни 400 денари ако пушиш - ВладоМКД тука ти де се дере еве ти иљдарче само остај да си терам кејфот. Светот, а не Македонија, треба да учи од Јапанците, оти кога се вратив од Јапан во ипак средена земја како Холандија се осетив како да се враќам назад во времето. Додека сме на тема споредби, Холандија моментално има многу агресивна кампања против цигарите и освен што коштат премногу, веќе скоро е невозможно и да се купат цигари банирајќи ги дури во супермаркетите (пред тоа беа скриени во фиоки под клуч):
То Шо сАКаМ то Ќе пРаМ на Владо функционира додека не стигне проблем, после правиш други работи кои и не баш влегуваат во опис на работите што сакаш да ги правиш, но никаква вредност во адресирање такви работи со луѓе што се многу блиску до тие работи. Се вика емпатија.
Па Јапан иронично ти се најдобриот пример за нас за како треба, наместо да несмасно ги дискредитираш со рандом лор кој ако постои кај нив, постои и во Финска, а постои и кај нас ако не си гледал Македонски Народни Приказни конкретно во главна улога на Ванчо Петрушевски епизодата. Јапанците имаат иста страст за цигарите и им се дел од културата горе долу колку кај нас, но тие у толкав Токијо никој не пуши надвор и се туткаат во заградени места од 2х2 скриени од секаде како со срам да се прави тоа, НЕМА еден пикавец, и ако некој ти дувне во лице немамермо ќе се убие од поклонување бидејќи се скромни и апологетични до проблем, а тука ВладоМКД со ист порок ти пишува аКо Не вИ чИнИ нЕ идЕтЕ у КаФаНна. Додека казната таму е смешни 400 денари ако пушиш - ВладоМКД тука ти де се дере еве ти иљдарче само остај да си терам кејфот. Светот, а не Македонија, треба да учи од Јапанците, оти кога се вратив од Јапан во ипак средена земја како Холандија се осетив како да се враќам назад во времето. Додека сме на тема споредби, Холандија моментално има многу агресивна кампања против цигарите и освен што коштат премногу, веќе скоро е невозможно и да се купат цигари банирајќи ги дури во супермаркетите (пред тоа беа скриени во фиоки под клуч):
То Шо сАКаМ то Ќе пРаМ на Владо функционира додека не стигне проблем, после правиш други работи кои и не баш влегуваат во опис на работите што сакаш да ги правиш, но никаква вредност во адресирање такви работи со луѓе што се многу блиску до тие работи. Се вика емпатија.
Wotce , posto vaka ti napreden, prosetan, ostaj nie tuka glupi i zatucani sme , da te prasam nesto. A smee da se pusi marihuana na javni mesta, po kafani, kafici, po slavi, rodendeni, ete Holnadija posto ja spomna. Kakvo e vaseto ceneto mislenje okolu toa.
To e tvoe misleje sto ni oddaleku ne znaci deka e tocno. Tamu se odi da se socijaliziras, da se smesas so ljuge. Za jadenje, pienje mozis i doma.
Inaku za tvoja informacija oddsekogas se puselo po takvi mesta, ova sega so zabranite e od skoro taka da ke te molam ne mi drzi lekcii za sto se odelo kade.
Автоматски споено мислење:
Se zalese skoro, ne se odelo kako porano, se smenile vreminjata. Ne se smenile mu vikam, ne ti idat za da ne ti valkat, a ne te vikat za da ne te stavat vo nezgodna situacija da se custvuvas nelagodno posto znaat kolku osetliv si.
Во периодот од 10.000 ПНЕ до 1940-тите било сосема нормално да се убиваат луѓе, да се носи оружје, да има масакри на секој чекор, па сега не е, и затоа луѓе се бунат.
Исто е и со цигарите, ако било дозволено до вчера, не значи дека било исправно и целосно здраво. Зошто нема забрана за патлиџан во шопската, пропишана со закон?
Значи јас попрво би седел до наркоман што се боде во вена, отколку до пушач. Тоа што ти се форсираш да умреш од цигари, и мене ми смета. А ако сакаш влечи линии до сабајле, брцај се со шприц.
Тоа треба да разбереш, дека треба да имаш осет малку према другите. Ти би пушел цигари и да е 300 денари кутија, и да е 50 степена надвор, и да е -20 надвор.
Јас едноставно сакам да уживам во социјализацијата, без да имам потешкотии со дишењето.
Каква чест бе?Кога одам кај некого на гости онака или за слава одам со респект спрема човекот и домашните.Колку пати само сум присуствувал на слави каде неколку ропаци ќе се предозираат со љута 57мица и ќе почнат да се расправаат за политики,доагаат до тепање.Другиве гости и домашниве треба да ги трпат,така?Исто е и со пушењето.Ако е некој ропак и не ме респектира мене и мојот дом,моите домашни,подобро да не ми стапнува дома.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.