Протест против законските измени за плаќање придонеси за хонорарите

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
против протестот!

како и сите што плакаат давачки така и хонорарците треба. законот вика дека ако хонорарот остварен е помал од најниската месечна плата тогаш не се плака ништо а све над што би било еднкво на плата на некој што работи цел месец е тогаш се плакаат давачките. Некои од хонорарците остваруваат приход многу поголем од многу вработени.. па ако вработени можат да плакат нема причина зашто и хонорарците да не.
a zaso nikade ne se dopreni golemite u ovie zakoni?ili samo na minimalcite lupaj danoci???

• Ми се допаѓа
Reactions: ION

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.664
Поени од реакции
59.726
Поддршка! Уште едно „решение“ од кое во главно ќе настрадаат луѓе кои се мачат да преживеат. Потребни се решенија за големите риби кои прават пари од „проекти“ и за фирмите кои не ги пријавуваат вработените. Кај нас обичниот човек плаќа за се. До кога?

Член од
5 декември 2014
Мислења
23
Поени од реакции
45
Случајно разбрав за плаќање дворно место во зграда. 15тина станари по 3 стотки за да не плајќаш кирија за станот кој што си го купил во социјализмот кога господ шеташе по земјата.
Кога може до ова да дојде за нешто то си го купил пред 40 години пари да ти земаат што остана за парите кои ги правиш сега. Хонорарот има посебно име хонорар, а не плата. Ако се земе дека хонорарците најчесто земаат симболична сума на пари кои за повејќето претставува можеби и единствениот начин на приход тоа значи дека државата зема од устата на граѓаните.
И се ова би било одлично доколку тука не се вмешаат секојдневните грешки во системот каде при две очи те крадат и у фаца ти кажуваат дека неможат ништо да направат а при тоа те шетаат од институција во институција.
Не сме ние голема пазарна економија каде може да се покажува силата на државата преку секојдневни републички инспекции и воведување на бесмислени даноци. Каде се реформите кои говореа дека нема да се наметнуваат даноци, дека ќе се регулира невработеноста и дека ќе се стандардизираме. За воља на вистината не стандардизираа со тоа што ја поставија границата за минималецот кој богами на многу инвеститорски фирми му дојде како благослов од Ноета па се наседелија во Македонија како да му е библиски ветена.

П.С. забегав ама простете

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.094
Поени од реакции
11.498
против протестот!

како и сите што плакаат давачки така и хонорарците треба. законот вика дека ако хонорарот остварен е помал од најниската месечна плата тогаш не се плака ништо а све над што би било еднкво на плата на некој што работи цел месец е тогаш се плакаат давачките. Некои од хонорарците остваруваат приход многу поголем од многу вработени.. па ако вработени можат да плакат нема причина зашто и хонорарците да не.
Пишав и во другата тема, а што со тие што веќе се вработени, и плус земаат хонорар? Која е логиката два пати здравствено да плаќам?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Повеќе не е битно дали си студент,фрилансер,невработен,вработен,анимадунди,педер или лезбејка, мамето мамино ни го расплакаа, партиски војничиња лебот ни го земаат. Неписмени партиски полтрони носат малоумни закони и не дотепуваат.
Не прават идиоти со тоа шо не убедуваат дека од тука нема поубаво а ако не ви чини одете си, не направија робови кај транзициони ајдуци да работиме колку за корка леб.
Епа преку КУРОВ доста беше.
Јас ќе идам кој нема за превоз нека пише, еве и хамбургер и кока кола добиа од мене, само дајте да не спиеме повеќе од ова полошо нема.
Нека не ви го перат мозокот со присуство на опозицијата на овие протести, на опозицијата и е должност да присуствува на вакви протести. Сега шо се килави тоа е сосема друга работа.
СТОП ЗА ГЛУПИТЕ ЛЕФОЛМИ ВО ДРЖАВАВА
Зарем некој ќе испушти можност за јавен хејт на пвевобеднициве ? :D
Алелуја :popce:

Тотално неподготвен закон истресен од ракав со единствена цел 68 милиони во идниот буџет приходи собрани по оваа ставка. Засегнатите бараат измени, владата вели нема измени од 1 Јануари стартува законот.

Епа протест! Поддршка од мене.

Член од
21 декември 2011
Мислења
568
Поени од реакции
294
Пишав и во другата тема, а што со тие што веќе се вработени, и плус земаат хонорар? Која е логиката два пати здравствено да плаќам?
Тоа не знам како е регулирано. А голема е веројатноста да ги дерат.
a zaso nikade ne se dopreni golemite u ovie zakoni?ili samo na minimalcite lupaj danoci???
сите се опфатени , ама ваљда како и све друго у Мк обичниот ке плака за све.

