Проштевањето - патот до небото?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ova ja dokazuva pokazuva politikata na Religijata znaci taa veli - Ako ne si so mene togas si protiv mene. Dali Isus velel taka?
.
Ајде да видиме дал‘ вели ил‘ не вели:

„...Кон не е со Мене, против Мене е; и кој не собира со Мене, тој растура...„.

Види во Матеј, 12.30.
--- надополнето: Nov 3, 2011 2:10 PM ---
Чек сега...
Ако проштевањето = пат до небото, непроштевањето = неодење на небото?
Не е толку едноставно, троа по сложено е, иако и проштевањето е дел до приказната.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Сите заедници, кои самите себе се нарекуваат „цркви„ и кои имаат дури 150 г. колективно сеќавање, се заедници за кои се знае кој смртник го основал, за разлика од “...едната, света, соборна и Апостолска Црква...„, која е од Христа востановена, во содејство со Духот Свет, пред 2 000 г.
Христовата Црква постои околу 2000 години, за разлика од верската заедница МПЦ која има колективно, индивидуално, историско (како сакаш наречи го) сеќавање од само 52 оскудни години т.е. од 1959 година па наваму.
Пред 1959 никој немал чуено за верската заедница МПЦ. Ако не веруваш прашај ги баба ти или дедо ти (ако се живи) дали во нивно време постоела МПЦ :)
Таа поточно се одвоила од СПЦ во 1967, но ете ќе ги броиме и годините во кои што се процесирал расколот.

I

Iblis

Гостин
...што значи дека за Христа имало сведоци, кои ги посведочиле Неговите дела и вистини.
Ај ова колку е интересно. Ниедно од пишаните сведоштва за Исус не е напишано од негов современик.
Bummer.
И дај прекинете со лагите, тоа небо,пај, пекол, па дај доста со паганизмот.
Демек амо не одиш на небото ќе си во пеколит кај што владее ѓаволот??? Заеби дуализам ако прповедаш монотеистичка религија, боголилите го запаливте одамна или некој ќе се излаже па ќе каже има и чистилиште, демек читал некое алегорично дело од Данте.
Ех Попови, Попови-лопови....

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Согласно никео-цариградскиот симбол на верата, Црквата е „...една, света соборна и Апостолска...„. Надвор од Црквата се само неверните.
Ova ja dokazuva pokazuva politikata na Religijata znaci taa veli - Ako ne si so mene togas si protiv mene. Dali Isus velel taka?
Батали го МИКИ што те лаже. Тој сака да си ги присвои зборовите на Исус и да ги аплицира на МПЦ небаре тие се однесуваат на таа верска заедница.
Таму Исус не зборува за религија, ниту пак за некоја институционализирана самонаречена „црква“ која продава свети водички, икони, крстови, календарчиња, бројаници и други амајлии и ги лаже луѓето со разни суеверија и празноверија.

И во времето на Исус имало некој човек (Христов следбеник) кој дејствувал организациски независно од друштвото на Христос и апостолите и апсотолите (мислејќи дека тие се елитната една света и апостолска црква) му забраниле да го проповеда Христос затоа што тој човек не одел заедно со нив (т.е. не бил во организациски поврзан со нив). Но Христос ги укорил за тоа и им рекол, цитирам:

„Јован Му рече: „Учителе, видовме еден - кој во Твое име - изгонуваше зли духови, а не оди по нас, и му забранивме, зашто не оди по нас.” А Исус рече: „Не бранете му! Зашто нема никој, кој би правел чудо во Мое име и да може веднаш потоа да говори зло за Мене. Зашто, кој не е против нас, тој е со нас.“ (ев. Марко 9:38-40, Библијата)
--- надополнето: Nov 3, 2011 2:50 PM ---
Ај ова колку е интересно. Ниедно од пишаните сведоштва за Исус не е напишано од негов современик.
Како мислиш не е напишано од негов современик? Јован, Матеј и Петар беа едни од 12те Христови апостоли кои речиси деноноќно цели три ипол години беа со Исус.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Христовата Црква постои околу 2000 години, .
Е да де, и ја то го велам веќе 3,5 години на форумов: дека Црквата Христова има зад себе 2 000 г. паметење и преданија, а велам и то дека Твојата/Вашата се‘уште не именувана дебар-маалска заедница, во оптимистички случај, нема повеќе од 150 г. колективно сеќавање зад себе.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:03 PM ---
за разлика од верската заедница МПЦ која има колективно, индивидуално, историско (како сакаш наречи го) сеќавање од само 52 оскудни години т.е. од 1959 година па наваму.
...иако е школски познато дека Св. Климент ја формира охридската Архиепископија кон крајот од 9-от век, која денес е возобновена во лицето од МПЦ-ОА, за разлика од Твојата/Вашата заедница, која многу е веројатно дека ја формирал обичен смртник на тлото од САД, а уште поверојатно тој смрник претходно веќе бил дел од некоја друга рисјанска заедница, а уште е поверојатно дека бил некој од членовите на јудео-масонеријата.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:04 PM ---
Пред 1959 никој немал чуено за верската заедница МПЦ.
Да, а немал чуено нит за т.н. „христијански центар„ у Дебар Маало.
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:06 PM ---
Ако не веруваш прашај ги баба ти или дедо ти (ако се живи) дали во нивно време постоела МПЦ :)
Важи , ќе ги прашам и за МПЦ, ама ќе ги прашам и за самонаречените христијани од Дебар Маало-дали постоеја, да речеме „у српско„...:)
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:06 PM ---
Таа поточно се одвоила од СПЦ во 1967,.
Воа мора да е некој тазе (квази) историски податок...:rolleyes:
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:09 PM ---
Батали го МИКИ што те лаже..
Де бе МИКИ1, ај не туку ги лажи форумџииве! Еееееее више!....

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Според ова, за да го достигнеш „небото“ треба да си индиферентен за се што се случува околу тебе?
Како еден може да се откаже од концептот на простување. Да бидеме над нашите емоции и мисли, па и да ни згрешат тоа ништо нас да не ни значи?
За да бидеме такви луѓе уште многу многу треба да евоулираме...
Еволуцијата важи за останатиот жив свет.
Кај човекот не постои такво нешто наречено еволуција.
Ти си веќе над мислите и емоциите.....уствари ти не си ни
мислите ни емоциите.
That who you can see, you are not.... that which you can observe, you are not..... that which you can become aware of, you are not.
И кој на кого му греши? :)
Не постои такво нешто, некој да ти згреши.
Или ќе се издигнеш(nadmine[) над мислите и емоциите или ќе те снема.
Од друга страна реченицата на Исус:
The dead are not alive, and the living will not die.
Kaко и да е, имаш уште време.

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
...иако е школски познато дека Св. Климент ја формира охридската Архиепископија кон крајот од 9-от век, која денес е возобновена во лицето од МПЦ-ОА,
You wish! :) Секој кој би сакал да се занимава со црковен бизнис може да си изгради црква и да се нарече „возобновена Охридска архиепископија“. Желбата да се биде црква од 9век (не од Христос да се разбереме) е едно, реалноста е друго. Факт е дека тогашните религиски бизнисмени од Македонија побараа од СПЦ да ги ракоположат и со тоа тие јасно пред целиот свет признаа дека СПЦ е нивна матична црква. Сепак подоцна тие без благослов од матичната црква се одвоија, си самопрогласија афтокефалност 1967г. (спротивно на нивните сопствени канони) и со тоа извршија раскол со што и заслужено си добија анатема.
Не е ни чудо што целиот православен свет не ве признава. Против мене можеш да одиш, но не и против целиот православен свет :)

А друга приказна е и што целото православие е резултат на раскол и анатемисување од Католичката црква во 1054 година. Имајќи ги предвид овие работи, смешно е да се чита како тоа членовите на верската заедница МПЦ се повикуваат на некаков историски континуитет и самосоздадени небиблиски канони кои ни самите не ги почитуваат.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
:) Колку си само грешка!
Eволуцијата е поврзана со колективното потсвесно.
Човекот може да оди напред само како индивидуа.
А индивидуата или Е или не Е.
Неможе да еволуира затоа што е "состав" од непроменливи
особини(карактеристики) кажи ги како сакаш.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Еволуцијата важи за останатиот жив свет.
Кај човекот не постои такво нешто наречено еволуција.
Ти си веќе над мислите и емоциите.....уствари ти не си ни
мислите ни емоциите.
That who you can see, you are not.... that which you can observe, you are not..... that which you can become aware of, you are not.
И кој на кого му греши? :)
Не постои такво нешто, некој да ти згреши.
Или ќе се издигнеш(nadmine[) над мислите и емоциите или ќе те снема.
Од друга страна реченицата на Исус:
The dead are not alive, and the living will not die.
Kaко и да е, имаш уште време.
Јас мислам дека еден човек се дефинира преку мислите и емоциите! Цитатот на англиски што си го напишал, не е твој, туку си го прифатил од некаде, па според него живееш. (некој евоулирал пред тебе па го напишал :) )
See, observe, become aware of... сите се тие физички перцепции кои ги сфаќаме на свој начин, тие не не дефинираат...
И како мислиш кој на кого му греши? Ако некој физички или умствено те „нападне“ и ти направи лошо не е тоа „грешење“?
Ми греши тој што ми стои на патот и со неговите постапки се обидува да ме уништи!

