Путин во Бугарија

Crazy in Love

Here's looking at you kid.
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.859
Поени од реакции
25.413
Не се слагам за ова, иако е точно дека Русите не се баш најсјајни према нас.
Ако ништо друго бар не вршеа геноцид у Егејска Македонија и ги прибираа прогонетите.
Геноцидот е направен од веќе знаеме кој.

Инаку еве неколку информации колку биле “добри “ Русите.

За време на Кресненското востание, не смао што не го поткрепувала,туку по лината интервенција на рускиот цар до главниот командант на руските сили Тотлебен го попречувала.
Командата на пограничната руска војка имала наредба од генералот Михајлов да го задуши македонското востание.

Рускиот фактор планирал и настојувал Македонија и нејзиниот народ да ги вклучи во туѓо или повеќе туѓи национални движења и завладувања.

Русија во својата балканска политика,Македонија најпрво ја вклопување во нејзиниот проект за Голема Грција,до 1870 во проектот Голема Србија- од Дунав до Места, потоа по 1870 во проектот Голема (Сан Стефанска) Бугарија, за на крајот разочарана од неблагодарноста на сите тие народи да заземе радикално подруг курс - курс кон делење на Македонија на балканските државички под сенката и егидата на руската политика и моќ.

Прво, решително го притисна Султанот да не дозволи каква и да е процедура и перспектива на Македонците за црковна еманципација

Потоа следеше помош на Турција од страната на Русија за поништување на Македонското востание од 1878 - 1879 год.

Трето, во 1886 врз база на предлогот на Нелидов и со одобрение од страната на императорот, Русија почна да го разработува планот за потигнување сојуз на Балканските држави во чија основа ќе стои делбата на Македонија, на стара Србија и Санџакот Нови Пазар.

Во мај 1897, Русија потпиша тајна спогодба со Австро - Унгарија со која прецизно се дека на Балканот ќе се создаде само Албанската ржава ,а другите делопви ,вклучувајќи ја Македонија ќе бидат поделени.

И така натака...Ме мрзи да пишувам,а има уште толку многу да знаеш.

И како да ја почитувам таа земја и како да не мислам дека мати нешто и дека е сумљива во секоја ситуација кога нејзиното име ќе се спомене во контекст со Балканот?

paradigm

The one&only
Член од
11 јуни 2007
Мислења
379
Поени од реакции
5
Абе хора,ај б'дете малко реалисти,в 21век живеем,никој не говори тук за Санстефанска Б'лгарија и за поделби и војни,тука иде реч за политика и бизнес.Гледајте как да се в'рже МАкедонија за тоја нефтопровод,как да участвате с бизнес проекти по изграждане,да пласирате некоја подизп'лнителна фирма,па да склјучите некој договор за евтини доставки на газ и нефт от Русија,ке се гради нова атомна централа в Б'лгарија,па договорете се с'с Софија за внос на евтин ток....к'де литнахте всичките сега за глупости да се занимавате,чудам ви се на ак'ла...

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Абе... то хем е по темата, хем не е. Ама днес се склучиха малко договори - за нефтена трба, за бадештата газова траба "Jужен поток" и разни дребни, които не касаjат Балканите - АЕЦ "Белене", нешто по културата и т.н.
Какво ште е полезното за Македониjа. Ште трjабва да се договорите или с нас или с србите за газова трба да стигне до Македониjа. Нема да е труден пазарлака, но требва да се направи. Все пак без газ е лошо. Само с в`глишта не става.
Нека го кажем, за Балканите това е добро, ништо че американците се jадосват повече отколкото трjабва. А и Брjуксел гледа накриво заради Набуко, ништо че последниjа е повече виртуален, отколкото реален проект ;-)

Накратко, нека ние си правим икономиката, а да оставим атовете да се ритат

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
Абе бате, зашто искаш да ти пада цената на тока?
Аз искам да ми се вдигат парите, които изкарвам, повече от вдигането на цените :) По-добре така да се мисли. Иначе е пенсионерска работа...

