Протест!

F

fantomX

Гостин
Шо прајте забуни сега, во законо во СВ на РМ вели дека најдоцна до 31 декември 2008 че се објасни се како е шо е....

Вака вика: „Прописот за начинот на организирање и спроведувањето на проверување на постигањето на успехот на учениците, како и начинот на утврдување на завршните оценки на ученикот, министерот ќе го донесе најдоцна до 31 декември 2008 година.
До вчера, нема ништо ново кажано официјално.
...и еве, очигледно е одлучено, и в понеделник би требало да има допис до сите средни училишта во државава:
Денес од мое школо ги собраа сите претседатели и вака соопштија. На крај испадна дека ни јас ни вие не бевме во право. Вака ќе изгледа тестирањето:
Во секое средно училиште ќе се одберат рандом професори и рандом класови на кои тие предаваат. Што значи дека може вашиот клас да не прави тест.
Ќе се полага еден предмет на крајот од годината, како што кажав погоре, зависи кој професор го потрефат, зависи кој предмет го предава и зависи на кој клас го предава. Што значи дека нема да полагате милион предмети.
Ако 30 проценти од учениците во паралелката, на тестот добијат оценки за 2 скалила подоле отколку што треба да им биде крајната оценка, професорот е казнет со 10 проценти од платата цела година. Истово ќе се случи ако 30 проценти од учениците во паралелката имаат за 2 скалила оцена повисока од напишаната за крај.
Ова е законот кој им беше прочитан на претседателите, лично од директорката која тукушто се беше вратила од министерството.
Е сега, ако вие уште верувате дека ќе полагате 10 предмета на крај на година, тоа е ваш проблем. Штрајкувајте, чукајте изостаноци. Кога навистина некогаш ќе треба да побегнете, нема да можете. Филмакедон има право, зошто не штрајкуваме да ни ги вратат парите од партиципација, да ни овозможат бесплатен превоз, туку штрајкуваме за тестовиве? Зошто не штрајкуваме да не не` крадат кога плаќаме за екскурзии напумпани цени?
Џабе се палевте толку.

Крај.

VeS

.
Член од
16 мај 2008
Мислења
4.749
Поени од реакции
2.355
Неможам да си го објаснам ова никако...ние оценките си ги формираме преку цела година ако беше за така нема да одевме нашкола и на крај ќе полагавме за да зејме година..ми немаат смисла нештава
Исто така и за матурата..професорката не терат сега на писмени да пишуваме есеј од 300 збора точно пошо за матурата есејот по македонски шо ќе бил морало точно да е 300 збора исто таков е случајот со англиски ко ќе полагаш...текст од 120 до 150 збора...
можеа да ограничат пример да не е појќе од 500 збора а вака...??Ај нив нека ги видам да го напрат ова па после нас..

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
значи ние од орце после 2 час си киднавме
пола дома а пола на штрајк
коа отидовме пред министерство имаше околу 100 души
викавме, блокиравме сообраќај се додека не дојдоа полицајци па си отидовме сите

ама прва смена штрајкувале со одобрение од професорите
а зошто па не и ние:pipi:

така фино сега ке ни начукаат 3 неоправдани или укор
ама нема врска:)

Член од
12 мај 2008
Мислења
1.495
Поени од реакции
38
Неможам да си го објаснам ова никако...ние оценките си ги формираме преку цела година ако беше за така нема да одевме нашкола и на крај ќе полагавме за да зејме година..ми немаат смисла нештава
Исто така и за матурата..професорката не терат сега на писмени да пишуваме есеј од 300 збора точно пошо за матурата есејот по македонски шо ќе бил морало точно да е 300 збора исто таков е случајот со англиски ко ќе полагаш...текст од 120 до 150 збора...
можеа да ограничат пример да не е појќе од 500 збора а вака...??Ај нив нека ги видам да го напрат ова па после нас..
Епа брат ова се праи за да се оттргнат децата (ние) од лошите стари навики. Штом ти се стесни се јавуваш на тато, тато на некое директорче и ја добиваш посакуваната оценка. Сега кога ке се полага тестот ке се види за каква оценка си заслужил, а не на колку пријатели се јавил татко ти. И ова што го кажавте да се полага еден предмет не е доволно. Најмалку пола од предметите, а ако има шанси и сите предмети нека се полагаат.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Денес не собра директорот претседателите на класовите оти се планираше да се бега и ни рече дека нема да се полагаат тестови за сите предмети.
на пр: доаѓа комисија од мон кај нас во школо и викаат во понеделник на 3 час, тој клас ќе прави тест по историја или сл. Исто така, може некои класови и да се извлечат да не прават тест, а некои па и да го кркаат неколку пати.
Тестовите ќе се прават само за да се испита работата на професорите и од нив само мал процент може да влијае врз оцената (5 - 10%). на пр: ни делат тестови и ги правиме. ако по тој предмет сите сме имале 5 во дневник, а на тестот само 5-6 имаат за 2 помали оценки, тогаш нема корекции на оценките кај тие деца. но, доколку над 50% од класот имаат за 2 послаби оцени од тоа што пишува во дневник, тогаш оценката се намалува. Истото важи и доколку го направиш подобар тестот од оценката која ти е дадена.
Доколку професорот има направено грешки при оценувањето, тогаш добива писмена опомена, наредната година му се крати од плата, а веќе третата го бркаат од работа.