А што ќе остане од човекот кога ќе се издигне над мислите и емоциите. Јас мислам дека тогаш ќе го снема. Треба да учиме да ги контролираме истите а не да се издигаме над нив.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Eволуцијата е поврзана со колективното потсвесно.
Човекот може да оди напред само како индивидуа.
А индивидуата или Е или не Е.
Неможе да еволуира затоа што е "состав" од непроменливи
особини(карактеристики) кажи ги како сакаш.
Mi se chini deka sakash neshto drugo da dolovish za vidot homosapiens:)
Megjutoa losho ti e objasnuvanjeto preku nemozhnosta za evolucija kako zaklucok od sostavot nemenlivi osobini.

Probaj na drug nacin;) Da bide porazbirlivo.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
1,Јас мислам дека еден човек се дефинира преку мислите и емоциите! Цитатот на англиски што си го напишал, не е твој, туку си го прифатил од некаде, па според него живееш. (некој евоулирал пред тебе па го напишал :) )
See, observe, become aware of... сите се тие физички перцепции кои ги сфаќаме на свој начин, тие не не дефинираат...
2,И како мислиш кој на кого му греши? Ако некој физички или умствено те „нападне“ и ти направи лошо не е тоа „грешење“?
Ми греши тој што ми стои на патот и со неговите постапки се обидува да ме уништи!

3,А што ќе остане од човекот кога ќе се издигне над мислите и емоциите. Јас мислам дека тогаш ќе го снема. Треба да учиме да ги контролираме истите а не да се издигаме над нив.
1,Eдинствен начин да "видиш" што си е да "видиш" прво што не си...оваа реченица ја користам чисто од мрза не ми се пишува истото секој ден:)
Инаку можам да ти го кажам на уште милион различни начини.
2,Универзумот не функционира така :)
Неможе некој да те нападне ако ти не си сакал веќе тоа да ти се деси :) тогаш кој ти згрешил ако е така ?..... ама тоа е друга приказна.
3,Што ќе остане ?
Пробај па кажи ми лично, може и во четри очи.
Би сакал да ја имам таа чест. :)
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:31 PM ---
Mi se chini deka sakash neshto drugo da dolovish za vidot homosapiens:)
Megjutoa losho ti e objasnuvanjeto preku nemozhnosta za evolucija kako zaklucok od sostavot nemenlivi osobini.

Probaj na drug nacin;) Da bide porazbirlivo.
Да се истуширам прво :)

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Факт е дека тогашните религиски бизнисмени од Македонија побараа од СПЦ да ги ракоположат и со тоа тие јасно пред целиот свет признаа дека СПЦ е нивна матична црква. Сепак подоцна тие без благослов од матичната црква се одвоија, си самопрогласија афтокефалност 1967г. (спротивно на нивните сопствени канони) и со тоа извршија раскол со што и заслужено си добија анатема.
Не е ни чудо што целиот православен свет не ве признава. Против мене можеш да одиш, но не и против целиот православен свет :)
.
А ја „верувам„ дека Ти си очевидец на погоре напишаното...:rolleyes:
--- надополнето: Nov 3, 2011 3:36 PM ---
А друга приказна е и што целото православие е резултат на раскол и анатемисување од Католичката црква во 1054 година. .
Вакви ставови изразуваат само римокатолички верници и свештеници, а не „христијаните„ од Дебар Маало. Римската Црква Ти/Ви е омилена мета за критика, а во случајов, истата Ти/Ви е омилен извор за контрирање кон православната Црква. :rolleyes:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Имајќи ги предвид овие работи, смешно е да се чита како тоа членовите на верската заедница МПЦ се повикуваат на некаков историски континуитет и самосоздадени небиблиски канони кои ни самите не ги почитуваат.
Библиски начин за оформување нова Црква и за постигнување црковен континуитет е ракополагањето, почнувајќи од Апостолите па се‘ до денес, а не само ракополагањето или само прогласувањето за црква, како што тоа го чинат сите основачи (обични смртници) на нови заедници, формирани на тлото од САД, а од кои влече корени и Твојата/Вашата дебар-маалска заедница.

Kajgana Shop

На врв Bottom