Член од
25 ноември 2009
Мислења
692
Поени од реакции
191
Јас сум против овој закон!!!
Добро бре се враќаме наназад во времето на робовладетествито или ???? Значи работи баш буквално за државата а тие ми викаат "Македонија има бизнис клима" ваоооо на лаги клима
Зошто сум против овој закон
- на некои од факултетиве на економски видов имаше оглас за волонтери. За да стани човек волонтер треба да има магистратура со факултет дамо не примаат. Месечните примања се 4500 а функција како асистент. Факултет не прима асистенти моментално. Кажете ми која идинина и бизнис клима да на гледам во Македонија? Кој закон го штити работникот кој синдикат кој грб??? Јас сум сигурна дека и на болница има волонтери и во други установи каде некои се исто засегнати од ова проблематика. Според мене овде само газдите во Македонија живеат и печалат.

Еве и друг пример каде е сосем па ич не платено. Една пријателка наша ја вработи ВМРО на за жал сеуште без решение. Партијата и вели оти ние те вработивме сега ќе држиш часови на невработенИ но часовите не и се платени односно работи за буквална нула и. А добро таа од што че живеј? Од бизнис климата на грујо? Во ред е да се помогни на тие луѓе кои се невработени ама неможе па без пари да биде ете државата нека финансираа. Таа секогаш има пари народот е тој што пари нема.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.384
Поени од реакции
1.985
Abe mamiceto kleptomansko da im go ebam,treba so ustav da se ogranicat prihodite sto se sobiraat od danoci,pridonesi,kazni itn.Bugetot da ne smee da bide poveke od 20-25% od bdp.Ako sakaat poveke neka baraat nafta. Za 8-9 godini bugetot e dvojno zgolemen i pak imame katastrofalna administracija i uslugi,samo sto sega e duplo poskapa. E sega,ako sakame da go zgolemuvaat brojot na sovetnici na asistentite,asistenti na sovetnicite,agencii,direkcii i slicni izmisljotini,koi sluzat samo za nagraduvanje partiskite kuropusaci,i za koi,patem receno,zakonov ne vazi(koj vazel?),ako sakame uste poveke milionski spomenici,barokni zgradi,ogradi,trkala i slicni gluposti,togas malku ni e i ova,treba da barame poveke pari da ni zemaat..Samo toa e bunar bez dno,a decava se zaigraa i nemaat namera da zaprat,jbg,ne vadat pari od nivni gebovi,vo nivnite samo stavaat.......... Ako ima protest,tamu sum,a tie sto vikaat deka zakonov ne gi faka,neka ne se sekiraat,ako ne gi faka ovoj zakon,sledniot ke gi fati.

.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.588
Поени од реакции
2.617
Трошка чоечлук нема овие. Да се кабил крфта со бубајч че ни ја цица.

За тие што не му е јасно шо значи законов.
Еве јас пример правам веб страна на некој субјект со договор на дело, за хонорар од 10000 денари. Од тие 10000 денари, ќе треба 4000 да и платам на државата, и цела година да бидам избришан како од листата на невработени. Без разлика што јас можи следните 11 месеци нема да имам уште еден таков проект.

И ај сега нека ми објасни некој што носи „реформава“. Еден куп работа на црно.

И пази, законов не важи за функционерите во власта, и за хонорарците во државната администрација.

ПОДДРШКА ЗА ПРОТЕСТОТ! ТАМУ СУМ!

Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Веројатно истата логика според која ако ти е повисока платата плаќаш поголеми придонеси.[DOUBLEPOST=1418568052][/DOUBLEPOST]
Трошка чоечлук нема овие. Да се кабил крфта со бубајч че ни ја цица.

За тие што не му е јасно шо значи законов.
Еве јас пример правам веб страна на некој субјект со договор на дело, за хонорар од 10000 денари. Од тие 10000 денари, ќе треба 4000 да и платам на државата, и цела година да бидам избришан како од листата на невработени. Без разлика што јас можи следните 11 месеци нема да имам уште еден таков проект.

И ај сега нека ми објасни некој што носи „реформава“. Еден куп работа на црно.

И пази, законов не важи за функционерите во власта, и за хонорарците во државната администрација.

ПОДДРШКА ЗА ПРОТЕСТОТ! ТАМУ СУМ!
Ова значи дека лицата што земаат хонорар чиј износ е повисок од 12 минимални плати годишно, ќе бидат избришани од листата невработени, така да без гајле ќе си седиш на листата на невработени. Придонесите треба да ги плати работодавачот.