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Путин си изигра картите много добре днес.Направи балканот зависен от руски газ,нефт и като цело енергиja.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
Путин ја опраи Русија. Eлицн ја посра Русија како што Буш сеа ја сере Америка ;D

Член од
17 март 2007
Мислења
702
Поени од реакции
26
нешто не четеш внимателно, или трјабва да ти се објаснјава дума по дума?
Да, вјарно, не те прочетох като хората :wink:. Видјах цените на парното и бензина и ме хвана јад, а натат'к не четох :wink:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Интересно, Бугарија е во НАТО, тоа значи дека е во ептен јака коалиција со САД и треба да биде поддржувана од САД. Ама и покрај тоа Бугарија сега многу ги зајакнува врските со Русија и станува зависна и од неа.
Имам само еден коментар за бугарската политика, едноа македонска (чинам прилепска) поговорка: Од кол на кол, коло в газ.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
И Jгославиja едно време правеше това-от кол на кол.Имали сме добри учители.Коj казал дека като сме во НАТО и треба да имаме jака коалициja со САД.Грциja като гледам е толкоа здраво за САД,дека......,па да не зборуваме за една Австриja,Германиja и така натаму.НАТО е много повеке от САД.Русиja е голем пазар на бугарските стоки и от много години назад имаме традиции ние тамо.

Член од
6 април 2007
Мислења
1.095
Поени од реакции
443
Интересно, Бугарија е во НАТО, тоа значи дека е во ептен јака коалиција со САД и треба да биде поддржувана од САД. Ама и покрај тоа Бугарија сега многу ги зајакнува врските со Русија и станува зависна и од неа.
Имам само еден коментар за бугарската политика, едноа македонска (чинам прилепска) поговорка: Од кол на кол, коло в газ.
За тебе сигурно е интересно, бизарно, неразбирливо, ама тоа се вика realpolitik. Се работи за меѓународни проекти, цевките од Русиjа само поминуват низ бугарска териториjа, а треба да стигнат до Западна Европа. Таа е краjна дестинациjа, и таа е зависна од руски гас. Инаку секоjа држава се турка да партиципира во такви проекти бидеjќи добива транзитни такси и други профити. Замисли каква улога ќе имат Бугарите ако на ЕУ и' успее да го изгради гасоводот Набуко коj исто поминува низ нив. А во меѓувреме Македониjа е толку независна што никако не се поjави на регионалната енергетска карта иако се наоѓа во средината на Балканот. Дали имаш прилепски поговорки да го опишеш овоj успех?

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
За тебе сигурно е интересно, бизарно, неразбирливо, ама тоа се вика realpolitik. Се работи за меѓународни проекти, цевките од Русиjа само поминуват низ бугарска териториjа, а треба да стигнат до Западна Европа. Таа е краjна дестинациjа, и таа е зависна од руски гас. Инаку секоjа држава се турка да партиципира во такви проекти бидеjќи добива транзитни такси и други профити. Замисли каква улога ќе имат Бугарите ако на ЕУ и' успее да го изгради гасоводот Набуко коj исто поминува низ нив. А во меѓувреме Македониjа е толку независна што никако не се поjави на регионалната енергетска карта иако се наоѓа во средината на Балканот. Дали имаш прилепски поговорки да го опишеш овоj успех?
За гасовод само не иде путин во посета има сигурно и други политичко-стратешки аспекти.
Како и да е гасификацијата ќе биде сегдека спроведена, негде повеќе негде помалку, негде порано негде покасно.

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
Ma jasno nie zasto vleze Bugarija vo nato i evropska unija. Prvo od stalno BUgarija i Rusija imale odlicni odnosi, a za toa sto Bugarija ja primija vo Nato iako ne zadovoluva del od baranjata, e toa sto Rusija edino preku Crno more ima pristap do topli vodi t.e samo od tamo mozat da izlezat na more, e sega NATO od strav gi prima Bugarija i se okolu Rusija zemjite t.e. SSSR za da mozat na nekoj nacin da gi kontroliraat, fakt za toa e se pogolemata podrska na zapad na onie neslovenskite zemi od ex SSSR pa i voeni bazi imaat amerikancite vo Kirgistan.A Putin odi da si se vidi so drugarite, od stalno bile sojuznici...........................

The_Dzo

FIELD MARSHAL
Член од
3 февруари 2007
Мислења
256
Поени од реакции
2
abe i jas taka bi igral kako i vie sto odigraavte em ste so zapad, em uspevate odnosite so Rusija da si i odrzavate, alal da vi e.Ete isti primer kako vas, dobro moze malce poslozen e Ukraina, tamo ima jaka anti ruska,prozapadna propaganda, nezavisno sto poveke od 50 % od naseleneto e rusko, pa ete non stop ima nemiri na izbor i prepukuvanja megju dvata bloka, moe mislenje e ako ne se mesa zapad vo ukraina deka rusija uste ke e dominantna sto i poveke ni odgovara na nas, ne e se taka rozovo na zapad.........................

Kajgana Shop

На врв Bottom