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Кај нас во школо тие што избегаа денес нема да одат на екскурзија, а тој ден ќе учат. Тие што ќе продолжат да `протестираат` од понеделник па натаму, нема да обработуваат саботи туку ќе им биде скратен распустот, 10 јуни! (мислам за цели класови). Исто така, ќе се добиваат неоправдани, и по 25 неоправдани добиваш писмена опомена и намалено поведение, што наредната година не ти дозволува да се запишеш кај анс во школо. Па незнам сега на кого ќе му текне да оди да протестира :)

maca_kaka'

тiƒosi јаossoηeјаo
Член од
6 октомври 2007
Мислења
3.515
Поени од реакции
640
Кај нас во школо тие што избегаа денес нема да одат на екскурзија, а тој ден ќе учат. Тие што ќе продолжат да `протестираат` од понеделник па натаму, нема да обработуваат саботи туку ќе им биде скратен распустот, 10 јуни! (мислам за цели класови). Исто така, ќе се добиваат неоправдани, и по 25 неоправдани добиваш писмена опомена и намалено поведение, што наредната година не ти дозволува да се запишеш кај анс во школо. Па незнам сега на кого ќе му текне да оди да протестира :)
а да да сигурно
како прво на екскурзии неможат они да ми забранат затоа што не сум била на 3 часа:tapp:
а и они едвај чекаат да не носат некаде да се прошетаат и они без пари и да си заработат некоја пара од тоа што ние плаќаме
така да они губат повеќе
а за сабота ке обработувам ај ама ни тоа нема да се случи

професорите нема да сакаат да обработуваат
па и имав 2 часа...истите пак ке ги имам?

само неоправдани или укор
друго нема ништо:smir:

Член од
22 август 2007
Мислења
550
Поени од реакции
16
Избегавме вчера цел клас, и бевме еднистевните што избегаа сите. И на нас ни викаа дека нема да идеме на екскурзија дури и соопштение такво ни рпочитаа денес, ама нема врска после тоа директорката рече дека ќе одиме , а сите ќе добиеме оппомени или укори ама ако сме биле добри ќе ни ги избришат.:pos2: Стварно се цепки ова професориве......али ај нема везе...

SrRulz

Siempre Real Madrid
Член од
8 декември 2007
Мислења
4.845
Поени од реакции
221
Денес од мое школо ги собраа сите претседатели и вака соопштија. На крај испадна дека ни јас ни вие не бевме во право. Вака ќе изгледа тестирањето:
Во секое средно училиште ќе се одберат рандом професори и рандом класови на кои тие предаваат. Што значи дека може вашиот клас да не прави тест.
Ќе се полага еден предмет на крајот од годината, како што кажав погоре, зависи кој професор го потрефат, зависи кој предмет го предава и зависи на кој клас го предава. Што значи дека нема да полагате милион предмети.
Ако 30 проценти од учениците во паралелката, на тестот добијат оценки за 2 скалила подоле отколку што треба да им биде крајната оценка, професорот е казнет со 10 проценти од платата цела година. Истово ќе се случи ако 30 проценти од учениците во паралелката имаат за 2 скалила оцена повисока од напишаната за крај.
Ова е законот кој им беше прочитан на претседателите, лично од директорката која тукушто се беше вратила од министерството.
Е сега, ако вие уште верувате дека ќе полагате 10 предмета на крај на година, тоа е ваш проблем. Штрајкувајте, чукајте изостаноци. Кога навистина некогаш ќе треба да побегнете, нема да можете. Филмакедон има право, зошто не штрајкуваме да ни ги вратат парите од партиципација, да ни овозможат бесплатен превоз, туку штрајкуваме за тестовиве? Зошто не штрајкуваме да не не` крадат кога плаќаме за екскурзии напумпани цени?
Џабе се палевте толку.
Дај боже да е така! Така веќе може а не како што вие викавте по 6 предмета да полагам :helou::helou::helou:

Rock Girl

Liber, libertas!
Член од
11 август 2007
Мислења
500
Поени од реакции
28
Добро е матура да се полага за да се провери знаењето бидејќи овој професор со татко му се знал му ставил една две оцени повеќе оној со оној се познавал и после слаб кадар ќе имаме на учени луѓе !!!
Да, добро е, меѓутоа кај нас се е толку комплицирано, матурите се жива глупост според мене! Ако веќе сакаат такво нешто (иако нема никакво влијание врз врските како што кажав претходно) нека го направат понормално. На пример ја треба до 4та да се одлучам на кој факултет сакам да одам, ќе полагам матура за тоа што наводно го сакам (ќе се ЗАЕБАМ) и после ако се премислам, ако сакам на друг факултет на пример?? Некои од факултетите кај нас губат студенти заради тие матурски глупости. Во странство имаат некои такви тестови ама они немаат по 15 предмети ко шо имаме ние, највише по 7 имаат, што е крајно полесно од колку кај нас. Едноставно мислам дека претерано не малтретираат со глупости.

СпаЈдеР

DissentiveMoron202
Член од
1 март 2006
Мислења
3.201
Поени од реакции
52
Mи олесни на срцево. Дека го греам столчето редовно, не можам да кажам. Испуштам по лекција-две(највеќе тема). Но за испитување, ја учам целата, па макар и да треба повеќе од 4 саата да си ја тупам главата. Генијалци има, и додека се сметам за интелигентен (yeah, ко нарцис изгледам), не верувам дека можам да извадам по се 4 и 5. По оние предметите во кои не се истакнувам и кај кои тешко ја добивам посакуваната оценка, многу лесно би извадил 3 на финалниот тест. Еве да набројам: француски, хемија, физика и физичко. Хемија шо се вика 50-50 учам на памет. ЈБГ, не сваќам многу формули, се префрлив од приватно во гимназија, имам огромни дупки на кои им требат време да се надополнуваат, а нешто слично би рекол и за физиката. Физичко, очигледно е ако не му оди на некој, не е спортски тип, па така и јас suck во скоро секоја спортска активност. Француски надополнувам сега дека не учев во прва година, и мислам дека ќе надополнам доволно за да ја заслужам 5ката но другиве предмети? Ќе биде една онака потешка работа која без разлика колку ќе се трудам да ја завршам, не сакам да ми зависи од еден финален тест. И сега некој да ме цитира со оноа, па греј го повеќе столчето, не иди толку на форум. Абе мора малку живот да се има во целава хаварија, не? Не се откажувам од него. Нема време за живот по завршувањето образование. После подршката од родителите е завршена, наоѓаш работа, жена, деца. Така да сметам дека со тестовиве ни за излегување немаше да имам време, а не пак за интернет(нели вклучувам други активности како глума, играорна, германски/англиски, пливање, и сл.) И додека сосема сфаќам дека не треба да се буба, ама едно е сигурно, крај на годината ќе ми треба сигурно повеќе од 3-4 дена да повторам еден предмет, и сега рачунај 10 предмета по 5 дена нека се = 50 дена(дека нели овие за време на годината се полагаат, така да ќе треба да се учат и новите содржини паралелно) што не беше замислениот дел околу повторувањето и распонот на давањето на сите тестови. Не знам, мене сето тоа ми беше како една гоооолема збрка. И не ми се допаѓаше воопшто.

А добра причина ако имаше тестови по секој предмет? Не можам да ја видам. Оние со врски? Ќе имаа ужас оценки. Професорите? Пола избркани. Слаби ученици кои се борат за опстанок во животот, да имат завршено бар средно? Сите надвор од школо!
Единствено нешто шо донекаде е добро се правдата за учениците со врски. Но тие и понатаму ќе имаат последици на матура, па и во животот ќе останат хендикепирани...
Затоа не ми се допаѓаа тестовиве.

А за протестот? Што знам, можда имаше некоја корист доколку влијаеше на решението на министерството, а може министерството однапред ова го предвидуваше за крајта. Јас не избегав од училиште. Ниту пак ниеден од моите другар(к)и во клас. Имаше доста ученици од други паралелки кои ги видов надвор, но ете, ние не избегавме. И така....

И пак ќе кажам, убаво заврши работава. Мислам дека треба да бидеме сите задоволни, да смириме страсти и да си ги бркаме нашите бунтовни бубачки на други места. :helou:

аце_шваба

ГОРД ВУЈКО
Член од
10 септември 2008
Мислења
1.512
Поени од реакции
45
денеска имаше протест и во велес па ја фатив едно делче

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Дај боже да е така! Така веќе може а не како што вие викавте по 6 предмета да полагам :helou::helou::helou:
Кога ви велам јас нема да се полагаат сите, од сигурни извори од министерство, вие си правевте филмови.
Во понеделник би требало да ви го прочитаат истото што ни го прочитаа нас.

Kajgana Shop

На врв Bottom