Последно уредено:
Член од
22 декември 2011
Мислења
1.291
Поени од реакции
1.285
Доколку на некој не му е јасно зашто се реагира на овие измени-

Освен 35% данок (жив грабеж и тоа легален)-

1. Ако сте невработен, следниот работодавач нема зошто веќе да ве вработува, бидејќи придонес за здравствено и пензиско веројатно сами ќе си ги плаќате. Дури може и да ве отпушти, па да ве префрли на авторски договор, т.е. хонорарна работа.
2. Ако не сте редовно вработен, а нема да бидете, тогаш за вас не важат законските одредби кои ги регулираат вашите права: право на годишен одмор, право на боледување, право на отсуство во случај смрт на близок и слично...
3. Ако сте млада жена, бидете сигурни дека кога ќе затрудните, ќе ви биде прекинат авторскиот договор и никому ништо!
4. Ако сте вработен и земате дополнителен хонорар, ќе плаќате дупло пензиско, но парите нема да одат во вториот пензиски столб.
5. Ако сте вработен и земате дополнителен хонорар, ќе плаќате дупло здравствено осигурување(!!!), но повластици за тоа нема да добиете!

А патем- сите функционери се изземени од овие измени, двојни аршини, типична диктатура и дискриминација.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Хонор
Доколку на некој не му е јасно зашто се реагира на овие измени-

Освен 35% данок (жив грабеж и тоа легален)-

1. Ако сте невработен, следниот работодавач нема зошто веќе да ве вработува, бидејќи придонес за здравствено и пензиско веројатно сами ќе си ги плаќате. Дури може и да ве отпушти, па да ве префрли на авторски договор, т.е. хонорарна работа.
2. Ако не сте редовно вработен, а нема да бидете, тогаш за вас не важат законските одредби кои ги регулираат вашите права: право на годишен одмор, право на боледување, право на отсуство во случај смрт на близок и слично...
3. Ако сте млада жена, бидете сигурни дека кога ќе затрудните, ќе ви биде прекинат авторскиот договор и никому ништо!
4. Ако сте вработен и земате дополнителен хонорар, ќе плаќате дупло пензиско, но парите нема да одат во вториот пензиски столб.
5. Ако сте вработен и земате дополнителен хонорар, ќе плаќате дупло здравствено осигурување(!!!), но повластици за тоа нема да добиете!

А патем- сите функционери се изземени од овие измени, двојни аршини, типична диктатура и дискриминација.
До колку не го измисли ова во твојата мудра глава дај линк каде го прочита ова

Член од
16 септември 2014
Мислења
329
Поени од реакции
764
Алелуја :popce:

Тотално неподготвен закон истресен од ракав со единствена цел 68 милиони во идниот буџет приходи собрани по оваа ставка. Засегнатите бараат измени, владата вели нема измени од 1 Јануари стартува законот.

Епа протест! Поддршка од мене.
Абе не е само тоа не запустеа не зацрнија, младоста ни ја земаа,,животот ни го сјебаа, иднината ни ја украдоа, со тоа ќе биде подобро . Знам дека има луѓе што од сега никогаш не им било подобро ама и за нив ќе секне, само луд и глуп можат да мислат дека имаат нешто сигурно во оваа држава.
Абе се живо ми избркаа бе од прва симпатија, пријатели, познаници, другари до комшија со кој рекреативно си се хејтал на клупи у сабота од сабајле или попладне.
Не е едно веќе се’ се насобрало, иди у приватна фирма аплицирај пуштиле пипци, за во администрација да не зборам, си започнал нешто свое те лупаат по тил од рекети давачки па до запослување на партиски лингури, иди на лекар гледаш тој со тебе шо учел во средно топчиња од мрсули шо праел и си ги јадел менаџер а утепан од господа, оди во суд го гледаш оној шо влагаше со се чорапи во базент првобранител или судија, одиш по улица се разминуваш со полицаец подобро се загледуваш го гледај најголемиот ајдук што си го имал у мало тој што разбиваше самопослуги и трафики.
Си пратил возило на пат го стопира собраќаен инспектор одиш да видиш шо е работата го гледаш перачот на автобуси од ЈСП . Одиш во општина ги гледаш во една канцеларија наседнале најголемите џаболебари делкаат пиво и мартадела смениле локација од пред коперација во општина платено да џаболебарат.
Кај да се свртиш само мизерија и беда, деца ни умираат тие менаџери си играат, луѓено работеле 35 години немаат да се прехранат тие велат за вас нема пари, вели земјоделска држава државното земјоделско земјиште кај партиски војници, другиве кој ги ебе нека умрат.
Законски предвидено к-15 не се исплаќа, законски бенефиции за труд не се плаќаат, да ти велам има буџетари и бизмисмени крлежи и пијавици што им е убаво вака но тие малку .Богатите и моќните буквално се хранат со слабите и сиромашните , крфта им ја пијат желбата за живот им ја убиваат.
Ама навистина веќе преку КУР од се ми е.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom